fbpixel

Search icon
Search
Το Άμστερνταμ μετατρέπεται στον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό μέσα από τις μοντέρνες προτάσεις του
MAGAZINE

Το Άμστερνταμ μετατρέπεται στον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό μέσα από τις μοντέρνες προτάσεις του

Εξερευνήσετε την ολλανδική πρωτεύουσα


Στην ολλανδική πρωτεύουσα με τα δεκάδες κυκλικά κανάλια σπουδαία πράγματα κάνουν την εμφάνισή τους. Η ατμόσφαιρά της ανανεώνεται μέσα από καινούρια projects και ιδέες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον και αναβαθμίζουν το ευρωπαϊκό αποτύπωμα, που εδώ και χρόνια έχει κατορθώσει τόσο πετυχημένα να οικοδομήσει ο ανήσυχος κόσμος της. Μέσα από ένα κλίμα φιλόξενο, εξωστρεφές, διαλλακτικό και αρκετά φιλελεύθερο, η επιλογή ενός ταξιδιού εδώ ξεφεύγει από τις απλές περιπλανήσεις στους γεμάτους τουλίπες κήπους ή τις ανακαλύψεις όμορφων οδών με το ποδήλατο. Το Άμστερνταμ έχει να προσφέρει ζωή, εικόνες, εμπειρίες και μια κουλτούρα που είναι πολύ μπροστά από την εποχή μας!

c2da4d7f-9f33-4cfb-812a-8806431210da.jpeg
Το μοντέρνο μνημείο του Nelson Mandela από τον καλλιτέχνη Mohau Modisakeng που βρίσκεται στο Amsterdam Zuidoost

Πρόκειται για μια πόλη που αναβαθμίζεται συνεχώς και χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, φέρνοντας στο φως αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που δίνουν χαρακτήρα στον αστικό ιστό της. Κάθε γειτονιά της έχει κάτι γοητευτικό αλλά και κάτι αλλόκοτο να δώσει, όπως η περιοχή IJburg, ένα επίτευγμα που έχει προστεθεί πρόσφατα στον χάρτη. Μόλις τα σχέδια ολοκληρωθούν, θα έχει παραδοθεί ένα θαυμαστό σύμπλεγμα 18.000 σπιτιών που πλέουν πάνω στο νερό, έχουν αραγμένα μπροστά τα δικά τους βαρκάκια και ενώνονται με γέφυρες, για να δημιουργήσουν το αίσθημα μιας κοινότητας, όπου το παιχνίδι γίνεται τρόπος ζωής. Οι θιασώτες της φωτογραφίας μπορούν ήδη να καταφτάσουν εδώ για να αποτυπώσουν με τους φακούς τους τον γραφικό χαρακτήρα μιας πλωτής συνοικίας, που παρόμοιά της δεν υπάρχει.

Στο ίδιο πνεύμα, νέα μνημεία προστίθενται σε κάθε γωνιά του Άμστερνταμ μετατρέποντας την κουλτούρα σε καθημερινότητα. Ένα από αυτά είναι το νέο memorial του Nelson Mandela, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο Amsterdam Zuidoost. Πρόκειται για μια δημιουργία του νοτιοαφρικάνου καλλιτέχνη Mohau Modisakeng, που αναπαριστά επτά ραγισμένα πορτρέτα της εμβληματικής πολιτικής φιγούρας. Ένα έργο που διαφέρει κατά πολύ απ’ όσα αντίστοιχά του υπάρχουν και έχει λάβει διθυραμβικούς επαίνους από τους κριτικούς τέχνης.

Στην πρωτεύουσα, όμως, της Ολλανδίας, ο προορισμός που κλέβει όλες τις εντυπώσεις είναι το Straat Museum. Εκεί, η τέχνη ανήκει στον δρόμο, καθώς μέσα σ’ έναν εκθεσιακό χώρο που θυμίζει αποθήκη συγκεντρώνονται πάνω από 150 έργα graffiti από ταλαντούχους εκφραστές του είδους ανά τον κόσμο.

1fa7de1a-e7a1-4f94-9786-e7f2e015cb62.jpeg
Το εσωτερικό με τα ευφάνταστα graffiti του μουσείου Straat

Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε εδώ, να ξέρετε πως τo πολιτιστικό ημερολόγιο δε θα σας απογοητεύσει ποτέ, αφού είναι πάντα δυναμικό και πλούσιο. Οι γιορτές και τα φεστιβάλ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ζωής, όποια εποχή κι αν φτάσετε. Μέσα στους επόμενους μήνες, τα κανάλια της πόλης θα φωτίσουν και πάλι για το Amsterdam Light Festival, που πλέον έχει μετατραπεί σε θεσμό. Κάθε χειμώνα, νέα, λαμπερά έργα τέχνης κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία της, ενώ μια μόνιμη συλλογή με light artworks θα παραμείνει για λίγο ακόμη καιρό στο κέντρο, για τον εορτασμό των 10 χρόνων του φεστιβάλ. 

Ακόμη, η 34η εκδοχή του IDFA: International Documentary Film Festival Amsterdam, επανέρχεται κατά τα μέσα Νοεμβρίου, για να ταράξει και πάλι τα πολιτισμικά νερά της πόλης και να συγκεντρώσει όλο το σινεφίλ κοινό. Ταινίες, ομιλίες σε κινηματογραφικές αίθουσες και συναρπαστικές, διαδραστικές εμπειρίες περιμένουν κάθε τυχερό επισκέπτη που θα έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα εισιτήριο.

Στο Άμστερνταμ, η διαμονή και οι γευστικές εμπειρίες βρίσκονται πάντα στο απόγειό τους. Στο κέντρο, η αλυσίδα boutique hotels Pillows, με έδρα την Ολλανδία και το Βέλγιο, ετοιμάζεται να ανοίξει σύντομα τη νέα της προσθήκη στην πόλη. Το Pillows Grand Boutique Hotel Maurits At The Park θα στεγάζεται σ’ ένα ιστορικό κτίριο του 1908, δίπλα στο Oosterpark και σε απόσταση αναπνοής από τον ζωολογικό κήπο Artis. Εντυπωσιακοί διάδρομοι, μοντέρνα, χαλαρωτική διακόσμηση και οι απαραίτητες πινελιές τέχνης θα αποκαλύπτονται στα 89 δωμάτια και σουίτες του. Όσον αφορά στα εστιατόρια, εδώ θα συναντήσετε το ολοκαίνουριο Lolo, το πιο πολυτελές και funky περιβάλλον για αξέχαστα ιταλικά γεύματα μέσα από το -κατά τ’ άλλα, ελληνικό- σλόγκαν “Mamma Mia: Here I come again!”, ενώ κανείς δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να επισκεφτεί το Mamma Kelly Amsterdam, το πιο ροζ fine dinery που μπορεί να έχετε συναντήσει!

abcb6fcb-0752-435f-bccf-e2f35abc48b7.jpeg
Η εντυπωσιακή είσοδος της boutique Gucci στο αεροδρόμιο Schiphol, που φιλοξενεί τις μοναδικές travel συλλογές του οίκου

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι σας, επισκεφτείτε τη νέα boutique της Gucci στο αεροδρόμιο Schiphol, μόνο και μόνο για να θαυμάσετε το εκπληκτικό εσωτερικό της! 

The city’s insider 

55c0ee6b-15ea-4c1e-a544-82eae93321c0.jpeg

Βόλτα στο Άμστερνταμ με την Καρολίνα Γιαννακοπούλου, που εργάζεται ως μουσικός με ειδίκευση στο τζαζ τραγούδι αλλά και ως μουσικοθεραπεύτρια. Με καταγωγή από την Αθήνα, έφτασε στην Ολλανδία σε μικρή ηλικία, για να πραγματοποιήσει τις σπουδές της, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ζήσει σε διαφορετικές πόλεις της χώρας. Το Άμστερνταμ, όμως, παραμένει η αγαπημένη της.

Τα 5 must-see αξιοθέατα για εκείνη: Το Café De Jaren, το Van Gogh Museum, το πάρκο Vondelpark, το bar Bukowski, ο κήπος Hortus Botanicus.

Στους 5 «κρυμμένους θησαυρούς» της πόλης συγκαταλέγει: τα εστιατόρια De Plantage και Mata Hari, το Café Brecht, το music bar De Nieuwe Anita, το καφέ De Buurvrouw.

Από τις νέες αφίξεις στην πόλη θα διάλεγε: το Light Festival, το Museum Night, το Vondelpark Open Air Festival, το On the Roof Film Festival και το Trek Food Truck Festival.

Προσωπικά, η αγαπημένη της διαδρομή με το ποδήλατο είναι απ’ το κέντρο προς τη δυτική πλευρά, διασχίζοντας τα κανάλια και περνώντας απ’ το Vondelpark. Θεωρεί πως αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης αποτελεί το De Burcht. Για τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές κάνει κράτηση στο Moeders, ενώ για κοκτέιλ επιλέγει το Tales & Spirits. Από τις διοργανώσεις του χειμώνα ξεχωρίζει το International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), ενώ ο πιο φημισμένος τραγουδιστής της πόλης που ανυπομονεί να απολαύσει live σύντομα είναι ο Ruben Hein.

Κεντρική Φωτογραφία: Η εντυπωσιακή είσοδος της boutique Gucci στο αεροδρόμιο Schiphol, που φιλοξενεί τις μοναδικές travel συλλογές του οίκου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021