fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την fashion designer, Ελένη Κουμπή
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την fashion designer, Ελένη Κουμπή

Για τη μεγάλη της αγάπη για τον κόσμο της μόδας


Μεγάλωσε στις Σπέτσες, οι οποίες είναι τώρα και η βάση της. Η Ελένη Κουμπή, παιδί εκπαιδευτικών, έκανε τις πρώτες της σπουδές πάνω στη μουσική και μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ωδείο. Στη συνέχεια, παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής πάνω στη διαχείριση του στρες και παράλληλα έκανε και μαθήματα πατρόν και σχεδίου μόδας στην Αθήνα για δύο χρόνια. Πάντα της φαινόταν συναρπαστική η ιδέα της δημιουργίας ενός ρούχου και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με το fashion design και να δημιουργήσει την πρώτη της συλλογή με ρούχα όπου και βρήκε την ιδανική ενασχόληση σε όλο το φάσμα της.

Τι μέρος της ζωής σου καταλαμβάνει σήμερα η μόδα, πώς ξεκίνησε αυτός ο έρωτας και πώς εξελίχθηκε; 

    Η μόδα καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου, όχι μόνο με την έννοια της δημιουργού αλλά και του αποδέκτη, καθώς μου αρέσει να παρακολουθώ τις τάσεις, τους άλλους δημιουργούς και εκτιμώ πολύ το καλό ρούχο και το ωραίο ντύσιμο, όπως και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα look. Πάντα μου άρεσε να ασχολούμαι με δημιουργικά πράγματα, και η δημιουργία ρούχων ήταν ανέκαθεν κάτι γοητευτικό. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είναι κάτι που θέλω να κάνω και επαγγελματικά, και στη συνέχεια ότι είναι μια διαδικασία που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη και με γεμίζει ως άνθρωπο.

    1-146pa.jpg

    Τι αγαπάς και τι απολαμβάνεις περισσότερο στη διαδικασία του fashion design. Πώς λειτουργείς σχεδιάζοντας μια νέα συλλογή;

      Σίγουρα το πιο συναρπαστικό κομμάτι είναι όταν βλέπεις την ιδέα σου να υλοποιείται, δηλαδή όταν έχεις απέναντί σου το τελειωμένο ρούχο, το οποίο ξεκίνησε από ένα σκίτσο. Σχεδιάζοντας μια συλλογή, υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης που αποτελεί και τον κύριο άξονα της δημιουργίας. Για παράδειγμα στη συλλογή Couture Grecque, προσπάθησα να αποδώσω το παραδοσιακό στοιχείο όσο πιο ισορροπημένα μπορούσα ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη ζωή. Αντίστοιχα άλλες συλλογές είναι εμπνευσμένες από τα καλοκαίρια στις Σπέτσες, κ.ο.κ. Ο κάθε δημιουργός, άλλωστε, αποτυπώνει τις δικές του εμπειρίες πάνω στα σχέδια του, που αποτελούν και τις δικές του πηγές έμπνευσης.

      Η ελληνική παράδοση είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποίησες σε κάποια από τις συλλογές σου. Πώς προέκυψε και πώς εξελίχθηκε;

        Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπήρχε έντονη ενασχόληση με την ιστορία και την παράδοση, οπότε από πολύ μικρή έμαθα να τα εκτιμώ και ανακάλυψα ότι έχουν μια δυναμική που μπορεί να εκφράζεται σε κάθε εποχή και σε κάθε μορφή δημιουργίας. Έτσι το 2021, με την αφορμή των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση σχεδίασα κάποια ρούχα εμπνευσμένα από την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά, το καθένα εμπνευσμένο από ένα διαφορετικό μέρος της Ελλάδας, και μια σειρά από μεταξωτά μαντήλια με εικόνες και σύμβολα της Ελλάδας και της Ελληνικής ιστορίας.

        Τι ακολουθεί στο μέλλον; 

          Για φέτος το καλοκαίρι ετοιμάζω μια ready to wear συλλογή με λίγα κομμάτια, η οποία θα έχει μεν ελληνικά στοιχεία αλλά τα ρούχα θα μπορούν να φορεθούν σε πολλές περιστάσεις, ξεφεύγουν δηλαδή από τον αποκλειστικά βραδινό χαρακτήρα που είχαν τα προηγούμενα. Επιπλέον, θέλω να συνεχίσω τη συλλογή Couture Grecque, με τα εμπνευσμένα από την παράδοση ρούχα, και να την εμπλουτίσω με καινούρια κομμάτια που θα έχουν επιρροές και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Προσπαθώ να κάνω μικρά και στοχευμένα βήματα ωστόσο θα ήθελα αν τα πράγματα πάνε καλά στο μέλλον να σχεδιάσω και μια ανδρική συλλογή.

          Πώς είναι το συναίσθημα όταν φτάνει η στιγμή να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο ζωής και πότε το ένιωσες αυτό; 

            Όταν γίνεται πραγματικότητα κάτι που ονειρεύτηκες και δούλεψες καιρό γι’ αυτό, παίρνεις μια δύναμη και αισθάνεσαι ότι μπορείς να κατακτήσεις και όλα τα επόμενα σχέδια σου. Αυτό το ένιωσα όταν είδα την πρώτη μου συλλογή υλοποιημένη και κατάλαβα ότι είχα κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και είχα μια αίσθηση ότι όλα είναι εφικτά.

            portrait1-h7AmK.jpg

            Μοιράσου μαζί μας τα fashion best 5 της νέας εποχής.

              Τα αγαπημένα μου από τις νέες συλλογές θα έλεγα ότι είναι τα 3D λουλούδια πάνω στα ρούχα, που είχα χρησιμοποιήσει και η ίδια στο φόρεμα εμπνευσμένο από την παραδοσιακή φορεσιά της Σκοπέλου, οι διάφορες αποχρώσεις του μπλε που βλέπουμε φέτος σε πολλές συλλογές, η χρήση της διαφάνειας, τα statement κοσμήματα, και τα φορέματα με μακρόταλο πατρόν.

              Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται. Νοιώθεις μία από αυτές; Έχεις καταφέρει όσα ονειρεύτηκες; 

                Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω νιώσει ακόμα έτσι, αισθάνομαι ότι είμαι στην αρχή μιας πορείας και έχω πολύ δρόμο να διανύσω ακόμα με επιμονή και πολλή δουλειά. Παρ’ όλα αυτά πάντα έχω υψηλούς στόχους και είμαι αισιόδοξη για την πραγμάτωσή τους.

                Ποια είναι ένα dream project που θα ήθελες να πραγματοποιήσεις; 

                  Θέλω να συνεχίσω να είμαι δημιουργική και θα ήθελα πολύ να δω ένα από τα designs μου φορεμένο σε ένα μεγάλο event, όπως για παράδειγμα στο Met Gala.

                  Ποια είναι η διαδρομή μιας γυναίκας προς την επιτυχία σήμερα. Έχουν βρεθεί εμπόδια και πώς τα ξεπέρασες; 

                    Η διαδρομή προς την επιτυχία σήμερα είναι γενικά ένας άθλος για τους νέους ανθρώπους, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Εμπόδια υπάρχουν πάντα, θα έλεγα σε καθημερινή βάση, από μικρά που απλά σου χαλάνε τη διάθεση έως μεγάλα που σε πάνε πίσω. Προσωπικά, προσπαθώ να θυμάμαι ότι ούτως ή άλλως θα υπάρχουν αυτές οι ατυχίες και το σημαντικό είναι να τις παίρνει κανείς ως δεδομένες και να συνεχίζει ακάθεκτος προς το στόχο του για να μπορέσει να προχωρήσει.

                    Τι περιλαμβάνει το 24ωρο σου; 

                      Το χειμώνα στις Σπέτσες η μέρα μου είναι αρκετά ήρεμη, είμαι night owl, οπότε συνήθως ξυπνάω γύρω στις 10, πίνω ένα καφέ και όσο έχει καλό καιρό πάω ένα περπάτημα έξω, αλλιώς κάνω γυμναστική στο σπίτι. Μου αρέσει πάρα πολύ να μαγειρεύω, και να έρχονται οι φίλοι μου να τρώμε μαζί. Από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ συνήθως δουλεύω στο studio μου, όπου ασχολούμαι με ό,τι χρειάζεται για να καλύψω τις δημιουργικές και επικοινωνιακές ανάγκες της δουλειάς μου, από δημιουργία πατρόν, emails, photo editing, κλπ.

                      Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα; 

                        Είναι η καλλιέργεια και η καλοσύνη που ακτινοβολεί μέσα από την όλη παρουσία ενός ανθρώπου, καθώς και η αυτοπεποίθηση αλλά και το συναίσθημα του να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου.

                        3-bufxj.jpg

                        Ποια ήταν η πιο μαγική στιγμή σου;

                          Νομίζω η πιο μαγική στιγμή έως τώρα ήταν όταν έκανα την πρώτη μου έκθεση, με τη συλλογή Couture Grecque, στο μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, όπου ήταν ουσιαστικά η πρώτη στιγμή που είδα να ζωντανεύει αυτή η προσπάθεια που έκανα και η πρώτη δημόσια παρουσίαση του έργου μου.

                          Περιέγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου; 

                            Μεθοδική, Αισιόδοξη και αποφασιστική

                            Η χαρά της ζωής περιλαμβάνει... 

                            Την επαφή με τη φύση, την ευκαιρία για δημιουργία και έμπνευση, τα ταξίδια, τις καινούριες εμπειρίες, και την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα.

                            Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ ή κι ένα αξεσουάρ που φοράς για χρόνια; 

                              Αντικείμενο που δεν αποχωρίζομαι ποτέ θα έλεγα ότι είναι το κινητό μου, καθώς είναι για εμένα ένα μέσο για τη δουλειά μου, ένας τρόπος να έρχομαι σε επαφή με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, για να ενημερώνομαι, για online shopping, να απαθανατίζω αγαπημένες μου στιγμές, κοκ. Ένα αξεσουάρ που φοράω για χρόνια είναι ένα χρυσό μενταγιόν με το ζώδιο μου που το έχω από μικρή.

                              Ένα beauty προϊόν που δεν αποχωρίζεσαι; 

                                Το προϊόν που έχω πάντα μαζί μου είναι με διαφορά το αντηλιακό μου. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας. Το δεύτερο προϊόν που έχω συνήθως μαζί μου είναι το αγαπημένο μου άρωμα σε travel sized συσκευασία.

                                1-70.jpg

                                Μια έκθεση τέχνης ή ένα μουσείο που έχει κερδίσει την καρδιά σου;

                                Πέρα από τα μουσεία της Ελλάδας, τα οποία έχουν μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της προβολής του ελληνικού πολιτισμού, ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία είναι το Victoria & Albert του Λονδίνου, που πολύ συχνά φιλοξενεί εκθέσεις μόδας με θεματικές ενότητες από όλο τον κόσμο, από προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και από το σήμερα. Όταν βρίσκομαι στο Λονδίνο είναι πάντα μια πολύ ευχάριστη βόλτα για εμένα να πηγαίνω στο V&A.

                                Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου δέκα χρόνια μετά; 

                                  Θα ήθελα να έχω φτιάξει ένα μεγάλο ατελιέ στο οποίο θα δουλεύω με πολλούς ανθρώπους και ένα πολύ σύγχρονο εξοπλισμό που θα μου επιτρέπει να υλοποιώ τις ιδέες και τα σχέδια μου ευκολότερα. Φυσικά ονειρεύομαι να έχω καταξιωθεί επαγγελματικά έχοντας στο ενεργητικό μου διάφορα πρότζεκτ και εκθέσεις μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

                                  Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

                                    Να τολμήσω να κάνω κάτι δικό μου σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας.

                                    Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

                                      Νομίζω, το να μην αγχώνεσαι για πράγματα που δεν αλλάζουν.

                                      Ελλάδα είναι... 

                                      Οι άνθρωποί της, το καλοκαίρι της, η φύση και ο πολιτισμός της.

                                      Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

                                        Ένα πράγμα για το οποίο είμαι περήφανη είναι που μέσα από τη δουλειά μου ίσως έχω καταφέρει να αναδείξω την ομορφιά της ελληνικής παράδοσης και να την κάνω κομμάτι του σήμερα.

                                        Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... ήρεμα και δημιουργικά, και θα τελείωνε... με τους δικούς μου ανθρώπους μαζεμένους όλους μαζί σε ένα πάρτυ ή ένα δείπνο.