fbpixel

Search icon
Search
Τι σημαίνει τελικά για μια γυναίκα η μοναξιά μέσα σε μια σχέση;
PSYCHOLOGY

Τι σημαίνει τελικά για μια γυναίκα η μοναξιά μέσα σε μια σχέση;

Το σκοτσέζικο ντους της ευτυχίας


Για να το θέσω με πιο απλά λόγια: καλύτερα μόνες ή με τη λάθος παρέα; Θυμηθείτε την τελευταία φορά που βρεθήκατε σε μια γυναικεία παρέα και το θέμα συζήτησης ήταν οι ανορθόδοξες επιλογές στις σχέσεις. Λάθος άνθρωποι, κακές καταστάσεις, σύντροφοι χωρίς κοινά στοιχεία και όλα αυτά απλώς για να παραμείνουν δυο «μονάδες» μέσα στην υπέροχη δυστυχία του κοινού «υπάρχειν». Είτε βρισκόσασταν στη θέση του κριτή είτε σε αυτή του κρινόμενου, ένα είναι βέβαιο και αποτελεί την κατάληξη κάθε τέτοιου γυναικείου session ανάμεσα σε μυρωδάτους καφέδες και περιοδικά μόδας. Οι σχέσεις φτιάχτηκαν για να προσφέρουν αμοιβαία ευχαρίστηση. Χωρίς αυτήν, τα υπόλοιπα περισσεύουν...

Ουκ ολίγοι έχουν προσπαθήσει να αποσαφηνίσουν τις διαφορές ανάμεσα στο μισητό lonely και το επιθυμητό alone κι εμείς σήμερα δεν θα αποτελέσουμε την εξαίρεση, αφού θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μια τάξη τις σκέψεις σας. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε μέσα από αυτά που έχουμε νιώσει και συζητήσει κι εμείς κατά καιρούς. 

lonely-relationship-2.jpg

Το πρόβλημα

Χωρίς να ξέρετε τι συνέβη -ή ακόμη και αν γνωρίζετε καλά, αλλά θέλετε να το παραβλέπετε- ανακαλύπτετε πως πλέον τα ενδιαφέροντά σας και του συντρόφου σας είναι διαφορετικά. Πιάνετε τον εαυτό σας να αισθάνεται μόνος. Λιγοστός χρόνος, πολλές υποχρεώσεις, διαφορετικές συνήθειες, συμπεριφορές που σας απομακρύνουν, σκέψεις για τη δουλειά που δε σας αφήνουν να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη στιγμή ή απλώς μια λανθασμένη εντύπωση για τις συντροφικές σχέσεις. 

Από μικροί μαθαίνουμε πως ο σύντροφός μας οφείλει να είναι αυτός που θα μας κάνει να νιώθουμε χαρούμενες, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας αναπληρώνοντας τον ρόλο των γονέων. Νομοτελειακά και με μαθηματική ακρίβεια βασισμένη στην ελληνική κουλτούρα η γυναίκα θα πρέπει με τη σειρά της να είναι η στοργική και πάντα παρούσα στις δυσκολίες του συντρόφου της. Μήπως όμως τελικά όλα αυτά μοιάζουν φτιαγμένα για κάποια άλλη και όχι για εσάς;

Τα σημάδια που δείχνουν πως βρίσκεστε σε μια μοναχική σχέση

lonely-relationship-3.jpg

Έλλειψη στοργής: Ένα σημαντικό κομμάτι κάθε ερωτικής σχέσης αποτελούν τα αγγίγματα. Μια αγκαλιά μετά από μια πιεστική ημέρα, ένα χάδι στα μαλλιά ή απλώς το πιάσιμο του χεριού υποδηλώνουν μια παραπάνω οικειότητα. Εάν λείπουν από τη σχέση σας, τότε κάτι αρχίζει να εκλείπει. 

Κριτική: To να μη θέλετε να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τον σύντροφό σας, καθώς πιστεύετε πως θα σας κρίνει δεν αποτελεί καλό δείγμα. Εάν η στάση του, λοιπόν, σας αποτρέπει από το να εκφράζεστε όπως επιθυμείτε, επανεξετάστε κάποια πράγματα.

Υπερβολική δουλειά: Η εξόντωση από τη δουλειά γίνεται πάντα μια αιτία απομάκρυνσης των ζευγαριών. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να αποτελεί δικαιολογία η οποία θα σας οδηγήσει στο να γυρίζετε στο σπίτι και να κλείνεστε στον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε πως σε μια σχέση οι αγωνίες αλλά και το άγχος μοιράζονται. 

Λάθος καυγάδες: Όλα τα ζευγάρια έχουν μερικές κακές ημέρες. Και αυτό είναι απόλυτα οκ. Εάν όμως, έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο, ο οποίος επιμένει να μη μιλάει για αυτά που πραγματικά τον ενοχλούν σωπαίνοντας σε κάθε καυγά, τότε αυτό οφείλει να αλλάξει. Μέσα από τις διαφωνίες οι σύντροφοι επιλύουν τις διαφορές τους, προσπαθούν να συγχωρήσουν αλλά και να αφήσουν στην άκρη τυχόν ανομοιότητες.

Ειλικρίνεια: Το να μην είστε ο αληθινός εαυτός σας στη σχέση υποδεικνύει την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος. Αυτή η ανειλικρινής στάση -τόσο για εσάς όσο και για αυτόν που έχετε απέναντί σας- σας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια μοναχική καθημερινότητα, κατά την οποία βάζετε στην άκρη τα πραγματικά σας θέλω αλλά και τις ανάγκες σας. 

Πώς να ξεπεράσετε τα εμπόδια

Εάν επιθυμείτε να βάλετε ένα τέλος σε αυτό το downer που ονομάζεται μοναξιά στη σχέση, τότε κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις.

lonely-relationship-1.jpeg

Αγαπάω ακόμη τον σύντροφό μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση, καθώς ακολουθούν την καρδιά τους. Αντί, λοιπόν, να ξεκινάτε κάθε σας σκέψη με το τι κάνει λάθος ο άλλος, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα αισθήματά σας. Θυμηθείτε γιατί ερωτευτήκατε αυτόν που έχετε απέναντί σας με λεπτομέρειες και προσπαθήστε να καταγράψετε με bullets αυτά που σας έκαναν να ενδώσετε στον έρωτά του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα πάρετε αναμφίβολα απαντήσεις.

Που έχει πάει η αγάπη;

Η αγάπη μπορεί να κρυφτεί πίσω από ανασφάλειες, φόβους, κριτική αλλά και πίσω από ατελείωτες υποχρεώσεις μιας ζωής. Να θυμάστε πως δε μπορείτε να αγαπήσετε πραγματικά κάποιον, εάν δεν αγαπάτε τον εαυτό σας κι εκεί ίσως να κρύβεται η απάντηση στη μοναχική σχέση που έχετε δημιουργήσει. Εάν νιώθετε τα παραπάνω αισθήματα για τον εαυτό σας, τότε είναι βέβαιο πως τα εξωτερικεύετε και στον σύντροφό σας.

Μήπως επιθυμώ διαρκή δράση;

Πολλές φορές, κι εσείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίζετε τις πραγματικές σας επιδιώξεις. Η αναζήτηση του «εύκολου» το οποίο θα σας κάνει να νιώθετε ανά πάσα στιγμή πως υπάρχει δράση στη ζωή σας, έρχεται σε αντίθεση με τις δυσκολίες μιας σχέσης. Επιλέξτε σε ποια κατηγορία ανήκετε και δράστε ανάλογα. Είναι οκ το να είστε, lonely-bird, είναι οκ να σας αρέσουν οι σχέσεις. Το μόνο που δεν είναι οκ είναι το να καταπιέζετε τον εαυτό σας.

Είμαι ανοιχτή στη συζήτηση;

Αυτό που οφείλετε να κάνετε στο τέλος είναι το να εκφράσετε πραγματικά όσα νιώθετε. Από την αρχή μέχρι και το τέλος χωρίς περιστροφές και δειλά «μη». Ο σύντροφός σας αξίζει να γνωρίζει αυτά που αισθάνεστε κι εσείς αξίζετε να βιώσετε την ηρεμία που έρχεται μέσα από τη συνειδητοποίηση. Κάντε την απαραίτητη προεργασία, ανακαλύψτε τα δικά σας όρια και μιλήστε ξεκάθαρα. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να βγείτε από το τέλμα μιας κακής σχέσης.