fbpixel

Search icon
Search
Tο μουσείο Molteni στο Μιλάνο εγκαινιάζει μια νέα έκθεση για να γιορτάσει τα 90 χρόνια ιστορίας του ομίλου
DESIGN NEWS

Tο μουσείο Molteni στο Μιλάνο εγκαινιάζει μια νέα έκθεση για να γιορτάσει τα 90 χρόνια ιστορίας του ομίλου

Και φέρει τον τίτλο "From the collection/in dialogue", σε επιμέλεια Ron Gilad


Εννέα χρόνια αφότου άνοιξε το 2015, το μουσείο Molteni παρουσιάζει τώρα μια νέα μόνιμη έκθεση, με τίτλο "From the collection/in dialogue", σε επιμέλεια Ron Gilad, παρουσιάζοντας τα εικονίδια από τα Molteni&C, UniFor και Citterio. Τα έπιπλα, τα έγγραφα και το αρχειακό υλικό της συλλογής αποκαλύπτουν μια άλλη ιστορία του όμιλου Molteni, που αφηγείται ένα ταξίδι μέσα από 90 χρόνια παρουσίας, από το 1934 έως σήμερα.

Το 2015, το μουσείο Molteni εγκαινιάστηκε για να γιορτάσει τα 80 χρόνια ιστορίας, καινοτομίας, έρευνας και ποιότητας, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση της σχεδιαστικής κουλτούρας, στο πλαίσιο της επιμέλειας του Jasper Morrison. Το 2021, μετακόμισε στον εκθεσιακό χώρο Glass Cube το Molteni Compound κι επανασχεδιάστηκε πλήρως από τον Ron Gilad.

01-molteni-museum-from-the-collection-in-dialogue-ron-gilad-hr.jpg


Αφιερωμένη στην ιστορία της ομίλου (προϊόντα, πρωτότυπα, γραφικά και εικόνες), με το ένα βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το άλλο στο μέλλον, η έκθεση στοχεύει να αναδείξει την όλη αυτήν την πορεία, την αυθεντική ταυτότητα και τις αξίες της. Οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες που παρήγαγαν και κατασκεύασαν αντικείμενα όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν κοινωνικές σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς με επίκεντρο το design.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ σχεδιαστών και αντικειμένων από διαφορετικές περιόδους, οι μοναδικοί συνδυασμοί σχημάτων και συμμετριών, τα χρώματα και τα φινιρίσματα σε αυτήν τη νέα έκθεση αποκαλύπτουν κρυμμένες συνδέσεις και αρμονίες σε ζεστά περιβάλλοντα, όπως σε ένα σπίτι που πρέπει να απολαμβάνεις καθημερινά, έναν χώρο για κουβέντα, διάβασμα, μελέτη, εργασία και αγάπη.

img-2598.jpeg

«Έχει αλλάξει, πλέον, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το σπίτι μας. Σήμερα πρόκειται για ένα σπίτι γεμάτο φως, ανοιχτό στον ουρανό και τη φύση με μεγάλα παράθυρα, και πλημμυρισμένο από το φως του ήλιου. Το νέο σπίτι είναι αποτέλεσμα ενθουσιασμού κι εμπιστοσύνης στη ζωή», λέει ο Gio Ponti

Μια επιλογή από 50 πρωτότυπα προϊόντα κάνει λόγο για έρευνα, στάσεις και ποιητικές παραλλαγές με θέμα τους διάφορους σχεδιαστές που έχουν συνεργαστεί με τις εταιρείες του ομίλου σε όλη την ιστορία του. Έπιπλα σχεδιασμένα από τον Jean Nouvel, απεικονίζουν τη θαυμάσια εμμονή του Γάλλου αρχιτέκτονα για τις καθαρές μορφές. Ο Gio Ponti και το θέμα της ελαφρότητας συγκρίνει και αντιπαραβάλλει επανεκδόσεις και δείχνει την εξέλιξη της σκέψης και του σχεδιασμού. Οι D.151.4 πολυθρόνες αποκαλύπτουν μια διαρκή αναζήτηση της σχέσης μεταξύ σώματος κι έδρας. Χάρη στη χρήση μαύρων υφασμάτων για τα επικαλυμμένα μέρη, το επίκεντρο παραμένει στον σχεδιασμό με βάση τη μοναδικότητά τους.

06-molteni-museum-from-the-collection-in-dialogue-ron-gilad-hr-YL1OE.jpg


Και μετά υπάρχει ο Aldo Rossi με τα έπιπλα και την αρχιτεκτονική του που έχουν σχεδιαστεί για να μείνουν διαχρονικά και όχι να ακολουθήσουν τις τάσεις (η καμπίνα Elba, το Carteggio, η καρέκλα Milano, η Parigi πολυθρόνα). Τα κομμάτια του Rossi αποκαλύπτουν την ποιητική αίσθηση του αρχιτέκτονα, ικανή να αντλήσει προσωπική και συλλογική μνήμη. Για παράδειγμα, η χαρακτηριστική συρταριέρα του σχεδιάστηκε για την έκθεση Mostra della Selettiva στο Cantù το 1955 και αποκαλύπτει μια οικεία ομοιότητα με τη σειρά 4D, που σχεδιάστηκε μόλις δέκα χρόνια αργότερα από τον Angelo Mangiarotti. Η λεπτομέρεια, ως ουσιαστικό και πολύτιμο στοιχείο σύνθεσης τοποθετείται και πάλι στο επίκεντρο, ακολουθώντας το DNA του ομίλου. Μια συνεχής διαδικασία που ανοίγεται στους επισκέπτες και τους εμπλέκει στην αναζήτηση νέων σχέσεων, που διέπουν τη συνολική αρμονία των χώρων.

Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης!