Νέα καθημερινή συνήθεια ή παροδική τάση από το εξωτερικό; Σε κάθε περίπτωση, το brunch είναι το trend που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας και εντάσσεται πλέον στην "to do" list της εβδομάδας. Οι λάτρεις του και οι φανατικοί οπαδοί του μπορούν εύκολα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ευρεία γκάμα επιλογών και brunch spots, που εμπλουτίζουν τα τελευταία χρόνια τα μενού τους με pancakes, scrambled eggs, eggs benedict, bagels, φρουτοσαλάτες και πολλά ακόμα εδέσματα! Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η τάση;
The Story
Προερχόμενο από τη συνένωση του "breakfast" (πρωινό) και του "lunch" (μεσημεριανό), το brunch πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα σ' ένα άρθρο του περιοδικού “Hunter’sWeekly” από τον Βρετανό GuyBeringer, ο οποίος εισήγαγε με αυτόν τον τρόπο μία νέα πρόταση στην έννοια του γεύματος, που έμελλε να γίνει «εμμονή»!
Από εκεί και έπειτα, το trend φτάνει και στην Αμερική κατά τη δεκαετία του 1930, όπου το brunch καθιερώνεται πια από τη high society της εποχής ως αγαπημένη συνήθεια της Κυριακής! Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’50 και μετά η «μόδα» εξαπλώνεται και στη μεσαία τάξη, με το brunch να αποτελεί μέρος μίας τυπικής Κυριακής του μέσου Αμερικανού. Κάπως έτσι έφτασε ακόμα και να αντικαθιστά σε ορισμένες τα παραδοσιακά, οικογενειακά, κυριακάτικα γεύματα και τα τελευταία χρόνια το συναντάμε έντονα και στην Ελλάδα. Συνευρέσεις με φίλους, επαγγελματικά meetings και family reunions, ξεκινούν πλέον με τη φράση: «Πάμε για brunch;».
The Spots
Φυσικά, η Θεσσαλονίκη δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στη σύγχρονη γαστρονομική αυτή τάση, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές και τα πιο in spots για το τέλειο brunch που θα σας ενθουσιάσει!
Gellissimo Biscoto
Στο Gellissimo Biscoto, στο στενό της Προξένου Κορομηλά (συγκεκριμένα στον αριθμό 8), θα βρείτε τα πιο σοκολατένια pancakes, τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε και με παγωτό! Μάλιστα, σας τα φέρνουν μαζί με το χωνάκι, με εμφάνιση που θυμίζει τις φωτογραφίες του Pinterest. Φυσικά, από το menu δε λείπουν και οι αλμυρές επιλογές σε τηγανίτες, bagels και scrambled eggs. Επισκεφτείτε το και για ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά, για ένα κομμάτι από το αγαπημένο σας γλυκό με καφέ, αλλά και για να τα πείτε ένα σάββατο πρωί με τη φίλη σας, απολαμβάνοντας εξαιρετικές λιχουδιές. Άλλωστε, είναι ένα σημείο που ενδείκνυται για κεντρικές συναντήσεις... down town!
Estrella
Επιλογή γνωστή και οικεία σε όλους, το Estrella στην Παύλου Μελά 48 είναι το απόλυτο all day breakfast and brunch σημείο, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και πλέον έχει εδραιωθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως την Κρήτη, την Αθήνα και τη Λάρισα, δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερους να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα πιάτα του! Θεωρείται από τα πρώτα σημεία στην πόλη που απογείωσαν το “brunch”, ενώ, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις σπεσιαλιτέ του, το προσωπικό σίγουρα θα σας προτείνει να δοκιμάσετε το εμβληματικό μπουγατσάν, ένα υβρίδιο κρουασάν και μπουγάτσας, αλλά και τα pancakes σοκολάτας και κόκκινων φρούτων. Hint: Οι τραπεζαρίες στον επάνω όροφο διευκολύνουν συναντήσεις για ομαδικές εργασίες με χρήση laptop ή επαγγελματικά ραντεβού!
Mahalo Civilized Food
Με έμφαση στο street food, το Mahalo -που σημαίνει «ευχαριστώ» στα χαβανέζικα- ξεκίνησε την πορεία του από ένα μικρό βανάκι και κατέληξε να στεγάζεται στην οδό Βέροιας 3-5, προσφέροντας ένα υπέροχο μενού που θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ιδιαίτερες γεύσεις, εμπνευσμένες από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και της Ελλάδας, συνδυάζονται στα εξαιρετικά πιάτα του, που φτιάχνονται από τα πιο αγνά υλικά, τα οποία επιλέγονται με βάση την εποχή. Το brunch διοργανώνεται σε συνεργασία με τον γειτονικό «Γορίλα», ώστε να συνοδεύσετε τις λαχταριστές συνταγές με τη συνοδεία ιδιαίτερων και νόστιμων cocktail. Tip: Μην ξεχάσετε να κάνετε εγκαίρως την κράτησή σας, γιατί αλλιώς δύσκολα θα βρείτε τραπέζι!
Canteen
Κλασική αξία στο χώρο του brunch, το Canteen βρίσκεται Δημητρίου Γούναρη 7 και υπόσχεται πλούσιο πρωινό σ' ένα χώρο βιομηχανικού στιλ και minimal, που θυμίζει στέκια του εξωτερικού. Τις Κυριακές θα το βρείτε σίγουρα γεμάτο από παρέες που ξεκινούν τη μέρα τους εδώ και απολαμβάνουν το πρωινό τους στον φιλόξενο και προσεγμένης αισθητικής χώρο του. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τόσο γλυκές όσο και αλμυρές γεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, την τιμητική τους έχουν για φέτος τα αυγά benedict ανάμεσα σε αφράτα ψωμάκια, με sauce αβοκάντο και συνοδεία σαλάτας, αλλά και τα γλυκά pancakes με σάλτσα κόκκινων φρούτων. Μετά τις 7, το σκηνικό μετατρέπεται σε dinner-restaurant, με εμπλουτισμένο menu gourmet πιάτων και λίστα από signature cocktails!
Spoon
More: Ανακαλύψτε τα αγαπημένα μέρη των editors του GLOW.GR για brunch στη Θεσσαλονίκη.