fbpixel

Search icon
Search
Το Musée Carnavalet στο Παρίσι ανοίγει ξανά, ανακαινισμένο με σύγχρονη αύρα
ARTS & CULTURE

Το Musée Carnavalet στο Παρίσι ανοίγει ξανά, ανακαινισμένο με σύγχρονη αύρα

Σχεδιασμένο από τους Chatillon Architectes και το αρχιτεκτονικό studio Snøhetta


Το 2016, το αρχιτεκτονικό studio Snøhetta ανέλαβε μέσω των Chatillon Architectes, την αρχιτεκτονική ανακαίνιση ενός από τα πιο εξέχοντα μουσεία στη Γαλλία: το ιστορικό μουσείο Carnavalet. Το Carnavalet με 3.900 m2 βρίσκεται στο 3ο διαμέρισμα στο Παρίσι, στην ιστορική και πολυσύχναστη συνοικία Marais και είναι το παλαιότερο από όλα τα παρισινά μουσεία ενώ πριν κλείσει για ανακαίνιση το 2016, το μουσείο υποδεχόταν περισσότερους από 400.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το musée Carnavalet είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο σημαντικών κτιρίων, του Hôtel Carnavalet, που ολοκληρώθηκε το 1655 από τον διάσημο αρχιτέκτονα François Mansart και τον παρακείμενο Hôtel Le Peletier de Saint-Fargeau, που χτίστηκε το 1688 βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Pierre Bullet. Από τα μέσα του 1800, το μουσείο Carnavalet έχει καταχωρηθεί ως το λεγόμενο "Monument Historique" λόγω της σημασίας του για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας.

5d63fef4-96f7-4eb9-bf80-a69b3c1ca690.jpg

Λόγω της σημαντικής ιστορικής σημασίας του, ο συνολικός σχεδιασμός του μουσείου αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με τις επιστημονικές και πολιτιστικές ομάδες του μουσείου, καθώς και ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων στην πόλη του Παρισιού. Η ανακαίνιση σέβεται τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και τα αποκαθιστά διατηρώντας τα ισχύοντα πρότυπα και ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία του μουσείου για όλους τους επισκέπτες. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός διαισθητικού ταξιδιού μέσα στο μουσείο, τις αυλές και τους κήπους, αλλά και κάνοντας το κτίριο προσαρμοσμένο σε παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το 10% όλων των αντικειμένων προβάλλονται στο επίπεδο των παιδιών.

Ενώ οι Chatillon Architectes επέβλεψαν τη συνολική ανακαίνιση και ανασυγκρότηση του μουσείου, το studio Snøhetta πρόσθεσε ένα άγγιγμα καινοτομίας στο χώρο μέσω του σχεδιασμού των νέων επίπλων στο χώρο της εισόδου και της σύγχρονης σκάλας. Το Snøhetta ήταν επίσης υπεύθυνο για το graphic design του μουσείου, της μουσικής επένδυσης, των πάνελ και του εξοπλισμού διαμεσολάβησης που διευκολύνουν τη συνολική επίσκεψη στο μουσείο.

Οι νέες, μνημειακές σκάλες σχεδιάστηκαν σε τολμηρά οργανικά σχήματα από σκούρο χάλυβα και εκλεπτυσμένη ξυλεία. Καθ 'όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού, το Snøhetta επέλεξε μια σκούρη παλέτα σε συντονισμό με το υπόλοιπο του έργου και συγκεκριμένα με τη νέα μόνιμη σκηνογραφία που δημιουργήθηκε από την Agence NC (Nathalie Crinière) που υπογραμμίζει τη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητα των αντικειμένων που εκθέτονται.

dd5cf43d-bba9-4df2-a880-f88b8c30e053.jpg

Τα σχήματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό για το μουσείο είναι διαχρονικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, καθώς και υλικά υψηλής ποιότητας και μεγάλης διάρκειας. Η επιλογή μετάλλου με επίστρωση σε σκόνη για τις σκάλες και τα φινιρίσματα από μασίφ ξύλο παρέχει ισχυρή αντοχή στη χρήση και μεγαλύτερο κύκλο ζωής του υλικού. Τα πλαστικά και τα υλικά μιας χρήσης (όπως χαρτί για πινακίδες) έχουν αντικατασταθεί από ευέλικτες λύσεις πολυμέσων.

Ο ανακαινισμένος χώρος υποδοχής έχει σχεδιαστεί για βέλτιστη χρήση ενώ οι μετρητές εισιτηρίων και το βεστιάριο έχουν ανακατασκευαστεί ώστε να αυξήσουν την άνεση του μουσείου. Επιπλέον, το Snøhetta έχει σχεδιάσει νέους χώρους αφιερωμένους σε δραστηριότητες διδασκαλίας που έχουν επίσης εισαχθεί σε όλο το μουσείο. Αυτό περιλαμβάνει εργαστήρια και έναν χώρο έρευνας όπου το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε συγκεκριμένα προγράμματα δραστηριοτήτων και να έχει πρόσβαση στην πλούσια συλλογή του μουσείου. Αρκετοί νέοι εκθεσιακοί χώροι έχουν δημιουργηθεί από τους Chatillon Architectes, μερικοί από τους οποίους δεν είναι ακόμη προσβάσιμοι από το κοινό.

Μια βελτιωμένη σκηνογραφία

451e70bc-aca6-4197-843b-449c0569fa55.jpg

Οι designers της έκθεσης και οι σκηνογράφοι του Agence NC (Nathalie Crinière) έχουν βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών ακόμη περισσότερο, με τους γενναιόδωρους εκθεσιακούς χώρους και τη βελτιωμένη χρονολογική απεικόνιση όπου το περιβάλλον των αντικειμένων διηγηθείται την ιστορία του Παρισιού - από τους προϊστορικούς χρόνους έως και σήμερα. Παράλληλα με τη γενική ανακαίνιση και την ανασυγκρότηση του μουσείου, περισσότερα από 3.800 αντικείμενα έχουν επίσης αποκατασταθεί από ειδικούς. Το έργο επέτρεψε επίσης την εμφάνιση του 60% των αντικειμένων της συλλογής του μουσείου που παλαιότερα είχαν αποθηκευτεί.

Η βελτιωμένη εμπειρία των επισκεπτών διασφαλίζει ότι το μουσείο Carnavalet θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικός χώρος για τους Παριζιάνους, τους Γάλλους και τους διεθνείς τουρίστες, καθιστώντας το πνευματικά προσβάσιμο σε όλους. Οι πληροφορίες για τα εκθέματα έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και είναι πλέον προσβάσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο, προσαρμοσμένες σε όλους τους τύπους των μουσείων: από γνώστες της τέχνης και της ιστορίας έως περίεργα μικρά παιδιά που μόλις άρχισαν να ανακαλύπτουν το πλούσιο σύμπαν του μουσείου.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες του Μουσείου!