fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την designer Θέμις Ζουγανέλη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την designer Θέμις Ζουγανέλη

Και την Made in Greece δημιουργικότητά της


Όλα ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια όταν αποφάσισε να φτιάξει έναν ιστότοπο για να παρουσιάσει διάφορα interior design projects, τα οποία πρώτα είχε επιμεληθεί. Κάπως έτσι όλα εξελίχθηκαν -τη στιγμή που της γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας κομψών, γεωμετρικών, πολυεπίπεδων μαξιλαριών τα οποία θα κατασκευάζονταν με το χέρι στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την καταπληκτική δεξιοτεχνία των Ελλήνων artisans. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

O ιθύνων νους της Themis Z, η Θέμις Ζουγανέλη είναι μια γυναίκα που αγαπάει τη ζωή και τα όμορφα πράγματα, ξέρει να τα απολαμβάνει και να μεταφέρει το ελεύθερο πνεύμα της σε όσα δημιουργεί. 

Οι συλλογές σας που αφορούν τόσο στη μόδα, στο decor αλλά και πρόσφατα στο beauty έχουν πάντα κάτι το ξεχωριστό. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Για εμένα η δημιουργικότητα είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Παρατηρώ μια υπεροχή λεπτομέρεια κάπου και έτσι ξεκινάει το δημιουργικό ταξίδι μου. Τα μοτίβα μου ξεκινούν πάντα από τα πιάτα των σερβίτσιων. Φαντάζομαι ένα πανέμορφο table setting και έπειτα όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Είναι μια ελεύθερη, απλή και εξαιρετικά απολαυστική διαδικασία.

kapl8533.jpg


Ποιο θεωρείτε το κορυφαίο σας ρούχο και ποιο είναι το πιο δικό σας αγαπημένο ever;

Η χειμερινή κάπα Infinity είναι με διάφορα το πιο sought after κομμάτι της fashion συλλογής Themis Z. Είναι ένα βασικό item της γκαρνταρόμπας, εξαίσια κατασκευασμένη στο χέρι και εύκολη στο να τη φορέσεις με τα πάντα. Προσθέτει έξτρα πόντους στιλ σε κάθε look, παραμένοντας λιτή την ίδια στιγμή. Είναι η επιτομή της φιλοσοφίας του brand δηλαδή. Δικό μου αγαπημένο κομμάτι παραμένει επίσης το Lauren shirt dress, ένα πραγματικό staple για το καλοκαίρι που μπορεί να φορεθεί day to night και με το κατάλληλο styling να ταιριάξει σε κάθε περίσταση. Κομψό και σέξι, συγχρόνως.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε;

Αγαπώ τις γυναίκες που είναι διαφορετικές, αντικομφορμίστριες, που δεν φοβούνται να έχουν προσωπικό στιλ ακόμα κι αν αυτό είναι εκκεντρικό. Γυναίκες που αγαπούν τη ζωή, που απολαμβάνουν να ταξιδεύουν και να εξερευνούν διαφορετικούς τρόπους ζωής. Αγαπώ όλες τις γυναίκες που έχουν ένα ελεύθερο mentality.

Πώς προσδιορίζετε το luxury σήμερα και πως έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής;

Πιστεύω πως η πολυτέλεια ισοδυναμεί με την απλότητα. Θεωρώ πως δεν υπάρχει τίποτα πιο κομψό από τον minimal αλλά σοφιστικέ τρόπο που κάποιος επιλέγει τα ρούχα του, διακοσμεί το σπίτι του και γενικά ζει. Η συναναστροφή με καλούς φίλους και η επαφή με τη φύση με έναν ουσιαστικό τρόπο είναι εξίσου μια πολυτέλεια για εμένα. 

Πώς νιώθετε όταν βλέπετε γυναίκες σε όλα τα μέρη του κόσμου να φορούν ρούχα σας και πόσο πολύ σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας;

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες χαρές να βλέπω γυναίκες να απολαμβάνουν να φορούν ρούχα μου και να εκτιμούν βαθιά τη δεξιοτεχνία και τη χειροποίητη κατασκευή τους. Ή γυναίκες που στήνουν πανέμορφα τραπέζια με τα σερβίτσια μας για φίλους και την οικογένειά τους - αυτή είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Ποιες έχετε επιλέξει σαν τις πιο stylish ambassadors του brand σας;

Τη δεδομένη στιγμή η brand ambassador μας είναι η Filipa de Αbreu, μια υπέροχη, super stylish και πάντα τόσο ευδιάθετη γυναίκα που ζει στην Πορτογαλία. Είναι brand ambassador πολύ μεγάλων brands, όπως η Tory Burch και είναι πραγματικά τιμή και χαρά μας να συνεργαζόμαστε μαζί της. Επίσης, κάνουμε υπέροχα πράγματα με την πολύ στενή φίλη μου Tatiana Blatnik η οποία είναι επίσης μια πανέμορφη και stylish γυναίκα που αγαπά τα ελληνικά brands και την τέχνη του χειροποίητου με ετικέτα Made in Greece. 

kapl8862.jpg

Διαθέτετε μια σειρά από εξαιρετικές συνεργασίες. Μιλήστε μας γι’ αυτές.

Υπάρχουν πολλές, με ναυαρχίδα αυτή με τον Dior Maison για τον οποίο έχω σχεδιάσει δυο συλλογές πορσελάνινων σερβίτσιων. Νομίζω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να αναγνωρίζει τη σημασία των σχεδίων σου ο εμβληματικός οίκος Dior και να σου ζητά να ενταχθείς στην ομάδα του και να δημιουργήσεις ως μια από τους designers του Dior Maison. Έχοντας συνεργαστεί πολύ στενά με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Cordelia de Castellane, δημιουργήσαμε τη συλλογή Scorpios και έπειτα την Hydra καθώς και μια υπέροχη φιλία και είμαι εξαιρετικά περήφανη που αυτές οι συλλογές παρήχθησαν στην Ελλάδα και έπειτα ταξίδεψαν στο Παρίσι και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η home συλλογή πώς προέκυψε, τι περιλαμβάνει και πώς εξελίσσεται;

Όπως προανέφερα, η μάρκα ξεκίνησε με τη home συλλογή ως σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων που είναι και η ειδικότητά μου. Οι πρώτες μου δημιουργίες ήταν τα μαξιλάρια και έπειτα σε ένα ταξίδι μου στο Μαρόκο εμπνεύστηκα από κάτι πανέμορφα, χειροποίητα, μαροκινά πιάτα. Τότε, σκέφτηκα ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε πραγματικά ένα brand με ιδιαίτερα πιάτα και έτσι σχεδίασα την πρώτη συλλογή πορσελάνινου σερβίτσιου THEMIS Z. Στη συνέχεια, φυσικά, δεν θα μπορούσε η homeware σειρά να μην επεκταθεί και στην αγγειοπλαστική, μια από τις σημαντικότερες τέχνες στην Ελλάδα, η οποία επιθυμούσα να παρουσιαστεί με ένα φρέσκο τρόπο και να αναγνωριστεί διεθνώς μέσα από εντυπωσιακά βάζα.

H νέα συνεργασία με τα καλλυντικά Dr Barbara Sturm. Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτήν. 

Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε σε φιλικό επίπεδο, αφού η γνωριμία μου με την Barbara ξεκίνησε λίγο καιρό πριν όταν βρεθήκαμε από κοινού για διακοπές στο Μυστίκ, κατά την περίοδο του Πάσχα. Εκεί, συζητώντας για μια πιθανή συνεργασία και το λανσάρισμα μιας σειράς προϊόντων που θα σχεδιάζαμε μαζί καταλήξαμε στη δημιουργία ενός ειδικά deisgned by me νεσεσέρ μέσα στο οποίο θα χωρούσαν όλα τα skincare essentials για ένα καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Έτσι, έντυσα τα πιο iconic μοτίβα μου με το μπλε της Μυκόνου και η Barbara επέλεξε τα must προïόντα της για το απόλυτα λαμπερό skincare του καλοκαιριού.

themis-z-x-dr-barbara-sturm.jpg

Αποτελεί η Ελλάδα στοιχείο του σχεδιασμού σας και αν ναι με ποιον τρόπο;

Η Ελλάδα εντοπίζεται παντού στα σχέδιά μου και βρίσκεται στην καρδιά του brand που βασίζεται στα μοτίβα τα οποία σχεδιάζω και είναι εμπνευσμένα από την ελληνική αρχιτεκτονική και το ελληνικό resort lifestyle. Είμαι περήφανη να λέω ότι είναι ένα αμιγώς ελληνικό brand με την αίσθηση αυτής της χώρας χωρίς να γίνεται έθνικ. Είναι μια ελληνική αισθητική που, όμως, μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Επιπλέον, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι όλα παράγoνται εδώ και αυτό είναι ένας υπέροχος τρόπος να αναδειχτούν τα ταλέντα και η μαεστρία των δεξιοτεχνών αυτού του τόπου.

Τι να περιμένουμε από τη συλλογή του χειμώνα που έρχεται;

Τη χειμερινή συλλογή θα τη χαρακτήριζα πραγματικά cool και είμαι ενθουσιασμένη να μοιράζομαι μαζί σας τις λεπτομέρειές της. Πρόκειται για μια ’60s inspired συλλογή με μεταξωτά πουκάμισα διακοσμημένα με τα χαρακτηριστικά μοτίβα στη μεγεθυμένη εκδοχή τους και φαρδιά παντελόνια. Τα βελούδινα κοστούμια είναι η αδυναμία μου γιατί μπορείς να τα φοράς 24/7 και θα έλεγα πως χαρακτηρίζονται από μια ήπια disco αισθητική. Η παλέτα επίσης είναι πλούσια και αισθησιακή. Πολλές αποχρώσεις του καφέ και του μπλε, συνδυασμένες με το forever chic μαύρο.

Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα;

Στα επόμενα βήματα είναι το περαιτέρω άνοιγμά μας στις αγορές του εξωτερικού και το πιο σημαντικό η δημιουργία ενός δικού μας όμορφου χώρο στο κέντρο της Αθήνας το οποίο είμαι ενθουσιασμένη να μοιράζομαι μαζί σας αφού πράγματι, φέτος, έρχεται το νέο flagship store Themis Z Athens!

Φοράτε πράγματα για χρόνια κι αν ναι ποιο είναι ένα αγαπημένο σας αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεστε;  

Τα αγαπημένα μου αξεσουάρ είναι τα χρυσά και funky κοσμήματα. Έχω ένα νεσεσέρ με όλα τα κοσμήματά μου το οποίο δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Ακόμα κι αν φοράω ένα απλό λευκό πουκάμισο και ένα τζιν θα βασιστώ στα αξεσουάρ για να χαρίσω στο σύνολο ένα ξεχωριστό στιλ.

themis-z-5.jpg

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας

Driven, ενεργητική, χαρούμενη.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσάς...

Η ομορφιά είναι ήσυχη και όχι κραυγαλέα. Όχι πολύ μακιγιάζ, όχι επεμβάσεις στο πρόσωπο με το πέρασμα των χρόνων. Για εμένα το να είσαι φυσική σημαίνει να είσαι όμορφη!

Το ιδανικό ελληνικό καλοκαίρι είναι...

Ζέστη, καρπούζι, τζιτζίκια, μελτέμια.

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Αν θέλεις να αγγίξεις την κορυφή φόρα παρωπίδες, κλείσε τα αυτιά σου και κοίτα μόνο μπροστά.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη…

Για τα παιδιά μου και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται σε αξιαγάπητες νέες γυναίκες.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε... και θα τελείωνε…

Ειλικρινά εκτιμώ κάθε ημέρα που περνάει. Έχω μάθει να εντοπίζω τη μαγεία σε καθετί και είμαι ευγνώμων για ό,τι μου συμβαίνει. Κάθε αρχή και κάθε τέλος είναι όμορφα αρκεί να ξέρεις να δίνεις την απαραίτητα σημασία στα δεδομένα.