fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την fashion designer Ιωάννα Κουρμπέλα
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την fashion designer Ιωάννα Κουρμπέλα

Για το αυθεντικό ελληνικό σχεδιαστικό "DNA" της


Αφοπλιστική ειλικρίνεια και συνέπεια είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις fashion συλλογές της μια και η Ιωάννα Κουρμπέλα είναι υπέρμαχος της αφαίρεσης. Είναι τιμητικό για εκείνη να μπορεί κάποιος να διακρίνει αυτά τα χαρακτηριστικά στην ποιότητα της δουλειάς της. Το σχεδιαστικό “DNA” της έχει προκύψει από τα ερεθίσματα που λαμβάνει καθημερινά, αλλά και από αυτά που ασυνείδητα έχει λάβει από την παιδική μου ηλικία. Οι πτυχώσεις, η πληθωρικότητα και η απλότητα είναι στοιχεία με αναφορές στην Κλασική Τέχνη, η οποία βρίσκεται παντού στη χώρα και στην κουλτούρα μας. Τα στενά της Πλάκας όπου μεγάλωσε, το Ηρώδειο και ο ίδιος ο Παρθενώνας αποτέλεσαν αφετηρία για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ απλότητας και καινοτομίας. «Επιδιώκω να αναδείξω την ελληνική ταυτότητα και αισθητική μέσα από τον διαχρονικό σχεδιασμό. Για εμένα λοιπόν η εύρεση μιας δημιουργικής ταυτότητας και στυλ, είναι μια διαδικασία συνεχούς προσωπικής κι επαγγελματικής εξέλιξης», λέει η ίδια.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας που κάνει τη δουλειά σας επίκαιρη και πολυπόθητη;

Με ενδιαφέρουν εξίσου η αισθητική και η λειτουργικότητα σε ένα ρούχο. Ο τρόπος που φιλοξενείται το σώμα μέσα του είναι πάντοτε προτεραιότητά μου και η βασικός μου στόχος. Αυτοί οι παράγοντες θεωρώ πως καθιστούν τη δουλειά μου τόσο αγαπητή.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεστε "θα ήθελα να φοράει αυτό";

Κάποιες από τις προσωπικότητες που θα ήθελα να ντύσω είναι η Cate Blanchett, η Tilda Swinton και η Florence Welch από τους Florence and the Machine. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως η εξωτερική τους εμφάνιση λειτουργεί σαν καμβάς και υπάρχει ένα μυστήριο στο τρόπο που παρουσιάζουν τον εαυτό τους.

1-XIQw9.jpg

Μιλήστε μας για τη σχέση με το θέατρο και τα τελευταία σας projects.

Το θέατρο καθώς και οι τέχνες εν γένει αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμένα γι’ αυτό και από τα πρώτα μου βήματα, επιδίωξα και ήμουν ανοιχτή σε καλλιτεχνικές συνεργασίες. Στις τελευταίες μου συνεργασίες, συγκαταλέγεται το project «Morphes» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, όπου για πρώτη φορά η μόδα εντάχθηκε στο κομμάτι του πολιτισμού και δημιουργήθηκαν ρούχα εμπνευσμένα από την μορφή της Ιφιγένειας. Στο παρελθόν έχω επιμεληθεί ενδυματολογικά πολλές θεατρικές αλλά και performance art παραστάσεις.

Ένα έργο τέχνης που σας έμεινε στη μνήμη.

Το φιλί του Auguste Rodin.

Τι άλλο σχεδιάζετε εκτός από ρούχα;

Δημιουργώ εκτός από ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα. Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό έχει η νυφική μου συλλογή White collection με φορέματα υψηλής ραπτικής καθώς και η συλλογή En Oiko με αξεσουάρ και ρούχα που προορίζονται για το σπίτι.

Δώστε μας τον δικό σας ορισμό για την ομορφιά.

Απλότητα και αυτοπεποίθηση.

2-pgqtp.jpg

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Τη δεδομένη στιγμή εγώ και η ομάδα μου ετοιμάζουμε την επόμενή μας συλλογή για το καλοκαίρι του 2022, που είναι επετειακή καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από την γέννηση του brand.

Mόδα και Sustainability. Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση;

Η βιωσιμότητα στη μόδα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα ενώ αποτελεί τη βάση του μέλλοντός της. Η εταιρεία μας από την αρχή της λειτουργίας της είναι προσανατολισμένη στις αξίες της Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable fashion). Μισό αιώνα τώρα παράγουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα, επιδιώκουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των πρώτων υλών μας να είναι φυσικές και Ελληνικής προέλευσης και διασφαλίζουμε πάντοτε οι εξωτερικοί μας συνεργάτες να λειτουργούν, τηρώντας τα αντίστοιχα ηθικά και ποιοτικά standards. Όλα τα προϊόντα μας, πληρούν τις βασικές αξίες τις αειφορίας και επιδιώκουμε συνεχώς να ανακαλύπτουμε και να υιοθετούμε επιπλέον στοιχεία που ενισχύουν τη βιώσιμη ταυτότητά τους. Στην πραγματικότητα, η βιωσιμότητα είναι κάτι που αναφέρεται και στην προστασία του πλανήτη στοχεύοντας στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος μας αλλά και στη προστασία του ίδιου του ανθρώπου, εργασιακά και βιωτικά.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας ρούχο;

Σε κάθε συλλογή επιλέγω κάτι διαφορετικό. Από την φετινή συλλογή του SS21 με τίτλο “Hidden Path” μπορώ να πω πως ξεχωρίζω τις λευκές broderie δημιουργίες που συνδυάζουν την ρομαντική διάθεση με την διαχρονική κομψότητα.

3-dbgD2.jpg
Ιώαννα Κουρμπέλα

Επιλέγετε να φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι, ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ από αυτά;

Skinny Jeans, ασύμμετρα πλεκτά, και δερμάτινα backpacks.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια; Τι θα θέλατε να έχετε δημιουργήσει μέχρι τότε;

Επαγγελματικά θα ήθελα να ενισχυθεί τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά η παρουσία του brand στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά. Σε προσωπικό θα ήθελα υγεία κι ευτυχία και να παραμένω δημιουργική.

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας.

Δημιουργική, παρορμητική, ευαίσθητη.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Η πραγματικότητά μου... δηλαδή να εργαστώ στο χώρο της μόδας στην Ελλάδα διατηρώντας αποκλειστικά την παραγωγή μας εδώ και εξάγοντας διεθνώς.

5-FFy9G.jpg

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Τον τελευταίο χρόνο λόγω των συνθηκών της πανδημίας είχε δημιουργηθεί αρκετός χρόνος για σκέψη. Για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς εργασίας, βρήκα την ευκαιρία να οργανώσω ξανά τα αρχεία της δουλειάς κάνοντας έτσι, έναν απολογισμό. Μέσα από τη διαδικασία της αναδρομής, αντιλήφθηκα το μέγεθος και την ποιότητα της δουλειάς όλων αυτών των ετών και παρατήρησα την εξελικτική πορεία των συλλογών μου. Αυτό έγινε η αφορμή να συνειδητοποιήσω με πόση αγάπη έχω προσεγγίσει το επάγγελμά μου και ότι σε κάθε μου συλλογή βρίσκεται ένα κομμάτι του εαυτού μου. Νιώθω επίσης, υπερήφανη που αυτή μου η αγάπη για δουλειά και δημιουργία κατάφερε ως ειλικρινές συναίσθημα, να ταξιδέψει εντός κι εκτός συνόρων έχοντας την ανταπόκριση και την αποδοχή του κόσμου που επιλέγει τα ρούχα μου.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Με μουσική.

Και θα τελείωνε...

Με χιούμορ!

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερες απολαυστικές συνεντεύξεις κι όχι μόνο!