fbpixel

Search icon
Search
Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου εγκαταστάθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Το γλυπτό Meteoron του Κωστή Γεωργίου εγκαταστάθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης

Έχει ύψος 12 μέτρων και κοσμεί με τον καλύτερο τρόπο την πόλη


Ένα νέο, πολύ ξεχωριστό έργο τέχνης «στολίζει» από σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το γλυπτό Meteoron του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη και ζωγράφου Κωστή Γεωργίου, εγκαταστάθηκε απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης –στη συμβολή με την παραλιακή οδό-,  παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη και του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

About artwork

city2.jpg

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το εντυπωσιακό αυτό έργο, αποτελείται από 15 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, αναπτύσσονται και περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα, ενώ το έργο έχει ύψος 12 μέτρα. Ακόμα, η βάση του artwork είναι φτιαγμένη από μάρμαρο και την έχει επιμεληθεί και αυτήν ο Κωστής Γεωργίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, το έργο εντάσσεται στην ενότητα «χορευτές – ακροβάτες» και αποτελείται από τις διάσημες πια κόκκινες φιγούρες του γλύπτη. Παράλληλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έργο εκφράζει τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των ανθρώπων, το πόσα μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι. Όμως, καθώς πρόκειται για μια αυθύπαρκτη οντότητα, ο κάθε θεατής μπορεί να "διαβάσει" το γλυπτό, όπως θέλει».

city3.jpg
Κωστής Γεωργίου

Aξίζει να πούμε στο σημείο αυτό, πως ο Κωστής Γεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε μαθητής των Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά και του Pr. Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου. Μια ματιά στο βιογραφικό του μας φανερώνει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής σε γκαλερί και μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster/Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery/Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery/Λωζάνη, Alla Rogers Gallery/Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery/Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92). Έ

Επίσης, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως (Μουσείο Γουλανδρή/Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art/Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum/Φλόριντα), ενώ πολλά από τα έργα του χαρίζουν μοναδικό χαρακτήρα σε πολλές περιοχές της Αττικής.

A touch of colour in town

city4.jpg

Το εμβληματικό αυτό έργο δίνει μοντέρνα διάσταση στο κέντρο της πόλης, καθώς και μια ξεχωριστή art πινελιά, την οποία ήδη έχουμε αρχίσει να θαυμάζουμε. Ο Κωστής Γεωργίου βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιβλέψει μαζί με τον δήμαρχο την εγκατάσταση του γλυπτού απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο στη συμβολή με την παραλιακή οδό.

Με αφορμή αυτήν την εντυπωσιακή εγκατάσταση, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μίλησε για ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στον Θεσσαλονικιό γλύπτη και ζωγράφο, που δίνει τη σχεδιαστική υπογραφή του στην πόλη μας. Ακόμα, ευχαρίστησε και τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, καθώς με τη δική του ευγενική χορηγία έφτασε το artwork στο κέντρο μας.

«Παρά τις δυσκολίες των καιρών, υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι που με την καλλιέργεια της ψυχής τους και της σκέψης τους στηρίζουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες κι ενδιαφέρονται για την αισθητική του δημόσιου χώρου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, γεμάτος χαρά για τη νέα αυτή προσθήκη στη Θεσσαλονίκη.