fbpixel

Search icon
Search
Τhe Talks: Με την creative designer, Κατερίνα Μακρυγιάννη
#GREEKSDOITBETTER

Τhe Talks: Με την creative designer, Κατερίνα Μακρυγιάννη

Για την καλοκαιρινή συνεργασία της με τη Xριστιάννα Οικονόμου της Αll we see is the sea


Η αρχή έγινε στο οικογενειακό εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων στα Χανιά όταν η Κατερίνα ήταν σε μικρή ηλικία. Παίζοντας με τις πέτρες και τα μέταλλα υποσυνείδητα προετοιμαζόταν για τον κόσμο της δημιουργίας. Στη συνέχεια ένοιωσε έλξη για τον κόσμο του θεάτρου λίγο περισσότερο. Όλες οι ασχολίες της ήταν οι προσπάθειες των γονιών της να αποκτήσει εμπειρίες με σκοπό να βρει αυτό που αγαπάει. Μπαλέτο, σπουδές θεατρολογίας βρήκαν θέση στην καρδιά της μαζί με την αγάπη για το κόσμημα. 

Έτοιμη λοιπόν, να αντιμετωπίσει τον κόσμο των μεγάλων αποφάσισε σαν ελεύθερο πνεύμα να προσπαθήσει να τα συνδυάσει όλα. Μεγαλωμένη στο χώρο των επιχειρήσεων γνώριζε ότι εκεί μπορείς ελεύθερα να δημιουργήσεις, να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα και να αφήσεις το σημάδι σου με όποιο τρόπο μπορείς να φανταστείς. Έτσι λοιπόν το προσωπικό της ταξίδι στο κόσμο του θεατρικού κοσμήματος ξεκίνησε με πείσμα, όρεξη και όνειρα. Η τύχη είναι για τους τολμηρούς! 

Τόλμησε να κυνηγήσει το όνειρο της και βρέθηκαν στο δρόμο της άνθρωποι που της έδωσαν τα φώτα τους για να τα καταφέρει. Η πρώτη της παρουσίαση, το Net a Porter, ήταν η πόρτα που άνοιξε για να συνεχίσουν 8 χρόνια σκληρής δουλειάς. Όμορφες συνεργασίες με υπέροχα καταστήματα, εξαιρετικές γνωριμίες με ανθρώπους από τον χώρο των επιχειρήσεων και της τέχνης που την βοήθησαν πολύ στην εξέλιξη της και φυσικά η συνεργασία -όνειρο εφηβικό- με τον Christian Louboutin που της προσέφερε τη δυνατότητα να δουλέψει με τον κορυφαίο designer και να επιβεβαιώσει μέσα της την σωστή επιλογή της έφηβης Κατερίνας στο μεγάλο ερώτημα τι θέλει να γίνει στη ζωή της όταν θα μεγαλώσει...

Υπάρχει τελικά το λεγόμενο μυστικό της επιτυχίας;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μυστικό και πως μπορεί να οριστεί η επιτυχία, γιατί για τον καθένα μας είναι μια προσωπική προσπάθεια και αναζήτηση των στόχων που ο ίδιος έχει ορίσει. Όσον αφορά το άτομο μου είμαι ευτυχής γιατί κατάφερα επαγγελματίες του χώρου να αναγνωρίσουν την δουλειά μου και να με εμπιστευτούν. Το πώς το κατάφερα αυτό; Θα έλεγα σίγουρα με σκληρή δουλειά αλλά κυρίως με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μου και στα λάθη του, θεωρώ ότι το ένστικτο μας πρέπει να το ακούμε όσο και αν μας φοβίζει για να καταφέρουμε να μείνουμε πιστοί στον χαρακτήρα μας και να εξελιχθούμε. Ένα όμως είναι σίγουρο ότι κάνεις μόνος του δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα. Επαγγελματική επιτυχία έρχεται μόνο μέσω της ομαδικής εργασίας. Σέβομαι την ομάδα μου γι’ αυτό που μου προσφέρουν γιατί γνωρίζω ότι χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν δυνατόν.

img-5127-R7MXZ.jpg

Μίλησέ μου λίγο για την Χριστιάννα Οικονόμου και την πρόσφατη συνεργασία σας.

Η Χριστιάννα είναι μια εικαστικός που θαυμάζω. Με όραμα και έντονη αισθητική. Η αγάπη μας για την Ελλάδα και της ομορφιές της νομίζω ότι είναι αυτό μας έφερε κοντά και της έδωσε την ιδέα να παρουσιάσουμε κάτι κοινό. Η αφορμή ήταν η γιορτή για τα 5 χρόνια του brand της all we see is the sea. Μέσα από το project αναπαλαίωση καϊκιών στις Κυκλάδες ξεκίνησε και μια σειρά προϊόντων που εκφράζουν την αγάπη της για το Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Έτσι λοιπόν μαζί δημιουργήσαμε τρία σχέδια από παραδοσιακά ψάθινα καπέλα που συνδυάζουν τα σήματα και τα σχήματα των ναυτικών και αιγαιοπελαγίτικων εικόνων της Χριστιάννας με τα έντονα ελληνικά χρώματα και τα υφασμάτινα λουλούδια που αγαπώ εγώ.

Τι είναι το design για σένα;

Οι ιδέες, η αγάπη για δημιουργία δεν έχει σύνορα. Όταν έχεις έμπνευση ο καμβάς σου μπορεί να είναι τα πάντα! Τα κοσμήματα, τα καπέλα, τα παπούτσια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι όμορφο και αναζωογονητικό να έχεις τέτοια ελευθερία, σε βοηθάει να εξελίσσεσαι σαν δημιουργός

Ποια θα χαρακτήριζες την πιο σημαντική στιγμή στην πορεία σου;

Σίγουρα η πρώτη μου συνεργασία με το Net a Porter που μου έδωσε δύναμη να ανοίξω τα φτερά μου, για να ακολουθήσει 7 χρόνια μετά η πραγματοποίηση ενός εφηβικού ονείρου, η συνεργασία με τον C. Louboutin. Από την πρώτη στιγμή που άρχισα να σχεδιάσω σαν έφηβη, που της αρέσει η μόδα, μαγεύτηκα από τον κόσμο του, την ελευθερία που είχε στο σχέδιο και την δημιουργία παπουτσιών. Είναι όλα του τα σχέδια σαν μικρές παραστάσεις, σαν παραμύθια που διηγούνται την ιστορία της έμπνευσης πίσω από το σχέδιο. Το να σε επιλέγει λοιπόν ένας σχεδιαστής ίνδαλμα των νεανικών σου χρόνων είναι σημείο σταθμός στην μέχρι τώρα πορεία μου!

dsc7204-DpBEp.jpg

Τι ακολουθεί στη συνέχεια;

Μια σειρά από fine jewelry και όμορφες συνεργασίες!

Τι σημαίνει Ελλάδα για σένα;

Η λιτή και απέριττη μα συνάμα έντονη και πολλές φορές άγρια ομορφιά της. Από τα κυκλαδίτικα αρχαία γλυπτά μας μέχρι τις βουκαμβίλιες και τους βασιλικούς στις ζωγραφισμένες τενεκεδένιες γλάστρες έξω από τις λουλακί αυλόπορτες. Από τα άγρια βουνά μας μέχρι τις ήρεμες παραλίες με τα τιρκουάζ νερά. Η ιστορία μας, μιας χώρας τόσο μικρής που έχει τόσο σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ελληνικό καλοκαίρι;

Το ηλιοβασίλεμα σε μια ελληνική ταβέρνα έχοντας τα πόδια σου στην άμμο.

Πώς είναι το να ζεις μόνιμα στα Χανιά, σε μια όμορφη ανέμελη Ελλάδα;

Αγαπώ τα Χανιά για την ομορφιά τους, την ήρεμη ζωή που σου προσφέρουν και το γεγονός ότι βρίσκομαι σε νησί που πολλές φορές το ξεχνάω λόγω μεγέθους. Δεν μπορώ να ζήσω μακριά από θάλασσα. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας στο επάγγελμα μου έρχονται σε αντίθεση με τους ρυθμούς ζωής στην πόλη των Χανίων και αυτό είναι γεγονός που μου προσφέρει την πολυπόθητη ισορροπία. Λατρεύω να πηγαίνω στην Αθήνα για δουλείες και βόλτες στα μουσεία για έμπνευση αλλά θέλω πάντα να γυρίζω στο νησί.

image00003-g3uAQ.jpg

Τι δεν πρέπει να χάσει κάποιος που επισκέπτεται τα Χανιά;

Την όρεξή του να γυρίσει τον νόμο μας που έχει αρκετά σημεία αξία επίσκεψης. Μια βόλτα στο παλιό λιμάνι των Χανίων την θεωρώ απαραίτητη για αρχή. Μια επίσκεψη στο νέο αρχαιολογικοί μουσείο, κόσμημα της πόλης μας! Βουτιές στις παραλίες του κέδρο δάσους, στα γλυκά νερά, της Αγίας Ρούμελης στα νότια που θα συναντήσει τα μαγικά τιρκουάζ νερά. Γευσιγνωσία στα υπέροχα και φιλόξενα οινοποιεία μας. Φαγητό εξαιρετικό στα χωριά μας, στο Θέρισο, τα Ραβδούχα, το Γαβαλοχώρι. Πεζοπορία για όλες τις αντοχές από το πανέμορφο και άγριο φαράγγι της Σαμαριάς μέχρι και το πιο βατό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Βόλτα στο όμορφο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Πες μου τα αγαπημένα σου μέρη στην Ελλάδα.

Γνωρίζω ότι δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω τα μέρη καταγωγής μου, την Δράκεια Πηλίου και τα Χανιά της Κρήτης γιατί νοιώθω τυχερή που κατάγομαι από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Αγαπημένο μέρος για μένα είναι και η Αθήνα με τις μαγικές γειτονιές της και την πολυπολιτισμικοτητας της που με εμπνέει και μου δίνει ενέργεια.

Ποιος είναι ο ορισμός της ομορφιάς για σένα; 

Less is more με μικρές δόσεις έντασης. Οι δημιουργίες μου είναι έντονες γεμάτες ένταση, χρώμα και συμβολισμούς αλλά το στυλ με το οποίο συνδυάζονται θέλω να είναι λιτό, απέριττο γεμάτο φινέτσα.

image00007-C3kV9.jpg

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Ονειρεύομαι υγεία, οικογένεια και όμορφες συνεργασίες που θα με γεμίζουν ενέργεια να μεγαλώνω όμορφα!

Μίλησέ μου για ένα dream project σου. 

Αφορά τις δύο μου αγάπες. Σχέδια για μια χορευτική η θεατρική παράσταση. Θέλω να ζήσω ξανά αυτήν την μαγεία πίσω από την αυλαία.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery!