fbpixel

Search icon
Search
Θεατρικά έργα: Τα καλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα που αξίζει να εντάξετε στη συλλογή σας
ARTS & CULTURE

Θεατρικά έργα: Τα καλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα που αξίζει να εντάξετε στη συλλογή σας

Απολαύστε την αναλλοίωτη μαγεία που θα σας προσφέρουν οι παρακάτω προτάσεις


«Δεν είναι αρκετό να βλέπουμε και να γνωρίζουμε την ομορφιά ενός έργου. Πρέπει να δημιουργεί συναισθήματα και να μας επηρεάζει.», σύμφωνα με τον Γάλλο συγγραφέα Βολταίρο. Ακριβώς αυτό είναι η τέχνη συναισθήματα! Είναι ένα μέσο μεταφοράς συναισθημάτων, το οποίο όχι μόνο καταφέρνει να «αγγίξει» βαθιά την καρδιά μας, αλλά γίνεται ένα με το είναι μας, ζει μαζί μας, κινείται μαζί μας, πεθαίνει μαζί μας. Είναι κάτι που εκφράζεται με την φωνή, την στάση του σώματος, την μιμική του προσώπου, αποκαλύπτοντας την χαρά, την λύπη, τον φόβο, τον θυμό, το μίσος, την ελπίδα, με άλλα λόγια τα συναισθήματα.

Ένα άλλο απόφθεγμα που πιστοποιεί για ακόμη μια φορά την σημαντικότητα της τέχνης στην κοινωνία μας είναι πως «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινού που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.», έγραψε ο ιδρυτής του θεάτρου της τέχνης Κάρολος Κουν.

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα του θεάτρου, συγκεντρώσαμε τα καλύτερα θεατρικά λογοτεχνικά αριστουργήματα που όχι απλά θα σας «ταξιδέψουν», αλλά και θα σας χαρίσουν πολύτιμες γνώσεις!

Ρωμαίος και Ιουλιέτα - Shakespeare William

1-ZRUDw.jpg

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τον William Shakespeare και ένα από τα κορυφαία του θεατρικά έργα παγκοσμίως «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Το σπουδαίο αυτό έργο ξεκίνησε να το γράφει στην αρχή της καριέρας του, συγκεκριμένα το 1595 και μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως «το πιο σύνθετο δημιούργημα της λυρικής περιόδου του Σαίξπηρ». Η αρχή του είναι τόσο όμορφη. Ξεκινά, αναπτύσσοντας όλες τις τυπικές προϋποθέσεις μιας ρομαντικής ερωτικής κωμωδίας, αλλά φτάνοντας στην μέση, με τον αδόκητο θάνατο του Μερκούτιου, ένα από τα πιο λαμπερά δημιουργήματα της κωμικής φαντασίας του Σαίξπηρ, ο κόσμος του ξαφνικά συστέλλεται και το γαμήλιο όραμα μεταπίπτει άρδην σε τραγωδία. Ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» αποτελεί ένα ονειρεμένο παραμύθι γεμάτο ρεαλισμό. Αφορά δύο εραστές, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, οι οποίοι ανακαλύπτουν πως ανήκουν σε αντίπαλες οικογένειες και μέσα τους γνωρίζουν πως δεν θα καταφέρουν να είναι ποτέ μαζί. Παρόλα αυτά, ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης, παντρεύονται κρυφά και την στιγμή που πάνε να ξεφύγουν, γίνεται ένα λάθος και εδώ είναι το σημείο υπερβολής, πεθαίνουν και οι δύο! Στο τέλος οι δύο οικογένειες συμφιλιώνονται. Ένα έργο γεμάτο μηνύματα!

Η Σονάτα των Φαντασμάτων - August Strindberg

1592898.jpg

Η «Σονάτα των Φαντασμάτων» αποτελεί ένα αινιγματικό και ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες αριστούργημα, γραμμένο από τον μεγάλο Σουηδό συγγραφέα Αύγουστο Στρίντμπεργκ. Η πλοκή του βιβλίου είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και ο τίτλος του. Αφορά μια εύπορη αστική συνοικία, έναν φιλόδοξο φοιτητή, έναν απατεώνα και μια μούμια. Τι θα συναντήσετε; Μια τολμηρή θα λέγαμε εναλλαγή ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον φανταστικό κόσμο. Μια γοητευτική αλλά και επικίνδυνη πορεία από τον εξωτερικό χώρο στα ενδότερα ενός σπιτιού όπου συγκαλύπτεται ο κρυφός βίος των ανθρώπων που το κατοικούν. Επιπλέον, το κορυφαίο έργο του Στρίντμπεργκ είναι γραμμένο στην τριμερή φόρμα μιας μουσικής σονάτας, κάτι το οποίο αποτελεί προοίμιο του λεγόμενου θεάτρου του παραλόγου, αλλά και ολόκληρου του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου.

Οργισμένα Νιάτα -John Osborne

tmp592039708.jpg

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής δραματουργίας. Γράφτηκε το 1955 και σηματοδότησε ένα νέο κίνημα στο θέατρο, αφού για πρώτη φορά στην αγγλική σκηνή ακούστηκε η φωνή της μεταπολεμικής νέας γενιάς, καθώς και τα προβλήματά της, προκαλώντας έτσι με αυτό τον τρόπο έντονες αντιδράσεις σε κοινό και κριτικούς. Το έργο «Οργισμένα Νιάτα» επέδρασε για πολλά χρόνια στο αγγλικό θέατρο, γιατί για πολλά χρόνια, αυτοί που αντιπροσώπευαν την μεσαία και την κατώτερη τάξη, παρουσιάζονταν σαν άνθρωποι που τους έλειπε το καλό γούστο και που υποκρίνονταν για να μοιάσουν στην ανώτερη τάξη. Ο στόχος του Τζων Όσμπορν, που απ’ ότι φάνηκε υλοποιήθηκε, ήταν να φέρει έναν καινούργιο αέρα στην κοινωνία, μακριά από κάθε είδος ανισότητας και διάκρισης, με έναν άνθρωπο, που ανήκε στη εργατική τάξη, αλλά ήτανε απαιτητικός, μορφωμένος, μπλαζέ, κυνικός και με ευφράδεια λόγου. Ο Τζίμμυ Πόρτερ, μιλούσε με πεποίθηση για το δίκιο του και ήτανε σε θέση να εκφράσει αυτό που τον βασανίζει. Ένα βιβλίο-διαμάντι γεμάτο νόημα, που σκοπό είχε να κυριαρχήσει η ισότητα και να δώσει αξία σε όλους τους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που οι κοινωνία τους μείωνε διαρκώς με διάφορους τρόπος.

Το πορτρέτο του Dorian Grey - Oscar Wilde

1-YNg6B.jpg

Ο Oscar Wilde, ένας Ιρλανδός πετυχημένος συγγραφέας, ο οποίος είναι γνωστός για τα θεατρικά έργα, τα οποία επιβιώνουν ακόμα και σήμερα χωρίς να χάσουν την φρεσκάδα τους –όπως η «Σαλώμη», «Ο Ιδανικός σύζυγος», «Η Βεντάλια της λαίδης Γουάιντερμηρ. Το πιο δημοφιλές και ταυτόχρονα κλασικό του έργο είναι «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι». Σε μια έξαρση αλαζονείας και ναρκισσισμού, ο νεαρός αριστοκράτης Ντοριάν Γκρέι εύχεται να μην γεράσει ποτέ, να μην χάσει ποτέ την εξαίσια ομορφιά του και το βάρους του χρόνου να το σηκώσει το πορτρέτο του ζωγραφισμένο από ένα φίλο του. Και να που η ευχή του εισακούεται. Τα χρόνια περνούν και ο Γκρέι δεν γερνά. Το πορτρέτο του όμως αλλοιώνεται, αποκτά ρυτίδες και παραμορφώνεται από το διεστραμμένο χαρακτήρα του και την έκλυτη ζωή του. Ο Ντόριαν Γκρέι διατηρεί όλο το σφρίγος και τα νιάτα του. Ώσπου να φτάσουν στην κορύφωση η αλαζονεία και ο ηδονισμός του, γιατί τότε θα φανούν οι συνέπειες της αλόγιστης ευχής και της ολικής ανυπαρξίας συνείδησης σε έναν άνθρωπο που ξεπούλησε την ψυχή του, όπως ο Φάουστ για την καλλονή και την απόλαυση.

Άμλετ - Shakespeare William

3-i5ktm.jpg

Ο «Άμλετ» αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του Σαίξπηρ, ο πλήρης τίτλος του είναι «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανιμαρκίας. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο νεαρός πρίγκιπας Άμλετ, ο οποίος έχει το ίδιο όνομα με τον πατέρα του που είχε ένα αιφνίδιο θάνατο. Στην συνέχεια, στον θρόνο ανεβαίνει ο Κλαύδιος, ο θείος του Άμλετ, ο οποίος παντρεύεται και τη μητέρα του μικρού νεαρού πρίγκιπα. Ένα βράδυ, εμφανίζεται ένα φάντασμα που μοιάζει στο νεκρό Βασιλιά Άμλετ, χωρίς όμως να ακούσει ξεκάθαρα το μήνυμα που ήθελε να μεταφέρει. Το φάντασμα επανεμφανίζεται στον πρίγκιπα Άμλετ και του αποκαλύπτει πως ο πατέρας του δολοφονήθηκε από τον θείο του και τον διατάζει να πάρει εκδίκηση.