fbpixel

Search icon
Search
Tourette: Τι είναι το σύνδρομο από το οποίο πάσχει η Billie Eilish;
HEALTH

Tourette: Τι είναι το σύνδρομο από το οποίο πάσχει η Billie Eilish;

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε


Η ταλαντούχα νεαρή τραγουδίστρια για ακόμη μια φορά δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά τα προσωπικά της βιώματα. Δεδομένου και της μέγιστης επίδρασης που κατέχει στον κόσμο, αποτελεί είδος έμπνευσης της σημερινής εποχής. Γι' αυτό, η ίδια πολλές φορές τοποθετείται, μιλώντας «ανοιχτά» για τα προβλήματά της. 

Σε μια νέα τηλεοπτική της εμφάνιση, συγκεκριμένα στο πλαίσιο της σειράς του «My Next Guest Needs No Introduction», που φιλοξενείται στο Netflix, η Billie είχε ένα τικ. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή να συζητήσει για τη νευρολογική της διαταραχή. Η ιστορία, λοιπόν, ξεκίνησε στα 11 της χρόνια, όπου διαγνώστηκε με το σύνδρομο Tourette. Όσο μεγάλωνε, ορισμένες συνήθειες, λεγόμενες ως «τικ», επιδεινώθηκαν. Όπως εξηγεί: «Μονίμως έχω κάποιο τικ. Τα πιο συνηθισμένα, που έχω σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι να παίζω με το πτερύγιο του αυτιού μου, κουνώντας το μπρος-πίσω, να ανασηκώνω το φρύδι μου και να σφίγγω το σαγόνι μου». Παρόλα αυτά, συνέχισε σημειώνοντας πως αυτά συνήθως εξαφανίζονται τις στιγμές που είναι ιδιαίτερα απασχολημένη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της μουσικής.

billie-eilish-david-letterman-netflix-1652813491.jpg
My Next Guest Needs No Introduction

Στην ερώτηση, εάν η συζήτηση για την κατάσταση την κάνει χειρότερα, απάντησε κατηγορηματικά «Καθόλου». Επιπλέον, σημείωσε πως «Μου αρέσει να απαντάω σε ερωτήσεις γι’ αυτό γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον κι εγώ έχω μπερδευτεί απίστευτα». Η star ανά τα χρόνια έχει εξοικειωθεί με αυτά, κάνοντάς τα «φίλους» της. Αυτή είναι και η συμβουλή της. Να αγαπάμε & να αποδεχόμαστε ακόμη και τα δύσκολα χαρακτηριστικά μας. Μάλιστα, έχει συναντήσει και πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι υποφέρουν εξίσου. Πρόκειται, για μια περίπτωση την οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά της την έχουν πολύ περισσότεροι από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Παρακολουθώντας την τοποθέτησή της, είναι μια ευκαιρία να το εξετάσουμε. Αρχικά, πράγματι απευθύνεται σε ένα σημαντικό μερίδιο του πληθυσμού. Περίπου 1/3 άτομα εμφανίζουν συμπτώματα, άλλοι πιο ήπια, ενώ οι υπόλοιποι σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τι ακριβώς είναι το Tourette;

Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παραδειγμάτων:

  • Απλά κινητικά (πχ ανοιγοκλείσιμο ματιών)
  • Μορφασμοί προσώπου
  • Απλά φωνητικά (πχ καθάρισμα του λαιμού)
  • Πολύπλοκα κινητικά (πχ στριφογύρισμα γύρω από τον εαυτό)
  • Πολύπλοκα φωνητικά (άσχετες λέξεις ή φράσεις, επανάληψη ενός ήχου, επανάληψη της τελευταίας λέξης που έχει ειπωθεί).

Προς το παρόν, βάσει ερευνών δεν έχει εντοπισθεί η ακριβής αιτία που προκαλείται. Κατά κύριο λόγο, οφείλεται σε νευροδιαβιβαστή δυσλειτουργία, η οποία κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Επομένως, εάν κάποιο μέλος της οικογένειας το διαθέτει, τότε πολύ πιθανόν να αρχίσουν να σας εκδηλώνονται ορισμένα χαρακτηριστικά της.

1-hzqqu.png

Παράλληλα, το σύνδρομο Tourette μπορεί να οδηγήσει και σε επιπλέον διαταραχές. Οι πιο σύνηθες είναι: οι μαθησιακές, του ύπνου, οι ψυχαναγκαστικές, της ελλειμματικής προσοχής και οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το επιβεβαιωμένο στοιχείο είναι πως δεν σχετίζεται με καμία εγκεφαλική βλάβη. Τα άτομα αυτά είναι σε θέση να ζήσουν μια πλήρως κανονική ζωή. Οι περισσότεροι έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και φυσιολογική ανατομία εγκεφάλου.

Υπάρχει θεραπεία;

Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η κατάλληλη ενημέρωση τόσο στο ίδιο το άτομο, όσο και στον στενό οικογενειακό του κύκλο. Πρέπει να κατανοηθεί η φύση του συνδρόμου, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ως κάτι το αστείο ή το παράξενο. Μετέπειτα, συνιστάται οι συνεδρίες με ψυχιάτρους – νευρολόγους, προκειμένου να ανακαλύψετε μεθόδους, που θα σας βοηθήσουν να μάθετε να το δουλεύετε, χωρίς να σας αποδιοργανώνει.

Ειδική φαρμακευτική θεραπεία απαιτείται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα συμπτώματα προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία, ανώμαλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες. Το είδος του φαρμάκου είναι διαφορετικό για κάθε τύπο. Εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση, ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.