fbpixel

Search icon
Search
Anatomy of a scandal: Κίνημα #metoo, πολιτικά σκάνδαλα και η γυναικεία αλληλεγγύη στο προσκήνιο
ARTS & CULTURE

Anatomy of a scandal: Κίνημα #metoo, πολιτικά σκάνδαλα και η γυναικεία αλληλεγγύη στο προσκήνιο

Η νέα σειρά του Netflix τα έχει όλα και πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται...


Με ανυπομονησία περίμενε ο χώρος του θεάματος τη νέα mini σειρά έξι επεισοδίων του Netflix, Anatomy of a scandal. Το βιβλίο της Sarah Vaughan που κυκλοφόρησε το 2018 θύμιζε πολύ το διάσημο σκάνδαλο "Piggate" με πρωταγωνιστή τον τότε πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, David Cameron, και το επίμαχο παρελθόν του με την Piers Gaveston Society λέσχη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το show της διαδικτυακής πλατφόρμας, ωστόσο, δείχνει να μπλέκει πολύ περισσότερα, τα οποία έχουν ταράξει την κοινή γνώμη από τότε. 

aaaaqvcei98i9qrzitzktgmglofno6mhf2k1jw5uvh1mnvdr52khltvg609o6gchrqnnkwkceqwaorgnacv7ap1ebpmvk5sxgdt4cgd2ilqncknoj1rtaboyj2fpsbiyamtfxjn0y90ncib2w8snre7t-v-skss.jpg

Όχι μόνο το θέμα της σεξουαλικής συναίνεσης στην εποχή του #MeToo τίθεται στο μικροσκόπιο, αλλά και τα πλεονέκτημα που εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι εκπρόσωποι μιας ελίτ, οι οποίοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν από κάθε αίσθημα ευθύνης. Αν και μόλις έξι επεισόδια - δεν έχω αποφασίσει αν θα ήθελα παραπάνω ή λόγω του μειωμένου αριθμού τους παραμένω στο «ζουμί» της υπόθεσης - σε τοποθετούν αμέσως στο κλίμα της ιστορίας.

Ένας παντρεμένος MP του Κοινοβουλίου της Αγγλίας κατηγορείται για βιασμό, καθώς ξεσπάει το σκάνδαλο για την παράνομη εξωσυζυγική του σχέση με μια νεότερη συνάδελφό του. Ο Rupert Friend ταιριάζει μοναδικά στον ρόλο του Βρετανού πολιτικού, ο οποίος φαίνεται να έχει περάσει από το κατώφλι του Oxford University, από τις private λέσχες του, από τα κολλητιλίκια με τον πρωθυπουργό της χώρας, κ.λπ. Η σύζυγός του; Η υπέροχη Sienna Miller, η οποία «κόβει» με το βλέμμα και καταφέρνει να σε βάζει αμέσως στο ψυχολογικό της σύμπαν, στο οποίο την παρακολουθείς να βλέπει 12 χρόνια γάμου να καταρρέουν. Στο επίκεντρο της σειράς μπαίνει γρήγορα και η δικηγόρος του θύματος, - η ταλαντούχα Michelle Dockery του Downton Abbe - που παίζει έναν ρόλο-«κλειδί» στην υπόθεση, oοποίος σύντομα γίνεται αντιληπτός και αφορά το παρελθόν του βουλευτή. 

anatomy-of-a-scandal.webp

Γρήγορες εναλλαγές και μοντέρνα σκηνικά στήνονται σε ένα Λονδίνο, που αν και βροχερό, μας δείχνει την καλύτερη πλευρά του. Περίτεχνα σκηνοθετημένο από την S.J. Clarkson, δίχασε το κοινό σε ό,τι αφορά τις στιγμές εκρήξεων, ωστόσο εστιάζει πολύ στη συναισθηματική φόρτιση των πρωταγωνιστών.

Μια από αυτούς, η Sienna Miller στον απαιτητικό ρόλο της προδομένης συζύγου. Το στιλ της αδιανόητο. Cool, με μια ανεπιτήδευτη κομψότητα και τα ξανθά μαλλιά της απαλά ριγμένα στον ώμο και κασμιρένια πουλόβερ, η ίδια φαίνεται τόσο εύθραυστη, με μια περίεργη δύναμη παρόλα αυτά να «ξυπνάει» μέσα της όσο εξελίσσεται η ιστορία. Την παρακολουθούμε να περνάει από διάφορα στάδια συναισθημάτων για τον γάμο της, τη σχέση με τον ίδιο της τον σύζυγο, την οικογένειά της, τα παιδιά της. Παράλληλα, η Sophy (Sienna Miller) παίρνει όλους αυτούς τους ρόλους, της μητέρας, της συζύγου, της φίλης. Μας εκπλήσσει στο φινάλε, με μια κίνησή της, που υπόσχεται ότι θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας και των γεγονότων - αντιμετωπίζοντας  «παθογένειες», που τόσα χρόνια καταπονούν το κοινωνικό σύστημα της Βρετανίας και όχι μόνο. 

ie-85303-780x470.jpeg
Γυναίκα προς γυναίκα, οι δυο πρωταγωνίστριες - δικηγόρος και σύζυγος - ανακαλύπτουν στην ουσία ότι πέρα από το παρελθόν τους, τους ενώνει και κάτι ακόμα, και αυτό είναι η γυναικεία φύση τους.

Η σειρά στο σύνολό της πέρα από την καταπληκτική αισθητική σε ό,τι αφορά τα σκηνικά, μοναδικά σπίτια και γραφεία, επιμελημένα με μαεστρία και επιπλωμένα με τις τελευταίες τάσεις στον χώρο design, δημιουργεί ένα αμήχανο μούδιασμα στους θεατές. Μετά από το ξέσπασμα του #MeeToo φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τεθεί στο προσκήνιο το ζήτημα της σεξουαλικής συναίνεσης. Πότε ένας άνθρωπος συναινεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιον άλλον, πόσο λεπτά είναι τα όρια και πότε πρέπει να κατανοούμε ότι αυτά έχουν μπει. 

d8fa2640-bc2f-11ec-9fbf-04c63f566057.png

Σε μια εποχή που όλα επανεξετάζονται, η ανάγκη για πραγματική ανάληψη ευθυνών είναι αναγκαία. Τα ονόματα, τα χρήματα και οι θέσεις δεν σώζουν καριέρες, και η γυναικεία αλληλεγγύη καθιστά την «νομιμοποίηση» απαράδεκτων και προσβλητικών ενεργειών ασυγχώρητη και καταδικαστέα (ευτυχώς!)