fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την jewel designer, Melanie Georgacopoulos
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την jewel designer, Melanie Georgacopoulos

Head Designer του ιαπωνικού high jewelry brand, Tasaki


Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, το πάθος της σχεδιάστριας Melanie Georgacopoulos για τα κοσμήματα πηγάζει από τις πρώιμες εμπειρίες της, εκτός από το διεθνές της υπόβαθρο. Απέκτησε σταθερά θεμέλια στον κόσμο της χρυσοχοΐας στο Ινστιτούτο Mokume στην Αθήνα. Στις μετέπειτα σπουδές της στο Edinburgh College of Art (στη Γλυπτική), αποφοίτησε στην κορυφή της τάξης της το 2004. Αργότερα στο Royal College of Art, της απονεμήθηκε μεταπτυχιακός τίτλος για την εργασία της με κοσμήματα το 2007. Τα συνδυασμένα πάθη της για τις πολυδιάστατες φόρμες, το μέταλλο και το μαργαριτάρι βρήκαν μια μοναδική φωνή, που ασχολείται άμεσα με τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και τη μόδα. Το 2010 δημιούργησε το ομώνυμο brand της και από τότε εξερευνά τις ατελείωτες αισθητικές δυνατότητες, που μπορεί να προσφέρει το μαργαριτάρι ως κόσμημα. Η δουλειά της αψηφά συνεχώς τη σύμβαση, φέρνοντας το μαργαριτάρι στα επίπεδα της τέχνης και της υψηλής μόδας, ενώ διατηρεί την ποιότητά του ως φορετού αξεσουάρ. 

Με φόντο τη γλυπτική, η Georgacopoulos εργάζεται με νέους τρόπους για να απελευθερώσει τις δυνατότητές των υλικών και να δώσει νέες ερμηνείες. Η παράδοξη, συναρπαστική φύση των μαργαριταριών και του mother pearl βρίσκεται στον πυρήνα κάθε κομματιού, ενώ η αισθητική παραμένει απλή, δομημένη και διαχρονική. Προσπαθεί συνεχώς να αμφισβητήσει τις υπάρχουσες προκαταλήψεις αυτών των οργανικών υλικών και του ίδιου του παραδοσιακού σχεδιασμού κοσμημάτων. Είναι αυτή η μοναδική προσέγγιση που της έδωσε την ευκαιρία να προβάλλει τακτικά τα έργα της σε εκθέσεις και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Η Melanie έγινε γνωστή διεθνώς για τη δουλειά της με τα μαργαριτάρια, που οδήγησε στη συνεργασία της με την TASAKI, η οποία ξεκίνησε το 2013. Μετά την τεράστια επιτυχία των εποχιακών συλλογών, η ίδια διορίστηκε Head Designer για την M/G TASAKI το 2015. Είναι επισκέπτρια ομιλήτρια στο Central Saint Martins τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ συνεχίζει να δημιουργεί τις δικές της collections.

Μιλήστε μας για την πορεία σας μέχρι σήμερα. 

Ξεκίνησα στο ιδιωτικό ΙΕΚ Mokume στην Αθήνα, όπου έμαθα τις βασικές τεχνικές χειροποίητης κατασκευής κοσμήματος. Στη συνέχεια, σπούδασα Γλυπτική στο Edinburgh College of Art και όταν αποφοίτησα, αποφάσισα να ολοκληρώσω το Master μου πάνω στο κόσμημα στο Royal College of Art στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο RCA ανακάλυψα τα μαργαριτάρια (και την εξειδικευμένη τεχνική τους) και αποφάσισα να αφιερώσω την έκθεση αποφοίτησής μου σε μία συλλογή επαναπροσδιορισμένων μαργαριταρένιων περιδέραιων (Deconstructing the Pearl Necklace). Μετά την αποφοίτησή μου μπόρεσα και παρέμεινα στο Λονδίνο ως σχεδιάστρια κοσμημάτων στον Antoine Sandoz, ενώ παράλληλα συνέχισα να κατασκευάζω και τις δικές μου συλλογές, πουλώντας τες μέσω εκθέσεων. To 2012, όταν είχα ήδη αρχίσει να βρίσκομαι σε stores όπως το Dover Street Market, με ανακάλυψε η Tasaki και μου πρότεινε να κάνουμε ένα joint brand το M/G TASAKI. Η συνεργασία μας συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, ενώ ακόμη δημιουργώ τα δικά μου κοσμήματα, τα οποία απευθύνονται σε ιδιωτικούς πελάτες.

3-ZWn3e.jpg

Πώς ξεκινάει και ολοκληρώνεται κάθε συλλογή;

Ενστικτωδώς... Με καθοδηγεί πολύ συχνά η περιέργειά μου για μια τεχνική, μια καινούρια ιδέα και προσπαθώ πάντα να δημιουργήσω κάτι που δεν έχω δει κάπου αλλού. Όλες οι συλλογές έχουν ως κεντρικό άξονα το μαργαριτάρι και πιο πρόσφατα το φίλντισι. Για μένα, η δημιουργικότητα δεν έχει αρχή και τέλος, αλλά είναι κάτι που εξελίσσεται και μεταλλάσσεται ανάλογα με το περιβάλλον και τα προσωπικά μου βιώματα. 

Από που αντλείτε έμπνευση; 

Από τις φίλες μου. Ωστόσο, νομίζω τη μεγαλύτερη έμπνευση την αντλώ από ανθρώπους που μου τραβούν την προσοχή στον δρόμο, σε κάποιο εστιατόριο, σε κάποια έκθεση, γιατί έχουν κάτι ξεχωριστό. Πλέον, δεν φοράνε μόνο οι γυναίκες μαργαριτάρια.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τo high jewellery brand Tasaki; 

Εκπρόσωποι του οίκου με προσέγγισαν το 2012, όταν είδαν κομμάτια μου στο Dover Street Market. Από την αρχή μου πρότειναν να κάνουμε μια κοινή εταιρία-brand, τo M/G TASAKI, όπου θα σχεδίαζα όλα τα κομμάτια κι εκείνοι θα τα κατασκεύαζαν και θα τα πουλούσαν. Ήταν και είναι μια τρομερή ευκαιρία, να με εμπιστευθεί με κάτι τόσο πολύτιμο, όπως τα μαργαριτάρια, η μεγαλύτερη ίσως ιαπωνική εταιρία κοσμημάτων. Με έχει επηρεάσει και εμπνεύσει βαθύτατα η ιαπωνική κουλτούρα.  

Τι είναι τα μαργαριτάρια για εσάς. 

Είναι σίγουρα το πιο sustainable υλικό για κοσμήματα αυτήν τη στιγμή και για μένα προσωπικά το πιο ενδιαφέρον, γιατί δεν υπάρχουν πολλά σύγχρονα jewelleries με μαργαριτάρια, τα οποία να είναι πραγματικά μοντέρνα. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε την κλασική ιδέα του μαργαριταρένιου κολιέ ως το απόλυτο "status symbol".

Τι σημαίνει η Ελλάδα για εσάς;

Είναι η πατρίδα μου, οι γονείς μου, οι αξίες μου, η κουλτούρα μου. Επιστρέφω δύο με τρεις φορές το χρόνο με τα παιδιά μου για να «γευτούν» όσο μπορούν αυτή την κουλτούρα και να δημιουργήσουν τα δικά τους βιώματα. Θα ήθελα να ξαναζήσω κάποια στιγμή στην Ελλάδα αλλά προς το παρόν δεν γίνεται. Θα ήθελα να πιστεύω ότι το ελληνικό στοιχείο εκφράζεται στη δουλειά μου μέσω της ομορφιάς και λιτότητας των κομματιών.

Τι είναι αυτό που σας χαροποιεί περισσότερο στη δουλειά σας;

Όταν μια πελάτισσα μου στέλνει φωτογραφία της, φορώντας κάποιο κόσμημά μου. Είναι πολύ όμορφο να ταυτίζεται κάποιος με τη δουλειά σου, ειδικά με κάτι τόσο προσωπικό, όσο το κόσμημα.

Τι διαπιστώνετε με το πέρασμα του χρόνου; 

Προσπαθώ να συγκεντρωθώ στην ουσία του σχεδίου χωρίς να σκέφτομαι ποιος θα το αγοράσει. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη και ψάχνουμε το αυθεντικό, το ειλικρινές, ακόμη και το απόλυτο. Αυτό κυνηγάω με το σχέδιό μου, κάθε συλλογή αισθάνομαι ότι το πλησιάζω, ωστόσο, ακόμη δεν το έχω αγγίξει. Αυτός ο στόχος βέβαια με κρατάει σε εγρήγορση.

5-3WqQc.jpg

Σχεδιάζετε κάτι άλλο; 

Προς το παρόν, έχω αφιερωθεί στα κοσμήματα, αλλά μελλοντικά θα με ενδιέφερε μια συνεργασία για μεγαλύτερα αντικείμενα με φίλντισι.

Τι καινούριο ετοιμάζετε;

Μια νέα συλλογή για την M/G Tasaki που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 23 Φεβρουαρίου κι επίσης την καινούρια προσωπική συλλογή "Trinity" για καθημερινά κομμάτια που ευελπιστώ να ολοκληρώσω την άνοιξη.

Υπάρχει κάποιο κόσμημα που φοράτε καθημερινά; 

Το Arlequin pendant και ένα λατρεμένο βραχιόλι της μητέρας μου, το οποίο δεν αποχωρίζομαι.

Χαρακτηρίστε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις.

Ειλικρινής, ενθουσιώδης, λιτή.

Ποιο είναι το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει; 

Βουτιά στη θάλασσα από έναν πραγματικά πολύ ψηλό βράχο στη λίμνη του Ηραίου. 

Ποιους θα κατονομάζατε ως τους ιδανικούς προορισμούς για εσάς; 

Το Λονδίνο να δω τους φίλους μου, η Ιαπωνία να φάω καταπληκτικό φαγητό και το «Άγνωστο», γιατί μου αρέσει πολύ η περιπέτεια!

6-XU3Uk.jpg


Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ;

Να δέχομαι ότι έρχεται στο πέρασμά μου, και τα καλά και τα άσχημα.

Κάτι για το οποίο είστε ιδιαίτερα περήφανη; 

Για τα παιδιά μου και την μέχρι τώρα επιμονή μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... 

Με ένα ταξίδι στη Λισαβόνα στο Μουσείο Gulbenkian να δω τη μόνιμη έκθεση κοσμημάτων Lalique 

Και θα τελείωνε...

Με ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι σε κάποιο νησί στις Κυκλάδες με την οικογένειά μου.