fbpixel

Search icon
Search
Tips για detox μετά τις γιορτές! Χωρίς να δυσκολευτείτε
WELLNESS

Tips για detox μετά τις γιορτές! Χωρίς να δυσκολευτείτε

Εισάγετε τα παρακάτω tips στην καθημερινότητά σας


Είναι μόλις η δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου κι είναι λογικό πολλοί από εσάς να σκέφτεστε όλες εκείνες τις έξτρα λιχουδιές που δοκιμάσατε στα εορταστικά τραπέζια. Τόνοι χριστουγεννιάτικων μπισκότων, γαλοπούλα και τα γιορτινά πλατό με τυριά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που σίγουρα «χάλασαν» τη διατροφή σας. Κάπως έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι νιώθετε την ανάγκη για μια ολική επαναφορά. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε μια δίαιτα εκτάκτου ανάγκης ή σε ώρες επί ωρών άσκησης για να επανέλθετε στον σωστό δρόμο. Το σώμα σας είναι ανθεκτικό και ξέρει πώς να αυτοθεραπεύεται. 

Ακολουθούν μερικοί πιο ήπιοι τρόποι, με τους οποίους μπορείτε να το βοηθήσετε στην πορεία!

1. Πιείτε ζεστό νερό με λεμόνι

dominik-martin-jyfmyif4n70-unsplash.jpg

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ζεστό νερό με λεμόνι και πιείτε το καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα λεμόνια παρέχουν αρκετά οφέλη για την υγεία, τα οποία σε συνδυασμό με το ζεστό νερό, μπορούν να προωθήσουν την ενυδάτωση και να ενισχύσουν την πέψη για ώρες. Επιπλέον, καλό θα ήταν να πίνετε αρκετό νερό για να βοηθήσετε το συκώτι και τα νεφρά σας να φιλτράρουν τις τοξίνες.

Δοκιμάστε επίσης, να πίνετε ζεστό πράσινο τσάι πριν και μετά τα γεύματα για να διατηρήσετε σε ενεργή κατάσταση τον μεταβολισμό σας. Το τσάι μάραθου είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, καθώς ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, καούρα, ακόμα και ευερέθιστο έντερο.

2. Επικεντρωθείτε σε plant-based γεύματα

kimzy-nanney-cunhegx1gai-unsplash.jpg

Αν και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φάτε πολύ λίγο μετά από μέρες ατασθαλιών, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε θρεπτικά, υγιεινά γεύματα. Σκεφτείτε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Μπορείτε να βρείτε πανέμορφη έμπνευση για συνταγές με θρεπτικά, φυτικά γεύματα που δεν περιέχουν γλουτένη και γαλακτοκομικά.

3. Διαλειμματική νηστεία

ala-lhzukiwm74-unsplash.jpg

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας απλός τρόπος για να έχετε τα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς να αισθάνεστε ότι στερείστε το φαγητό. Καταναλώνετε το τελευταίο σας γεύμα το αργότερο στις 7 μ.μ. το βράδυ και δοκιμάστε ένα νόστιμο θρεπτικό smoothie το πρωί αντί για πρωινό την επόμενη μέρα. Θα σας κάνει να νιώσετε χορτάτους, ενώ το σώμα σας θα συνεχίσει να «νηστεύει». Σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να κάψει περισσότερο λίπος, αφού θα το αντιλαμβάνεται ως «καύσιμο». Μόλις έρθει η ώρα του μεσημεριανού, θα έχετε νηστέψει για πάνω από 16 ώρες, παρέχοντας στο πεπτικό σας σύστημα τη δυνατότητα για μια πλήρη επαναφορά.

4. Εντριβές της κοιλιακής χώρας με αιθέρια έλαια

olenka-kotyk-ojzvjmyumdy-unsplash.jpg

Αν μετά τις γιορτές αισθάνεστε σαν φουσκωμένο ζαχαρωτό, χρησιμοποιήστε λίγο λάδι σώματος και κάντε μασάζ στην κοιλιά σας. Το έλαιο μέντας είναι απίστευτα καταπραϋντικό και το λεμονόχορτο, το γεράνι και το λιβάνι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή.

5. Yoga

emily-sea-coiwr0gt8cw-unsplash.jpg

Η yoga είναι ο ταχύτερος τρόπος για να επαναφέρετε το ενεργειακό σας σύστημα σε ισορροπία, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεσή σας. Ένα yoga class διαθέτει μια ποικιλία εργαλείων αυτοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένης μιας γρήγορης και απίστευτα ισχυρής ακολουθίας 8 λεπτών για να κάνετε τον μεταβολισμό σας να πάρει φωτιά και να διώξετε κάθε φούσκωμα. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε 20 έως 30 λεπτά το πρωί για να επανέλθετε στην τροχιά της άσκησης. Θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας στο σώμα σας σε χρόνο μηδέν!

6. Φάτε με... πρόθεση!

pablo-merchan-montes-orz90t6o0e4-unsplash.jpg

Το να τρώτε με πρόθεση είναι η απόλυτη συμβουλή για να αποφύγετε τα συναισθήματα ενοχής που ακολουθούν μετά τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, αν συνήθως αποφεύγετε τη γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά, μπορεί να μην αισθανθείτε καλά αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα «επειδή είναι γιορτές». Αντισταθείτε σε αυτήν τη νοοτροπία και δεν θα παλέψετε τόσο πολύ με μια ενοχική νοοτροπία αποτοξίνωσης τον Ιανουάριο. Αφεθείτε σε λίγη vegan κολοκυθόπιτα ή σε μια μικρή μερίδα από το φαγητό που έφτιαξαν με αγάπη η οικογένεια και οι φίλοι σας και απολαύστε ό,τι υπάρχει στο πιάτο σας, χωρίς ντροπή! Όσο περισσότερο αγχώνεστε για τα μικρά πράγματα, τόσο χειρότερο θα είναι για το σώμα σας!