Σε μια πόλη που είναι γεμάτη από members' clubs, το ερώτημα είναι: «πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το καλύτερο μέσα σε όλα αυτά;». Για το δίδυμο Mike Wu και Randy See από το Χονγκ Κονγκ, η απάντηση είναι: «Εκεί όπου υπάρχει καλό κρασί, το φαγητό και υπέροχη τοποθεσία». Το δυναμικό duo είναι οι ιδρυτές του The Fine Wine Experience, του κορυφαίου εισαγωγέα, διανομέα και λιανοπωλητή κρασιών της πόλης, και η επιτυχία του Bâtard, του γαλλικού εστιατορίου τους, ήταν αυτή που τους ώθησε να εξελίξουν το πάθος τους και να δημιουργήσουν το Club Bâtard.
Όπως και το αρχικό εστιατόριο -που τώρα μεταφέρθηκε στον νέο του χώρο- η ιδέα βασίζεται σε αυτό που οι Wu και See αναγνώρισαν ως «κενό στην αγορά», αυτό που έλειπε δηλαδή στην πόλη. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα από λάτρεις του κρασιού», λέει ο See. «Η ιδέα ήταν να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αποκλειστικό και τα μέλη να μπορούν να συγκεντρώνονται για να μοιράζονται τα πάθος τους για το κρασί».
Με την πρώτη εντύπωση, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα απόλυτα exclusive, με τον αντίκτυπό του να ενισχύεται περαιτέρω από το καταπληκτικό design του. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στο Central Hong Kong, το τελευταίο προ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κτίριο που έχει διασωθεί σε αυτόν τον δρόμο. Με την εντολή να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία και να δώσει προτεραιότητα στις 5.000 περίπου φιάλες κρασιού, η interior designer Joyce Wang δημιούργησε ένα εντυπωσιακό κελάρι με γυάλινη πρόσοψη -με εσωτερική σκάλα-, στο οποίο οι πελάτες μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από κάθε όροφο και να περιπλανώνται, για να επιλέξουν τα κρασιά τους.
Αποτελούμενο από τρία διαφορετικά εστιατόρια, μαζί με ένα whisky bar, το Club Bâtard είναι ένας φόρος τιμής στην κλασική αρχιτεκτονική, με πολυτελή υλικά και απόλυτη έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια. Στον πρώτο όροφο, το Le Clos, ο ζωντανός χώρος για φαγητό που λειτουργεί όλη την ημέρα, σερβίρει ένα μενού με διεθνή αγαπημένα πιάτα -από το "char kway teow" (μακαρόνια και τηγανητό ρύζι από τη Μαλαισία) μέχρι σπαγγέτι alle vongole, σε ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από την έννοια του "Clos", ενός γαλλικού περιφραγμένου αμπελώνα που συχνά βρίσκεται μέσα σε μοναστήρι.
Ως εκ τούτου, οι καμπυλόγραμμες οροφές με διπλά καδρόνια είναι φινιρισμένες με ακατέργαστα υλικά που προσδίδουν ένα βιομηχανικό σκηνικό. Εκεί, μπορεί κανείς να εντοπίσει καθεδρικούς πολυελαίους, ένα playful δάπεδο με ψηφιδωτά πλακάκια, εμπνευσμένο από τον καλλιτέχνη Joan Miró, και μια σειρά από άνετα, υπέροχα φωτισμένα cozy spaces και άνετες ταπετσαρίες, καναπέδες και καρέκλες. Τα κρασιά στο κελάρι εκτίθενται σε δερμάτινες θήκες και -όπως και ο υπόλοιπος χώρος- αναδεικνύονται με μελετημένο και κρυφό φωτισμό.
Στον επάνω όροφο, προς το μεταστεγασμένο Bâtard, το γαλλικό εστιατόριο στον δεύτερο όροφο, τα κρασιά τοποθετούνται σε σφυρήλατες χάλκινες επενδύσεις, οι οποίες προσθέτουν μια ζεστή λάμψη, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το φως που διαθλάται από τους πτυχωτούς καθρέφτες. Η ίδια η τραπεζαρία αποκαλύπτεται μέσα από καμάρες από ξύλο burl και τόνους κόκκινου κρασιού και μπλε πετρόλ. Επενδεδυμένη με υφαντά Pierre Frey καλύμματα τοίχων μαζί με μια τροπική πινελιά με πρασινάδες, ο χώρος είναι ένα μείγμα από χαλιά σιζάλ, μαρμάρινα τραπέζια, επικαλυμμένα καθίσματα και μπορντό δερμάτινα drum sticks.
Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια τεράστια ποικιλία από εκλεκτά κρασιά και σαμπάνιες, συνοδευόμενα από ένα μενού με πιάτα όπως το χαρακτηριστικό ψητό κοτόπουλο που σερβίρεται με τηγανητό ρύζι με τζίντζερ, ένα sando με χοιρινό Iberico και καραμελωμένα κρεμμύδια, κι ένα εξαιρετικό πλατό τυριών για το τέλος.
Ο μικρότερος χώρος του τρίτου ορόφου είναι ευάερος και γεμάτος φως, με τοίχους με καθρέφτες και ανοιχτόχρωμα δέντρα από ξύλο βελανιδιάς που διασταυρώνουν την επιλογή σαμπάνιας του Club Bâtard. Ο στόχος του members' club ήταν να δημιουργήσει μια κοινότητα οινόφιλων, η οποία θα προωθηθεί από μια σειρά εκδηλώσεων, από γευσιγνωσίες κρασιού μέχρι ομιλίες. Με περιορισμένο αριθμό μελών και τη ζωηρή παρουσία των θαμώνων που περιπλανώνται στο κελάρι, φαίνεται ότι οι Wu and See πέτυχαν τον στόχο τους να δημιουργήσουν μια λέσχη μελών που κάνει τη διαφορά.
Μετά από μια βραδιά που περάσατε γευματίζοντας και τρώγοντας, αν βρεθεί κανείς εκεί δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί την αίθουσα καραόκε πίσω από το Le Clos ή -για κάτι πιο ήρεμο- το OBE (που σημαίνει Old Bottle Effect), του spot που είναι γεμάτο από μπουκάλια ουίσκι, ενώ εκεί υπάρχει και η αίθουσα πούρων, το τέλειο καταφύγιο για ένα ποτό αργά το βράδυ.
Πληροφορίες: Wallpaper