fbpixel

Search icon
Search
Θέμης Θεοχάρογλου: Mιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Πράγα» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
MAGAZINE

Θέμης Θεοχάρογλου: Mιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης «Πράγα» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Για το θέατρο στην εποχή μας και τη διαφορετικότητα


Έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία και Υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με πολλές θεατρικές ομάδες και σκηνές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου ζει από το 2016. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως η drag artista Holly Grace και συμμετείχε στη viral διαφήμιση της Pantene για τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα. Η «Πράγα» είναι η πρώτη παράσταση που σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 

Πρόκειται για μία σύγχρονη κωμωδία που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ομόφυλης, καθώς και της μονογονεϊκής τεκνοποίησης και τεκνοθεσίας. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή μου γι’ αυτήν την ευκαιρία που μου έδωσαν ο Αστέριος Πελτέκης και ο Χρήστος Σουγάρης, καθώς το θεατρικό μου “ταξίδι” ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη και χαίρομαι που επιστρέφω εδώ, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια. Ένας από τους στόχους μας με αυτήν την παράσταση είναι να ανοίξει ένας διάλογος με το κοινό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμπερίληψης. Στόχος μας, η εξοικείωση των ανθρώπων με μια ιστορία που ίσως είναι πολύ πιο κοντά τους απ’ όσο πιστεύουν, μια ιστορία της διπλανής πόρτας». 

themis.jpg

Συζητώντας για τις προκλήσεις που είχε ν’ αντιμετωπίσει σκηνοθετικά στις πρόβες της παράστασης, παραδέχεται ότι κάθε παράσταση είναι και μια πρόκληση: «Στην “Πράγα”, σε προσωπικό επίπεδο ήταν να καταφέρω ν’ αφηγηθώ μέσω της σκηνοθεσίας μου αυτήν την ιστορία σε μη εξοικειωμένους ανθρώπους. Να γίνει όσο το δυνατόν πιο απλή, για να μη χαθεί το μήνυμα του έργου, που δεν είναι άλλο από την αποδοχή του εαυτού, την αγάπη και τη φροντίδα που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι στις μέρες μας».

Τέλος, τον ρωτώ για τη Holly Grace, πώς γεννήθηκε, και αν ο ίδιος βλέπει τα πράγματα στην Ελλάδα ν’ αλλάζουν επί της ουσίας προς το καλύτερο στα θέματα της συμπερίληψης. «Η Holly Grace γεννήθηκε σε μια πολύ σκοτεινή φάση της ζωής μου, όταν είχα βουλιάξει στα μονοπάτια της κατάθλιψης και της μοναχικότητας, και ήρθε για να μου δώσει φως και ελπίδα. Το πέτυχε και το πετυχαίνει καθημερινά. Για μένα είναι το άλλο μου μισό, το “κομμάτι που έλειπε” και προσπαθώ ν’ ακούω τις ανάγκες και τα “θέλω” της. Η ελληνική κοινωνία προχωράει με αργά και σταθερά βήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο που θα θέλαμε, προκειμένου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να νιώθουν ασφάλεια. Η ελευθερία είναι δικαίωμα όλων και το γεγονός ότι πρέπει κάτι τόσο “δεδομένο” να επικοινωνείται με αγώνες, προσπάθεια και αίμα, σημαίνει ότι έχουμε πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας να καλύψουμε. Και θα συνεχίσουμε να τα βαδίζουμε, σκορπώντας glitter παντού, γιατί αυτό κάνει τα πάντα να δείχνουν πιο όμορφα», δηλώνει.

Info: Η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πράγα», του Javier de Dios, θα παρουσιάζεται στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) από τις 25 Νοεμβρίου.

KENTΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022