fbpixel

Search icon
Search
Time Management: Πώς να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας μέσα σε ένα 24ωρο
MAGAZINE

Time Management: Πώς να διαχειριστείτε σωστά τον χρόνο σας μέσα σε ένα 24ωρο

Αλλάξτε την καθημερινότητά σας με απλά βήματα


Αλήθεια, σας είναι αρκετό το 24ωρο; Επειδή γνωρίζουμε την απάντηση, έχουμε τη λύση: λέγεται «διαχείριση χρόνου» και θα σας βοηθήσει να τα προλαβαίνετε όλα. Ναι, ακόμη και τα beauty treatments!

Tα κακά νέα είναι ότι ο χρόνος πετάει. Τα καλά, ότι ο πιλότος μπορείτε να είστε εσείς. Καθώς όλα ξαναβρίσκουν τους πιεστικούς τους ρυθμούς, καλούμαστε να φτιάξουμε ένα νέο, περισσότερο λειτουργικό πρόγραμμα. Το challenge; Ν’ αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό της ημέρας, ώστε να τα προλαβαίνουμε όλα χωρίς άγχος, και κυρίως, χωρίς να σταματήσουμε να φροντίζουμε ό,τι πιο σημαντικό έχουμε: εμάς τους ίδιους.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρόνου, αλλά ότι δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε, γιατί δυσκολευόμαστε:

1. να θέσουμε προτεραιότητες,

2. να τις οργανώσουμε και

3. να αυτοπειθαρχήσουμε.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους έχετε ανάγκη από time management, δηλαδή, από μια συνειδητή διαδικασία σχεδιασμού κι ελέγχου του χρόνου που απαιτείται για κάθε ασχολία σας. Αυτή η οργάνωση είναι πολύ χρήσιμη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, προκειμένου να έχετε επίγνωση των καθημερινών δραστηριοτήτων σας και να γνωρίζετε τι πρέπει και τι δεν είναι απαραίτητο να κάνετε, πότε να το κάνετε και πόσο θα διαρκέσει. Για ν’ αποκτήσετε τον έλεγχο, το μόνο που χρειάζεστε είναι οι σωστές στρατηγικές.

time2.jpg

Ξεκινήστε με καταγραφή

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί πού χάθηκε η μέρα σας; Συμβαίνει συχνά, και σε όλους μας. Ο λόγος είναι ότι δεν κάνουμε σωστή διαχείριση και μας παρασύρει η φρενίτιδα της καθημερινότητας. Αν, όμως, δε γνωρίζουμε πού χάνεται ο χρόνος μας, δεν μπορούμε να τον ανακτήσουμε. Ξεκινήστε, λοιπόν, καταγράφοντας λεπτομερώς για κάποιο διάστημα τι ακριβώς κάνατε μέσα στη μέρα. Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα αυτού του βήματος είναι να επισημάνετε με ακρίβεια πώς ξοδεύτηκε ακόμη και το λεπτό: π.χ. 15΄ απάντηση σε e-mail, 20΄ social media, 15΄ business call. Το Σαββατοκύριακο κάντε ανάλυση δεδομένων. Έτσι, θα είστε σε θέση να διακρίνετε τον παραγωγικό από τον άχρηστο χρόνο και να συνειδητοποιήσετε πόση ώρα καταναλώνετε σε πράγματα που δε σας αρέσουν και πόση σε ό,τι αγαπάτε. Μόλις εντοπίσετε αυτές τις «μαύρες τρύπες», ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: να τις αντικαταστήσετε με δραστηριότητες με τις οποίες νομίζετε ότι δεν προλαβαίνετε να ασχοληθείτε.

Ο χρόνος είναι το πιο δημοκρατικό πράγμα του πλανήτη. Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας 24 ώρες, κανείς λιγότερο, κανείς περισσότερο. Χωρίς τη σωστή στρατηγική, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξουμε να σπαταλάμε ένα μεγάλο μέρος του. Το multitasking δεν είναι για όλους.

Αυτοματοποιήστε ασχολίες

Μία από τις καλύτερες λύσεις για να κερδίσετε χρόνο είναι η αυτοματοποίηση κάποιων ενεργειών, προκειμένου να μην ξοδεύεστε σε βαρετές και χρονοβόρες, επαναλαμβανόμενες εργασίες, αλλά να αφιερωθείτε σε πιο ουσιαστικές. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε πρότυπα απαντήσεων για όσα e-mail χρειάζεται να απαντάτε με τον ίδιο τρόπο. Ή να βάλετε σε πρόγραμμα τα καθημερινά οικιακά καθήκοντα: γιατί να μην επιλέξετε την υπηρεσία delivery για το «μεγάλο» σούπερ μάρκετ της εβδομάδας; Όσο πιο πολλές δραστηριότητες αυτοματοποιείτε, τόσο περισσότερο χρόνο εξασφαλίζετε από το καθημερινό πρόγραμμα.

Μάθετε να λέτε «όχι»

Υπάρχει η εντύπωση πως όποιος δουλεύει όλη την ημέρα βγάζει περισσότερη δουλειά. Μεγάλο λάθος. Μάλιστα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όσοι είναι υπερφορτωμένοι με καθήκοντα παθαίνουν πιο συχνά burn out, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερο παραγωγικοί. Φαίνεται τελικά ότι καταλήγουν να γυρίζουν συνεχώς γύρω από την… ουρά τους, χάνοντας τον τελικό στόχο. Για να ξανακερδίσετε τον έλεγχο σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει ν’ αρχίσετε να λέτε «όχι». Και να μη νιώθετε άσχημα γι’ αυτό, καθώς δεν αρνείστε ουσιαστικά, αντίθετα, σας δίνεται η δυνατότητα να επικεντρωθείτε σε κάτι πιο σημαντικό. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, όταν, όμως, διαπιστώσετε πόσο χρόνο εξοικονομείτε, θα αναρωτιέστε γιατί δεν το κάνατε νωρίτερα.

time.jpg

Βρείτε τα σωστά εργαλεία

Σήμερα, υπάρχουν πολλά εργαλεία, που μπορούν να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε με φειδώ τον χρόνο και να οργανωθείτε. Για παράδειγμα, κάποια από αυτά αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστότοπους που ξέρετε ότι σας κάνουν να «κολλάτε» με τις ώρες, ενώ άλλα εμποδίζουν τις διαφημίσεις να παίζουν στα site. Κυκλοφορούν, επίσης, ηλεκτρονικές ατζέντες με ειδοποιήσεις, εφαρμογές για όσους χειρίζονται πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράλληλα και πολλά άλλα. Ψάξτε λίγο στα apps ή στο κινητό σας και θα εκπλαγείτε.

Και τώρα κάντε αποτελεσματικό προγραμματισμό

Εάν δε σχεδιάσετε λεπτομερώς τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, θα είναι αδύνατο να έχετε τον πλήρη έλεγχο και στην προσωπική σας ζωή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε στο εξής ένα χρονοδιάγραμμα, ψηφιακό ή από χαρτί, ό,τι σας γοητεύει. Και ακολουθήστε τα εξής τρία απλά βήματα:

1. Κάντε μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και το deadline τους.

2. Βάλτε τες σε προτεραιότητα κάνοντας τις εξής ερωτήσεις για καθεμία: Μπορεί να διαγραφεί; Ποιες είναι οι συνέπειες της μη εκτέλεσής της; Υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να την κάνει; Εάν ναι, μπορείτε να του την αναθέσετε και να βελτιστοποιήσετε τον διαθέσιμο χρόνο σας.

3. Όταν πια θα έχει ξεκαθαρίσει ο κατάλογος και μείνουν αυτές που πρέπει να κάνετε εσείς, ρωτήστε τον εαυτό σας μόνο το εξής: ποια απ’ όλες τις υποχρεώσεις είναι πραγματικά η πιο σημαντική τη δεδομένη στιγμή; Απαντώντας σε αυτό, θα διαπιστώσετε ότι τελικά είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να προγραμματιστούν και όχι οι δραστηριότητες που πρέπει να φέρετε εις πέρας.

Ξοδέψτε τον χρόνο με συνείδηση

Ο χρόνος είναι το πιο δημοκρατικό πράγμα του πλανήτη. Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας 24 ώρες, κανείς λιγότερο, κανείς περισσότερο. Χωρίς τη σωστή στρατηγική, όμως, υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξουμε να σπαταλάμε ένα μεγάλο μέρος του. Το multitasking δεν είναι για όλους. Πολλές φορές, ενώ μπορεί να θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, τελικά να μην έχουμε τη δυνατότητα, διακινδυνεύοντας να τ’ αφήσουμε όλα μισοτελειωμένα. Να θυμάστε: στόχος είναι να εξοικονομούμε χρόνο για να κάνουμε κάτι που έχει σημασία για εμάς. Λοιπόν, εσείς τι θα κάνετε με το 2ωρο που κερδίσατε σήμερα;

shutterstock-1463268326.jpg

Σε πρακτικό επίπεδο

1. Ξυπνήστε νωρίς το πρωί.

2. Αποφύγετε το τηλέφωνο, το chat και το face time όσο είναι δυνατόν.

3. Διατηρήστε τακτοποιημένο τον χώρο εργασία σας, προκειμένου να παραμένει και το μυαλό σας καθαρό.

4. Εάν κάτι χρειάζεται λιγότερο από 2΄ να γίνει, κάντε το τώρα.

5. Καθορίστε σταθερά ραντεβού, δημιουργήστε ρουτίνες. Έτσι, μειώνετε τις απρόσμενες εισχωρήσεις στο πρόγραμμά σας, που μπορεί να σας το κάνουν άνω κάτω.

6. Χρησιμοποιήστε το e-mail για μηνύματα και όχι για να επιλύσετε προβλήματα.

7. Διαγραφείτε από newsletter που δε σας ενδιαφέρουν. Απλώς αποσπούν την προσοχή σας και γεμίζουν το inbox σας.

8. Δουλέψτε με αφοσίωση για 50΄ και κάντε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα.

9. Παραμείνετε συγκεντρωμένες.

10. Εμπιστευτείτε κι άλλους ανθρώπους για κάποιες δουλειές.

Τα Beauty Treatments του Lunch break

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, που σημαίνει ότι το μακιγιάζ θα μειωθεί στο ελάχιστο, όπως και τα ρούχα, η επιθυμία μας για υπέροχο πρόσωπο και σώμα είναι πιο έντονη από ποτέ. Το ερώτημα είναι αν γίνεται: α) να χωρέσουμε οποιαδήποτε θεραπεία στο πρόγραμμά μας, και β) να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Η απάντηση; Μα φυσικά! Και μάλιστα, δεν έχουμε μόνο μία επιλογή.

shutterstock-1543602893.jpg

Τι μπορούμε να κάνουμε:

Στο πρόσωπο

Υαλουρονικό οξύ:

Αυτό το θαυματουργό ενέσιμο εμφύτευμα εγχέεται στα χείλη, στο μέτωπο, στο οβάλ, στα ζυγωματικά, σε όλο το πρόσωπο γενικότερα, με στόχο την αντιμετώπιση των ρυτίδων, τη διόρθωση των ατελειών και την εξάλειψη των σημαδιών του χρόνου. Η όλη διαδικασία διαρκεί 30΄- 40΄ και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.

Ραδιοσυχνότητες:

Μια θεραπεία που προσφέρει αναζωογόνηση και ανάπλαση του δέρματος με διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου κι ελαστίνης. Παράλληλα, συσφίγγει την επιδερμίδα στην επιφάνεια και στο βάθος της. Η κάθε εφαρμογή χρειάζεται από 20΄ έως 30΄ για να ολοκληρωθεί και προτείνεται μία επανάληψη ανά εβδομάδα (συνολικά 4-6 φορές).

Στο σώμα

Κρυολιπόλυση:

Μια μέθοδος αντιμετώπισης του τοπικού λίπους, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της ψύξης για την καταστροφή των λιποκυττάρων. Οι συνεδρίες διαρκούν 60΄ και μπορούν να επαναληφθούν ανά περίπου 3 μήνες και μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Laser-λιπόλυση:

Μια καινούρια τεχνική που διαλύει το λίπος και παράλληλα συσφίγγει το δέρμα. Πρόκειται ουσιαστικά για αναίμακτη λιποαφαίρεση χωρίς τις παρενέργειες ενός χειρουργείου. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 30΄ κι εφαρμόζεται στις περιοχές του διπλοσάγονου, της κοιλιάς, των μηρών, των μπράτσων κι όπου μας ενοχλεί η περίσσεια λίπους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2021