fbpixel

Search icon
Search
Το απόλυτο post-workout skincare routine σύμφωνα με τους δερματολόγους
FACE & BODY

Το απόλυτο post-workout skincare routine σύμφωνα με τους δερματολόγους

Μετά από κάθε προπόνηση είναι απαραίτητο να περιποιείστε την επιδερμίδα σας


Κάποιοι από εμάς σηκωνόμαστε νωρίς για να κάνουμε προπόνηση, ενώ άλλοι προτιμούν μια βραδινή προπόνηση. Όπως και να έχει, ένα πράγμα που πρέπει να συμβαίνει ανεξάρτητα από την ώρα που θα πάτε στο γυμναστήριο είναι η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μετά την προπόνηση.

Η άσκηση μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους, ακμή ή ξεσπάσματα θυλακίτιδας. Η τριβή του δέρματος με τα στενά ρούχα προπόνησης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ερεθισμό, ακόμη και σε ενσφηνωμένες τρίχες. Επιπλέον, τα γυμναστήρια και τα περιβάλλοντα προπόνησης μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα σας, προκαλώντας ενδεχομένως λοιμώξεις ή ξεσπάσματα. Με αυτές τις πληροφορίες κατά νου, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να ενυδατώνετε καλά το δέρμα σας μετά από κάθε προπόνηση. 

Παρακάτω θα βρείτε ακριβώς πώς πρέπει να μοιάζει η ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας μετά την προπόνηση, σύμφωνα με τους δερματολόγους!
d19490fe57776ea1bb4849acfde51265.jpg

1. Πλύνετε το πρόσωπό σας

Το πρώτο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μετά την προπόνηση πρέπει πάντα να είναι ένας ωραίος, απαλός καθαρισμός για να απομακρύνετε όλο τον ιδρώτα και τη λιπαρότητα. Ο καθαρισμός του δέρματος είναι σημαντικός μετά την προπόνηση, καθώς τα υπολείμματα, το λάδι και τα βακτήρια παραμένουν στο δέρμα και οι πόροι είναι ανοιχτοί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα. Η ροή του αίματος στο δέρμα είναι αυξημένη και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο, οπότε η χρήση ενός ήπιου καθαριστικού είναι μια καλή ιδέα αυτή τη στιγμή.

Αν είστε έτοιμες, προτείνεται να κάνετε διπλό καθαρισμό, που σημαίνει ότι θα ξεκινήσετε με ένα καθαριστικό με βάση το λάδι και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε με ένα καθαριστικό με βάση το νερό.  Εάν βρίσκεστε εν κινήσει και δεν έχετε χρόνο να πλύνετε το πρόσωπό σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μαντηλάκι. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση μαντηλιών προσώπου με micellar water που είναι εμποτισμένα σε αυτά, καθώς είναι καταπραϋντικά για το δέρμα.

2. Κάντε απολέπιση στο πρόσωπό σας

Μετά τον καθαρισμό, συστήνεται η χρήση ενός ήπιου απολεπιστικού στο πρόσωπό σας. Η απολέπιση είναι απαραίτητη μετά τη γυμναστική, καθώς το δέρμα σας είναι επιρρεπές σε φραγμένους πόρους από τον ιδρώτα και τη βρωμιά που προσκολλάται στην επιφάνεια του δέρματός σας. 

ddf4184a47d79e101252716d3f45fe54.jpg

Τα απολεπιστικά είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές - όπως toner, ορός, pads ή μάσκα - οπότε είναι θέμα προτίμησης όταν επιλέγετε ένα από αυτά. Αναζητήστε φόρμουλες με συστατικά όπως το άλφα υδροξύ, το βήτα υδροξύ, το σαλικυλικό οξύ ή το γλυκολικό οξύ.

3. Απολεπίστε το σώμα σας

Αφού ιδρώσετε από την κορυφή ως τα νύχια, είναι σημαντικό να κάνετε απολέπιση και κάτω από το λαιμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να ξεκινήστε χρησιμοποιώντας ένα απολεπιστικό πλύσιμο σώματος, το οποίο βοηθά στην απολέπιση και την ενυδάτωση ταυτόχρονα, όπως αυτά που περιέχουν συστατικά όπως η ρετινόλη ή το σαλικυλικό οξύ. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τα οφέλη της λείανσης του δέρματος χρησιμοποιώντας ένα γάντι απολέπισης ενώ κάνετε ντους.

4. Ενυδατωθείτε σε βάθος

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δέρμα σας να είναι λίγο αφυδατωμένο μετά την προπόνηση, οπότε είναι απαραίτητο να το ενυδατώσετε. Η αναπλήρωση του δέρματος με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και στην ενυδάτωση είναι σημαντική.

Ξεκινήστε με ένα ενυδατικό και καταπραϋντικό προϊόν για το δέρμα και όπως μια κρέμα με υαλουρονικό οξύ, πράσινο τσάι, ροδόνερο ή shea butter. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρήση ενός mist είναι επίσης αναζωογονητική και ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση της υγρασίας και την εφαρμογή θρεπτικών συστατικών. 

snapinstaapp-448307275-1465911134041503-6350889935170704824-n-1024.jpg

5. Εφαρμόστε αντηλιακό

Η εφαρμογή αντηλιακού για την προστασία του δέρματός σας από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι σημαντική, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα απολέπισης. Δύο έως τρία δάχτυλα αντηλιακού είναι αρκετά για το πρόσωπο και το λαιμό σας και φροντίστε να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες, σύμφωνα με τους experts. 

Να θυμάστε ότι η ώρα μετά την προπόνηση δεν είναι η μόνη που πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό: Εάν η προπόνησή σας γίνεται σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό πριν από την προπόνηση για να αποφύγετε την επιβλαβή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία!