fbpixel

Search icon
Search
Το Telegram & η απόλυτη φρίκη: Ήρθε η ώρα να μπει ένα οριστικό τέλος στο μαύρο κύκλο της σιωπής
PEOPLE & MOMENTS

Το Telegram & η απόλυτη φρίκη: Ήρθε η ώρα να μπει ένα οριστικό τέλος στο μαύρο κύκλο της σιωπής

Δεν είναι αρκετές οι ευχές, είναι ώρα για πράξεις


Υπάρχουν μερικές στιγμές στη ζωή μας, που θεωρούμε πως δεν υπάρχει κάτι χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ότι δεν υπάρχει πιο κάτω. Ωστόσο, η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να μας... προσγειώσει και να μας δείξει ότι πάντα υπάρχει κάτι ακόμη. Πάντα υπάρχει συνέχεια, κάτι σκληρότερο. Ο κόσμος -λοιπόν- έρχεται τώρα να μας δείξει το πιο σκληρό του πρόσωπο και μία μερίδα συγκεκριμένων ανδρών, μας υπενθυμίζει πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, για να φτάσουμε στην μεγάλη αλλαγή. 

Το #MeToo έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα, για να δουν το φως μία σειρά από καταγγελίες γυναικών -κι όχι μόνο- που τόσο καιρό βρίσκονταν στο σκοτάδι. Άλλαξε -ωστόσο- πραγματικά κάτι στην καθημερινότητα και την κοινωνία μας; Τα τελευταία γεγονότα μάλλον δίνουν την απάντηση...

Τι συμβαίνει στον κόσμο τελικά;

Το Telegram και η απόλυτη φρίκη

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός στην ελληνική αστυνομία, καθώς πολλές, διαφορετικές γυναίκες έχουν καταγγείλει ότι διακινούνται στο διαδίκτυο ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες τους. Πώς συνέβη αυτό; Πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιες στα προφίλ τους τόσο στο Instagram, όσο και στο Facebook, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένοι «άνθρωποι» μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να τις εμφανίζουν γυμνές, διακινώντας τις φωτογραφίες αυτές μέσω Telegram και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάπως έτσι -λοιπόν- αμέτρητες γυναίκες ανακαλύπτουν πως είναι τα πρόσωπα των fake γυμνών φωτογραφιών που διακινούνται στο διαδίκτυο και ξεκινάει ένας νέος, μαύρος κύκλος που για την ώρα δεν έχει κλείσει.


Αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, τα οποία παίρνουν φωτογραφίες γυναικών -μικρών και μεγάλων- κι αφού τις επεξεργάζονται, δημιουργούν μία νέα, γυμνή εικόνα, την οποία διακινούν και φτάνει στα χέρια εκατομμυρίων... ανδρών. Είναι τόσο μεγάλη η φρίκη, είναι τόσο μεγάλη η οργή για όλο αυτό, που πλέον ακόμη και τα λόγια μοιάζουν φτωχά για να περιγράψουν την κατάσταση. Οι πρώτες έρευνες έχουν ξεκινήσει από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την ώρα που πάνω από 10 γυναίκες έχουν κάνει επίσημες καταγγελίες, ενώ μέσα από τα social media δημιουργείται μία αλυσίδα και μία ασπίδα ασφαλείας. Απλοί άνθρωποι, influencers και celebrities καλούν την κάθε γυναίκα, το κάθε κορίτσι να μιλήσει και να μην σιωπήσει σε μία τόσο δύσκολη και σκληρή στιγμή. Δεν υπάρχει φόβος, υπάρχει μόνο η αλήθεια. Δεν υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει μόνο το φως κι αυτό θα πρέπει -επιτέλους- να επικρατήσει, κόντρα σε όλους αυτούς που επιμένουν και μάχονται για το ακριβώς αντίθετο.

Αρκεί το να μπει τέλος στη σιωπή;

shutterstock-379989589.jpg

Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι εν έτη 2023 και μετά από όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κι όλες τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν ακόμη αυτά τα αρρωστημένα μυαλά που επιμένουν να πατούν επάνω στις ζωές και στις ψυχές δεκάδων γυναικών. Γυναικών που γίνονται ξανά θύματα και βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη. Κι όχι μόνο το κάνουν αυτό, αλλά βρίσκουν και πεδίο δράσης μέσα από τα social media και... συμπαραστάτες, στα πρόσωπα άλλων ανδρών, που βρίσκουν κάτι ελκυστικό σε όλο αυτό. Μήπως κάπου έχει χαθεί κάθε αξιοπρέπεια; Μήπως αυτό που μας λείπει, είναι απλά η ανθρωπιά και το καθαρό μυαλό; Είναι -σίγουρα- σημαντικό να μπει ένα τέλος στον κύκλο σιωπής και να μιλήσει ο κάθε άνθρωπος -άνδρας ή γυναίκα- ανοικτά για ό,τι του/της συμβαίνει, αλλά -δυστυχώς- όλα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πια αρκετό.

Πρέπει να μπει ένα τέλος κι αυτό μπορεί να έρθει μόνο με πιο αυστηρές ποινές. Ναι, πρέπει να ανοίξουν τα στόματα, πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και καταγγελίες, ωστόσο, από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πλέον πως πρέπει να περάσουμε στο next step σαν ανθρώπινη κοινωνία. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ένας άνθρωπος που συμπεριφέρεται με αυτόν, τον πολύ συγκεκριμένο τρόπο και θεωρεί πως μπορεί να επεξεργαστεί φωτογραφίες γυναικών, για να παρουσιάσει μία διαφορετική και εντελώς άρρωστη εικόνα, δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος συνεχίζοντας το έργο του. Σήμερα είναι κάποια γυναίκα μακριά μας, αύριο μία πιο κοντά και στην πορεία εμείς οι ίδιες. Καμία ντροπή, καμία δεύτερη σκέψη, κανένας δισταγμός. Ο κύκλος της σιωπής πρέπει να κλείσει οριστικά, αλλά μαζί, πρέπει να κλείσει και αυτός της ατιμωρησίας...