fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την jewel designer, Κατερίνα Ιωαννίδη
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την jewel designer, Κατερίνα Ιωαννίδη

Για τη δημιουργική αγάπη της στη λάμψη του κοσμήματος


Γεννήθηκε σε μια οικογένεια χρυσοχόων και μεγάλωσε ζώντας μ' αυτήν την εμπειρία! Από παιδί μαζί με τη λάμψη του κοσμήματος παρατηρούσε παράλληλα και τις δυσκολίες του. Ήθελε να αποφύγει να ασχοληθεί μαζί του, εκείνο όμως πιστό την ακολουθούσε πάντα. Μια φυσική γλώσσα που γνώριζε σαν μητρική. Η Κατερίνα Ιωαννίδη σπούδασε αλλά πράγματα κι έτσι χωρίς πότε να διδαχτεί το κόσμημα σε βασικές σπουδές, ήταν σαν να το διδάχτηκε στην αγκαλιά μιας τρυφερής γιαγιάς. Κατά μια έννοια είναι αυτοδίδακτη!

Όλες οι συλλογές σου έχουν κάτι το ξεχωριστό, τη δική σου ταυτότητα. Πώς το καταφέρνεις αυτό;

Πόσο με τιμά αυτό! Ευχαριστώ πολύ. Από την άλλη όμως, νιώθω ότι καμία συλλογή μου δεν είναι ολοκληρωτικά τελειωμένη. Όλο και κάτι θα μ’ ενοχλεί μετά από λίγο, όλο και κάτι θα αλλάξω!

02-december05.jpg
Katerina Ioannidis '22/'23 collection

Μια σύγχρονη κοσμοπολίτισσα που αντλεί έμπνευση από το καθετί. Μίλησέ μας για τον τρόπο που λειτουργείς.

Η έμπνευση δεν ιχνηλατείται κατά τη γνώμη μου. Είναι κάτι που συμβαδίζει με τις αισθήσεις, τα πλήκτρα του σώματος μας και το πώς αυτά δίνουν σήματα στην ψυχή! Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ. Προσωπικά δε με αφορούν τα νούμερα, τα ονόματα οι ποσότητες! Κυνηγάω τις αισθήσεις. Ζω και εμπνέομαι από αυτές.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου και τι είναι αυτό που κάνει ένα κόσμημα επίκαιρο και πολυπόθητο;

Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση του δικού μου κοσμήματος είναι η αποδοχή της βαθιάς ελληνικής και βυζαντινής του ρίζας, παράλληλα με το twist του σε κάτι το σύγχρονο, αλλά όχι εφήμερο!

Σε ποιους απευθύνεσαι; Ποιο είναι το είδος του ανθρώπου που αγαπάς και σε εμπνέει για να σχεδιάζεις;

Σχεδιάζω για ανθρώπους ανεξάρτητως φύλου! Μου αρέσουν όσοι δεν φοβούνται να εκφραστούν. Ένας αρρενωπός άντρας που δεν διστάζει να φορέσει μαργαριταρένιο τσόκερ στο λαιμό του. Θεωρώ μεγάλο μέρος της συλλογής unisex! Οι άνθρωποι που επιθυμώ να φορούν τα κοσμήματά μου είναι αυτοί που εντοπίζουν κάποιο κρυμμένο μήνυμα σε αυτά, που τους εκφράζει. Για παράδειγμα, η Flouria collection έχει σαφή αναφορά στην ελληνική φορεσιά. Αντιμετωπίζω τα κοσμήματα που σχεδιάζω ως αντικείμενα και όχι ως διακοσμητικά στολίδια για αυτό και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη ενέργεια. Σίγουρα δεν είναι για όλους.

img-9520.JPG
Magic bean, Snacks, Katerina Ioannidis

    Έχεις δημιουργήσει με τον Νικόλα Ναβροζίδη το πρώτο ολόδικό σας concept με τα "snacks" που γίνονται περιζήτητα. Μίλησέ μου γι' αυτό. 

    Με τον Νικόλα Ναβροζίδη ζήσαμε μαζί πολλά χρόνια και μέσα από αυτό το μοίρασμα ζωής, εκτός από τις κόρες μας φτιάξαμε και πολλά άλλα όμορφα πράγματα! Τα “Snacks” ήταν ένα από αυτά, εγώ σχεδίαζα κι εκείνος έδινε λόγια στα κοσμήματα. Αυτό ξεκίνησε την εποχή της κρίσης όταν δημιουργήθηκε το «μαγικό φασόλι» κι ο Νικόλας του έδωσε σάρκα και οστά δίνοντας του όνομα. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο ως κάτι το μοναδικό που ήταν. Το Μαγικό φασόλι ή αλλιώς «magic bean», το γαλανοματικό μας, ήταν η απαρχή της τεράστιας κατηγορίας κοσμημάτων τα περίφημα "Snacks". Το magic bean εξακολουθεί να είναι στη συλλογή μας ένα από τα best sellers.

    Πες μου για το lifestyle και πόσο έχει αλλάξει τελευταία σε σχέση με τον τρόπο ζωής και διατροφής σου;

    Ο τρόπος ζωής μου είναι πια επικεντρωμένος σ’ αυτό που θέλω εγώ να είμαι κι όχι σ' αυτό που θέλω οι άλλοι να βλέπουν ότι είμαι! Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω «αγκαλιάσει» το βιγκανισμό. Στο σήμερα, μ’ αρέσει να με θρέφω χωρίς να βλάπτω τόσο το σώμα μου, όσο και τους γύρω!

    Τι άλλο σχεδιάζεις εκτός από κοσμήματα; 

    Νόστιμα πιάτα, όμορφες εκδρομές και εκπλήξεις για τους ανθρώπους γύρω μου.

    Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα ever; 

    Ένα μικροσκοπικό χρυσό χειροποίητο κλουβάκι, που μέσα του αιωρείται ένα παγιδευμένο τυρκουάζ πετραδάκι, δώρο της νονάς μου όταν γεννήθηκα! Πολλές φορές σκέφτομαι ότι αυτό το ένα κόσμημα «γαργάλισε» τόσο τη φαντασία μου και στάθηκε κίνητρο για να προσπαθήσω να κάνω κάτι το ίδιο όμορφο και σιωπηλά δυνατό...

    Φοράς πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σου αξεσουάρ; 

    Αγαπω κάθε λογής σκουφί ή μπερέ. Εχω όμως δύο αντικείμενα που δεν αποχωρίζομαι ποτέ! Το πρώτο είναι είναι ένα γαλάζιο μαντήλι που φοράω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, γεμάτο μικρές και μεγαλύτερες τρυπίτσες. Δεν το αποχωρίζομαι ποτέ γιατί είναι ιδιαίτερα απαλό και μοσχομυρωδάτο, λίγο σαν τα «νανάκια» που έχουν τα μικρά παιδιά. Το δεύτερο είναι το κίτρινό μου παγουράκι - ένα χιλιοχτυπημένο αντικείμενο, δώρο των φίλων μου Προδρόμου και Μπερνάρ. Το αγαπώ, γιατί με βοηθά να μη σπαταλάω άσκοπα πλαστικό και φυσικά γιατί είναι κίτρινο (γέλια).

    Είναι δύο αντικείμενα παλιά που έχουν να διηγηθούν ιστορίες, όπως ακριβώς επιθυμώ να συμβαίνει και με τα κοσμήματα που σχεδιάζω. Να υπάρχει χώρος να φέρουν την ιστορία του ιδιοκτήτη τους πάνω τους ώστε ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν κατά τη χρήση τους σε βάθος χρόνου να τα κάνει προσωπικά!

    111-NRqDa.jpg
    Κατερίνα Ιωαννίδη

    Περιέγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου.

    Στα άκρα, εύφλεκτη (κάτι που είμαι στη διαδικασία ν' αλλάξω όπως ακριβώς με τη διατροφή μου), δίκαιη.

    Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα...

    Η ακτινοβολία των ανθρώπων που είναι εσωτερική υπόθεση. Αυτή η ομορφιά δε βάφεται, δεν τραβιέται, δεν καμουφλάρεται, δεν μπορεί να ξεγελάσει.

    O αγαπημένος σου τόπος...

    Πολλά χρόνια ένιωθα ότι δεν ανήκω εδώ. Καθώς νιώθω ότι το vibe της πόλης μου έχει αλλάξει είμαι χαρούμενη με την αποδοχή ότι ο αγαπημένος μου τόπος είναι η πόλη μου, η Θεσσαλονίκη.

    passpartour06.jpg
    Katerina Ioannidis '22/'23 collection

    Ελλάδα είναι...

    Ο ήλιος της, άρα η θερμή της ενέργεια!

    Κάτι για το οποίο αισθάνεσαι περήφανη;

    Οι κόρες μου και το ελεύθερο πνεύμα τους. Μαθαίνω από αυτές.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

    STYLING ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ