fbpixel

Search icon
Search
Το πιο "choureal" spot της πόλης για γλυκές απολαύσεις
MAGAZINE

Το πιο "choureal" spot της πόλης για γλυκές απολαύσεις

Το Choureal «κερδίζει» το στοίχημα εδώ και μια 7ετία


«Να εμπνέεσαι και να εμπνέεις. Να χτίζεις επάνω στο όραμά σου. Έχε, όμως, πάντα στο μυαλό σου ότι όσο πρωτότυπη και αν είναι μια ιδέα, η εξαιρετική πρώτη ύλη και η ειλικρίνεια μιας ανοιχτής κουζίνας είναι η αλήθεια που ζητάει ο κόσμος πλέον», Miles Σκλήρης, Choureal.

flavor-010-as.jpg
Miles Σκλήρης


Το πιο “choureal” προφιτερόλ της Θεσσαλονίκης φτιάχνεται στο λεπτό, έχει τεράστιο γκελ και δυνατή γεύση. Είναι μια ιδέα που ο Miles Σκλήρης και η Αλίκη Συμεωνίδου πραγματοποίησαν προσθέτοντας πολλές ώρες δουλειάς, πάθος κι έμπνευση. Κι αν με ρωτάτε... η συνταγή τους πέτυχε! Στην Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα, το προφιτερόλ ήταν ένα από τα δεκάδες γλυκά μέσα σ’ ένα ζαχαροπλαστείο. Νόστιμο, υπέροχο, αλλά ένα ανάμεσα στα υπόλοιπα. Τα τελευταία χρόνια ζυμώθηκαν επιτυχημένα food concepts αφιερωμένα σ’ ένα προϊόν. Καλλιεργήθηκε ακόμη η φιλοσοφία του ανοιχτού, «διάφανου» εργαστηρίου. Η εμπειρία τού να βιώνεις με όλες σου τις αισθήσεις αυτό το φρέσκο γλυκό -ή φαγητό- που φτιάχνεται μπροστά σ’ εσένα για εσένα είναι τάση και εξέλιξη της γαστρονομίας ταυτόχρονα. Η περίπτωση του Choureal είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Πίσω από το project, οι δύο δημιουργοί του, σύντροφοι στη ζωή, όπως και σ’ αυτό το γλυκό ταξίδι. O Miles είχε την ιδέα. Μαζί, όμως, έβαλαν -και βάζουν- τις στρώσεις για να πετύχει η συνταγή. «Το μονοπάτι της δημιουργίας το διαβαίνουμε ελεύθεροι. Εμείς οραματιστήκαμε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό concept, με πυρήνα του τα ολόφρεσκα a-la-minute προφιτερόλ. Τα choux αποτελούν το κυριότερο συστατικό, την ταυτότητα του Choureal. Εάν χαρακτηριστεί και σουρεαλιστικό το γλυκό μας, ακόμη καλύτερα», μου εξηγεί ο Miles.

Ο τρόπος που ήθελαν να το παρουσιάσουν δεν υπήρχε αλλού. Συχνά, στις αρχές, άκουγαν ανθρώπους γύρω τους να λένε: «Μα καλά, μόνο choux και προφιτερόλ;» Εκείνοι, όμως, το πίστεψαν. Το 2013 ξεκίνησαν να πειραματίζονται, συνέδεσαν τον επαγγελματικό φούρνο στο σπίτι τους και έψηναν choux μέρα νύχτα, σε μια προσπάθεια να πετύχουν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Και δε σταμάτησαν να εξελίσσουν και να βελτιώνουν τις κλασικές τους γεύσεις, τις υφές. «Η αφοσίωση και το μεράκι μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο. Η διαδικασία παραγωγής και σερβιρίσματος των γλυκών μας έχει γίνει μια εμμονική ιεροτελεστία, εκτελεσμένη με πολλή αγάπη, κι αυτό γιατί θέλουμε το Choureal να έχει μέλλον. Κι αν θες να έχεις μέλλον, το σημαντικότερο είναι να μένεις πάντα ταπεινός, να χτίζεις ομάδες και μαζί να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό. Η ουσία είναι να μη σταματάς ν’ αναζητάς νέες συνταγές, να παρακολουθείς τις εξελίξεις στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, να γίνεσαι καλύτερος».

flavor-015.jpg


Η επόμενη σκέψη μου είναι τι ζητάει σήμερα ο κόσμος. «H ειλικρίνεια μιας ανοιχτής κουζίνας με εξαιρετική πρώτη ύλη είναι η αλήθεια που ψάχνουμε», μου απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη. «Η εποχή του βιομηχανοποιημένου φαγητού, με τις σκόνες και τα χρώματα αποτελεί πλέον παρελθόν». Όσο η κουβέντα κυλάει, γυρίζω πίσω στο 2014. Μόλις έχουν ανοίξει, έξω από το μαγαζί η ουρά τεράστια κι εγώ να περιμένω καρτερικά για ένα προφιτερόλ. Καθόλου, όμως, δε με πείραζε. Στην αρχή, ήταν η περιέργεια. Ίσως γιατί τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά - το προϊόν τους γινόταν γνωστό από στόμα σε στόμα, δεν «προσγειωνόταν» μια δυνατή εικόνα ενός ωραίου προφιτερόλ στην οθόνη του κινητού σου. Μετά, η περιέργεια έγινε επιθυμία: ήθελες να γευτείς, όχι απλά ένα προφιτερόλ, αλλά ένα “Choureal”. Σήμερα, βέβαια, η δύναμη της εικόνας εκτοξεύτηκε κι αυτό βοήθησε τον παράδεισο του γαλλικού γλυκού να ταξιδέψει εκτός πόλης, ενώ η συμπρωτεύουσα απέδειξε πως εκτιμάει το χειροποίητο. «Οι δυσκολίες κάνουν τον κόσμο να σκεφτεί διπλά και τριπλά πριν επιχειρήσει, πριν δημιουργήσει. Όχι μόνο εδώ, παντού. Η Θεσσαλονίκη, όμως, ξέρει από ποιοτικό φαγητό. Πολλά νέα μαγαζιά πέρασαν εδώ τη γευστική δοκιμασία τους. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία. Υπάρχουν αξιόλογα concepts και χώρος για εξέλιξη».

Μετά την πόλη του Θερμαϊκού, το Choureal έφτασε στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα: «Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς. Αποκτήσαμε τεχνογνωσία, βελτιώσαμε τις υποδομές μας. Η Αθήνα μας αγκάλιασε». Και το μέλλον; «Το Choureal το αγάπησα και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου», μου αποκαλύπτει. Όσο για τα κοντινά σχέδια, υπάρχουν πλάνα για νέα καταστήματα -λίγα σε αριθμό- σ’ επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας, ίσως και σε κάποιο νησί, κι αν οι συνθήκες ευνοήσουν, γιατί όχι στο Λονδίνο, στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Miles.

Διευθύνσεις: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παλαιών Πατρών Γερμανού 7 | ΑΘΗΝΑ Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Φωτογραφίες: Έκτορας Νικολάκης, POV Studio