fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την hotelier Σοφία Βλάσση
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την hotelier Σοφία Βλάσση

Για τα επαγγελματικά της challenges


Η Σοφία είχε από μικρή σύνδεση με τον χώρο του τoυρισμού μιας και από πάντα εργαζόταν στην τουριστική επιχείρηση της οικογένειάς της στην Πάργα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της για επαγγελματική μετάφραση και διερμηνεία στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο MBA στο πανεπιστήμιο του La Verne. Ξεκίνησε να εργάζεται σε γραφεία δημοσίων σχέσεων αυτό που πάντα ήθελε να κάνει. Λίγο αργότερα, ανέλαβε τη διεύθυνση επικοινωνίας για διεθνή εταιρία σε οκτώ χώρες στην Ανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια, δημιούργησε το ξενοδοχείο Racconto και την Tourism Makers. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Τμήμα Τουρισμού στο Ιόνιο πανεπιστήμιο ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος του ΣΕΤΕ και τoυ Advisory Board του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Περιέγραψέ μας τα βασικά στοιχεία της δουλειάς σoυ και ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό σoυ επίτευγμα; 

Πλέον με το ξενοδοχείο Racconto νιώθω επιχειρηματίας κυρίως στον χώρο του hospitality και τολμώ να πω με βαθιά γνώση πια στο αντικείμενο. Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι η καθιέρωση του στις πρώτες επιλογές του κοινού ενός αdults only hotel σε έναν αμιγώς οικογενειακό προορισμό όπως είναι η Πάργα. 

Μίλησέ μας για την εταιρεία σου Τourism Makers - tourismmakers.gr πώς προέκυψε και τι ακριβώς εξυπηρετεί; 

Η ενασχόλησή μου με τον τουρισμό μέσω του ξενοδοχείου Racconto είναι η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της νέας μου εταιρείας. Πρόκειται για ένα boutique agency που σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ομάδες τεχνολογίας στοχεύει στο σχεδιασμό καινοτόμων ιδεών για την τουριστική βιομηχανία με απώτερο σκοπό την ενίσχυση και αναβάθμιση του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και εξωτερικό. Ξεκινάμε με την ενίσχυση της στρατηγικής σε περιφερειακό επίπεδο και σε ιδιωτικό στον τουριστικό τομέα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και που θα φτάσουμε. Οι περιοχές μας θέλουν βελτίωση, ταυτότητα, μετασχηματισμό – εμείς αυτό καλούμαστε να κάνουμε μέσα από μία 360 μοιρών προσέγγιση στρατηγικής επικοινωνίας…

img-1167.JPG

Ο χώρος του τουρισμού διαρκώς εξελίσσεται προς το καλύτερο. Υπάρχει κάτι που νοιώθετε ότι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;

Eίναι αλήθεια ότι βλέπουμε σημαντικές βελτιώσεις στον χώρο, έχουμε δρόμο όμως ακόμα και περιθώριο για βελτίωση... Nαι, θα ήθελα να δω να αλλάζει ακόμα πιο σημαντικά η κουλτούρα των τόπων των περιφερειών προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της υγιούς και sustainable ανάπτυξης.

Τι ξεχωριστό έχεις κερδίσει από κάθε πεδίο με το οποίο έχεις ασχοληθεί; Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με καθένα από αυτά που συνθέτουν το puzzle της επαγγελματικής σου πορείας...

Κάθε βήμα έως τώρα συνθέτει το παζλ της πορείας μου, είχα την τύχη να είναι κάθε μου πρότζεκτ σχετικό με αυτά που ήθελα να κάνω στη ζωή μου---στο χώρο της επικοινωνίας και του τουρισμού - από όλα έχω κερδίσει σημαντικά πράγματα ακόμα και από την εποχή που πριν ενηλικιωθώ βοηθούσα τα καλοκαίρια μου στο τουριστικό οικογενειακό μας κατάλυμα – όλα αυτά είναι ο θησαυρός μου και η πολύτιμη εμπειρία μου.

Μίλησέ μας για τις σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα σου... 

Η στιγμή που στην ηλικία των 25 ετών ξεκίνησα να δουλεύω για μεγάλους διεθνείς πελάτες στον χώρο της επικοινωνίας, η στιγμή που στα 28 μου έγινα διευθύντρια του τμήματος μου με τέσσερα άτομα ομάδα, η στιγμή που στα 32 μου ανέλαβα τη διεύθυνση επικοινωνίας για 8 χώρες στην ανατολική Ευρώπη για τη διεθνή εταιρεία που δούλευα τότε, η στιγμή που το Racconto στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του κατέκτησε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο του και τώρα που η Τourism Makers, η νέα εταιρία μου, είναι πραγματικότητα.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νιώθεις μια από αυτές; Έχεις καταφέρει όσα ονειρεύτηκες;

 Θα ήταν πολύ ανώριμο από την πλευρά μου να νιώθω ότι έχω φτάσει στην οροφή και την έχω ξεπεράσει, έχω δρόμο ακόμα και πολύ έδαφος για εξέλιξη. Ευτυχώς δηλαδή γιατί νιώθω κίνητρο για συνέχεια και εξέλιξη. Έχω καταφέρει πολλά από όσα έχω ονειρευτεί είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει άραγε «ταβάνι» στα όνειρα;

Ένα απαιτητικό επαγγελματικό challenge που έχεις αντιμετωπίσει; 

Η συμβολή της Tourism Makers στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού τομέα σε πρώτη φάση. 

Ταξιδεύεις συναντάς και διαπραγματεύεσαι με πολλούς ανθρώπους ως επαγγελματίας. Πόσο σε έχει βοηθήσει αυτό σαν άνθρωπο και τι κρατάς στην καρδιά σου περισσότερο...

Τα ταξίδια με βοηθούν από μικρή να κερδίζω διαφορετικές προσλαμβάνουσες εμπειρίες, να φεύγω από τον μικρόκοσμο τον δικό μου. Tαξιδεύοντας νιώθω ελεύθερη, ανακαλύπτω νέες κουλτούρες, μαθαίνω να διαχειρίζoμαι καταστάσεις και ανθρώπους διαφορετικούς, να συνυπάρχω. Πάντα ταξιδεύω για να δω πώς γίνονται τα πράγματα αλλού κι αυτή είναι η πολύτιμη συμβολή μου στην εξέλιξη τόσο στο Racconto όσο και στην Τourism Makers.

Μίλησέ μας για τα νέα σου projects, πώς εξελίσσονται και τι προσδοκάς; 

Η Tourism Makers μπαίνει δυναμικά στο χώρο με προσεκτικά βήματα και πολλή δουλειά, σύντομα θα ήθελα να αφήσουμε το πρώτο αποτύπωμα ενός ενδιαφέροντος case study στο πεδίο του τουρισμού. Το Racconto επιπλέον, βρίσκεται πια σε φάση επέκτασης με νέο ξενοδοχείο. 

Ποιο είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις στο μέλλον; 

Το Racconto και η Tourism Makers να γίνουν international brands. 

img-1177.JPG

Ποια είναι η διαδρομή σου προς την επιτυχία μέχρι σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και πώς τα ξεπέρασες…

Μία διαδρομή με πολλή δουλειά, στοχοπροσήλωση, σχεδιασμό, μελέτη και επιμονή. Φυσικά υπήρξαν εμπόδια ειδικά όταν είσαι γυναίκα επιχειρηματίας αντιμετωπίζεις καχυποψία και δυσπιστία ακόμα και σήμερα. Αν και έχουμε πολύ δρόμο για να τα ξεπεράσουμε νιώθω ότι υπάρχει ευτυχώς βελτίωση στο κομμάτι αυτό.

Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σου…

Γυμναστική, δουλειά, μελέτη, τηλέφωνο με τη μαμά, συνάντηση με μία από τις κολλητές οπωσδήποτε.

Ο ορισμός της ομορφιάς για σένα…

Η καλή αισθητική.

Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή στη ζωή σου; 

Την προσωπική θα την κρατήσω ιδιωτική... Επαγγελματική μαγική στιγμή ήταν η δημιουργία του Racconto & Tourism Makers.

Αν ζούσες σε κάποια άλλη πόλη από την Αθήνα που θα ήταν...

Στο Λονδίνο. 

Τι αγαπάς περισσότερο στην Ελλάδα; 

Τον καιρό, τις θάλασσες της και το απέραντο γαλάζιο. 

Περιέγραψέ με τρεις λέξεις τον εαυτό σου; 

Ειλικρινής, ανυπόμονη, δημιουργική. 

Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει...

Υγεία και νοιάξιμο.

screen-shot-2024-03-20-at-104625-am.PNG


Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή κάτι που φοράς για χρόνια; 

Δυο αλυσίδες στο χέρι μου με σταυρό και μάτια.

Το σπίτι των ονείρων σου έχει...

Λευκό χρώμα και θέα στο απέραντο γαλάζιο. 

Τι πετάς και τι κρατάς στον χώρο σου; 

Ό,τι παλιό που δεν είναι απαραίτητο φεύγει πια και κρατάω μόνο ότι δημιουργεί minimal και comfort ατμόσφαιρα.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου δέκα χρόνια μετά...

Εύχομαι να είμαι υγιής και τον φαντάζομαι να συνεχίζει να δημιουργεί, πιο ώριμη και πιο ψύχραιμη. 

Ποιο είναι το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει;

Έχω προχωρήσει με χιόνι έως το γόνατο ξημερώματα με βαλίτσες ένα χιλιόμετρο για να φτάσω στο ξενοδοχείο που έμενα στη Νέα Υόρκη. 

Η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ... 

Να παραμένεις ψύχραιμη και να μην υπεραναλύεις τα πάντα.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη; 

Η ειλικρίνεια μου και η αδιάκοπη διάθεσή μου για δημιουργία. 

Κι ένα απωθημένο;

Να μπορώ να κάνω διακοπές ένα ολόκληρο καλοκαίρι.