fbpixel

Search icon
Search
Μαύρη μέρα για την Ελλάδα: Τραγωδία δίχως τέλος στα Τέμπη και τριήμερο εθνικό πένθος
PEOPLE & MOMENTS

Μαύρη μέρα για την Ελλάδα: Τραγωδία δίχως τέλος στα Τέμπη και τριήμερο εθνικό πένθος

Πολύ δύσκολες στιγμές, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες στο σημείο της τραγωδίας


Μερικές φορές τα λόγια περισσεύουν. Μερικές φορές η σιωπή τα σκεπάζει όλα και μαζί και το σκοτάδι. Συγκλονιστικές εικόνες, ακόμη πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες, εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σοκ από το βράδυ της Τρίτης, μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων στην περιοχή των Τεμπών. Μία επιβατική αμαξοστοιχία, συγκρούστηκε με εμπορευματική λίγο μετά τις 23:20 το βράδυ με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν πολλά βαγόνια και να ξεσπάσει μία τεράστια φωτιά. Ακολούθησε ένα χάος και οι επιχειρήσεις στο σημείο της τραγωδίας συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα, με τον απολογισμό να σοκάρει...

Δύσκολη μέρα για όλη την Ελλάδα.

Το τραγικό δυστύχημα

Μία τεράστια τραγωδία, που κόστισε τη ζωή σε αθώες ψυχές που έκαναν απλά ένα ταξίδι. Η επιβατική αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη και αναχώρησε στις 19:22, συγκρούστηκε με μία εμπορική αμαξοστοιχία που πήγαινε προς τη Λάρισα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή κι από αυτήν, προκλήθηκε μία τεράστια φωτιά, ενώ -τουλάχιστον- τέσσερα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν. Αμέσως, έσπευσαν στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, αλλά και ασθενοφόρα με διασώστες και ξεκίνησε μία τεράστια επιχείρηση, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι και οι τραυματίες, που έπρεπε άμεσα να απομακρυνθούν από τα μοιραία βαγόνια. Σύμφωνα με την τελευταία και πιο πρόσφατη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους 36 και οι τραυματίες τους 66 εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ -δυστυχώς- ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος στη διάρκεια των επόμενων ωρών.

Ήταν -κι εξακολουθεί να είναι- τόσο δύσκολη η κατάσταση, που σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, στα βαγόνια που φλέγονταν επί σχεδόν δύο ώρες είχαν αναπτυχθεί θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 1500 βαθμούς Κελσίου! Σε ένα σκηνικό βγαλμένο από την κόλαση κι από τα πιο φριχτά θρίλερ, οι επιβάτες απομακρύνονταν από τα βαγόνια από τρύπες ή παράθυρα των οποίων τα τζάμια είχαν σπάσει και καλούσαν κι όσους βρίσκονταν γύρω τους να κάνουν το ίδιο. Πολλοί από αυτούς, έβγαλαν με τα χέρια συνεπιβάτες τους από τα βαγόνια, καταβάλλοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια και οι μαρτυρίες τους συγκλονίζουν. «Ακούσαμε έναν πολύ δυνατό θόρυβο και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σπάγανε τζάμια και φωνάζανε άνθρωποι. Μέσα στο τρένο επικράτησε πανικός, ήταν γεμάτα τα 2/3 της αμαξοστοιχίας. Δεν είδαμε τίποτα, ξαφνικά το τρένο άρχισε να τραντάζεται ολόκληρο. Η αμαξοστοιχία μετά τη σύγκρουση γύρισε 90 μοίρες, η μισή είχε πέσει σε γκρεμό και φλεγόταν ολόκληρη. Τα μπροστινά βαγόνια καταστράφηκαν εντελώς», σημείωσε ένας από τους ανθρώπους που βγήκε ζωντανός από το μοιραίο τρένο. Το αίμα παγώνει, δεν το χωράει ανθρώπινος νους!

Τριήμερο εθνικό πένθος και η Ελλάδα στο επίκεντρο

Όπως αναμενόταν, η χώρα κηρύχθηκε σε τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το φρικτό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε: «Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων και των τραυματιών. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, ο εντοπισμός και η αναζήτηση των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων με ψυχολόγους που μεταβαίνουν στη Λάρισα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε συναγερμό όλο τον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να υπάρξει άμεσος συντονισμός από την πρώτη στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το μεσημέρι στο σημείο της τραγωδίας, ενώ το ίδιο έκανε και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Την ίδια στιγμή, οι εικόνες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη κάνουν από το βράδυ της Τρίτης τον γύρο του κόσμου, με κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή μέσα να φιλοξενούν διαδοχικά ρεπορτάζ και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η Washington Post, το BBC, ο Guardian, το CNN, οι Times του Λονδίνου, o Le Monde και το Al Jazeera κάνουν focus τις τελευταίες ώρες σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή των Τεμπών κι αναλύουν τα δεδομένα, με την Ελλάδα να καλείται να αντιμετωπίσει μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. «Η σκέψη μου είναι με τον λαό της Ελλάδας μετά το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στη Λάρισα που στοίχισε τόσες ζωές εχθές το βράδυ. Μαζί σας θρηνεί όλη η Ευρώπη. Εύχομαι επίσης ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Είμαστε δίπλα σας», ανέφερε σε ανάρτησή της η Ursula Gertrud von der Leyen, που έστειλε άμεσα το μήνυμά της, όπως κι άλλα ισχυρά πρόσωπα της Ευρώπης και ηγέτες χωρών. Εκφράζουν όλοι τα συλλυπητήριά τους και στέκονται στο πλευρό της χώρας.

Κινητοποίηση και σημαντικές πληροφορίες

Εθελοντές που βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμη και τώρα στα Τέμπη, σημειώνουν πως στο επιβατικό τρένο επέβαιναν κυρίως νέοι άνθρωποι έως 30 ετών, με τον Ερυθρό Σταυρό να διεξάγει έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε από την Πυροσβεστική τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των συγγενών όσων επέβαιναν στο τρένο που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη, με την επιχείρηση απεγκλωβισμού να είναι σε εξέλιξη. Οι συγγενείς των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2410-683175 και 76. Ένα ταξίδι, που μετατράπηκε σε εφιάλτη. Δεν το χωράει το ανθρώπινο μυαλό...