fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι η πράσινη μεσογειακή διατροφή;
MAGAZINE

Τι είναι η πράσινη μεσογειακή διατροφή;

H Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Αναστασία Μαμάτσιου, Msc, μας εξηγεί τα οφέλη της νέας Μεσογειακής διατροφής, που είναι πιο πράσινη από ποτέ


Η Μεσογειακή Διατροφή εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί ένα από τα καλύτερα πρότυπα διατροφής παγκοσμίως και έχει συνδεθεί με μακροζωία και πληθώρα θετικών επιδράσεων στην υγεία. Μπορεί, ωστόσο, να γίνει καλύτερη; Ναι, με την «Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή», που συνδυάζει τα οφέλη της κλασικής Μεσογειακής Διατροφής με τις τελευταίες επιστημονικές τάσεις για την υγεία και την αειφορία.

Tα χαρακτηριστικά της πράσινης μεσογειακής διατροφής

shutterstock-2256647255.jpg

Αυτό το διατροφικό σχήμα δεν περιλαμβάνει κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στις φυτικές ίνες και τις πολυφαινόλες.

Φυτικές τροφές: Δίνεται προτεραιότητα στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι.

Ολικής άλεσης δημητριακά: Ενθαρρύνεται η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το κριθάρι, που παρέχουν φυτικές ίνες και ενέργεια.

Υγιεινά λιπαρά: Ενισχύεται η κατανάλωση ελαιόλαδου, ξηρών καρπών και άλλων πηγών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Ολική άρνηση ή περιορισμός κρέατος: Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος περιορίζεται σημαντικά ή και αποκλείεται εντελώς. Αντικαθίσταται με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια, σόγια και προϊόντα σόγιας. Εκτός από το κόκκινο κρέας, περιορίζονται και άλλα ζωικά προϊόντα, ενώ ενθαρρύνεται η χρήση φυτικών εναλλακτικών όπως το φυτικό γάλα και το τυρί από φυτικές πηγές.

Φυτικά ροφήματα: Περιλαμβάνει την κατανάλωση ροφημάτων όπως το πράσινο τσάι ή αφεψήματα από βότανα, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, από τις έρευνες υποστηρίζεται πως σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση τριών συστατικών: 100 γραμμάρια από Mankai duckweed σε σέικ, 3 με 4 φλιτζάνια πράσινο τσάι, 28 γραμμάρια καρύδια.

Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ περιορίζεται, με έμφαση στο κόκκινο κρασί, το οποίο καταναλώνεται με μέτρο.

Αειφορία και οικολογική συνείδηση: Η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή προάγει την κατανάλωση τοπικών και εποχιακών προϊόντων και μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα.

Τα οφέλη στην υγεία και το αδυνάτισμα

shutterstock-2449006913.jpg

Από τις έρευνες που ολοένα αυξάνονται, η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή έχει συσχετιστεί με μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου αποτρέποντας την ατροφία του, την ανάπτυξη κατάθλιψης ή τη γνωστική εξασθένηση λόγω ηλικίας. Μάλιστα, σε μελέτη φάνηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση του σπλαχνικού λίπους σε σχέση με την κλασική Μεσογειακή Διατροφή. Τέλος, αυξάνει την πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα και προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Συμβάλλει στη μακροζωία και στη βελτίωση της συνολικής υγείας και φυσικά στηρίζει την αειφόρο κατανάλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ένα από τα οφέλη των πολυφαινολών είναι η θετική επιρροή τους στον λιπώδη ιστό. Αυξάνουν τις καύσεις του σώματος, διασπούν ευκολότερα τα λιπαρά οξέα και παρεμποδίζουν τη συσσώρευσή τους μετά από ένα γεύμα. Επίσης, μπορούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στα κύτταρα του λιπώδους ιστού και αυξάνουν την πρόσληψη γλυκόζης των μυών, ενισχύοντας έτσι την απόδοσή τους.

fotografhsh-sissy-1.jpg

Ευχαριστούμε την Αναστασία Μαμάτσιου, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, Msc στην Κλινική Διατροφή, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παιδική Παχυσαρκία, NCFED, για τις πληροφορίες.

Info: Ερμού 18Α, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313 089389, www.nutriwellness.gr, Ιnstagram: @mamatsiou_nutriwellness, amamatsiou@gmail.com

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024