Η Μέση Ανατολή, εκτός από τα εντυπωσιακά υφάσματα και τα περίτεχνα χαλιά, φημίζεται και για τις αρχοντικές και πλούσιες γεύσεις της. Μια από αυτές είναι το φαλάφελ, μικρά κεφτεδάκια με βάση τα ρεβίθια ή τη φάβα τηγανισμένα σε λάδι, που μπορούν να καταναλωθούν ως απλός μεζές ή με άλλους ευφάνταστους τρόπους. Η προέλευση τους δεν είναι εξακριβωμένη, ωστόσο είναι πολύ δημοφιλή στο Ισραήλ, τη Συρία και τον Λίβανο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δυναμικό κομμάτι της street food κουλτούρας στη Δύση. Το όνομα τους προέρχεται από τη λέξη “πιπέρι” στα Αραβικά (falāfil), πράγμα καθόλου τυχαίο, καθώς είναι χαρακτηριστική η ελαφρώς πικάντικη γεύση τους.
Θρεπτική και θερμιδική αξία
Ακόμα και αν δεν αγαπάτε τα όσπρια, μια δοκιμή ενός φαλάφελ σε τυλιγμένο σε wrap θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη, αφού η γεύση του διαφέρει απ' ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, σκεφτείτε πόσο διασκεδαστική και δελεαστική θα γίνει μια τέτοια επιλογή για ένα μικρό παιδί που δεν θέλει να βλέπει μπροστά του τα όσπρια. Επίσης, αποτελεί μια εντελώς vegan τροφή αφού δεν περιέχει κρέας και πολλοί φανατικοί του είδους τα έχουν προσθέσει στη διατροφή τους ως εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Βέβαια, το γεγονός ότι τηγανίζονται σε άφθονο λάδι, εκτός από την υπέροχη χρυσαφένια κρούστα, τους προσδίδει και αρκετές περιττές θερμίδες. Σίγουρα όμως σε περιόδους νηστείας ή αν γενικά θέλετε να αποφύγετε το κρέας, αποτελούν την καλύτερη αντιπρόταση σε ένα συνηθισμένο fast food γεύμα.
Πώς να τα ζητήσετε
Απολαύστε τα στο χέρι σε αφράτη αράβικη πίτα-φωλιά ή σε wrap και συμπληρώστε με λαχανικά και τηγανητές πατάτες. Τα λαχανικά είναι συνήθως πιπεριά, κολοκύθι, πίκλες, φρέσκο κρεμμύδι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας, ενώ ταιριάζει άψογα με τη εξίσου ανατολίτικη σαλάτα ταμπουλέ. Σε μια πιο δυτική εκδοχή, θα τα βρείτε να κρύβονται μέσα σε «εναλλακτικά» burgers αλλά και να αποτελούν βάση για «οικολογικές» βάφλες. Αν πάλι θέλετε να παραλείψετε τους έξτρα υδατάνθρακες της πίτας, απολαύστε τα σκέτα μαζί με μια δροσερή πράσινη σαλάτα. Σχεδόν απαραίτητη είναι και η προσθήκη κάποιας συνοδευτικής πινελιάς, με τις πιο παραδοσιακές επιλογές να είναι η μπαμπαγιανούζ, μια παχύρρευστη σος με βάση τη μελιτζάνα και το ταχίνι και το χούμους. Σίγουρα όμως θα αγαπήσετε και τις υπόλοιπες επιλογές, όπως είναι οι σος γιαούρτι, μαγιονέζα και αβοκάντο.
Πού θα τα βρείτε στη Θεσσαλονίκη
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους νέα καταστήματα που προσφέρουν τη συγκεκριμένη λιχουδιά, γεγονός που το έκανε να αγαπηθεί πολύ γρήγορα από το γαστρονομικό κοινό της πόλης.
Στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, το "Falafel House" προσφέρει ρεβυθοκεφτέδες τυλιγμένους σε τορτίγια, ιδανική συντροφιά για το μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειά. Πιο κάτω, στην οδό Μητροπόλεως 106, θα βρείτε το "Falafel Taste Middle East", μια νέα καλαίσθητη προσθήκη στον street food κατάλογο κάθε γευσιγνώστη, όπου θα βρείτε εναλλακτικές σαλάτες καθώς και άλλες χορτοφαγικές και νηστίσιμες επιλογές.
Ανηφορίζοντας, στην αριστερή μεριά της Ρωμαϊκής Αγοράς βρίσκεται το "Garbanzo falafel street food bar", στο οποίο οι κεφτέδες τηγανίζονται μπροστά στα μάτια σας ενώ αναλαμβάνετε κι εσείς δράση με τις αμέτρητες επιλογές που μπορείτε να προσθέσετε στο salad bar, σε μια DIY διαδικασία. Φυσικά, τα φαλάφελ δε θα μπορούσαν τα λείπουν από το πιο πιστό vegeterian and vegan spot της πόλης, το "Roots Restaurant", Μπαλάνου 4-6.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως σας περιμένει στον "ναό" των burgers, στα "Brothers in Law|, καθώς η νέα προσθήκη στον κατάλογο τους ως νηστίσιμη επιλογή είναι το falafel burger με σος μαγιονέζας ή καυτερή corleone sauce, που θα σας πείσει ότι οι χορτοφαγικές επιλογές μπορούν να ανταγωνιστούν ακόμα και τους πιο "δυνατούς" παίκτες!
The homemade way
Φυσικά, ο ιδανικότερος τρόπος για να τα απολαύσετε είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα δικά σας φαλάφελ στο σπίτι. Η διαδικασία παραγωγής του μείγματος είναι απλή, θα σας πάρει όμως χρόνο η προετοιμασία των ρεβιθιών, καθώς απαιτούν μούλιασμα από την προηγούμενη νύχτα και στη συνέχεια 30-40 λεπτό βράσιμο. Ακόμα, Θα χρειαστείτε μαϊντανό, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από μπαχαρικά. Το μείγμα ολοκληρώνεται με την προσθήκη αλευριού, έτσι ώστε να "δέσει" για να σχηματιστούν τα μικρά κεφτεδάκια.
Extra tips:
- Για εξοικονόμηση χρόνου, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο έτοιμο μείγμα για φαλάφελ, που περιέχει από τα ρεβίθια μέχρι τα απαραίτητα μπαχαρικά.
- Κάντε ακόμα πιο υγιεινό το φαλάφελ σας αντικαθιστώντας τη λευκή τορτίγια με μια ολικής αλέσεως ή επιλέγοντας γλυκοπατάτες ως συνοδευτικό.
- Μια καλή ιδέα είναι να αποφύγετε τη θερμιδική βόμβα σος ταχίνι και να προσθέσετε άφοβα γενναιόδωρες ποσότητες φρέσκων λαχανικών!