Ποτέ δεν υπήρχαν τόσες πολλές επιλογές για όλους εσάς που έχετε επιλέξει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Ζύμη πίτσας από κουνουπίδι, gnocchi χωρίς πατάτα και πολλά άλλα γίνονται οι αγαπημένες σας, καθημερινές, συνήθειες με την ίδια ακριβώς γεύση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοσο πάθηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Εκτός από αυτούς που αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αυτό που είναι γνωστό ως ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη και να αντιμετωπίζουν πεπτική δυσφορία όταν τρώνε αυτό το συστατικό. Έτσι, αποφασίσαμε να αναλύσουμε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε να τρώτε γλουτένη και να απαριθμήσουμε τα οφέλη που μπορείτε να δείτε στο σώμα αλλά και στη ζωή σας.
Λοιπόν, ποια είναι τα πιθανά οφέλη της απαλλαγής από γλουτένη;
Εάν έχετε ευαισθησία, θα δείτε βελτίωση στην πεπτική σας υγεία. Βγάζοντας την από το διατροφολόγιο σας, μπορείτε να αισθανθείτε ανακούφιση και να προχωρήσετε σε απώλεια βάρους, σε βελτιωμένη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, σε μείωση στους πόνους και στους πονοκεφάλους καθώς και στο να νιώσετε αυξημένη ενέργεια. Ακόμη θα μειωθεί το φούσκωμα αλλά και τα αέρια στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς, η φλεγμονές στο σώμα σας μπορούν να μειωθούν αλλά και το δέρμα σας να μοιάζει καθαρότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο λεπτό έντερο, γεγονός που οδηγεί σε διάφορα ζητήματα στο σώμα όπως κακή πέψη, δυσκολία στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και αυτοάνοσες διαταραχές.
Μόλις η γλουτένη "απομακρυνθεί" από το σύστημά σας, το έντερο σας θα έχει την ευκαιρία να επαναφερθεί στις φυσιολογικές τους συνθήκες και το σώμα σας θα είναι λιγότερο επιβαρυμένο με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα.
Περισσότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν «αποχωριστείτε» τη γλουτένη
1. Δεν πρέπει όλοι να ακολουθήσουν τη μόδα: Παρόλο που μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι #τάση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το καλύτερο πράγμα για εσάς, εκτός εάν έχετε, πράγματι, δυσανεξία. Στην πραγματικότητα, εάν δεν έχετε μια τέτοια παθογένεια ή ευαισθησία, η διακοπή της γλουτένης εξ ολοκλήρου από τη διατροφή σας μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις αντί θετικές. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αυξημένη πείνα και δυσκοιλιότητα, καθώς πολλά προϊόντα που επισημαίνονται ως "χωρίς γλουτένη" δεν περιέχουν φυτικές ίνες, αλλά είναι γεμάτα με υπερβολικές θερμίδες και υποβάλλονται σε υπερβολική επεξεργασία. Έτσι, είναι πιθανό να χάνετε κάποια πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και για αυτό το λόγο οφείλετε να ενημερωθείτε από το γιατρό σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
2. Βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να παίρνετε τις ίνες σας: Εάν αποφασίσετε να μην ξανακαταναλώνετε ψωμί ολικής αλέσεως και κράκερ για να μην έχετε γλουτένη, χάνετε επίσης κάποια πολύ απαραίτητη θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι απαραίτητα για να παραμένετε χορτάρτοι. Επομένως, εάν δεν εισάγετε νέες, υγιείς πηγές φυτικών ινών στη διατροφή σας, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Για να το αποτρέψετε αυτό, συνίσταται να τρώτε περισσότερα τρόφιμα γεμάτα σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, σπόρους chia, φακές, φυλλώδη χόρτα και δημητριακά χωρίς γλουτένη.
3. Φροντίστε την υγεία του εντέρου σας: Μόλις αφαιρέσετε τη γλουτένη, η πέψη σας μπορεί να απαιτεί κάποιες προσαρμογές. Για να δώσετε στο έντερό σας την απαραίτητη υποστήριξη και να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσής του, ενθαρρύνεται η λήψη προβιοτικών. Άλλωστε, είναι γνωστό πως η ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο επηρεάζει το δέρμα σας και βοηθά στην στην ομαλή λειτουργεία του γαστρεντερικού, οδηγώντας παράλληλα σε λιγότερη συμφόρηση και σε μικρότερη αποθήκευση λίπους στο σώμα.
4. Θυμηθείτε: Μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα ισοδύναμη με μια υγιεινή διατροφή. Η κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι εάν ένα τρόφιμο έχει την ένδειξη "χωρίς γλουτένη", είναι αυτόματα μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Σκεφτείτε ότι αυτός ο μύθος δεν ισχύει πάντα καθώς πολλές επιλογές είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, και συχνά περιέχουν πολλά εξευγενισμένα σάκχαρα, λίπη και νάτριο. παρόλα αυτά, μην ανησυχείτε. Η απαλλαγή από αυτό το συστατικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τις γλυκιές λιχουδιές σας για πάντα. Αντί να τα αγοράσετε στο κατάστημα, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας προϊόντα χωρίς γλουτένη στο σπίτι.