fbpixel

Search icon
Search
theSPEAKERS: Τα tips ενός expert για μια επιτυχημένη δημόσια ομιλία
#GREEKSDOITBETTER

theSPEAKERS: Τα tips ενός expert για μια επιτυχημένη δημόσια ομιλία

Ο Απόστολος Κουμαρίνος, Ιδρυτής των theSPEAKERS και Πρωταθλητής Δημόσιας Ομιλίας, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του


Εσείς γνωρίζετε ότι κάθε συζήτηση άνω των δύο ανθρώπων είναι δημόσια ομιλία; Είτε επιθυμείτε να κάνετε μια παρουσίαση είτε να επικοινωνήσετε απλώς με τους φίλους, τους συνεργάτες, την οικογένειά σας ή ακόμα και τον ίδιο σας τον εαυτό, το workshop των theSPEAKERS και οι συμβουλές του expert Απόστολου Κουμαρίνου, τις οποίες θα μοιραστεί με το κοινό το απόγευμα (18:00-21.30) της Τετάρτης 31 Μαΐου στο ΟΝΟΜΑ Hotel στη Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.  

Με αφορμή την most-awaited επερχόμενη ομιλία του Απόστολου Κουμαρίνου, ιδρυτή των theSPEAKERS και Πρωταθλητή Δημόσιας Ομιλίας, συνομιλήσαμε με τον ίδιο για όλα όσα κάνουν έναν άριστο ομιλητή.

Μιλήστε μας για το τι σας παρότρυνε να προχωρήσετε στην ίδρυση των theSPEAKERS;

Από μικρή ηλικία είχα έντονη αγάπη για τη ρητορική και την ηγεσία, ωστόσο, πάντα ο φόβος της έκθεσης με έφερνε σε δύσκολη θέση. Το 2011 ξεκίνησα συνειδητά την ενασχόλησή μου με τη ρητορική μέσω των ομίλων Toastmasters International και το 2017 πραγματοποίησα την 1η μου δημόσια ομιλία στο Athens Science Festival σε κοινό 250 ατόμων. Η ιδέα ίδρυσης των theSPEAKERS μου ήρθε το 2018 όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να σκεφτώ εύκολα κάποιον χώρο, ο οποίος μπορεί να με εκπαιδεύσει στη δημόσια ομιλία, στην ηγεσία και στη γλώσσα του σώματος. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να τον ιδρύσω! Η αρχή έγινε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς με ένα απλό post στο Instagram. 

fotoghrafia-apostolos-koymarinos.jpg
Απόστολος Κουμαρίνος
Η αγάπη μου για τη δημόσια ομιλία ήταν πάντα εκεί, ωστόσο, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορέσω αυτήν την αγάπη να τη μετατρέψω σε επάγγελμα.

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματός σας;

Να βοηθήσει κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, να επικοινωνεί καλύτερα, ουσιαστικότερα, αμεσότερα. Υποστηρίζω πλήρως το γεγονός ότι κάθε ομιλία είναι δημόσια ομιλία. Τη σημαντικότητα της ορθής έκφρασης την αναγνωρίζουμε και από το ότι από τη στιγμή που θα ξυπνήσω μέχρι την ώρα που θα κοιμηθώ - κατά κύριο λόγο - εκφράζομαι προφορικά για να επικοινωνήσω τις απόψεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματά μου αλλά κάθε τι που έχω μέσα μου. Αυτό για να το κάνω καλύτερα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος! Να το εξελίξω και να μάθω πώς μπορώ να το εξελίξω.

Θεωρείτε ότι η "ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ 1.0" αφορά μόνο επαγγελματίες ή μπορεί ο καθένας να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τον λόγο του δημόσια;

Δημόσια ομιλητής δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Ο καθένας μας μπορεί να εξελίξει την ομιλία του και να αλλάξει πραγματικά την πορεία της ζωής του. Θυμάμαι ήταν 2015 όταν έδωσα συνέντευξη για τη θέση του υπεύθυνου εξαγωγών σε μία αρκετά μεγάλη εταιρεία. Πήγα στη συνάντηση και οι κύριοι που κάθισαν απέναντί μου ήταν αρκετά αυστηροί, με σκουρόχρωμα κοστούμια και γραβάτες και θα έλεγα με αυστηρό ύψος. Όντας πιο νέος και στη θέση του συνεντευξιαζόμενου, υπό φυσιολογικές συνθήκες, η στάση τους κανονικά θα έπρεπε να με φέρει σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, μετά από 4 χρόνια ενασχόλησης με τη ρητορική και τη δημόσια ομιλία θυμάμαι ότι ήμουν ψύχραιμος, με δομημένες απαντήσεις και επιχειρήματα. Τελικά πήρα τη θέση!

image-1.jpeg

Τι κερδίζει κανείς μετά την παρακολούθηση των workshops σας;

Το κύριο workshop μας το οποίο ονομάζεται “speaKING” είναι πιθανώς το μεγαλύτερο σε διάρκεια πρόγραμμα δημόσιας ομιλίας και παρακίνησης στην Ευρώπη με συνολική διάρκεια 18 μήνες.

Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος; Θεωρώ πάρα πολλά όπως από κάθε επένδυση στη μόρφωση και στη εξέλιξή του ωστόσο για να απαντήσω στην ερώτηση, ξεχωρίζω τα εξής:

  • Αποκτά πιο πλούσιο λεξιλόγιο
  • Μαθαίνει να κρατά την ψυχραιμία του σε δύσκολες καταστάσεις
  • Μαθαίνει να διαχειρίζεται δύσκολες συζητήσεις
  • Διευρύνει τον τρόπο σκέψης του
  • Ενισχύει τον τρόπο σκέψης του
  • Να απαντά δομημένα
  • Να μειώσει και εν τέλει να κερδίσει τον φόβο της δημόσιας έκθεσης
  • Να τεκμηριώνει με σαφήνεια
  • Να θυμάται αρκετές πληροφορίες χωρίς να χρειαστεί να τις διαβάζει
  • Να επικοινωνεί με τον αληθινό τρόπο που επιθυμεί
  • Να έχει τη δύναμη να εκφράζει τα συναισθήματά του

Τα tips σας για το πώς να κρατάει κανείς την προσοχή του κοινού.

Δεν υπάρχουν πολλά tips γι' αυτό! Εγώ, εσύ και ο καθένας από εμάς αναζητά την ειλικρίνεια, την αυθεντικότητα και την αμεσότητα. Εάν η άλλη πλευρά καταλάβει ότι μπορείς να συνδυάσεις τα παραπάνω μαζί με την προσφορά αξίας και νέας γνώσης, τότε, κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσεις την προσοχή του κοινού. Όπως άλλωστε έλεγαν και οι προγονοί μας, οι αρχαίοι Έλληνες, πριν ξεστομίσεις κάτι φρόντισε να ισχύουν οι εξής 3 κανόνες:

  1. Να είναι τα λόγια σου ειλικρινή
  2. Να προσθέτουν αξία
  3. Να περιέχουν σεβασμό

Πριν οποιαδήποτε ομιλία, τι είδους προετοιμασία θα συστήνατε εκτός της ανάγνωσης/επανάληψης;

Το προσεγγίζω πάντα ολιστικά, καθώς εάν θέλεις η ομιλία σου να έχει επίδραση καλείσαι να προσέξεις και να φροντίσεις τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα σου.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που κάνω είναι να διαβάζω βιβλία, σχετικά με την ομιλία μου, μέχρι και λίγη ώρα πριν την κάθε μία. Ακόμα, 72 ώρες πριν την ομιλία αποφεύγω κάθε κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος. Τρώω ελαφριά, πίνω αρκετό νερό, αθλούμαι για τουλάχιστον 60’ και κοιμάμαι πριν τα μεσάνυχτα για 7 ώρες. Και το πιο σημαντικό, μειώνω έντονα τη χρήση του κινητού μου τηλεφώνου. Έχω παρατηρήσει πως όταν το κάνω, αλλάζει αρκετά η νοητική μου διαύγεια.

shutterstock-360870461.jpg

Tips τελευταίας στιγμής "boost" αυτοπεποίθησης εν ώρα ομιλίας.

Το ακροατήριο είναι μαζί σου, δεν θέλει να σε δει να μην τα καταφέρνεις. Ακόμα, το να έχεις μαζί σου κάποιο άτομο που αγαπάς ή εμπιστεύεσαι σίγουρα αποτελεί «πυλώνα» σιγουριάς κι έμπνευσης. Επίσης, ο οραματισμός λίγα λεπτά πριν την εκάστοτε ομιλία θα σε παρακινήσει όσο δεν φαντάζεσαι! Τέλος αλλά πολύ σημαντικό, είναι να φέρεις στο μυαλό σου όμορφες και ξεχωριστές στιγμές που έχεις ζήσει με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αυτό θα σε χαλαρώσει και μπορεί να μειώσει το επίπεδο του στρες στον οργανισμό σου. 

Πώς διαχειρίζεστε το δικό σας προσωπικό άγχος όταν απευθύνεστε δημόσια σε κοινό. Υπάρχει ακόμα μέσα σας; Ποια είναι τα βήματα που ακολουθείτε λίγο πριν βγείτε στη σκηνή;

Ναι, υπάρχει. Δεν το έχω αποβάλλει ποτέ! Πάντα έχω άγχος αλλά τόσο ώστε να με παρακινεί, να με κρατάει σε εγρήγορση, να μου δείχνει ότι είμαι τόσο καλός όσο η τελευταία ομιλία μου. Δεν υπάρχει διάρκεια σε τίποτα εάν δεν συνεχίζεις να εξελίσσεσαι σε αυτό κάθε στιγμή, κάθε μέρα, με κάθε τρόπο. Λίγο πριν βγω στη σκηνή θέλω να μπορώ να έχω τον χρόνο και τον χώρο να συγκεντρωθώ και όπως ανέφερα και πιο πριν μου αρέσει να διαβάζω. Κάθε λέξη ή πρόταση που μαθαίνω, με βοηθά, ώστε να μεταδίδω καλύτερα αυτό που έχω στο μυαλό και στην καρδιά μου.

Άλλωστε εξακολουθώ να πιστεύω πως την επικοινωνία δεν την ακούς, κυρίως τη νιώθεις.

Info: 

Το workshop "ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ 1.0" θα πραγματοποιηθεί στο ONOMA Hotel (Μοναστηρίου 24, Θεσσαλονίκη 546 29).

Για να κλείσετε τη θέση σας και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://thespeakers.gr/product/dimosia-omilia-1-0/

Εναλλακτικά, μπορείτε να μας καλέσετε στο +30 211 00 104 89 ή να μας στείλετε email στο info@thespeakers.gr