fbpixel

Search icon
Search
Το Reuters θα τιμήσει τον σπουδαίο φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη χρηματοδοτώντας νέους καλλιτέχνες
ARTS & CULTURE

Το Reuters θα τιμήσει τον σπουδαίο φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη χρηματοδοτώντας νέους καλλιτέχνες

Τα Yannis Behrakis Photojournalism Grants αποτελούν μία εκπλητκτική ευκαίρια


Ο Γιάννης Μπεχράκης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους της γενιάς του, με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Χαρακτηριστική είναι η λήψη που τον έφερε στην κορυφή και του εξασφάλισε το βραβείο Pulitzer το 2016, η οποία αναπαριστούσε έναν πατέρα πρόσφυγα να κρατά αγκαλιά το παιδί του. Όλοι θαύμαζαν και θαυμάζουν την ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά του και την ευαισθησία του, που έφτανε στα όρια του ακτιβισμού σχεδόν, σε θέματα που αφορούσαν την ανθρώπινη φύση και κοινωνία. 

Ήταν ο επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Υπήρξε μάρτυρας σε κάποιους από τους μεγαλύτερους πολέμους που έπληξαν τον σύγχρονο κόσμο, όπως εκείνους στη Λιβύη, στον Λίβανο, στο Ιράν και πολλούς ακόμη. Δεν ήταν λίγες φορές που έφτασε κοντά στον θάνατο, θέλοντας να αποτυπώσει την αλήθεια μέσα από τα μάτια του. ΄Σίγουρα θυμάστε τη φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος τον εαυτό του, ενώ είχε χτυπηθεί από βόμβα στη Σιέρα Λεόνε.

behrakis-4.jpg
Κως, 11 Αυγούστου 2015, Σύριοι πρόσφυγες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πηγή: Reuters

Υπέρμαχος των όσων χρειάζονται χέρι βοήθειας, και κυρίως των προσφύγων, πολεμούσε σκληρά για να δείξει σε όλους τη σκληρή αλήθεια και πάντα έλεγε «Θέλω να δείξω σε όλο τον κόσμο τι γίνεται με τους πρόσφυγες, ώστε κανένας να μη μπορεί να πει "δεν ήξερα"». Κατέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τις προσφυγικές ροές το καλοκαίρι του 2015, στη Μυτιλήνη και την Κω. Ο Γιάννης Μπεχράκης μας έδειχνε ό,τι ακριβώς γινόταν στον κόσμο, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και φίλτρα, αλλά με ευαίσθητο και ανθρώπινο τρόπο.

μπεχράκης
Φωτογραφία Βραβευμένη με Pulitzer, Ειδομένη, 2015, Πηγή: Reuters

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου, σε ηλικία 58 ετών, όμως η σπουδαία καλλιτεχνική περιουσία άφησε πίσω του είναι μεγάλη και θα τον ευχαριστούμε πάντα για όλα αυτά που μας δίδαξε, μέσα από τα κλικ του. Στο πλαίσιο αυτό, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Γιάννη Μπεχράκη, το πρακτορείο Reuters προχωράει στην προκήρυξη δέκα νέων χορηγιών ύψους 8000 δολαρίων η κάθε μία για φωτορεπόρτερ και φοιτητές δημοσιογραφίας ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπες ιστορίες από όλο τον κόσμο και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην οπτικοακουστική αφήγηση. Τα φωτορεπορτάζ που θα επιλεγούν θα διανεμηθούν μέσα από τις πλατφόρμες του Reuters ενώ στελέχη της Reuters Pictures θα συμβουλεύουν και θα καθοδηγούν τους συμμετέχοντες καθ 'όλη τη διάρκεια της δουλειάς τους. Στους συμμετέχοντες το Reuters θα προσφέρει και εξειδικευμένη εκπαίδευση για ρεπορτάζ σε εχθρικά περιβάλλοντα, πολεμικές συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές.

09yannisbehra-thumb-large.jpg


Ο Rickey Rogers, που διατηρεί τον ρόλο του Global Editor του πρακτορείου, είπε χαρακτηριστικά: «Με την ονομασία του προγράμματος ως Yannis Behrakis Photojournalism Grants, τιμούμε τον Γιάννη Μπεχράκη, έναν από τους πιο αγαπημένους και πιο βραβευμένους φωτογράφους του Reuters, ο οποίος ήταν γνωστός για την ανθρωπιστική του φωτογραφία σε μερικές από τις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη. Πρόκειται για μία φανταστική ευκαιρία για νέους φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα καθοδηγηθούν από τους editors του πρακτορείου, ενώ οι ιστορίες τους θα διανέμονται και θα παρουσιάζονται παγκοσμίως. Ο κύριος στόχος μας παραμένει όμως: το φωτορεπορτάζ υψηλός ποιότητας».

behrakis-photos-beatergr-768x12003.jpg
Συρία, Πηγή: Reuters

Όσοι νέοι θέλουν να λάβουν μέρος, θα πρέπει να είναι μεταξύ 18-35 ετών, να έχουν ένα portfolio με 30 εικόνες και μία δική τους, πρωτότυπη ιδέα για ρεπορτάζ, καθώς κι ένα πλήρες βιογραφικό. Είναι καλύτερο το πρότζεκτ που θα προτείνει ο κάθε υποψήφιος να επικεντρώνεται σε μια κοινότητα ή μια περιοχή που θα βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον ίδιο, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις λίγες εβδομάδες. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται 31 Δεκεμβρίου 2019.

mpehrakis5.jpg
Κως, 2015, Τυφλή γυναίκα πρόσφυγας, Πηγή: Reuters

Μία εκπληκτική πρωτοβουλία που μπορεί να βοηθήσει νέους και ταλαντούχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Reuters.

Πηγή: www.pttl.gr