Κουζίνες καινούριες και μπάρες μπαίνουν στον χάρτη κι εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε τον παλμό, με όλα όσα αξίζουν τη δοκιμή σας. Για τη νέα σεζόν αδημονούσαμε λαίμαργα για νέα αλισβερίσια. Γευστικά, αλκοολικά, γλυκά, αμαρτωλά. Θα υπάρξουν, άραγε; Με τι τέμπο θα κυλήσει η σεζόν; Ήταν, όμως, ωραία η επιστροφή στον χειμώνα. Κινείσαι σε μια πόλη που ξέρεις τι έχει να σου δώσει, έρχονται, όμως, και κουμπώνουν αφίξεις νέες.
Δυο κορίτσια σπιρτόζα σήκωσαν μανίκια και ανακάτωσαν πολίτικα μυστικά για να μας θυμίσουν το βελούδινο αρμενοβίλ. Οι παλιοί σ’ αυτήν την πόλη γνωρίζουν καλά τι εστί. Μπείτε στο Armenonville στη Μητροπόλεως και ζητήστε το στην ατόφια ή τη new age εκδοχή του, με γαρνιτούρες σοκολατένιες, καραμελένιες, φρουτώδεις. Στη Μητροπόλεως, θα βρείτε και το Apre's. Καφέ-μπαρ, soul διάθεση, ωραίο design, καλοδουλεμένα χέρια στο μπαρ. Ο καφές και τα signature κοκτέιλ είναι το στοιχείο τους. Το Beyond the Walls ήταν μια ωραία αφορμή για να ξαναπερπατήσουμε στον Φραγκομαχαλά. Θέα στο λιμάνι, κινηματογραφικό feeling, lounge μουσικές, κρασιά φίνα, κουζίνα με ευρωπαϊκές επιρροές και κάποια πιο comfort πιάτα.
Χωρίς ταμπέλες κάνει είσοδο το υβριδικό Casablanca. Βρήκε στέγη στην πρώην οικία Μιχαηλίδη στη Β. Όλγας. Χαρακτήρας αστικός, κάτι από παλιά Θεσσαλονίκη. Το μάτι χαίρεται. Η κουζίνα; Έντονα ελληνική με μεσογειακές αναφορές και μια latin πλευρά. Σερβίρουν πρωινό, brunch, aperitivo, dining και το bar υπόσχεται να είναι εξαιρετικά ενημερωμένο. «Μισελενάτες» προσδοκίες έχουμε από το νέο εστιατόριο του Excelsior, Charlie D. Brasserie (γαλλική brasserie). Θα σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό με έμφαση στα γαλλικά πιάτα. Το project υπογράφει ο restaurateur Απόστολος Τραστέλης. Είναι βέβαια ικανοποίηση το να περνάς από ένα λουσάτο πρωινό με κρουασάν βουτυρένια, croque monsieur και φρέσκο καφέ, σε ένα τετ α τετ με την κουζίνα του Arnaud Bignon (2 αστέρια στο ενεργητικό του) που έχει την επιμέλεια, και να βρίσκεις προσιτό το όλο project. Σύντομα, θα επιστρέψουμε με λεπτομέρειες περί κουζίνας και κοκτέιλ.
Καινοτόμα και η ιδέα πίσω από το Ensayar. Η mix and match διακόσμηση με στοιχεία Art Nouveau και Rococo συμπληρώνουν την ιδέα του Four Seasons Bar. Εικαστικά, αρχιτεκτονικά. O χώρος σχεδιαστικά εμπνέεται από τη φύση και θα «μεταμορφώνεται» ανάλογα με την κάθε εποχή. Ιδανικό spot για πρωινή χαλάρωση, αλλά και διασκέδαση έως αργά το βράδυ. Σε άλλο ύφος κινείται το Fata Morgana στη Φιλίππου & Συγγρού. Εστιατόριο-Gastropub με ελληνικό πρόσημο σε πρώτη ύλη και γεύσεις. Νόστιμο και καθωσπρέπει ήταν το φιλέτο λαβράκι τους με φακοσαλάτα και ελαφρύ ταραμά. Ο χώρος είναι ζεστός και με βλέψεις να υποστηρίξει καλλιτεχνικά δρώμενα. Υπάρχουν, όμως, και αφίξεις δοκιμασμένες σε αθηναϊκά εδάφη, που έκαναν απόβαση εδώ.
Ο λόγος για το Noell (Π. Π. Γερμανού) και το Hachiko Sushi Tales & Cocktails (Κούσκουρα). Στο Noell, νιώθεις ότι «μεταφέρεσαι» από την προεπαναστατική Γαλλία στη Βικτωριανή Αγγλία, σε μια έπαυλη εγκαταλελειμμένη. Το στοιχείο του σπιτιού χρησιμοποιήθηκε για τον διαχωρισμό του χώρου, όπως και στο αθηναϊκό Noel, ενώ η κουζίνα του Κωνσταντίνου Συμεωνίδη και του Αργύρη Αγλαμίση έχει αφομοιώσει το ελληνικό στοιχείο και την κουλτούρα της πόλης, με τα φευγάτα κοκτέιλ να είναι όμοια με αυτά της Αθήνας. Ωδή στην ιαπωνική κουζίνα είναι το Hachiko Sushi Tales & Cocktails. Μίνιμαλ χώρος, κομψός, όπως και της Αθήνας. Τα Salmon tartar rolls και τα Beef rolls τους είναι μοναδικά. Δροσερά και spicy είναι και τα super signature κοκτέιλ τους με βάση το αγγούρι και το τζίντζερ.
Πολύ, όμως, μας άρεσε που το Oberon (Λ. Νίκης) και το Salto (Κ. Ντηλ) φλερτάρουν με αέρα ανανέωσης και νέο design. Στο Oberon έχουν αυξηθεί κατά πολύ χώρος και μπάρα. Κλασικό και μοντέρνο στη μίξη. Στον εξωτερικό χώρο όπου έχει προστεθεί ένας κήπος κρεμαστός στην οροφή, το φυσικό φως είναι άπλετο. Τα χρώματα έχουν ανανεωθεί και πολύ του πάει. Από τα κοκτέιλ, το Oberonian και το Queen’s Anne’s Revenge είναι δοκιμασμένα, όσο για την κουζίνα θα έχουμε σύντομα νέα. Ριζικά ανανεωμένο και το Salto. Η ομάδα εμπιστεύτηκε το πρότζεκτ στο αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates και μαζί έστησαν ένα contemporary chic σημείο για καφέ και ποτά βραδινά. Το μενού παραμένει δυνατό. Κάτι σαλάτες νόστιμες και fingerfood επιλογές σετάρονται με σωστά κρασιά. Καινούρια προσθήκη; Το brunch μενού τους.
Ο επίλογος γράφτηκε σταδιακά, ξεκινώντας με κάτι αμαρτωλά, τρυφερά μελωμένα ribs πλάι σε φρέσκιες πατατούλες, αλλά και κάτι burgers ζουμερά με χειροποίητο ψωμάκι πίτσας στο Tre Marie RNB στην Πυλαία. Pasta, πίτσες και φρέσκα γλυκά θα δοκιμαστούν στην επόμενη απόβαση. Τελευταία στάση; Στη Fyssalida του σεφ-ιδιοκτήτη Γεώργιου Ζορμπά (ιδιοκτήτης, επίσης, του Kouzina at Spitaki-Καλλιθέα), με θητείες σε Local, Vogatsikou 3, Μασσαλία. All day bar-restaurant, fine dining κουλτούρα μ’ ελληνικότατες και μεσογειακές επιρροές, 100 και πλέον ετικέτες κρασιού και σέρβις φιλικό-γρήγορο, ως προς τα περί «συνταγής». Η αρχή εδώ έγινε με θεσπέσιο arnaki agkinara με αρνίσιες κοτολέτες και dueto tartar με τόνο και σολομό. Be there!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 142 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018