Σε μια περίοδο γαστρονομικής αυτογνωσίας, θέλουμε εστιατόρια που καταθέτουν ψυχή και «επιμένουν» ελληνικά, θέτοντας στο επίκεντρο την ποιότητα, την αυθεντική πρώτη ύλη, την εξέλιξη, τη ζεστή φιλοξενία. Το Μανιτάρι του Γιάννη Ζιάγκα σίγουρα είναι ένα από αυτά.
Ας δούμε, όμως, τι έχει να μας πει ο ίδιος...
1. «Καλό φαγητό». Τι είναι για εσάς;
Είναι αυτό που γίνεται με μεράκι, που δημιουργεί μνήμες και θέλεις να το γευτείς ξανά. Που το φτιάχνεις έχοντας στα χέρια σου άριστη πρώτη ύλη, την οποία διαχειρίζεσαι ανάλογα.
2. Με ποιον τρόπο θεωρείτε πως συμβάλλετε στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;
Με την αγάπη που έχουμε για τις ρίζες της και την εξέλιξή της, με τη δημιουργική και σύγχρονη ματιά μας. Πάντα, όμως, επιμένοντας σε ό,τι καλύτερο μας προσφέρει ο τόπος.
3. Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν To Μανιτάρι ξεχωριστό;
Ο σεβασμός στον πελάτη, πράγμα που μεταφράζεται σε επιμονή στην ποιοτική πρώτη ύλη, σε συνεχή αναδιαμόρφωση του χώρου και σε άψογη εξυπηρέτηση. Αυτό μας κάνει, αν όχι ξεχωριστούς, σίγουρα αγαπημένο προορισμό.
4. Ποιο πιάτο σας μπορείτε να πείτε πως αφήνετε «παρακαταθήκη» στη γαστρονομική ιστορία της πόλης;
O βραβευμένος consultant chef μας, Δημήτρης Παμπόρης, φρόντισε ώστε να χαρακτηριστούν πολλά από τα πιάτα μας ως signature. Αν, όμως, ξεχώριζα ένα, αυτό θα ήταν το ριζότο λαχανοντολμά με βουβαλίσιο κιμά. Πιάτο με σύγχρονη ματιά, που είναι, όμως, βγαλμένο από τη γαστρονομική κουλτούρα της Μακεδονίας.
5. Τι πρέπει να δοκιμάσει κάποιος αυτήν τη σεζόν από το menu σας;
Τα χοιρινά μάγουλα braise με μαύρη τρούφα, σιτάρι σελινόριζας και ψητό πράσο, αλλά και το στήθος πάπιας με πίκλα κολοκύθας, πουρέ γλυκοπατάτας με espresso και σάλτσα από σταφίδες.
6. Μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση που σας κέρδισε στην πόλη;
Με εξιτάρει το όλο τέμπο που δίνει το street food στον γαστροχάρτη μας. Όταν, μάλιστα, τρως γρήγορο φαγητό που πατάει επάνω σε μια μαγειρική κουλτούρα, έχεις να κάνεις πλέον με «γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι». Ένα παράδειγμα είναι αυτό του ThessBao.
7. Ποιο είναι το δικό σας στέκι που απολαμβάνετε να πηγαίνετε στην πόλη για:
Καλό κρέας: Το Dome και το Οψοποιών Μαγγανείαι.
Θαλασσινά ή ψάρι: Για θαλασσινά, το Μezen Salonica και για ψάρι, το Μαϊάμι και το Marea.
Καλό κρασί: Αγαπούσαμε πολύ το Οινοτόπι Καπνοτόπι του Πλάτωνα. Αφότου έκλεισε, κρασιά δοκιμάζουμε πλέον σε πολλά εστιατόρια, τα οποία διαθέτουν εξαιρετικές λίστες.
Ωραία ατμόσφαιρα: Tο Casablanca και τη Villa Bianca.
Ιδιαίτερα cocktails: Το Apallou και το Vogatsikou 3.
8. Ποιο είναι το πιάτο που «ζηλέψατε» και θα θέλατε να είχατε κι εσείς στο menu σας;
Αυτό το tartar από φρέσκο τόνο με σπόρους ελιάς και σορμπέ τσίλι από το μενού του Δημήτρη Παμπόρη στο εστιατόριο Bubo του ξενοδοχείου Ekies.
9. Θα είχε ενδιαφέρον -θα ήταν ίσως και πρόκληση- μια συνεργασία με κάποιον chef ή εστιατόριο;
Θα έλεγα περισσότερο «ναι» στις συνέργειες που επενδύουν σε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Σε πρωτοβουλίες με κοινό όραμα που μας εξελίσσουν γαστρονομικά.
10. Ποιο είναι το top 3 των αγαπημένων σας εστιατορίων στην Αθήνα και στο εξωτερικό;
Θα εστίαζα σε ελληνικά εστιατόρια, όπως το Aleria, το CTC και το Nolan.
Info
2ος όροφος (Sofouli Center, Θεμιστοκλή Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Τηλ.: 231 041 5289
Facebook: Το Μανιτάρι Restaurant
Instagram: @manitari_rst