fbpixel

Search icon
Search
10 ανεπανάληπτες εκθέσεις τέχνης τον Μάρτιο στο Λονδίνο
ARTS & CULTURE

10 ανεπανάληπτες εκθέσεις τέχνης τον Μάρτιο στο Λονδίνο

Κρατήστε σημειώσεις για την travel list σας


Η καλλιτεχνική σκηνή του Λονδίνου βρίσκεται σε πλήρη άνθιση με μερικές από τις καλύτερες εκθέσεις τέχνης στον κόσμο να συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανική πρωτεύουσα. Με συλλογές που καλύπτουν αιώνες και στεγάζονται σε κτίρια που συχνά αποτελούν από μόνα τους αριστουργήματα - αυτό και μόνο σημαίνει ότι οι εκθέσεις αυτές είναι παγκόσμιας κλάσης. 

Από κλασικά έως σύγχρονα έργα καλλιτεχνών που καθόρισαν εποχές και επαναστατών που έκαναν κινήματα μέχρι υψηλής τεχνολογίας καθηλωτικές εμπειρίες με οπτικά εφέ και ΑΙ, αυτές είναι οι εκθέσεις στο Λονδίνο εμπνέουν την επόμενη γενιά! 

1. Art of The Brick, The Boiler Room

11-12Zsg.jpg

Η τελευταία έκθεση του Exhibition Hub στο Λονδίνο απευθύνεται σε μικρά, αλλά και μεγάλα παιδιά. Η Art of The Brick, η παγκοσμίου φήμης έκθεση LEGO®, καταφθάνει στο The Boiler House (στο Brick Lane, όπως ταιριάζει) για 10 εβδομάδες, μετά από την επιτυχημένη παρουσία σε 200 πόλεις σε 24 χώρες επί σειρά ετών. Καθώς η έκθεση έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, οι Λονδρέζοι είναι σίγουρο ότι θα παρακολουθήσουν ένα μαγικό θέαμα. Σας περιμένουν εκπληκτικά installation και επανασχεδιασμένες LEGO εκδοχές μερικών από τα πιο εμβληματικά αριστουργήματα του κόσμου, από τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου μέχρι τη Mona Lisa του Da Vinci- καθώς και ένας σκελετός Τυραννόσαυρου Ρεξ μήκους έξι μέτρων.

InfoThe Boiler House, 152 Brick Lane, London E1 6RU, Μέχρι 12 Μαΐου 


2. Tropical Modernism: Architecture and Independence, V&A South Kensington

9-HLVGB.jpg

Η νέα μεγάλη έκθεση του V&A μελετά το αρχιτεκτονικό στιλ του τροπικού μοντερνισμού. Οι Βρετανοί αρχιτέκτονες Jane Drew και Maxwell Fry πιστώνονται ότι ηγήθηκαν του κινήματος στη Δυτική Αφρική από τη δεκαετία του 1940, προσαρμόζοντας σταδιακά την αισθητική του μοντερνισμού, η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ζεστές και υγρές συνθήκες της περιοχής. Το έργο των Drew και Fry εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτο σε χώρες όπως η Γκάνα και η Ινδία - μετά την ανεξαρτησία από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ο Ινδός πρωθυπουργός Jawaharlal Nehru και ο πρωθυπουργός της Γκάνας Kwame Nkrumah ανέθεσαν σημαντικά νέα έργα σε αυτό το στυλ. Παρά τους αποικιοκρατικούς συσχετισμούς του, ο τροπικός μοντερνισμός έχει γίνει σύμβολο του μετα-αποικιακού μέλλοντος αυτών των εθνών - η έκθεση αυτή χρησιμοποιεί μοντέλα, σχέδια, επιστολές, φωτογραφίες και ταινίες για να εξετάσει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στιλ.

Info: V&A South Kensington, Cromwell Road, London SW7 2RL, Μέχρι 22 Σεπτεμβρίου


3. Her, (Women is Art), ME London

8-icIq4.jpg

Μερικά από τα μεγαλύτερα γυναικεία ονόματα της βιομηχανίας της τέχνης συναντήθηκαν για την "Her", την τελευταία έκθεση στο ME London. Τα έργα συνδέονται με το θέμα το θηλυκό DNA, από τα ψηφιακά πορτρέτα κολάζ της Caroline Chinakwe μέχρι τα NUDES της Sophie Tea (μια ολογραφική συλλογή). Πρόκειται για έναν ύμνο στις πολύπλευρες γυναίκες που συμβάλλουν στη διαρκώς εξελισσόμενη αφήγηση της σύγχρονης τέχνης, με την εκλεκτική σειρά να δημιουργεί ένα μωσαϊκό προβληματισμών που ενσωματώνει διάφορα στιλ και μέσα.

InfoME London, Strand, London WC2R 1HA, Μέχρι τον Μάιο 


4. Li Hei Di at Pippy Houldsworth Gallery

6-F021S.jpg

Η πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Li Hei Di, που γεννήθηκε στην Κίνα και ζει στο Λονδίνο, με τίτλο 700 Nights of Winter, εξερευνά τις αρχέγονες, σεξουαλικές ορμές μέσα από την χαρακτηριστική ρευστή εφαρμογή του χρώματος. Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση της ανερχόμενης καλλιτέχνιδας στη γκαλερί Pippy Houldsworth Gallery του Mayfair, ακολουθώντας φιγούρες που «κολυμπούν» μέσα και έξω από το οπτικό πεδίο κάτω από πέπλα χρώματος, με κάθε στρώμα να αντιπροσωπεύει έναν διαφορετικό κόσμο ή πύλη.

Info: Pippy Houldsworth Gallery, 6 Heddon Street, London W1B 4BT, Από τις 15 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Aπριλίου 


5. Turn It Up: The Power of Music, Science Museum

6-i9tMB.jpg

Διαδραστικές εγκαταστάσεις, μοναδικά όργανα και πρωτοποριακές εφευρέσεις συνθέτουν την τελευταία έκθεση του Μουσείου Επιστημών, η οποία θα διαρκέσει έως την άνοιξη του 2024. Εδώ, μαρτυρίες από πρώτο χέρι από μουσικούς και το κοινό, καθώς και περισσότερες από 30 ερευνητικές μελέτες, χρησιμοποιούνται για να εξεταστεί πώς η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματα, την ψυχολογία και την ευημερία μας. Μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ τραγουδιών που έχουν γραφτεί από ανθρώπους και μηχανές; Κάντε ένα τεστ για να το διαπιστώσετε και γνωρίστε τον Haile, το μουσικό ρομπότ που μπορεί να παίζει και να αυτοσχεδιάζει μαζί με ανθρώπους μουσικούς.

Info: Science Museum, Exhibition Road, South Kensington, London SW7 2DD, Μέχρι 6 Μαΐου 


6. Legion: life in the Roman Army, The British Museum

5-ModAW.jpg

Το Βρετανικό Μουσείο συνεργάστηκε με τη σειρά βιβλίων Horrible Histories του συγγραφέα Terry Deary και του εικονογράφου Martin Brown για την απόλυτη -φιλική προς την οικογένεια- έκθεση "Legion: η ζωή στον ρωμαϊκό στρατό". Περιμένετε διαδραστικούς σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής με την καθοδήγηση της φωνής του χαρακτήρα Rattus, γνωστού και ως Claudius Terrattus. Καταλάβετε τι χρειαζόταν για να γίνει κάποιος στρατιώτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πριν από 2.000 χρόνια και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι νέοι άνδρες.

InfoThe British Museum, Great Russell Street, London WC1B 3DG, Μέχρι 23 Ιουνίου 


7. And the Winner is…, 45 Park Lane

4-ncL8Q.jpg

Η τελευταία έκθεση του 45 Park Lane προέρχεται από τον εικαστικό καλλιτέχνη και φωτογράφο διασημοτήτων Andy Gotts. Το And the Winner is... είναι μια έκθεση που επιμελήθηκε αποκλειστικά για το ξενοδοχείο Dorchester Collection, αξιοποιώντας τα 30 χρόνια του δημιουργού στη βιομηχανία. Ένα πορτραίτο της Scarlett Johansson που δεν έχει ξαναδεί το φως της δημοσιότητας ποτέ είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα, καθώς η star του Hollywood ακτινοβολεί ανάμεσα σε άλλα πορτραίτα βραβευμένων ηθοποιών από τα BAFTA μέχρι τα Oscars.

Info: 45 Park Lane, 45 Park Lane, London W1K 1PN, Μέχρι 16 Μαΐου


8. Serpentine presents Refik Anadol

3-NBnGl.jpg

Το Serpentine παρουσιάζει μια ατομική έκθεση του Τούρκου καλλιτέχνη και σχεδιαστή Refik Anadol αυτή την άνοιξη. Ο πρωτοπόρος στην αισθητική των δεδομένων και της μηχανικής νοημοσύνης είναι γνωστός για τα πρωτοποριακά έργα του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις δημόσιες εγκαταστάσεις του και φέρνει μια συναρπαστικά καθηλωτική εμπειρία στη γκαλερί του Λονδίνου. Τα σημαντικότερα σημεία περιλαμβάνουν τις Τεχνητές Πραγματικότητες: Coral, ένα συνεργατικό έργο που αποτελείται από κεφάλαια που χρησιμοποιούν την Stable Diffusion, μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής εικόνων τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν. Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης την πρεμιέρα του Living Archive στο Ηνωμένο Βασίλειο: Nature πριν από την παρουσίασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2023 στο Νταβός της Ελβετίας. Το έργο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα τρισδιάστατες παραγωγικές εξόδους τεχνητής νοημοσύνης για τη φύση, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για τη χλωρίδα, τους μύκητες και την πανίδα από περισσότερα από 16 τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο.

Info: Serpentine North, West Carriage Drive, London W2 2AR, Μέχρι 7 Απριλίου 


9. Capturing the Moment, Tate Modern

2-WQO37.jpg

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα YAGEO της Ταϊβάν, η Tate Modern παρουσιάζει το Capturing the Moment. Η έκθεση διερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ των μέσων της ζωγραφικής και της φωτογραφίας και πώς η τελευταία άλλαξε την πορεία της τέχνης με πρωτοφανή τρόπο. Από τους εκφραστικούς πίνακες του Πάμπλο Πικάσο μέχρι τις εντυπωσιακές φωτογραφίες των Hiroshi Sugimoto και Jeff Wall, δείτε πώς τα ξεχωριστά μέσα διαμόρφωσαν το ένα το άλλο με την πάροδο του χρόνου και πώς οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να θολώνουν τα όρια για να δημιουργήσουν ολοένα και νέες μορφές δημιουργικής έκφρασης. Πέρα από το θέμα, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να δείτε εμβληματικά έργα καλλιτεχνών όπως ο Andy Warhol, ο David Hockney, ο Peter Doig και η Alice Neel.

Info: Tate Modern, Bankside, London SE1 9TG, Μέχρι 28 Απριλίου 


10. Balloon Museum, Old Billingsgate Walk

xoris-titlo-uM9E7.jpg

Αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει στο πρώτο στο είδος του Μουσείο Αερόστατων, καθώς φτάνει στο Λονδίνο μετά από επιτυχημένες εκθέσεις σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ρώμη, το Παρίσι και η Νάπολη. Σε έναν χώρο 78.000 τετραγωνικών μέτρων μέσα στο ιστορικό Old Billingsgate, είκοσι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες έχουν αναλάβει να εξερευνήσουν τη σχέση μεταξύ τέχνης και ανθρώπινου συναισθήματος μέσα από το περίεργο μέσο της φουσκωτής τέχνης. Εξερευνήστε καθηλωτικές εγκαταστάσεις από καλλιτέχνες όπως οι Alex Schweder, Christopher Bauder, Geraldo Zamproni και Lucas Zanotto - τα μοναδικά έργα έχουν εξίσου ενδιαφέροντες τίτλους, από το Somehow, I Don't Feel Comfortable έως το SQUEEZED IN. Η ιδέα που παρουσιάστηκε στην αγαπημένη ταινία του Netflix, "Emily in Paris" έχει υποδεχτεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια επισκέπτες στην παγκόσμια περιοδεία της. Αναμείνατε να δείτε το γιγαντιαίο ball pit στα social media σας ξανά μετά την επέκταση της έκθεσης ως αποτέλεσμα της λαϊκής ζήτησης. Αν μπορείτε να εμπιστευτείτε τα Tiktoks, οι επισκέψεις μεσοβδόμαδα (εκτός εξαμήνου) εξασφαλίζουν ότι θα έχετε όλο το χώρο για να περιπλανηθείτε, μακριά από τα εκθέματα που σπρώχνουν τα μικρά παιδιά.

Info: 1 Old Billingsgate Walk, London EC3R 6DX, Μέχρι τις 14 Απριλίου