fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε την PR director Έλια Κεντρωτά
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε την PR director Έλια Κεντρωτά

Toυ ξενοδοχείου Four Seasons Astir Palace στην Αθήνα


Ξεκίνησε την καριέρα της από τη διαφήμιση, όπου γρήγορα κατάλαβε ότι ήταν ένα μονοπάτι για να ανακαλύψει τη δημιουργική της πλευρά. H Έλια Κεντρωτά θεωρεί τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερή που βρέθηκε να εργάζεται 4 χρόνια για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Αθήνα 2004 ως μέλος της ομάδας Επικοινωνίας. Μια εμπειρία ζωής αφού όλοι αισθάνονταν υπερήφανοι να δουλεύουν σε κάτι που ακόμα και σήμερα κοιτώντας πίσω, τους φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια. Στη συνέχεια μπήκε στη ζωή της ο μαγικός κόσμος των καλλυντικών, όπου ως PR & Communications Manager και μέλος μιας ομάδας ανθρώπων και φίλων, λάνσαραν ένα από τα πιο κορυφαία και επιτυχημένα make up brands. Ύστερα από 12 χρόνια αποφάσισε να κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα και να αλλάξει industry και τρόπο ζωής με τεράστιο ρίσκο, να «βουτήξει» στο Hotel Management στο πιο luxury brand του Hospitality. Αυτή ήταν η επαγγελματική της «ενηλικίωση».

Τι μέρος της ζωής σας καταλαμβάνει σήμερα η δουλειά σας, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πως εξελίχθηκε;

To μεγαλύτερο είναι η αλήθεια! Προσπαθώ πάντα να ισορροπήσω ανάμεσα σε τόσους ρόλους όπως όλες οι γυναίκες καριέρας σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν σε γεμίζει ή αν δεν αγαπάς αυτό που ουσιαστικά του αφιερώνεις τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου, δεν μπορείς να κάνεις deliver. Ξεκίνησε σαν έρωτας και μεταμορφώνεται σε βαθιά αγάπη όσο περνά ο χρόνος και βουτάω όλο και πιο βαθιά. Αισθάνομαι ότι τα στελέχη που προέρχονται από αυτόν τον τομέα μπορούν να διαχειριστούν σχεδόν τα πάντα στο επόμενο επαγγελματικό τους βήμα καθώς κάθε μέρα είναι ένα soft diplomacy.

1-cdRXT.jpg

Τι αγαπάτε περισσότερο να κάνετε σε σχέση με το hotel management και τι λιγότερο;

Aγαπώ την επαφή με τους ανθρώπους, είτε είναι guests είτε είναι employees, μου αρέσει ότι σε αυτό το χώρο κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι διαφορετικό και ποτέ καμία μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Λιγότερο θα έλεγα ότι είναι ένα επάγγελμα που δεν έχει ωράριο και το «κουβαλάς» μαζί σου 24/7. 

Περιγράψτε μας τα βασικά στοιχεία της δουλειά σας κι ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό σας επίτευγμα.

Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο της δουλειάς μου είναι το χτίσιμο και η διατήρηση της καλής φήμης του ξενοδοχείου. Το να είμαι ο safe guard /keeper ενός luxury brand από μόνο του είναι full time job. Από εκεί και πέρα στις καθημερινές μου αρμοδιότητες συμπεριλαμβάνεται η χάραξη της στρατηγικής σε ότι αφορά το πλάνο προβολής του ξενοδοχείου αλλά και όλων των προϊόντων (εστιατόρια, spa, recreation, activities), η δημιουργία περιεχομένου για όλα τα κανάλια επικοινωνίας, οι στενές σχέσεις με διεθνή και τοπικό τύπο, η διαχείριση κρίσεων, και η συνεχής αναζήτηση δημιουργικών συνεργασιών.

Το σημαντικότερο επαγγελματικό επίτευγμα, με διαφορά, είναι όταν βλέπω τα μέλη της ομάδας μου να ανθίζουν και να χαράζουν τη δική τους πορεία έχοντας δουλέψει στο πλάι μου.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νοιώθετε μία από αυτές; Έχετε καταφέρει όσα ονειρευτήκατε;

Μεγάλη κουβέντα να πει κανείς ότι έχει καταφέρει όσα ονειρεύτηκε. Φυσικά και όχι. Ο απολογισμός γίνεται μόνο όταν έχεις κάποια στιγμή της ζωής σου αποσυρθεί και όχι όσο είσαι μάχιμος. Η γυάλινη οροφή κάθε ανθρώπου «σπάει» καθημερινά βάζοντας μεγαλύτερα όρια στον εαυτό του. Υπό αυτή την έννοια ναι νοιώθω μια από αυτές.

3-GTbf6.jpg

Πώς νοιώθει μια γυναίκα σε τόσο σημαντική θέση σε ένα από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία του κόσμου.

Όπως κάθε γυναίκα που έχει πραγματοποιήσει ένα επαγγελματικό επίτευγμα και έχει καταξιωθεί σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο επιβάλλοντας της δική της γνώμη, ηθική και αξίες χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Ένα απαιτητικό επαγγελματικό challenge. Λατρεύω τα challenges και αισθάνομαι ότι λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση. Το μεγαλύτερο learning είναι όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και αναλογίζεσαι τι έκανες καλά και τι λιγότερο καλά. Μόνο έτσι μπορείς να ανταπεξέλθεις στα καθημερινά challenges, μαθαίνοντας από τα λάθη σου.

Ποιο είναι το βασικό top 10 για να μείνει ένας ταξιδιώτης ευχαριστημένος στο ταξίδι του.

Mόνο ένα. Να του δημιουργείς συναισθήματα. Όπως λέει και ο founder της Four Seasons, “Beautiful buildings are expected, it’s what the people do that makes the difference”!

Πόσο σας έχει επηρεάσει η δουλειά σας σαν άνθρωπο και τι κρατάτε στην καρδιά σας περισσότερο.

Με επηρεάζει καθημερινά -αφού όπως και στην ζωή- η δουλειά είναι μια συνεχή διαπραγμάτευση. Από τη δουλειά έχω μάθει να διαχειρίζομαι κρίσεις και να παραμένω ψύχραιμη. Αλλά και πάλι έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι γυναικείο προνόμιο καθώς από τη φύση μας οι γυναίκες πρέπει να είμαστε αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες

Ποια είναι ένα dream project που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε στο μέλλον;

Προφανώς μια δική μου εταιρεία που θα μπορέσω να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις και τις εμπειρίες όλων αυτών των χρόνων σε κάτι πολύ δημιουργικό.

Ποια είναι η διαδρομή μιας γυναίκας προς την επιτυχία σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και πώς τα ξεπεράσατε.

Το να πρέπει να αποδείξεις ότι δεν είσαι απλά ένα όμορφο πρόσωπο αλλά ότι έχεις μυαλό που μπορεί μια επιχείρηση να αξιοποιήσει, θα έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο όμως ακόμα και σήμερα οι γυναίκες πρέπει καθημερινά να σπάνε τα στερεότυπα. Όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμων τόσο για εκείνους που μας στηρίζουν καθημερινά, αλλά ακόμα περισσότερο για όλους όσους μας αμφισβήτησαν και μας πείσμωσαν να τους αποδείξουμε ότι έκαναν λάθος.

Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σας.

Ότι περιλαμβάνει το 24ωρο μιας εργαζόμενης γυναίκας που πρέπει ταυτόχρονα να είναι μητέρα, σύντροφος, γυναίκα, φίλη και νοικοκυρά.

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σας.

Συμφιλίωση με τον εαυτό σου, αυτοπεποίθηση και κάτι πολύ σημαντικό. Simplicity.

Ποια θα χαρακτηρίζατε ως την πιο μαγική στιγμή σας;

Κλισέ αλλά καμία στιγμή δεν μπορεί να συγκριθεί από την ώρα που κρατάς το πρώτο σου παιδί στην αγκαλιά σου τη στιγμή που το φέρνεις στον κόσμο.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Γενναιόδωρη, Αισιόδοξη, Αποτελεσματική.

2-Uwzky.jpg

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Τις εικόνες που δημιουργείς το καλοκαίρι με τους ανθρώπους που αγαπάς δίπλα στη θάλασσα και σε συντροφεύουν το χειμώνα.

Ποιο είναι το πιο πιο πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεστε ποτέ ή και ένα αξεσουάρ που φοράτε για χρόνια;

Γενικά δεν έχω εξαρτήσεις από αντικείμενα και αξεσουάρ, μόνο από ανθρώπους, αναμνήσεις και μυρωδιές. Θα έλεγα το ρολόι της αποφοίτησής μου από τους γονείς μου και το μονόπετρο που μου χάρισε ο άντρας μου σε μια στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην καρδιά και το μυαλό μου.

Μια έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σας;

To μουσείο του Salvadore Dali στη γενέτειρά του στο Figueres λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, καθώς και η έκθεση και οι κήποι της Peggy Guggenheim στη Βενετία.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας δέκα χρόνια μετά...

Όχι πολύ μακριά από αυτή που είμαι σήμερα. Ελπίζω μόνο λίγο πιο ξεκούραστη…

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Να εγκαταλείπω το comfort zone μου ενάντια σε όλους και σε όλα. Against all odds.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

“Don’t look back in anger”!

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Γι' αυτό που γίνονται τα αγόρια μου όσο μεγαλώνουν.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Χωρίς Ξυπνητήρι 

Και θα τελείωνε... 

Με ανυπομονησία για την επόμενη μέρα.