fbpixel

Search icon
Search
To GivingStreets είναι μια ιδέα Ελλήνων που κάνει τον κόσμο καλύτερο
#GREEKSDOITBETTER

To GivingStreets είναι μια ιδέα Ελλήνων που κάνει τον κόσμο καλύτερο

Ψηφίστε για να διακριθεί στον τελικό του Chivas Ventures


Όλα ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 2 χρόνια. O Δημήτρης Βασιλειάδης εργάζεται σε μια ελληνική εταιρεία στο Λονδίνο. Στα ταξίδια του πολύ συχνά έμενε στο Aldgate East. Σε απόσταση αναπνοής από το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, υπάρχει έντονο το στοιχείο των αστέγων που ζουν κοντά στους σταθμούς μετρό της περιοχής. Καθημερινά έβλεπε αρκετούς να ζητούν τη βοήθεια των περαστικών. Λόγω της ανυπαρξίας μετρητών (το Λονδίνο είναι τρίτο στην κατάταξη με τις πόλεις στον κόσμο που χρησιμοποιούν περισσότερο πλαστικό χρήμα) σχεδόν κανείς δε σταματούσε να βοηθήσει (όπως κι εκείνος άλλωστε).

Κάποια στιγμή, μίλησε με τον Στέφανο Μάλαμα και την Irene Lopez de Vallejo (δύο εκ των πρώτων συνιδρυτών) και συζήτησαν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να βοηθήσουν. Η ιδέα είχε στόχο να αντικαταστήσει τη χειρονομία «βάζω το χέρι στην τσέπη, πιάνω χρήματα και τα δωρίζω» με κάτι πιο απτό και άμεσο. Τόσο απλά. Θέλησαν να δώσουν σ' αυτήν την αυθόρμητη και τόσο σημαντική κίνηση, μια ευκαιρία να συνεχίσει να υπάρχει και να εμπνέει.

daf9b4bf86ee627b087159e9a7387f5f.jpg
Δημήτρης Βασιλειάδης

«Αυτός που κάνει τη δωρεά χρειάζεται να χρησιμοποιεί την τεχνολογία, ενώ από αυτόν που λαμβάνει τη βοήθεια δεν απαιτείται τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα κομμάτι χαρτί με ένα QR Code τυπωμένο επάνω του. Η ιδέα είναι τόσο απλή στη σύλληψη, όσο και πρόκληση στην υλοποίηση, καθώς όλοι μας είχαμε και έχουμε και τις καθημερινές απασχολήσεις μας. Η θετική αύρα της προσπάθειας μας είναι αρκετή για να είμαστε σήμερα 5 άτομα που ασχολούμαστε full-time με το project, ενώ ένα γκρουπ από 10-12 εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων (marketing, πληροφορική, νομική κ.α.) μας υποστηρίζει καθημερινά» λέει ο ιθύνων νους Δημήτρης Βασιλειάδης.

Το GivingStreets είναι μια εφαρμογή στο κινητό σας. Όσο ευκολα πληρώνετε τον καφέ σας μέσω του κινητού σας τόσο εύκολα μπορείτε να δωρίσετε χρήματα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Το μόνο που χρειάζονται για να τα λάβουν είναι ένα QR code τυπωμένο σε χαρτί. Η πλατφόρμα μας φροντίζει για την ασφαλή μεταβίβαση των χρημάτων. Πλέον οι κάτοχοι των QR codes μπορούν να πηγαίνουν στο δίκτυο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και να ανταλλάζουν τις δωρέες με τρόφιμα, είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Η βοήθεια στον συνάνθρωπο σαν ιδέα

Το να ζεις σημαίνει να προσφέρεις. Δεν έχει σημασία το τι ή πώς το προσφέρεις. Αρκεί να είναι μια μόνιμη συνήθεια για να νιώθεις γεμάτος σαν άνθρωπος. Στο κέντρο της προσπάθειας μας είναι και παραμένει ο άνθρωπος και πως η προσφορά σ' αυτόν με κάθε πιθανό τρόπο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την βελτίωση της κοινωνίας μας.

Για την ομάδα του GivingStreets, η βοήθεια στο συνάνθρωπο είναι η πηγή ενέργειας μας. Είναι ό λόγος που ξενυχτάμε, που παίρνουμε ρίσκα, που επενδύουμε και που καταφέρνουμε να δώσουμε σάρκα και οστά στην ιδέα μας. Η πίστη στο ότι μπορούμε να μοιράσουμε χαμόγελα και να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά με αυτές τις δωρέες μικροποσών, μας δίνει δημιουργικότητα και τη δυνατότητα να ξεπερνάμε ότι εμπόδιο εμφανιστεί.

Η προθυμία των σύγχρονων ανθρώπων να βοηθήσουν 

Είναι εντυπωσιακές οι αντιδράσεις που παίρνουμε από ανθρώπους στο άκουσμα της προσπάθειας μας. Πάρτε για παράδειγμα εσάς. Στο Λονδίνο το GivingStreets ξεχώρισε ανάμεσα από 110 καινοτόμες ιδέες στο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας της Chivas Regal (Chivas Venture). Αυτην την περίοδο συμμετέχουμε στον παγκόσμιο τελικό εκπροσωπώντας την Αγγλία. Η JP Morgan μας βοηθά με την παροχή ανθρωπίνων πόρων, που βοηθούν στην ανάπτυξη της πλατφόρμας. Στην έρευνα μας, πλέον του 80% των ερωτηθέντων θα χρησιμοποιούσαν το GivingStreets για να δωρίσουν χρήματα.

Η εξελιξη του GivingStreets

Η ιδέα πλέον εξελίσσεται και στην κάλυψη αναγκών των προσφύγων, των πλανόδιων καλλιτεχνών (buskers) και των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε σχετικό marketplace για την άμεση προσφορά από εταιρείες στους χρήστες της πλατφόρμας μας, με σκοπό τη διεύρυνση των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών.

Mια εντυπωσιακή ιστορία

Ένα απόγευμα, βγαίνοντας από το κατάστημα αλυσίδας καφέ/φαγητού στο Λονδίνο, ένας νεαρός άνδρας μου ζήτησε ευγενικά αν μπορούσα να του αγοράσω κάτι να φάει. Πήγαμε πάλι μέσα και του προσέφερα τη δυνατότητα να αγοράσουμε ό,τι ήθελε. Πήρε ένα σάντουιτς και μετά από παρότρυνση δική μου κι ένα χυμό. Με ευχαρίστησε και αποχώρησε. Τι μου έκανε εντύπωση; 1. Η συμπεριφορά του. Αρκέστηκε στο απολύτως απαραίτητο για αυτόν και δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. 2. Το χαμόγελο και το "thank you for doing this" της υπαλλήλου της επιχείρισης που μας εξυπηρέτησε. 3. Το «άνοιγμα της πόρτας» από έναν άγνωστο κύριο με έντονη θέρμη και ενθουσιασμό για αυτό που μόλις είχε συμβεί. Εκεί ξεκίνησε το GivingStreets.

Ψηφίστε GivingStreets στο Chivas Venture: www.chivas.com/en-en/the-venture/finalists/giving-streets