Η παγκόσμια πλατφόρμα TasteAtlas που χαρτογραφεί παραδοσιακές γεύσεις, ποτά και τοπικά προϊόντα από όλο τον κόσμο με σκοπό να αναδείξει την παγκόσμια γαστρονομική κληρονομιά, δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την κατάταξη με τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου για την περίοδο 2025-2026. Σημειώνεται πως οι κατατάξεις της πλατφόρμας βασίζονται σε δημοσιευμένες πληροφορίες και βαθμολογήσεις χρηστών, οπότε τα αποτελέσματά της συχνά συζητιούνται, παράλληλα όμως δεν παύει να αποτελεί οδηγό για ταξιδιώτες που στοχεύουν σε έναν πιο γαστρονομικό τουρισμό.
Από τις λίστες με τις καλύτερες κουζίνες και πόλεις δεν έλειπε φυσικά η Ελλάδα, η οποία όμως έχασε την πρωτιά της, την οποία και κατέκτησε πέρυσι!
Στη φετινή λίστα με τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου πρώτη βρίσκεται η γειτονική Ιταλία, με τη χώρα μας να έρχεται δεύτερη, τρίτο το Περού και η Πορτογαλία και η Ισπανία να ακολουθούν αντιστοίχως κλείνοντας την πεντάδα. Την τελευταία θέση κατέκτησε η Κύπρος.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Ιταλία ήταν η πρωταγωνίστρια της λίστας από το 2021 μέχρι και το 2024. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες λίστες του TasteAtlas όπως αυτή με τα καλύτερα πιάτα στον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέκτησε η σούπα "Vori-Vori" από την Παραγουάη, μια χαρακτηριστική κοτόσουπα της χώρας με λαχανικά και μικρές «νιόκι» μπουκιές από καλαμποκάλευρο. Ακολουθούν η πίτσα ναπολιτάνα, η ιταλική μακαρονάδα "al tartufo", το ινδικό "sate kambing" και του τουρκικό το κεμπάπ. Σε αυτή τη λίστα η Ελλάδα κατέκτησε δύο θέσεις με το κοντοσούβλι και τα παϊδάκια να μας εκπροσωπούν περήφανα.
Καλύτερη γλυκιά ζύμη παγκοσμίως στέφθηκε το "Pastel de Belém", η περίφημη τάρτα κρέμας με την καραμελωμένη επιφάνεια και την τραγανή ζύμη από την Πορτογαλία, ενώ τον τίτλο του καλύτερου τυριού κατέκτησε η αγαπημένη πολλών, γραβιέρα Νάξου. Στη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου κυριάρχησε ο κρητικός ντάκος.

Η Μεσόγειος είχε για άλλη μια χρονιά την τιμητική της καθώς στη λίστα με τις καλύτερες πόλεις για φαγητό στον κόσμο η πρώτη τετράδα είναι αποκλειστικά ιταλική υπόθεση. Βασίλισσα της λίστας, ανάμεσα σε 18.828 πόλεις, στέφθηκε η Νάπολη, με το Μιλάνο, την Μπολόνια, τη Φλωρεντία και τη Μουμπάι να ακολουθούν. Τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης ήταν οι δύο πόλεις που έβαλαν την Ελλάδα στη συγκεκριμένη λίστα.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα «Η Νάπολη, που θεωρείται η γενέτειρα της πίτσας, φιλοξενεί μια από τις πιο επιδραστικές γαστρονομικές παραδόσεις της Ιταλίας. Η ναπολιτάνικη πίτσα, γνωστή για τη λεπτή, αφράτη κρούστα της και τα ελάχιστα, υψηλής ποιότητας υλικά, παραμένει το πιο εμβληματικό πιάτο της πόλης. Η πόλη είναι επίσης γνωστή για την πίτσα «fritta», ένα κλασικό τηγανητό street food, καθώς και για τα αρτοσκευάσματά της όπως η περίφημη «sfogliatella». Ωστόσο, η ναπολιτάνικη κουζίνα ξεπερνά κατά πολύ αυτά τα βασικά. Παραδοσιακά πιάτα όπως τα σπαγγέτι «alla puttanesca», με το έντονο μείγμα ντομάτας, ελιάς και κάπαρης, και τα σπαγγέτι alle vongole, που αναδεικνύουν τις παράκτιες ρίζες της περιοχής, αντανακλούν μια γαστρονομική ταυτότητα που διαμορφώθηκε εδώ και αιώνες. Στη Νάπολη, η γαστρονομική εμπειρία αναβαθμίζεται από την ίδια την πόλη - τις πολύβουες αγορές της, τις υπαίθριες κουζίνες και τους σεφ που διατηρούν μακροχρόνιες τεχνικές, δίνοντας παράλληλα σε κάθε πιάτο έναν ξεχωριστό τοπικό χαρακτήρα».

Δεν είναι τυχαίο που για άλλη μια φορά η μεσογειακή κουζίνα κλέβει τις παραστάσεις, αποδεικνύοντας και πάλι πως η απλότητα και τα αγνά υλικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.
