fbpixel

Search icon
Search
To ολοκαίνουριο μουσείο Liknon στη Σάμο είναι μια συναρπαστική περιπλάνηση στη γενέτειρα των αμπελιών
INTERIORS

To ολοκαίνουριο μουσείο Liknon στη Σάμο είναι μια συναρπαστική περιπλάνηση στη γενέτειρα των αμπελιών

Η αρχιτεκτονική ομάδα Κ - studio επανασύνδεσε το brand Metaxa με τις ρίζες του


Με στόχο να συνδέσει το brand Metaxa με τις ρίζες του, το κτήμα Liknon βρίσκεται σε έναν αμπελώνα 100 ετών στη Σάμο, όπου φύεται το ιδιαίτερο συστατικό του, το γλυκό μοσχάτο σταφύλι. Το έργο αποτελεί ένα ορόσημο σε μια κοιλάδα κάτω από το χωριό Βουρλιώτες, που θα αναδείξει την καταγωγή του Metaxa που είναι στενά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό του νησιού, με μακρά παράδοση σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και οινοποίηση.

1-hUfCH.jpg

Στο Liknon, το αμπέλι είναι ο πρωταγωνιστής και η παραδοσιακή ιδέα ενός κτιρίου-μουσείου εξελίσσεται σε μια περιήγηση και μια εξερεύνηση γύρω από τον βιότοπο του αμπελιού. Αντί για ένα οίκημα, είναι ένα τοπίο, όπου ο επισκέπτης περιπλανάται γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών, βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με την ιστορία τoυ brand μέσα από μια διαδραστική εμπειρία και μια σειρά αισθητηριακών ενεργοποιήσεων.

Η αρχιτεκτονική του τοπίου είναι μια επέκταση των παραγωγικών ξερολιθικών αναβαθμίδων όπου αναπτύσσονται αμπέλια και δανείζεται τη δυναμική και την τραχύτητα του φυσικού και παραδοσιακού παραγωγικού τοπίου για να εναρμονιστεί με την κοιλάδα.

2-dsUC0.jpg

Μαζί με την εμπειρία στις εγκαταστάσεις της Κηφισιάς, το Liknon προβάλλει όχι μόνο την προέλευση του κονιάκ, αλλά και τη συνέχιση και επέκταση του κύκλου παραγωγής του πέρα ​​από τα όριά του, μέσα από πειραματικά νέα προϊόντα και πρακτικές, καθώς και τη συναρπαστική εξερεύνηση των υφών του ποτού.

Αντί για κτίριο είναι ένα τοπίο, που δανείζεται τη δυναμική των ανθρωπογενών πετρότοιχων που αναμειγνύονται στην κοιλάδα. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός αρχαίου μονοπατιού, ξετυλίγεται σε αλλεπάλληλα οροπέδια που κρατούν οι «πεζούλες», οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια μοναδική βόλτα που ενώνει τα δύο στοιχεία και κάνει τον πρωταγωνιστή να εναρμονίζεται πλήρως με τον περιβάλλοντα χώρο. 

k-studio-liknon-032-clausbrechenmacherreinerbaumann-NC1hn.jpg

Αbout K-Studio

Το K-Studio είναι ένα γραφείο design με τις ρίζες του στην αρχιτεκτονική. Είναι μια ομάδα από περίπου 60 αρχιτέκτονες και interior desgners, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Κωνσταντίνο Καραμπατάκη και έδρα στην Αθήνα. Η συνδυαστική τους προσέγγιση παράγει μοναδικές και καθηλωτικές εμπειρίες μέσω της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, και επιτυγχάνει μια ολιστική σύλληψη εμπειρίας μέσα στην ευρεία γκάμα ξεχωριστών ποιοτήτων σε κάθε μας έργο. Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζεται σε κάθε κλίμακας έργο και τους επιτρέπει να χειρίζονται τα μεγάλα και σύνθετα μεγέθη ως άθροισμα μικρότερων μελετών, δημιουργώντας συστήματα σχεδιασμού ευέλικτα, για μεγαλύτερη ευκρίνεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.

«Η πατρίδα μας είναι η Ελλάδα, μια χώρα με απερίγραπτη φυσική ομορφιά και αφθονία πόρων, όπου η πολιτιστική ταυτότητα θεμελιώνεται πάνω στην υπαίθρια ζωή και την έλλογη, οικονομική χρήση τοπικών τεχνικών, υλικών και πόρων, για την παροχή πλούσιας φιλοξενίας στους ταξιδιώτες.»

Με την πάροδο του χρόνου καλλιέργησαν και συνεχίζουν να καλλιεργούν πολύτιμες σχέσεις με εταιρείες όπως η WATG, η Tombazis & Associate Architects, η Betaplan S.A., η ISV Architects and Lambs and Lions. Απόλαυσαν τη συνεργασία αποκτώντας εμπειρία και γνώση, με τη Four Seasons και η O & O στην Αθήνα και την TEMES στην Πελοπόννησο. Έχουν επίσης προσκληθεί να προσεγγίσουν διεθνή έργα σε προορισμούς τόσο διαφορετικούς όπως το Ισραήλ, το Κατάρ, ο Παναμάς και η Κουάλα Λουμπούρ.

«Όπου και αν μας ταξιδεύει η δουλειά μας, το ήθος μας παραμένει το ίδιο: η δημιουργία δυνατών ταυτοτήτων και αρχιτεκτονικών αφηγήσεων, που με αφετηρία το τοπικό υπόβαθρο και σε ισορροπία με τη σύγχρονη φιλοδοξία, ανυψώνουν και εμπλουτίζουν την εμπειρία του χρήστη.» 

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Φωτογραφίες: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann (BREBA)