fbpixel

Search icon
Search
Το deli shop της Θεσσαλονίκης που έχει μετατραπεί σε γαστρονομικό παράδεισο
MAGAZINE

Το deli shop της Θεσσαλονίκης που έχει μετατραπεί σε γαστρονομικό παράδεισο

Το Dacristo έχει μαγέψει κάθε food lover


Μια κουβέντα για τις εμπειρίες που σου χαρίζουν οι γεύσεις έχει πάντα κάτι να δώσει. Όταν, μάλιστα, τυχαίνει να τις λατρεύεις κιόλας, κάποια στιγμή θα ψάξεις τον τρόπο να τις μοιραστείς. Το Dacristo για τον Χρήστο Μπίκα και την ομάδα του είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος.

Στα 17 του φεύγει στην Αμερική για να σπουδάσει Computer Science και Μαθηματικά. Όσο κάνει την πρακτική του στην U.S. Food Service, μια εταιρία διανομής προϊόντων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, του γεννάται η περιέργεια για τον κόσμο της εστίασης και των τροφίμων. Στην Αμερική, μπορείς να γευτείς τα πάντα, κι αυτό ο Χρήστος το λάτρεψε. Έτσι, ξεκίνησε να πειραματίζεται μαγειρεύοντας. «Στα μάτια μου είναι όνειρο το να δημιουργείς αναμνήσεις μέσα από ιστορίες που φτιάχνουν οι γεύσεις. Είναι συναίσθημα, αφορμή για επικοινωνία, έγνοια, σύνδεση». Κι αυτό είναι ίσως ό,τι πιο γοητευτικό βρίσκει στο φαγητό. Έχει, όμως, κι ένα πάθος με τα ταξίδια - αυτά του χάρισαν τόσες διαφορετικές «γεύσεις». Και πιστέψτε με, έχει δοκιμάσει -αν όχι τα πάντα- σίγουρα πάρα πολλά. Για μένα, αυτός είναι ο λόγος που σήμερα αποφάσισε να μοιραστεί αυτήν την «τρέλα», στήνοντας μαζί με την ομάδα του ένα εξωστρεφές concept που συνδυάζει το deli-shopping με τη γαστρονομία.

flavor-023-as.jpg
Χρήστος Μπίκας

Το Dacristo είναι ένα project που ήθελε όσο τίποτα άλλο. Η αρχή έγινε με το deli store στη Θέρμη, σ’ έναν χώρο όπου μπορείς να ψωνίσεις, να δοκιμάσεις, να μάθεις. Αυτή η διάδραση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ουσία ενός πετυχημένου food concept. «Για μένα, πραγματική αξία έχει κάτι απλό: να μπορώ να γεύομαι την ποιότητα μιας καλύτερης ύλης απ’ όπου κι αν προέρχεται. Κι αυτήν την εμπειρία θέλω να τη μοιράζομαι. Αυτό δε σχετίζεται με τον ελιτισμό, την πολυτέλεια, την αίσθηση που έχουμε για το τι είναι “γκουρμέ” ή για το τι προσδιορίζει ο όρος “foodie”. Αν μπορείς να δώσεις το πιο απλό υλικό στην καλύτερη εκδοχή του, τότε όντως έχεις καταφέρει κάτι». Γι’ αυτό και πιστεύει πως οι κουζίνες που στήνονται πάνω σε καθαρές γεύσεις και καλή πρώτη ύλη πετυχαίνουν. «Σ’ αυτό επενδύουμε εμείς. Απλά την ίδια στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και πολύ ποιοτικά πράγματα απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου, ν’ απευθυνόμαστε σε όποιον θέλει ν’ ανακαλύψει μια νέα γεύση ή να δοκιμάσει κάτι που έφαγε σ’ ένα εστιατόριο και τώρα θέλει να το μαγειρέψει μόνος στο σπίτι του». To Dacristo της Παλαιών Πατρών Γερμανού με τις δύο εισόδους είναι ένα απόλυτα διαδραστικό food concept, που, σε επίπεδο αγοράς, έχει στοιχεία νεοϋορκέζικου deli shop. Έχει δυνατό εκτόπισμα σε επίπεδο κρέατος και premium προϊόντων από Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Μπορείς, όμως, και να φας ή να πιεις σε μερικά από τα τραπέζια του όσο οι άλλοι γύρω σου ψωνίζουν. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορείς να προμηθευτείς ό,τι δοκιμάζεις. Στον χώρο που στήνεται ακριβώς δίπλα, στον επάνω όροφο υπάρχει ένα Wine & Spirits Library, ένα μπαρ όπου θα μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου και να επιλέξεις ένα μενού με πυρήνα τη haute κρεατοφαγία και τις premium κοπές. Στο κάτω επίπεδο θα υπάρχει ένα κελάρι με μοναδικές ετικέτες κρασιού, ένα δωμάτιο που θα φιλοξενεί μια συλλογή από πούρα, αλλά κι ένας πιο ιδιωτικός χώρος με μερικά μοναστηριακά τραπέζια. «Και η Θεσσαλονίκη;» τον ρωτάω. «Στα επόμενα χρόνια η πόλη θα γίνει ο απόλυτος προορισμός. Το κέντρο της είναι μοναδικό. Ίσως δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ευρώπη που να συνδυάζει την αγορά με το φαγητό, τα ψώνια, την παραλία. Είναι μύθος το ότι δεν υπάρχει ο κόσμος να υποστηρίξει γαστρονομικά εγχειρήματα. 

flavor-035.jpg

Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν, δοκιμάζουν κι απολαμβάνουν τις εμπειρίες του φαγητού και του ποτού περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Μπορεί όχι με την ίδια συχνότητα, όμως η περιέργεια κι η απόλαυση είναι κοινός παρονομαστής. Αν η προσπάθεια γίνει καθετοποιημένα κι επενδύσουμε σε επίπεδο υπηρεσιών, τότε θα πετύχει». Όσο για το επόμενο βήμα, στόχος είναι το Dacristo να ταξιδέψει και μαζί να ζυμωθούν κι άλλες προσπάθειες, όπως η δημιουργία μιας σχολής μαγειρικής που θα δίνει τη δυνατότητα σπουδών σε ανθρώπους που δεν έχουν την ευχέρεια να φοιτήσουν.

Διευθύνσεις: 6 χλμ. Θεσσαλονίκης, Θέρμη|Παλαιών Πατρών Γερμανού 13

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Φωτογραφίες: Έκτορας Νικολάκης, POV Studio