fbpixel

Search icon
Search
Thessaloniki Updated: Τι μπορείτε να κάνετε στην πόλη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου
AGENDA

Thessaloniki Updated: Τι μπορείτε να κάνετε στην πόλη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου

Υποδεχθείτε το υπέροχο τριήμερο με συντροφιά τις καλύτερες προτάσεις για κάθε μορφή τέχνης


Μουσικά δρώμενα, εκθέσεις, theatre & cinema nights: ο Ιούλιος αποχαιρετά τη Θεσσαλονίκη με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις ψυχαγωγίας, ενώ ο Αύγουστος καταφτάνει δριμύτερος φέρνοντας μαζί του όλα όσα θα σας κρατήσουν στην πόλη σήμερα και ολόκληρο το weekend. Για όλους τους art lovers που περιμένετε γεμάτοι ανυπομονησία αυτές τις ημέρες για να αποφορτιστείτε και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, το παρακάτω guide θα σας χαρίζει τις ιδανικότερες στιγμές.

Ενημερωθείτε για όσα «τρέχουν» αυτό το τριήμερο στην πόλη & εντάξτε τα στην to do λίστα σας χωρίς δεύτερες σκέψεις!

Παρασκευή

Σινεμά

1-cVVAj.jpg

Στην ταινία Made in Italy, ο ηθοποιός James D'Arcy κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ταξιδεύοντας τους cinema lovers στην Τοσκάνη για να αφηγηθεί μια ιστορία αγάπης, απώλειας κι ενηλικίωσης. Story: Με (πραγματικούς) πατέρα και γιο τον Liam Neeson και τον Micheal Neeson κι έμφαση στη μαγευτική Τοσκάνη, διαδραματίζονται οι ζωές των δύο στο εξοχικό σπίτι που έχουν κληρονομήσει, επιχειρώντας να το ανακαινίσουν και να επαναφέρουν την αίγλη για την οποία χαρακτηριζόταν κάποτε. Απροσδόκητοι έρωτες, συγκινητικές οικογενειακές στιγμές, ολοένα και αυξανόμενες εκπλήξεις και τόσα άλλα που θα απογειώσουν την κινηματογραφική σας εμπειρία! Προβολή στις 19:40.

Παράλληλα, για εσάς που προτιμάτε τις ταινίες δράσης, το αξέχαστο The Dark Knight είναι ό,τι πρέπει για το Friday night σας! Story: O Batman θέτει υψηλότερα τον πήχη στον αγώνα για την πάταξη ενός εγκλήματος. Με τη βοήθεια ενός Υπαρχηγού και Εισαγγελέα, θα επιχειρήσει να διαλύσει τις εναπομείνασες εγκληματικές οργανώσεις που μαστίζουν την πόλη. Η συνεργασία αποδεικνύεται αποτελεσματική, αλλά σύντομα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ανερχόμενο εγκληματικό μυαλό. Η δεύτερη ταινία της τριλογίας του Christopher Nolan, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με δυνατότητα παρακολούθησης σε σύστημα ΙΜΑΧ, όπως ακριβώς την προόριζε ο ίδιος ως δημιουργός. Προβολή στις 20:00.

Info: Cineplexx One Salonica, Γιαννιτσών 61 & Κωλέττη 34

Μουσική σκηνή

2-wl0Zo.jpg

Δύο ξεχωριστοί καλλιτέχνες, η Ανδριάννα Μπάμπαλη και ο Γιώργης Χριστοδούλου θα παρουσιάσουν στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής το πρόγραμμα: «Ένα ντουέτο θα φέρει την άνοιξη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καλοκαίρι στο Μέγαρο. Οι δυο τους -ο καθένας µε τη δική του ξεχωριστή μουσική πορεία- σμίγουν για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα ελληνικά και μερικά ξενόγλωσσα ντουέτα που έχουν γραφτεί ανά τις εποχές. Οι ζεστές φωνές τους θα δέσουν με την απόλυτη αρμονία, ερμηνεύοντας όλα τα τραγούδια από κοινού, με τη συνοδεία δύο εξαιρετικών μουσικών, του Χάρη Σταυρακάκη στο πιάνο και το ακορντεόν και του Κώστα Κλάγκου στο κοντραμπάσο.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – πλατεία, 25ης Μαρτίου και Παραλία, στις 21:00

Live

3-bpy2o.jpg

Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός Γιώργος Ρους (a.k.a. Rous) θα εμφανιστεί απόψε το βράδυ στο Μύλος Open Air, χαρίζοντας στο κοινό όλες τις μεγάλες επιτυχίες του, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Παρέα με τη Σεληνάκατο, ο Rous θα παρουσιάσει επί σκηνής ένα set list, στο οποίο τα τραγούδια της προσωπικής του πορείας θα συνυπάρξουν αρμονικά με highlights της καριέρας του από ερμηνείες που πρόσδωσε το προσωπικό του στίγμα, χάρη στη μοναδική χροιά της φωνής του.

Info: Μύλος Open Air, Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία, ώρα έναρξης: 21:30 & ώρα προσέλευσης: 20:30

Σάββατο

Έκθεση

4-vALID.jpg

Η εικαστική έκθεση φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. με τίτλο «Αχαρτογράφητοι τόποι», είναι εμπνευσμένη από την περιοδική έκθεση του Α.Μ.Θ., «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο». Η ανεξάντλητη εξερεύνηση στον πλούσιο κόσμο της φαντασίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην ιδέα μιας καινούριας αρχής σε έναν νέο τόπο, προβάλλονται τρισδιάστατα στα γλυπτά των εκκολαπτόμενων νέων καλλιτεχνών. Μια σύγκλιση έργων της αρχαιότητας με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις, σας καλεί να την ανακαλύψετε στην πιο εντυπωσιακή 3D μορφή.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρόνικου 6, ώρες λειτουργίας: 08:00 – 20:00

Θεατρική παράσταση

shutterstock-727078669.jpg

Η θεατρική ομάδα «Φύρδην Μίγδην» παρουσιάζει το ασύγκριτο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος», μια εκ βαθέων εξομολόγηση για τη ζωή και την ελπίδα. Story: Μια γυναίκα ντυμένη στα μαύρα που βλέπει το χρόνο να τρέχει αδίστακτα δίχως να αφήνει χώρο για ζωή, εξομολογείται σε ένα νέο ιστορίες τόσο από τη δική της πορεία όσο και από αυτήν της Ελλάδας. Η «Σονάτα» είναι ταυτόχρονα μια έκφραση ερωτικού πάθους αλλά και υπαρξιακής αγωνίας, μια κατάθεση ψυχής αλλά κι ένας ύμνος στους ανθρώπους της κοινωνικής δράσης, που βρίσκουν την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους στην κοινωνική συμμετοχή. Αφηγούνται: Ανατολή Δεμιρτζόγλου, Ελένη Διγενή, Μαρία Καλογήρου, Ευαγγελία Καμπούρη, Κλεονίκη Χατζηπαρτάλη, Γιώργος Μπάκας. Τραγουδούν: Χαρίκλεια Ζαγοριανού, Σωτηρία Κατούνα, Χρήστος Σπυρίδης. Χορεύουν: Νάνσυ Δρούγκα, Γιώργος Μπάκας.

Info: Ναυτικός Όμιλος Ακτής Θερμαϊκού, Παραλία Περαίας, στις 21:00

Κυριακή

Εκθέσεις

6-bVPpR.jpg

Όνειρα ρευστά, όνειρα που μένουν, όνειρα που συνδημιουργούνται και συνορίζονται, όνειρα που αποκτούν υπόσταση και γίνονται δομικό υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρακτικής αποτελούν τα «Αρχεία Ονείρου» της ομότιτλης έκθεσης που θα είναι ανοιχτή προς το κοινό μέχρι τον Οκτώβριο, ως αποτέλεσμα του φετινού INSPIRE PROJECT. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα της εικαστικού Μαίρης Ζυγούρη της καλλιτεχνικής παραγωγής της των τελευταίων χρόνων (από το 2014 μέχρι σήμερα), άμεσα συνδεδεμένα με το περιεχόμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου «Αρχεία Ονείρου». Επίσης, εκτίθενται τα έργα και των νέων καλλιτεχνών-τελειόφοιτων Σχολών Καλών Τεχνών ή αποφοίτων λίγων ετών- που συμμετείχαν στο εργαστήριο, μεταξύ των οποίων οι: Νικολέτα Αγγελίδου, Κατερίνα Αναστασίου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ζωή Αντύπα, Νίκος Ευσταθουλίδης, Ανώ Θεοδώρογλου, Χριστίνα Καπετάνιου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Κατερίνα Μόσχου, Σοφία Μουτάφη, Μαργαρίτα Παναγιωτίδου, Στεφανία Πατρικίου, Γεωργία Πιλάλη, Θανάσης Σαμπαζιώτης, Κωνσταντίνος Τερζής, Αναστασία Τσαλπατούρου, Φουστί Λαμέ, Ειρήνη Φωτιάδη και Δήμητρα Χαριζάνη.

Info: ΜΟΜus-Experimental Center for the Arts/Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00

7-mjl7u.jpg

Τις ίδιες ώρες, η έκθεση «Ξαναχτίζοντας τον κόσμο των εικόνων. 1991-2019», παρουσιάζει στους λάτρεις της τέχνης 500 plus έργα όλων των εικαστικών μέσων -ζωγραφική, σχέδιο, κατασκευές, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφία (συνήθως ψηφιακά επεξεργασμένη), performances και ξεναγήσεις. Μέσα από αυτά αποτυπώνεται η πολυσχιδή και ποικιλόμορφη καλλιτεχνική πορεία τριάντα χρόνων του Βούλγαρου εικαστικού Luchezar Boyadjiev, στην πρώτη ατομική και αναδρομική έκθεση που γίνεται εντός της χώρας μας. Ο ίδιος ανήκει στην πρώτη γενιά καλλιτεχνών που έβαλαν τα αρχικά θεμέλια της σύγχρονης τέχνης της Βουλγαρίας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Εκπαιδευμένος ως ιστορικός τέχνης και θεωρητικός, ο Boyadjiev αποτυπώνει δημιουργήματα αμφισβητώντας τα παραδοσιακά σύμβολα και τις κοινωνικές συνθήκες στη χώρα του σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις και πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο που έχουν ορίσει οι εποχές.

Info: ΜΟΜus-Experimental Center for the Arts/Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι, ώρες λειτουργίας: 10:00-18:00

Σινεμά

7-vAgB4.jpg

Το «Miss Απειθαρχία», μια ταινία του 2019 που απέσπασε θετικές κριτικές κι ενθουσίασε, είναι η πιο relaxed επιλογή σας για να κλείσετε αυτήν την εβδομάδα! Story: Κάπου στο 1970, τα καλλιστεία για την ανάδειξη της “Miss World” πραγματοποιούνται στο Λονδίνο με παρουσιαστή τον θρυλικό Αμερικανό κωμικό, Bob Hope. Πρόκειται για τον διαγωνισμό με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερους από εκατό εκατομμύρια τηλεθεατές. Με το επιχείρημα ότι οι διαγωνισμοί ομορφιάς ταπεινώνουν τις γυναίκες, το ανερχόμενο Κίνημα για τη Γυναικεία Χειραφέτηση κέρδισε εν μία νυκτί τα φώτα της δημοσιότητας, εισβάλλοντας στη σκηνή και διακόπτοντας τη ζωντανή αναμετάδοση. Όταν ο διαγωνισμός συνεχίστηκε, το αναπάντεχο αποτέλεσμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, το παγκόσμιο κοινό είδε την πατριαρχία να χάνει έδαφος και το δυτικό πρότυπο ομορφιάς να καταρρέει. Σκηνοθετεί η Philippa Lowthorpe.

Info: Village Cosmos, Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. εθνικής οδού, Α/Δ Θεσσαλονίκης Ν. Μουδανιών, προβολή στις 21:00

Enjoy the city vibes & have a nice weekend!