fbpixel

Search icon
Search
Τι νέο φέρνει η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Τι νέο φέρνει η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στη Θεσσαλονίκη

Η πιο updated ατζέντα είναι εδώ


Ο Απρίλιος μας βάζει κι επίσημα σε ανοιξιάτικο mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Δρώμενα και events για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας, από σήμερα Δευτέρα έως και την Κυριακή. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

piano-lesson.jpg

Μοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και κάθε χρόνο έκτοτε, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας. Το 11ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει τρεις βασικούς άξονες. Στα τέσσερα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου δράσεων, αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού συνδιαλέγoνται αρμονικά με το μινιμαλισμό των Glass και Cage, ενώ η μουσική του μετρ του ρομαντισμού, Chopin, συνομιλεί με τον μοναδικό Μάνο Χατζιδάκι.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης - Αποθήκη Δ', Δευτέρα στις 19:30.

Thessaloniki Wine Show 2024

shutterstock-2252918273-1.jpg

Για δύο ημέρες στο Περίπτερο των Εθνών (6) η δυναμική των ελληνικών ποικιλιών συναντά όλες τις καινούργιες τάσεις στην οινοποίηση, παρουσιάζοντας τους ποικίλους τρόπους απόλαυσης του κρασιού, τις νέες αγορές και τη διασκέδαση γύρω απ' αυτό. Το διαφορετικό οινικό show που εντυπωσίασε από την πρώτη του εμφάνιση, έρχεται φέτος με ακόμα περισσότερους εκθέτες και ένα ιδιαίτερο παράλληλο πρόγραμμα που θα ικανοποιήσει τόσο το διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό, όσο και τους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommeliers. Διοργάνωση: Wine Style.

Info: HELEXPO Δ.Ε.Θ. (Εγνατία 154), Δευτέρα 12:00 - 20:00.

Ταινία "La Chimera"

861907.jpg

Μετά τα βραβευμένα Θαύματα και Ευτυχισμένος Λάζαρος, η Αλίτσε Ρορβάχερ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καννών με ένα μεταφυσικό ποίημα-θησαυρό. Φελινικές, κωμικοτραγικές περιπέτειες σε πολλαπλές πραγματικότητες, μια νεορεαλιστική αλληγορία για τον χρόνο και το πεπρωμένο. Πρωταγωνιστούν: Josh O'Connor, Carol Duarte, Vincenzo Nemolato.

Info: Ολύμπιον - Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (Πλατεία Αριστοτέλους 10), Δευτέρα 18:45 και 21:15.


Τρίτη

Έκθεση "Dali Cybernetics: The Immersive Experience"

1920photo2-1.jpg

Η επίσημη έκθεση Dali Cybernetics, μια παραγωγή που περιοδεύει ανά τον κόσμο κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης έως 29 Ιουνίου. Ένα σύμπαν καθηλωτικών εικόνων, χρωμάτων και εφέ. Ο εικαστικός κόσμος του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Salvador Dalí ζωντανεύει με καταπληκτικό τρόπο μαγεύοντας όλες τις ηλικίες. Δείτε περισσότερα εδώ.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), Τρίτη 09:30 - 21:30.

Ελένη Σιβρίδου, έκθεση «Έγχρωμες Συνθέσεις»

863072.jpg

Η Myro Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Έγχρωμες Συνθέσεις» της Ελένης Σιβρίδου στον χώρο του Project Room. Η Ελένη Σιβρίδου γεννήθηκε στην Καβύλη Ορεστιάδας στον Έβρο. Σπούδασε Δασοτεχνολόγος και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Λάρισα. Η σχέση της με τη ζωγραφική ξεκίνησε αυθόρμητα όταν το 2011 εντάχθηκε στα Τμήματα ζωγραφικής και Τεχνών στις Λέσχες πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, με δάσκαλο τον Καλαμάρα Γεώργιο. Από το 2015 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει ένα πλούσιο ζωγραφικό έργο, που φέρει την προσωπική της σφραγίδα και το χαρακτηρίζει ο ίδιος αυθορμητισμός. Το έργο της Ελένης Σιβρίδου ακολουθεί τα χνάρια των εξπρεσιονιστών του 20ου αιώνα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταξύ αφηρημένης και παραστατικής ζωγραφικής. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εκρηκτική παρουσία χρωμάτων αλλά και η απλότητα και η αμεσότητα στην απόδοση των θεμάτων. Δουλεύει κυρίως με ακρυλικά σε καμβά καθώς και με μεικτή τεχνική. Ως μέσα για τον χειρισμό των χρωμάτων η ζωγράφος χρησιμοποιεί πινέλα και σπάτουλες αλλά και απλά καθημερινά αντικείμενα τα οποία εμπλουτίζουν την εργαλειοθήκη της.

Info: Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8), Τρίτη 15:00 - 21:00.

Ταινία "Baghead"

861971.jpg

Μετά τον θάνατο του πατέρα της (Peter Mullan), η Iris (Freya Allan) μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια ερειπωμένη παμπ αιώνων. Ταξιδεύει στο Βερολίνο για να αναγνωρίσει το σώμα του πατέρα της και να συναντηθεί με τον Δικηγόρο (Ned Dennehy) για να συζητήσουν το κτήμα. Όταν υπογραφεί η πράξη θα δεθεί άρρηκτα με μια ανείπωτη οντότητα που κατοικεί στο υπόγειο της παμπ -την Baghead- ένα πλάσμα που αλλάζει σχήμα και μπορεί να μεταμορφωθεί σε νεκρό. Δύο χιλιάδες μετρητά για δύο λεπτά με το πλάσμα είναι ό,τι χρειάζονται για να απαλύνουν τη θλίψη τους οι απελπισμένοι αγαπημένοι τους. Ο Neil (Jeremy Irvine), ο οποίος έχει χάσει τη γυναίκα του, είναι ο πρώτος πελάτης της Iris. Σκηνοθεσία: Alberto Corredor.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ.7 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη 21:00 και 23:00.


Τετάρτη

«Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου στο Θέατρο Αυλαία

737734.jpg

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, θα παρουσιαστεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο θέατρο Αυλαία, σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Τετάρτη στις 21:00.

«Μαθήματα Κωμωδίας» του Θοδωρή Αθερίδη στο Κολοσσαίον

856707.jpg

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση». Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Ηλίας Βαλάσης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), Τετάρτη στις 20:00.

«Πέτρες στις τσέπες τους» από τους Draμμα Theatre Group στο Θέατρο Άνετον

862803.jpg

Δύο φερέλπιδες κομπάρσοι στη δύση της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς, τη βιομηχανία του Χόλυγουντ. Ανήμποροι μπροστά στο μεγαθήριο, άμοιροι πρωτοβουλιών και ελέγχου οφείλουν να υπομείνουν τις δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις τον εξευτελισμό που επιτάσσει αυτός ο τρόπος ζωής. Οι δύο αυτοί τύποι θα χρειαστεί να εμπιστευθούν και να ακουμπήσουν ο ένας στον πόνο του άλλου, να συμβαδίσουν και να αλληλοϋποστηριχτούν, μέχρι να φτάσουν στη συνειδητοποίηση ότι αν και «μικροί» μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αποφασίζουν τελικά να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, από τη δική τους οπτική, και να φτιάξουν την ταινία τους. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κινηματογραφούν το «Πέτρες στις τσέπες του» σε σκηνοθεσία Τσάρλι Κόνλον και πρωταγωνιστή τον Τζέικ Κουίν και μας καλούν όλους στην avant premiere της πρώτης τους ταινίας. Επί σκηνής: Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Στέλιος Ράμμος, Θανάσης Παναγιωτόπουλος.

Info: Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42), Τετάρτη στις 21:15.


Πέμπτη

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

862840.jpg

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά, την Καβάλα και την Καστοριά. Η αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών πόλεων συμβαδίζει με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα διασχίζοντας προσεχώς την Ελλάδα και στη συνέχεια τη Γαλλία, για να φτάσει στο Παρίσι όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αυτό το καλοκαίρι. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Info: Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης, καθημερινά στις 16:00.

Τάνια Τσανακλίδου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

tsanaklidou-tania-2024-01-001.jpg

H Τάνια Τσανακλίδου μια ερμηνεύτρια που έχει «σφραγίσει» με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σε ένα πρόγραμμα που θα θυμίσει στους μυημένους αξέχαστες παραστάσεις της, θα δούμε ξανά την Τάνια Τσανακλίδου να μας παρασέρνει στον μουσικό της κόσμο με την ερμηνεία και τη γοητευτική σκηνική παρουσία της.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Πέμπτη στις 21:00.

«Πήρε τη ζωή της στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

858585.jpg

Το έργο «Πήρε τη ζωή στα χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μια τρελή... τρελή... τραγωδία για τη δύναμη της εικόνας, το «φαίνεσθαι» και το «είναι», τα παιχνίδια της φαντασίας, την αλήθεια και το ψέμα.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), Πέμπτη στις 21:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» του Robert Thomas στο Αριστοτέλειον

725680.jpg

«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου»: Το νουάρ αριστούργημα του Robert Thomas, το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Robert Thomas, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Κοραλία Καράντη, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γεροντιδάκης.

Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 18:00 και στις 21:00.

«Επιστροφή στον Φόνο» της Αγκάθα Κρίστι στο Θέατρο Αμαλία

823005.jpg

Μια παράσταση βασισμένη στην ιστορία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Πέντε Μικρά Γουρουνάκια», που η ίδια διασκεύασε για το θέατρο. Τα γουρουνάκια είναι πέντε. Το ένα είναι ο δολοφόνος. Και ο λύκος αυτή τη φορά δεν είναι ο κακός, αλλά εκείνος που θα λύσει το μυστήριο. Πώς όμως, χωρίς κανένα χειροπιαστό στοιχείο στα χέρια του. Τίποτα δεν είναι όπως νομίζουμε και όπως φαίνεται. Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης. Ερμηνεύουν: Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Ελένη Βουτυρά, Σαράντος Γεωγλερής, Κωνσταντίνος Λάγκος, Παναγιώτης Καρμάτης, Ελένη Μπουκουβάλα, Στέλλα Κοσμοπούλου, Στυλιανή Κλείδωνα.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:15.

Τάκης Τσεντεμαΐδης: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής

863846.jpg

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - κτίριο Casa Bianca παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου και χαράκτη Τάκη Τσεντεμαΐδη (1944-2019) σε επιμέλεια Δρος Κάτιας Κιλεσοπούλου, Ιστορικού Τέχνης. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 16:00.

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

margaris-thivaios-papagou-a3plus-1-1.jpg

Με διάθεση συγκροτήματος επί σκηνής και επικοινωνίας με όχημα τα τραγούδια, συναντιούνται και φέτος ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης. Μετά την πρώτη τους τρομερά επιτυχημένη συνύπαρξη στη Σφίγγα πέρσι και τις συναυλίες του καλοκαιριού, οι δυο τους έρχονται ξανά να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια «γυμνά αλλά και γυμνασμένα, όπως τη στιγμή που έρχονται στο φως». Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1997 κατά την ηχογράφηση του διαχρονικού πλέον τραγουδιού «Πόσο πολύ σ' αγάπησα», το οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος με τον Παναγιώτη Μάργαρη να παίζει εξαίσια κλασική κιθάρα. Μέσα από ανατρεπτικές επιλογές ρεπερτορίου χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, αυτοσχεδιασμούς και αδιάκοπη επαφή με τους ακροατές, χτίζουν ένα πρόγραμμα που έχει στιγμές συγκινητικές, εξωστρεφείς, προσωπικές και ομαδικές. Όλα δένουν με μια φυσικότητα που δε χρειάζεται εξηγήσεις.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Σάββατο στις 20:30.

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Bertolt Brecht στο Βασιλικό Θέατρο

862788.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας είναι μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, «μιλάει» για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να «επιβιώσει» σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Δε δίνει λύσεις ή απαντήσεις αλλά μας αφήνει ελεύθερους να καταλήξουμε σε δικά μας συμπεράσματα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Μελίνα Αποστολίδου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Στέλιος Καλαϊτζής κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00.