fbpixel

Search icon
Search
Τι να κάνετε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Τι να κάνετε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Θα μείνετε στην πόλη αυτές τις ημέρες; Συγκεντρώσαμε για εσάς τις καλύτερες προτάσεις


Ένα μοναδικό τριήμερο ξεκινάει για τη Θεσσαλονίκη, με την αυριανή μέρα να είναι αφιερωμένη στην πόλη και με την 28η Οκτωβρίου να βρίσκεται τόσο κοντά. Εμείς, συγκεντρώσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για περάσετε υπέροχα από σήμερα έως τη Δευτέρα, όποια κι αν είναι τα γούστα σας στη διασκέδαση. Το μόνο σίγουρο είναι πως παρακάτω θα συναντήσετε τις πιο δελεαστικές ιδέες για να αξιοποιήσετε αυτά τα 24ωρα στη Θεσσαλονίκη.

Take notes!

Θέατρο


«Ρωμαίος και Αννέτα» του Ζαν Ανούιγ στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών - 2ος Χρόνος

pp0872j0002v01.jpg

Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και Αννέτα» του σπουδαίου συγγραφέα Ζαν Ανούιγ θα θυμίσει στους θεατές τον ρομαντισμό, και τη θυσία που χρειάζεται να γίνει για έναν μεγάλο έρωτα. Ο ποιητικός λόγος του κειμένου, ο ρομαντισμός αλλά και ο ρεαλισμός αναδεικνύονται μέσα από τις ερμηνείες των ηθοποιών. Η Άννα Φόνσου βάζει τη σκηνοθετική της σφραγίδα στο αγαπημένο έργο του Αλέξη Σολομού, τη μετάφραση του οποίου είχε κάνει ο ίδιος, για αυτό και η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. Είναι η πρώτη φορά που το ΚΘΒΕ ανεβάζει έργο του σπουδαίου Γάλλου δραματουργού. Ένα έργο εξαιρετικής μαεστρίας, που με σαρκαστική διάθεση αναμετριέται με την απόγνωση και την απελπισία των χαρακτήρων του. Ο έρωτας είναι διαχρονικός, το μίσος, η ζήλεια. Και τελικά αυτό που μένει είναι η αγάπη! Παίζουν: Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου κ.ά.

Info: Μονή Λαζαριστών - Μικρή Σκηνή (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Μάθε με να φεύγω» του Άκη Δήμου στο Θέατρο Αυλαία

mathe-me-bijoux-de-kant-4-scaled-1-650x433.jpg

Η Αγνή, ιδιοκτήτρια ενός παλιού ξενοδοχείου χτισμένου κοντά στα ερείπια ενός αρχαίου παλατιού. Ο αδερφός της Ίων, συγκάτοικος, σύμμαχος και αντίπαλός της. Ένας μυστηριώδης ανώνυμος Άντρας, που επιστρέφει χρόνια μετά από μια θυελλώδη ερωτική νύχτα που πέρασε εκεί. Ένα παραλίγο ειδύλλιο, ένας ανεξιχνίαστος φόνος κι ένας βίαιος, εντελώς παράλογος χωρισμός. Ένα ιδιότυπο διακειμενικό παιχνίδι με την επιστροφή του ομηρικού Οδυσσέα στην Πηνελόπη του. Σουρεαλιστικοί απόηχοι και πεζότατα ρεαλιστικά στοιχεία, αγοραίοι διάλογοι και λυρικές υποτροπές, παράφορα βλέμματα και τυφλά χάδια. Βροχή, αλυχτίσματα αδέσποτων σκυλιών, πυροβολισμοί, το τραγούδι «Έλα γι’ απόψε» του Χρήστου Χαιρόπουλου, μια βιτρίνα με ενθύμια λησμονημένων ερωτικών συνευρέσεων, μια στοίβα παλιές ηχογραφήσεις της Όπερας, η ανάμνηση της Έντας Γκάμπλερ, ένα ράφι φθαρμένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί... Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν: Στέλιος Δημόπουλος, Θανάσης Δήμου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.

«Μαιευτήριο» του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Τ

maieutirio-dt.jpg

Το άκρως επίκαιρο έργο του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα και ακτιβιστή Θανάση Τριαρίδη, μας συστήνει τη φετινή σεζόν, ο σκηνοθέτης Στέλιος Βραχνής στο Θέατρο Τ από την Εταιρεία Θεάτρου Πρόταση, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μια σαρδόνια σκοτεινή κωμωδία που φωτίζει την αιώνια κτηνωδία της εξουσίας που προσπαθεί να ελέγξει την λαχτάρα του ανθρώπου να μάθει και να ορίσει το μέλλον του. Γνωστός για τα πολιτικά, προκλητικά του έργα που εστιάζουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ο Θανάσης Τριαρίδης αμφισβητεί με το "Μαιευτήριο" τις βεβαιότητες μιας ολόκληρης γενιάς αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της. Παίζουν: Δημήτρης Αϊναλής, Βασίλης Βασιλείου, Γιάννης Καίδας κ.ά.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:00.

59α Δημήτρια: "Flow" από τον Αλέξανδρο Μιχαήλ

897005.jpg

Μετά από τη viral δράση «24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη» που παρουσίασε το 2023 στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης, περπατώντας στον δημόσιο χώρο «σαν σκιά» και σφυγμομετρώντας με το σώμα του την κοινωνική αλληλεπίδραση με το ανοίκειο, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μιχαήλ συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη long duration performance Flow, μια σωματική εξερεύνηση της διαλεκτικής έντασης του μέσα και του έξω, του ιδιωτικού και του δημόσιου.

Info: Κεντρικές περιοχές Θεσσαλονίκης, Παρασκευή και Σάββατο 16:00 - 19:00, Κυριακή 15:00 - 18:00.

''Senso'' του Camillo Boito στο Θέατρο Τ

894144-1.jpg

Μετά από το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ», που ανέβασε με επιτυχία τον περασμένο χειμώνα, ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, αναμετριέται με το Senso του Camillo Boito, μια ιστορία πάθους, προδοσίας και αυτοκαταστροφής, γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι. Μέσα από το Senso, ταξιδεύουμε στην υπό κατοχή Βενετία του 1865 και «διαβάζουμε» το κρυφό σημειωματάριο της Κόμισσας Λίβια, μέσα από τις σελίδες του οποίου ζωντανεύει η ερωτική της σχέση με έναν νεαρό Αυστριακό Αξιωματικό. Παντρεμένη με έναν ηλικιωμένο αριστοκράτη τον οποίο περιφρονεί και αδιαφορώντας για τα «πρέπει» που επιβάλλει η κοινωνία, η Λίβια θα ζήσει με όλο της το «είναι» τον απαγορευμένο έρωτα που οδηγεί, αναπόφευκτα, στην καταστροφή. Σκηνοθεσία/Δραματουργία/Φωτισμοί: Σωτήρης ΡουμελιώτηςΠαίζουν: Έλμα Βλαστοπούλου, Ζωή Λάη, Δήμητρα Φάκα.

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Δευτέρα στις 21:30.


Εκθέσεις


Βάσω Κατράκη - Χαράγματα

xaragmata.jpg

Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση Βάσω Κατράκη – Χαράγματα, με έργα από τη συλλογή της οικογένειας Μαριάννας Κατράκη. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την οικογένεια Μαριάννας Κατράκη, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, που διατρέχουν το σύνολο της δουλειάς της: από τα πρώτες ξυλογραφίες της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τις συνθέσεις της δεκαετίας του 1980. Πλούσιο εποπτικό υλικό πλαισιώνει την έκθεση, ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στα έργα, τα οποία η χαράκτρια φιλοτέχνησε την περίοδο 1967-1974, με αφορμή και την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 16:00.

Σικελιώτης – Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες

897495.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει τον Οκτώβριο την έκθεση «Σικελιώτης - Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», μια συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), εγκαίνια την Κυριακή στις 19:30.

Διαχρονικές υφές - από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία

1942-khoros-ton-moyson.jpg

Ο Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ουρανούπολης παρουσιάζουν έναν εικαστικό διάλογο μεταξύ των τεχνικών υφαντικής που αναπτύχθηκαν στο Παλαιοχώρι και την Ουρανούπολη και έργων σύγχρονης τέχνης. Τα σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα που πλαισιώνουν τα αριστουργήματα της παράδοσης προέρχονται από εκλεκτούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Γιώτα Ανδριάκαινα, η Κατερίνα Βέλλιου, ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ο Δημήτρης Ζουρούδης, ο Χρήστος Κωστούλας [Captain] και η Ευγενία Φαλιαρίδου. Καθένας ερευνά την έννοια της Συνύπαρξης, αντλεί έμπνευση από τα «καλλιγραφένια υφαντά, την παραδοσιακή ταπητουργία» και προσφέρει το δημιουργικό του αποτύπωμα. Υποδεχόμενοι με ενθουσιασμό την πρόσκληση, εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία αυτού του δημιουργικού διαλόγου.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 18:00.

Bαγγέλης Κύρης, Ανατόλι Γεωργίεφ - «Ένδυμα Ψυχής»

001-6.webp

Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζεται στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή, η εμπλουτισμένη εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μετά το ταξίδι της έκθεσης σε Ελλάδα κι εξωτερικό, και τη μοναδική απήχηση στο κοινό σε όλους τους προορισμούς, και ιδιαίτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, το «Ένδυμα Ψυχής» έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική, όπου ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το «ελληνικό ένδυμα» με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια καλλιτεχνική οπτική, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη.

Info: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας (Βασιλίσσης Όλγας 108), Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 12:00 - 20:00.

FUTURE COMETH – Κολλέγιο Ανατόλια. 100 χρόνια στη Θεσσαλονίκη

19-anatolia-college-students-from-cyprus.jpg

Η περιοδική έκθεση «FUTURE COMETH – Κολλέγιο Ανατόλια. 100 Χρόνια στη Θεσσαλονίκη» παρακολουθεί το περιπετειώδες ταξίδι του Κολλεγίου Ανατόλια που εκτυλίσσεται σε τρεις ηπείρους – Αμερική, Μικρά Ασία και Ευρώπη- διατρέχοντας τρεις διαφορετικούς αιώνες, από τον 18ο έως τον 21ο. Το αφήγημα ξεκινάει από τη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας το 1886, αλλά εστιάζει κυρίως στο κεφάλαιο της Θεσσαλονίκης, όπου το 1924 το Κολλέγιο ξεκινά την πρώτη τάξη του επί ελληνικού εδάφους σε πρόχειρες εγκαταστάσεις στη Χαριλάου με δεκατρείς πρόσφυγες μαθητές. Το 1934, μεταφέρεται στην Πυλαία, όπου σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο, πρότυπο campus ακολουθώντας τη λογική των αμερικανικών κολεγίων ελευθέριων τεχνών (Liberal Arts Colleges) και ένα πρόγραμμα σπουδών που εμπνέει τους μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες του να σκέφτονται και να ενεργούν ως πολίτες του κόσμου. Το Κολλέγιο ριζώνει στη Θεσσαλονίκη και συμπορεύεται μαζί της σε όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα: τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη Γερμανική Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία, την Εισβολή στην Κύπρο.

Info: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2), καθημερινά 08:00 - 20:00, Τρίτη 13:00 - 20:00.


Μουσική


2ο Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών "Stereoma"

shutterstock-1494386696.jpg

O ήχος «πρωταγωνιστεί» για άλλη μια χρονιά στο 2ο Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών με γενικό τίτλο "Stereoma" που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης έως τις 27 Οκτωβρίου. Το Φεστιβάλ επιχειρεί να εστιάσει στην ηχητική έκφραση και στη διαχρονική αλλά και καθηλωτική επίδραση του ήχου. Μέσα από μία έκθεση (20.09-27.10), ένα τριήμερο συναυλιών (4-5-6.10) και μία δράση χορού-περφόρμανς (19.10), το Φεστιβάλ αναδεικνύει τη σημασία του ήχου ως βασικού στοιχείου μιας αισθητηριακής εμπειρίας, προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει τις εφήμερες, ρευστές και μετασχηματιστικές ιδιότητες του ήχου και της ακουστικής διαδικασίας. Ο ήχος, με την ικανότητά του να αναδιαμορφώνει την αντίληψή μας, αποκαλύπτει βαθιές, συχνά ανεξερεύνητες, συνδέσεις μεταξύ τέχνης και ζωής. Το Φεστιβάλ αποσκοπεί να διερευνήσει αυτές τις συνδέσεις, αναδεικνύοντας τον ήχο ως κεντρικό άξονα ενός πλούσιου πολιτιστικού και διανοητικού φάσματος, που αντανακλά την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία της εποχής.

Info: Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), Παρασκευή - Κυριακή 10:00 - 18:00.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Block33

2022020110150303551-miltos-pasxalidis-3112022-1024x728.jpg

Ο Μίλτος Πασχαλίδης ανηφορίζει στο Block 33 για το πρώτο του Φθινοπωρινό live. Μετά από ένα Καλοκαίρι σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους επιστρέφει στο Block 33 για δύο πιο «ζεστές» εμφανίσεις, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Γνωστός για τη μοναδική ατμόσφαιρα των ζωντανών εμφανίσεων του και τη σύνδεσή με τον κόσμο, ο Μίλτος Πασχαλίδης, θα μας χαρίσει δύο μουσικές βραδιές που θα τα έχουν όλα: συναίσθημα, δυναμισμό, αναδρομές στο παρελθόν και φυσικά τα τραγούδια «σταθμούς» αλλά και νέες επιτυχίες των τελευταίων του δισκογραφικών δουλειών.

Info: Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33), Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.


Don't miss...
shutterstock-2381413259.jpg

Εάν βρεθείτε στο κέντρο, μην παραλείψετε να απολαύσετε τη στρατιωτική παρέλαση. Η Θεσσαλονίκη κινείται στους ρυθμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται και μέρες σε εξέλιξη λόγω της Μεγάλης Εθνικής Επετείου.