fbpixel

Search icon
Search
Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο του Κολλεγίου Ανατόλια που αλλάζει δια παντός το εκπαιδευτικό τοπίο στην Ελλάδα
PEOPLE & MOMENTS

Το νέο υπερσύγχρονο κτίριο του Κολλεγίου Ανατόλια που αλλάζει δια παντός το εκπαιδευτικό τοπίο στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου Kassandra Center for Educational Excellence / IBDP του Anatolia College από τους δωρητές Τέλη και Σάντρα Μυστακίδη


Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου Kassandra Center for Educational Excellence / IBDP του Κολλεγίου Ανατόλια από τους δωρητές Τέλη και Σάντρα Μυστακίδη, τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια Δρα Πάνο Βλάχο, και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια Albert “Chip” Elfner, III.

kcee-5.jpg
Η δωρεά του ζεύγους Μυστακίδη εξασφάλισε την κατασκευή του κτιρίου που στεγάζει το Kassandra Center for Educational Excellence/ Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας «Κασσάνδρα» και τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Απολυτηρίου/ IΒDP του Κολλεγίου Ανατόλια, τη λειτουργία του Κέντρου που προσφέρει δωρεάν επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς όλης της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός προγράμματος υποτροφιών για το Πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου/ IBDP
kcee-2.jpg
O Albert “Chip” Elfner, III, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, o Τέλης Μυστακίδης, η Σάντρα Μυστακίδη, και ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια εγκαινιάζουν το Kasssandra Center for Educational Excellence/ IBDP building του Κολλεγίου Ανατόλια

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Jerry Ismail, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Γιώργος Αρβανίτης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλη του διδακτικού προσωπικού καθώς και Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η δωρεά του ζεύγους Μυστακίδη είναι η μεγαλύτερη εφάπαξ δωρεά που έχει λάβει το Κολλέγιο Ανατόλια στη μακρόχρονη ιστορία του, και χάρη σε αυτήν έχουν υλοποιηθεί:

  • Η κατασκευή του υπερσύγχρονου κτιρίου που στεγάζει το Kassandra Center for Educational Excellence/ Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας «Κασσάνδρα» και τις εγκαταστάσεις του προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου/ IΒDP
  • Η δημιουργία κληροδοτήματος για την υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου στο διηνεκές και την ανάπτυξη δωρεάν προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών
  • Η δημιουργία ενός δεύτερου κληροδοτήματος για την υποστήριξη προγράμματος υποτροφιών για το Πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου/ IBDP ενισχύοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική αποστολή του Κολλεγίου Ανατόλια

Το Πρόγραμμα του Kassandra Center for Educational Excellence (KCEE)

kcee-ibdp-building-3.jpg

Το Kassandra Center for Educational Excellence (KCEE)/ Κέντρο Εκπαιδευτικής Αριστείας «Κασσάνδρα» του Κολλεγίου Ανατόλια δημιουργήθηκε το 2021 με στόχο να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς, τόσο του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, προσφέροντας: δωρεάν επιμορφώσεις, πρόσβαση σε μεθοδολογικά εργαλεία και εξοικείωση με καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις και στρατηγικές που βασίζονται στην έρευνα με γνώμονα την ακαδημαϊκή εξέλιξη παράλληλα με την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών/τριών. Από την έναρξη της λειτουργίας του και μέχρι σήμερα έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 1.300 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία όλης της Ελλάδα, καθώς και σχολικοί ψυχολόγοι, φοιτητές Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, ερευνητές και στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το Kassandra Center for Educational Excellence / IBDP building

kcee-ibdp-building-4.jpg

Για την εξυπηρέτηση των προγραμμάτων του Κέντρου η δωρεά του ζεύγους Μυστακίδη περιλάμβανε και την κατασκευή ενός νέου ευέλικτου τριώροφου σχολικού κτιρίου στην πλευρά των Λυκείων (πρώην Αρρένων). Το νέο κτίριο φέρει το όνομα «Κασσάνδρα» προς τιμήν της αποφοίτου του Κολλεγίου Ανατόλια Σάντρας Μυστακίδη, συζύγου του Τέλη Μυστακίδη· θεμελιώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και παραδόθηκε προς χρήση τον Σεπτέμβριο του 2023 συνεισφέροντας στη συνολική αναβάθμιση των υποδομών του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από το γραφείο Deda & Architects και σύμφωνα με αυτήν κατασκευάστηκαν οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για διδασκαλία, κατάρτιση, εκδηλώσεις, και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα επιτρέψουν στο Κολλέγιο Ανατόλια να κάνει ένα ιστορικό βήμα για την εξέλιξή του και για την αλλαγή του εκπαιδευτικού τοπίου στην Ελλάδα. 

Η νέα κατασκευή ενώνει το ιστορικό, και πλήρως ανακαινισμένο Compton Hall, με ένα νέο, σύγχρονο εκπαιδευτικό κτίριο (επιφάνειας περίπου 2.350 τ.μ.). Το συνολικό εμβαδόν του νέου κτιριακού συμπλέγματος είναι 3. 807,75 τ.μ. και περιλαμβάνει συνολικά:

  • Πέντε εργαστήρια
  • Τρία ηχομονωμένα δωμάτια
  • Χώρους γραφείων για τη διοίκηση και τους εκπαιδευτικούς
  • Δύο εργαστήρια εικαστικών τεχνών
  • 19 αίθουσες διδασκαλίας
  • To Αμφιθέατρο “Kassandra Auditorium”

Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου-αρχιτεκτονικού αριστουργήματος 

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων Albert “Chip” Elfner, III ο οποίος ευχαρίστησε τον Τέλη και τη Σάντρα Μυστακίδη για τη γενναιοδωρία και το όραμά τους να χρηματοδοτήσουν αυτήν την πρωτοβουλία «που θα προωθήσει ένα πιο εξωστρεφές και βελτιωμένο μαθησιακό περιβάλλον προς όφελος της ευρύτερης εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας».

kcee-makri.jpg
H Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μακρή, εξήρε τη σημασία της δωρεάς και της λειτουργίας του Kassandra Center for Educational Excellence υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μία τεράστια επένδυση που αξίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι ακαδημαϊκοί μας». Η υφυπουργός επεσήμανε ότι η έρευνα, η τεχνογνωσία και η καινοτομία είναι καθημερινά ζητούμενα στη διαδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας και ότι «η διαρκής αναβάθμιση των γνώσεων και των προσόντων των εκπαιδευτικών είναι το πιο ισχυρό πλεονέκτημα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που επιδιώκει σταθερά την αριστεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης».

kcee-vlachos.jpg
Ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια

H λειτουργία του Κέντρου «προσδίδει στον οργανισμό μας έναν σημαντικό ρόλο στο ελληνικό εκπαιδευτικό οικοσύστημα, καθιστώντας το Κολλέγιο Ανατόλια κόμβο εκπαιδευτικής ανάπτυξης και μεταρρύθμισης τόσο εντός όσο και εκτός Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, εκφράζοντας βαθιά ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια Μυστακίδη. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εφάπαξ δωρεά που έχουμε λάβει στην ιστορία μας και διαπιστώνουμε ήδη τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που θα έχει στις μελλοντικές γενιές».

kcee-mistakidis.jpg
Ο δωρητής Τέλης Μυστακίδης

Ο Τέλης Μυστακίδης συνεχάρη τη διοίκηση του Κολλεγίου Ανατόλια για την άρτια και ταχεία υλοποίηση του έργου και υπογράμμισε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της δωρεάς σε σχέση με όσα έχει προσφέρει το Κολλέγιο Ανατόλια σε μέλη της οικογένειάς του που υπήρξαν μαθητές του. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να λάβουν το επίπεδο εκπαίδευσης που έλαβαν, αλλού στην Ελλάδα. Για εμάς αυτή η δωρεά είναι ένας τρόπος να δείξουμε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη μας. Αυτό που κάνει τη διαφορά για να πετύχει κανείς στη ζωή του δεν είναι ο πλούτος αλλά η εκπαίδευση», επισήμανε.

Αναγνωρίζοντας ότι οι ενδυναμωμένοι εκπαιδευτικοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την εξέλιξη των μαθητών και μαθητριών, το Kassandra Center for Educational Excellence λειτουργεί ήδη ως καταλύτης για την εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού. «Με την υποστήριξη του Κέντρου, εμείς οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι εξερεύνησης, συνεργασίας και μετασχηματισμού, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος των προσπαθειών μας θα επεκταθεί πολύ πέρα από τα όρια του ιδρύματός μας» ανέφερε η Δρ Γεωργία Τσουλφά Διευθύντρια του Kassandra Center for Educational Excellence.

Τρίτη πτυχή της σημαντικής αυτής δωρεάς αποτελεί η δημιουργία ενός κληροδοτήματος για τη χορήγηση υποτροφιών στο Πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου/ IBDP του Κολλεγίου Ανατόλια. Η στόχευση αυτή ενισχύει την εξωστρέφεια των ακαδημαϊκών προγραμμάτων και τον διεθνή προσανατολισμό της Θεσσαλονίκης, και κυρίως, την πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς, σε νέες ακαδημαϊκές προοπτικές για τους μαθητές και τις μαθήτριες που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αυτό επεσήμανε η Άννα Μπίλλη-Πετμεζά, Διευθύντρια του Προγράμματος IBDP δίνοντας παραδείγματα παιδιών με λαμπρό μέλλον μπροστά τους, όπως δείχνουν και τα εξαιρετικά φετινά αποτελέσματα του Προγράμματος: 75 μαθητές/τριες έχουν, ήδη, γίνει δεκτοί/ες από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, με υποτροφίες που ξεπέρασαν τα 8,5 εκ. δολάρια για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ. «Σας είχαμε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια ότι θα προσπαθούσαμε να κάνουμε την αριστεία συνήθεια. Μπορώ να σας αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Σας ευχαριστούμε, εκ μέρους των χιλιάδων μαθητών των οποίων οι ζωές θα μεταμορφωθούν από τη δωρεά σας», ανέφερε η κ. Μπίλλη-Πετμεζά.

Κεντρική φωτογραφία: O Albert “Chip” Elfner, III, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, o Τέλης Μυστακίδης, η Σάντρα Μυστακίδη, και ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια εγκαινιάζουν το Kasssandra Center for Educational Excellence/ IBDP building του Κολλεγίου Ανατόλια.