fbpixel

Search icon
Search
Thessaloniki Calling: Η πιο ενημερωμένη ατζέντα είναι εδώ
AGENDA

Thessaloniki Calling: Η πιο ενημερωμένη ατζέντα είναι εδώ

Τι να κάνετε στην πόλη αυτό το weekend


Με τον υπέροχο καιρό να μας χαρίζει στιγμές αισιοδοξίας, η Θεσσαλονίκη γίνεται όλο και πιο όμορφη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της. Ιδέες για όλα τα γούστα και για κάθε στιγμή της ημέρας, γίνονται η αφορμή για να περάσετε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο. Από θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές μέχρι σινεμά και events, οι επιλογές είναι πολλές κι εσείς δεν έχετε παρά να τις ανακαλύψετε, ώστε να ξεκινήσετε μοναδικά το weekend σας.

Take notes!

Σινεμά

The Outfit

merlin-203687778-17664426-3274-474e-af31-376125e6076f-superjumbo.jpg

Ένα αριστοτεχνικό θρίλερ στο οποίο ένας έμπειρος ράφτης πρέπει να φανεί πιο έξυπνος από μια επικίνδυνη ομάδα μαφιόζων, προκειμένου να επιβιώσει σε μια μοιραία νύχτα. Πρωταγωνιστούν: Mark Rylance, Zoey Deutch, Dylan O'Brien κ.ά.

Info: Odeon Μακεδονία, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:15.

The Asset

699804.jpg

Η Άννα έχει ανελιχθεί στην πιο εξειδικευμένη δολοφόνο στον κόσμο, αφού εκπαιδεύτηκε από τον θρυλικό εκτελεστή Μούντι που τη διέσωσε όταν εκείνη ήταν παιδί. Όταν ο δεύτερος -ο άντρας που ήταν σαν πατέρας της και της έμαθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει για την εμπιστοσύνη και την επιβίωση- σκοτώνεται βάναυσα, η Άννα ορκίζεται εκδίκηση. Καθώς εμπλέκεται με έναν αινιγματικό δολοφόνο που δεν θα της κρύψει την έλξη του προς εκείνη, η αντιπαράθεση τους γίνεται θανατηφόρα. Πρωταγωνιστούν: Michael Keaton, Maggie Q, Samuel L. Jackson, κ.ά.

Info: Village Cosmos, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 23:10.

The Girl with a Bracelet

697075.jpg

Η 16χρονη Λιζ περνάει τη μέρα σε μια ειδυλλιακή παραλία μαζί με την οικογένειά της, όταν καταφτάνει η αστυνομία και τη συλλαμβάνει για τον φόνο της καλύτερής της φίλης. Δυο χρόνια μετά, είναι σε κατ' οίκον περιορισμό στο πατρικό της ενώ προετοιμάζεται για την επικείμενη δίκη, φορώντας ταυτόχρονα ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης. Ο πατέρας της παρακολουθεί αγχωμένος κάθε της κίνηση, ενώ η μητέρα της έχει πάρει τις αποστάσεις της από την οικογενειακή κρίση και αρνείται να παραστεί στο δικαστήριο. Πρωταγωνιστούν: Melissa Guers, Roschdy Zem, Anaïs Demoustier, κ.ά.

Info: Μακεδονικό, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:30.

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας

festival-laikis-kitharas.jpg

Μετά την ένταξη της Λαϊκής Κιθάρας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Αύγουστος 2021) και την πρόσφατη αναγνώριση των σπουδών και των τίτλων των λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων από το ελληνικό κράτος (Ιανουάριος 2022), διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας (ΦΛΚ), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μυστακίδη. Η Έκθεση Οργανοποιίας θα λειτουργεί στο ισόγειο και τον 1ο όροφο της Αποθήκης Δ, καθ' όλη τη διάρκεια του ΦΛΚ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Info: 20 - 22 Μαΐου, Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φρίντα Λιάππα - αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη - φουαγιέ ισογείου & 1ου ορόφου).

Παραστάσεις

"Staying Alive" (Σχεδόν Πέθανα) με την Κατερίνα Βρανά

278754279-674428323828265-7963225596646903665-n-Qxwum.jpg

Η Κατερίνα Βρανά επιστρέφει με το sold out solo της "Staying Alive" (Σχεδόν Πέθανα). Η αγαπημένη κωμικός αφήνει και πάλι ελεύθερες τις μπούκλες της, που επί μήνες έμεναν εγκλωβισμένες για τις ανάγκες του ρόλου της ως Φλόρενς και είναι έτοιμη να δώσει μια δίωρη απολαυστική παράσταση, προσβάσιμη σε όλους, καθώς θα καλύπτεται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, όπως και με υπέρτιτλους, σ’ έναν χώρο φιλικό σε άτομα με αναπηρία.

Info: Block 33, απόψε στις 21:00.

«Και το όνομα αυτού» Αριστοτέλης Ρήγας

674118.jpg

Ο Αριστοτέλης Ρήγας, stand up comedian και μουσικός, επιστρέφει στη σκηνή με την 3η σόλο παράστασή του. Με τη γνωστή του συνταγή, μια δόση stand up comedy και μια δόση μουσική κωμωδία, και με μια εντυπωσιακή «παλέτα» αστείων, περνάει από τα καταιγιστικά λογοπαίγνια, σε μικρές σουρεαλιστικές ιστορίες, στις κοινές μας εμπειρίες από την έλευση της πανδημίας και καταλήγει στις δικές του εμπειρίες ως νέος πατέρας.

Info: Βακούρα, απόψε στις 21:30.

Εκθέσεις

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 «Η Δύναμη των Μουσείων»

mg-5461.jpg

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, ως μια κίνηση αναγνώρισης του έργου όλων των μουσείων/τμημάτων που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο μουσειακό οργανισμό στην χώρα από το 2018, έτος ίδρυσής του, αποτυπώνοντας το φετινό θέμα που είναι «Η δύναμη των μουσείων». Με βάση τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, οργανώθηκε από τα στελέχη του MOMus ένα εξαήμερο εορταστικό-πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Info: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σήμερα και αύριο 09:00-21:00.

Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου

280367678-2170047413166560-5179924190395692226-n.jpg

Με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή και στον πόλεμο της Ουκρανίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και της Ουκρανοελληνικής κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται Έκθεση Φωτογραφίας των φωτορεπόρτερς Βασίλη Κουτρουμάνου και Σεργκέι Μακάροβ με θέμα: «Η Μαριούπολη εν καιρώ ειρήνης και πολέμου». Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό φωτογραφιών πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν ο φωτορεπόρτερ επισκεπτόμενος αρκετές φορές την σημαντική αυτή πόλη κατέγραφε σε καιρό ειρήνης την ανθούσα παροικία των Ελλήνων.

Info: Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών Δήμου Θεσσαλονίκης, Αγγελάκη 14, καθημερινά 10:00-21:00.

Thessaloniki Street Food Festival 2022

street-food-photos-18.jpg

Το Thessaloniki Street Food Festival (#TSFF2022) διεξάγεται για 5η χρονιά έως αυτήν την Κυριακή 22 Μαΐου, στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ-TIF Helexpo, γεμάτο νοστιμιές και μουσικές για όλα τα γούστα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα «γευστικό» χωριό με πολλές και διαφορετικές κουζίνες απ' όλο τον κόσμο. Θα βρει λαχταριστά burgers από τα κορυφαία spots της πόλης, το πρώτο ελληνικό street food, το σουβλάκι, που φυσικά θα είναι παρών καθώς και αυθεντικές γεύσεις από Ασία με noodles, tikka masala και sushi.

Info: Προαύλιος Χώρος ΔΕΘ – Helexpo, Σάββατου και Κυριακή στις 12:00.

Don't miss...

TEDx: "Mellon: shaping the Future"

tedxmc-in.jpg

Έχοντας ως στόχο τη διάδοση γνώσεων, την πνευματική καλλιέργεια και την επαφή με ερεθίσματα, ιδέες και ανθρώπους που ευνοούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και προωθούν την καινοτομία, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα, διοργανώνει το πρώτο του συνέδριο TEDx με θέμα "Mellon: shaping the Future". Πιο συγκεκριμένα, το TEDxMetropolitanCollege θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 18:00, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), όπου κορυφαίοι ομιλητές και σημαντικοί επαγγελματίες θα μοιραστούν με το κοινό ιστορίες επιτυχίας, καινοτομίας, δύναμης και αλλαγής, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το μέλλον μπορούμε να το δημιουργήσουμε μόνοι μας! Don't miss it! 

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ), Τετάρτη 25 Μαΐου στις 18:00.

Have fun!