fbpixel

Search icon
Search
Το trend που πρωταγωνιστεί στους design κανόνες της φετινής χρονιάς
INTERIORS

Το trend που πρωταγωνιστεί στους design κανόνες της φετινής χρονιάς

Η minimal και νεωτεριστική ταυτότητα του brutalist style μπορεί να ενταχθεί με τους πιο easy τρόπους στην κατοικία μας


Ένα ενδιαφέρον comeback έχει αναχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα trends της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής σκηνής. μεταφέροντάς μας στην ατμόσφαιρα και τους αρχιτεκτονικούς κανόνες των δεκαετιών του '50 και '70. Το μπρουταλιστικό design αφορά στην εγκατάσταση λειτουργικού σκυροδέματος και χάλυβα, σκληρά υλικά κατασκευής. Το Béton brut είναι ένας γαλλικός όρος που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "ακατέργαστο σκυρόδεμα" και χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει την εμβληματική αισθητική που είναι γνωστή ως "brutalist architecture".

Συνδεδεμένος με σχολεία, εκκλησίες, βιβλιοθήκες, θέατρα και έργα κοινωνικής κατοικίας, ο μπρουταλισμός είναι συχνά συνυφασμένος με την αστική θεωρία του 20ού αιώνα που κοιτούσε προς τα σοσιαλιστικά ιδεώδη. Με την ανάγκη για κατασκευές μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μπρουταλισμός επικράτησε σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία μιας νέας εθνικοσοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής. Ο μπρουταλισμός και η μπρουταλιστική αρχιτεκτονική επηρεάστηκαν από όλα αυτά τα μεταπολεμικά προβλήματα και από τη μοντερνιστική ιδέα ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός θα μπορούσε να παράγει την καλύτερη αρχιτεκτονική.

brutalistberlinmap7.jpg
Institut für Hygiene und Mikrobiologie, Fehling+Gogel, 1966-74, Βερολίνο, photo: Felix Torkar for Blue Crow Media.

Στα σύγχρονα δεδομένα της εσωτερικής διαμόρφωσης ενός σπιτιού, η εισαγωγή της συγκεκριμένης τεχνοτροπίας έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο concept, που αγαπά την minima creative προσέγγιση του design.

Εμείς ξεχωρίσαμε 5 "έξυπνους¨τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε τον μπρουταλισμό στην κατοικία μας. 

Λιτός σχεδιασμός

9395c9ab2918d0ce2c302d1b91293318.jpg

Απλότητα και αρμονία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Κάτι που έχουν κοινό ο μινιμαλισμός και ο μπρουταλισμός είναι η τάση τους για λιτό σχεδιασμό. Οι καθαρές γραμμές και τα λιτά φινιρίσματα πρωταγωνιστούν και δημιουργούν την ιδανική βάση, που αγαπά το balance στο main concept της εσωτερικής διακόσμησης. 

Μετά το σκυρόδεμα ακολουθεί το μέταλλο

d00b0e5eeb00d92693a7eb5311d4d9d6.jpg

Αν το σκυρόδεμα είναι το δομικό υλικό επιλογής του μπρουταλισμού, το μέταλλο είναι το διακοσμητικό του. Δίνουμε έμφαση με μπρούντζινο και ορειχάλκινο decor και κατεβάζουμε" σε ένταση μέσα από ταπετσαρίες σε soft nude αποχρώσεις. Μεταλλικές βάσεις επικρατούν έναντι των ξύλινων pieces

Η ισορροπία είναι το «κλειδί»

c5f850843796818a2a0100f800082fda.jpg

Το νέο κύμα μπρουταλισμού επικεντρώνεται σε μια ουδέτερη κεντρική χρωματική παλέτα, στην οποία μπορούν να προστεθούν και πιο έντονες και διασκεδαστικές επιλογές χρωμάτων, που μπορούν να χαρίσουν ενθουσιασμό και ζωντάνια σε κάθε χώρο μας. Μια δημιουργική ισορροπία επιτυγχάνεται και μας ανταμείβει με mia exclusive και αρμονική τελική εικόνα. 

Η soft προσθήκη 

72ab01163fdf6ff44add01b062f10327.jpg

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για να μαλακώσουμε τις τσιμεντένιες επιφάνειες είναι να τοποθετήσουμε τα αγαπημένα μας φυτά. Αμέσως, παρατηρούμε ότι ο χώρος αποκτά έναν fresh και φιλικό χαρακτήρα, που μας προσκαλεί στην κατάλληλη γωνιά ξεκούρασης. 

Αμφισβητώντας την παραδοσιακή έννοια της ομορφιάς

162246d15be7ffbfbccd27d84be0bd0c.jpg

Η ιαπωνική τεχνική kintsugi (η τέχνη της επιδιόρθωσης σπασμένων αγγείων με βερνίκι με χρυσές ανταύγειες), θα καταφέρει να μας κάνεις αναθεωρήσουμε την ιδέα μας για την ατέλεια, καθώς αμφισβητεί την παραδοσιακή έννοια της ομορφιάς με τις τραχιές, γερασμένες υφές του. Για ακόμη μια φορά προσπαθούμε να "τσαλακώσουμε" την εικόνα της strict και ορθολογιστικής ατμόσφαιρας του μπρουταλισμού. 

Keep it creative!