fbpixel

Search icon
Search
Το Cool Loft στο Rotterdam είναι ένας βιομηχανικός χώρος που μετατράπηκε σε μια σύγχρονη κατοικία
INTERIORS

Το Cool Loft στο Rotterdam είναι ένας βιομηχανικός χώρος που μετατράπηκε σε μια σύγχρονη κατοικία

Με την υπογραφή των Firm Architects


Ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο που χρησίμευε σαν χώρος αποθήκης και διαφόρων γραφείων στο Coolhaven του Rotterdam, μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη κατοικία με ιδιαίτερη αύρα. Λόγω του συγκεκριμένου σκελετού του, το κτίσμα έχει έναν τυπικό industrial χαρακτήρα από τη δεκαετία του 1950, δηλαδή της εποχής ανασυγκρότησης της ειδυλλιακής πόλης. Από την αρχιτεκτονική ομάδα Firm Architects ζητήθηκε να σχεδιάσουν ένα ευρύχωρο loft σε αυτό το κτίριο, που να διατηρεί τα αρχικά του στοιχεία, ενώ θα μετουσιώνεται σε έναν σύγχρονο χώρο.

190521-10-small.jpg

Οι ιδιοκτήτες της κατοικίας εμπνεύστηκαν από ένα προηγούμενο άκρως ενδιαφέρον design μεταμόρφωσης ενός χώρου, που είχε πραγματοποιήσει η σχεδιαστική ομάδα. Η επιθυμία τους ήταν να προστεθεί πολύ φυσικό φως στα δωμάτια, να μείνουν όσο λιγότεροι τοίχοι θα ήταν δυνατόν, να υπάρχει έντονη η αίσθηση του κενού και να δημιουργηθεί μια εντυπωσιακή σκάλα. Επιπλέον, ήθελαν να δημιουργήσουν και να ζήσουν σε έναν χώρο ιδιαίτερο, όπου θα διατηρηθεί αυτούσιος ο αυθεντικός urban χαρακτήρας.

cooloft-5.jpg

Το πάτωμα παρέμεινε ως είχε ώστε να διαφυλαχθεί η αίσθηση του ανοιχτού χώρου με θέα στον ορίζοντα του Coolhaven και του Rotterdam. Ένας ξύλινος πυρήνας έχει σχεδιαστεί στη μέση του σπιτιού, στον οποίο ενσωματώνονται μια σόμπα, τα ντουλάπια και οι συσκευές της κουζίνας. Η κουζίνα είναι τοποθετημένη στην ηλιόλουστη πλευρά του χώρου με πρόσβαση στην ευρύχωρη βεράντα στον τελευταίο όροφο. Διάφορα ανοίγματα έχουν γίνει στο υπάρχον δάπεδο από σκυρόδεμα για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ του επάνω και κάτω ορόφου. Από το μπάνιο μπορεί να κοιτάξει κανείς προς τα κάτω στην τραπεζαρία, αλλά να δει επίσης την πανέμορφη περιοχή. Η σκάλα είναι σχεδιασμένη ως ένα μαύρο στοιχείο, που συμπληρώνει τον τραχύ χαρακτήρα των δοκών από σκυρόδεμα.

Επιπλέον, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες σε ολόκληρο το σπίτι, ώστε να διατηρηθεί ο αδρός χαρακτήρας του. Η τομή του τσιμεντένιου δαπέδου έχει παραμείνει ορατή, έχουν αποκαλυφθεί κουφώματα, συρόμενες πόρτες έχουν ολισθήσει σε τοίχους και οι εγκαταστάσεις έχουν κρυφτεί. Όλα αυτά, για να ενισχυθεί το συνολικό αποτέλεσμα και η αύρα του αναβαθμισμένου χώρου. Η συνεργασία των ιδιοκτητών με τους αρχιτέκτονες ήταν άψογη, με  στόχο να προσαρμοστεί ο σχεδιασμός τους στο εσωτερικό του νέου σπιτιού και να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά προσαρμοσμένο interior για τους νέους ένοικους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

cooloft-2.jpg

About Firm Architects

Στο γραφείο Firm Architects πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός επηρεάζει την ποιότητα της ζωής στις πόλεις, στα κτίρια, στα γραφεία, αλλά και στα σπίτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουν αδιάλειπτα να κρατούν ενήμερη την έμπνευσή τους, με σκοπό να δημιουργούν ακόμη καλύτερους και πιο χρηστικούς χώρους. Το interior design που επιλέγετε πολλάκις, ορίζει ποιοι είστε και πού πηγαίνετε. Oι Firm Architects έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την αρχιτεκτονική τους σε branding, με δική του μοναδική ταυτότητα. Πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός συνυπάρχει σε πολλά «κανάλια». Από την ποίηση μέχρι την τεχνολογία και την τέχνη. Άλλωστε, ο καλός σχεδιασμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα!

Ιnfo

Project: CooLoft, Architects: EVA Architecten, Interior: Firm Architects, Contractor: Meerbouw Rotterdam, Structural engineer: Jecon Engineering, Location: Coolhaven Rotterdam, the Netherlands, Area: 125 m2, Year: 2019

Photo Credits:
Studio De Nooyer