fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με τον jewel designer, Γιάννη Σεργάκη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με τον jewel designer, Γιάννη Σεργάκη

Με αφορμή την επιμέλεια του στο Hydra Book


Oι συλλογές του Yannis Sergakis είναι πάντα εμπνευσμένες από αναμνήσεις, τοπία, φίλους και ιδιαίτερες στιγμές. Tου αρέσει να προσπαθεί να μεταμορφώνει συναισθήματα σε κοσμήματα που συντροφεύσουν όσους και όσες τα φορούν και γίνονται μέρος και των δικών τους αναμνήσεων. Επειδή μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ασχολούνταν με το κόσμημα, από την αρχή, ήταν για εκείνον πρόκληση να βρει μια «γλώσσα» που να επιτρέπει στο χρυσό και τα διαμάντια να γίνουν κοσμήματα που μπορούν να είναι μέρος του καθημερινού στυλ. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από το brand που δημιούργησε. H επιτυχία ήταν απλά θέμα χρόνου. Ο ίδιος λέει πως είναι στιγμές, όλο το υπόλοιπο είναι σκληρή και δημιουργική δουλειά. Με τους συνεργάτες του θέτουν διαρκώς νέους στόχους και κάνουν τα πάντα για να τους πετύχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. 

Γιατί η δημιουργικότητα δεν τελειώνει ποτέ όταν είσαι ενεργός και την τροφοδοτείς διαρκώς από ερεθίσματα που αναζητάς γύρω σου.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάς και σε εμπνέει για να σχεδιάζεις; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεσαι «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Σχεδιάζω γι' αυτό που λέμε σύγχρονη γυναίκα, αυτήν που αντιμετωπίζει τη ζωή δυναμικά και με χιούμορ, αλλά δε χάνει τη φινέτσα της. Μου αρέσουν πολλές και διαφορετικές, κυρίως θαυμάζω τον τρόπο που ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτές είναι που θέλω να φορούν τα κοσμήματά μου, είτε είναι πιο γνωστές είτε όχι.

25-220609-1778-1-yoP5N.jpg

Πώς νιώθεις όταν βλέπεις γυναίκες να φορούν τα κοσμήματά σου και πόσο πολύ σε εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σου;

Είναι πολύ ωραίο να αποτελείς κομμάτι του προσωπικού στιλ μιας γυναίκας. Με τιμά η επιλογή και πάντα θέλω κρυφά να ρωτήσω τι είναι αυτό που τους άρεσε στο κάθε κόσμημα που βλέπω να φορούν. Με ποιον τρόπο έχουν δηλαδή συνδεθεί με ένα κόσμημα που άρχισε από ένα σχέδιο στο χαρτί. Η αναγνώριση της δουλειάς μου είναι κι αυτή τιμητική, με ευχαριστεί και μου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη όρεξη να κάνω πράγματα, να θέτω μεγαλύτερους στόχους.

Εκμυστηρεύσου μου ένα dream project.

Ας αφήσουμε να το ονειρεύομαι.

Τι είναι η Ελλάδα για εσένα και πώς αποτυπώνεται στο έργο σου; 

Η Ελλάδα είναι πηγή έμπνευσης και ταυτόχρονα πηγή σταθερότητας για μένα. Ειδικά τώρα που ο χρόνος μου μοιράζεται μεταξύ Αθήνας & Παρισιού.

Η θάλασσα, τα σοκάκια στα νησιά, το ελληνικό φως, η αρχιτεκτονική είναι βασικά στοιχεία που με εμπνέουν. Όλα αυτά για τα οποία είναι η Ελλάδα γνωστή στο εξωτερικό είναι οργανικά συνδεδεμένα με τη δουλειά μου. Αλλά βρίσκω έμπνευση και στη σύγχρονη πόλη. Κοιτάζω πολύ την Αθήνα, τη ζω, είμαι συνέχεια στο Κέντρο. Η καινούργια συλλογή μου, που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο έχει ως αφετηρία τον Παρθενώνα αλλά είναι μια πολύ σύγχρονη συλλογή. Η ιδέα της Ελλάδας και ό,τι αυτή νοηματοδοτεί, είναι κάτι που με απασχολεί συνέχεια και θέλω να το εξελίσσω. Είναι ένα συνεχές ερώτημα που βιώνω στη Γαλλία ως Έλληνας σχεδιαστής.

Ποια είναι η σχέση σου με τα ελληνικά νησιά. Μίλησέ μου για το Hydra Book που έγινες curator. Πώς προέκυψε αυτό και με ποιον τρόπο το βίωσες; 

Λατρεύω την ελληνική φύση σε κάθε της μορφή. Τα νησιά όμως είναι νομίζω για τη γενιά μας ένα αποθετήριο θεραπευτικών αναμνήσεων. Παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις, πρώτες διακοπές, η πρώτη επαφή με τα συναισθήματα, το σώμα, η αίσθηση του ήλιου και της θάλασσας. Σε αυτή τη σειρά, για εμένα, η Ύδρα είναι πρώτη, γιατί έχει μια ατμόσφαιρα και μια καθημερινότητα που μου ταιριάζει κι εξακολουθεί να με συγκινεί. Η Ύδρα αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα. Μου θυμίζει τα νεανικά μου χρόνια και ήταν ο πρώτος τόπος που θέλησα να συνδέσω με τη δουλειά μου. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Το βιβλίο αυτό έγινε με πολλή αγάπη και ελπίζω τη συγκίνηση αυτή να την εισπράττουν και όσοι το ξεφυλλίζουν.

img-3640-2rWZN.jpg

Τι άλλο σχεδιάζεις εκτός από κοσμήματα και τι θα ήθελες να σχεδιάζεις;

Με ενδιαφέρει πολύ η κεραμική, οπότε, θα απαντήσω πως ίσως τολμούσα αντικείμενα κεραμικά. Για τα 2021, δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την Έλλη Σοφιανοπούλου, ως γούρι μια πορσελάνινη φουστανέλα. Η παραγωγή της ήταν για εμένα ιδιαίτερα σημαντική καθώς μου αποκάλυψε κι άλλους δρόμους έκφρασης.

Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα; 

Το λανσάρισμα της καινούριας μου συλλογής τον Οκτώβρη. Και βήματα στο Παρίσι που ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα. 

Less is more.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα; 

Αγαπώ πολλά κοσμήματα, από την ιστορία του ελληνικού κοσμήματος και μεγάλους Οίκους. Ξεχωρίζω τη σειρά Charnières Pétale του δικού μου brand γιατί αποτελεί ένα ολοκληρωμένο δημιουργικό κεφάλαιο.

08-220609-635-5cKKs.jpg

Φοράς πράγματα για χρόνια κι αν ναι ποιο είναι ένα αγαπημένο σου αξεσουάρ που αγαπάς εδώ και χρόνια;

Ένα κασμιρένιο παλτό.

Ποιος είναι ο δικός σου τρόπος να «παίρνεις ανάσες» όταν υπάρχει πίεση; 

Η θάλασσα και οι φίλοι. Ο συνδυασμός τους ακόμα καλύτερα.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει ποτέ...

Νομίζω το λανσάρισμα του brand. 

Φεύγεις ταξίδι. Ποιοι είναι οι τρεις ιδανικοί προορισμοί για εσένα;  

Μια μεγάλη πόλη που δεν έχω ξαναπάει, ένα μαγικό βουνό όπως αυτά της Ελλάδας, ένα βράχος κάποιο ελληνικό καλοκαίρι.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια; 

Προσπαθώ να μη φαντάζομαι τον εαυτό μου στο μέλλον, αλλά να είμαι παρών στο σήμερα.

dscf8393.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ;

Είναι συμβουλές προσωπικές που μου δίνουν φίλοι

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανος. 

Για το ό,τι κατάφερα να στήσω το brand σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Υπήρχαν φυσικά δυσκολίες αλλά δεν έκανα πίσω κι αυτό με κάνει περήφανο.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Σε ένα ωραίο περιβάλλον στη φύση.

Και θα τελείωνε...

Όπου και να έχει ξεκινήσει, έχοντας πετύχει ένα στόχο για την ημέρα, έστω και μικρό.