fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Με την accessories designer, Ζήνα Αμπαριώτη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Με την accessories designer, Ζήνα Αμπαριώτη

Τη founder της Amphora


Άρχισε να ράβει ρούχα και να φτιάχνει πράγματα από πολύ μικρή ηλικία μια και για εκείνη ήταν κάτι παραπάνω από διασκέδαση. Ήταν το δικό της «proud moment» και ο λόγος για τον οποίο η Ζήνα Αμπαριώτη επέλεξε το μονοπάτι της μόδας. Έμαθε πολλά πράγματα μόνη της κι ακόμη περισσότερα στο πανεπιστήμιο και αργότερα στη δουλειά της ως Accessories Designer για το Polo Ralph Lauren. Μετά από την πολυετή εμπειρία της δημιούργησε τo brand “Amphora Collection” το 2019 στη Νέα Υόρκη, το οποίο λανσαρίστηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη παρουσίαση της φετινής collection 2022. Ήταν δύσκολη η αλλαγή από το να δουλεύει και να σχεδιάζει για κάποιο άλλο εδραιωμένο brand, μέχρι να δημιουργήσει το δικό της. Αλλά δεν το μετανιώνει διότι της έχει δώσει πλήρη ελευθερία να υλοποιεί τις δικές της ιδέες και εμπνεύσεις.

Εμπνευσμένο από τους αρχαιοελληνικούς αμφορείς, το Αmphora Collection βασίζεται στην ιδέα της ένωσης της τέχνης της γλυπτικής με τη μόδα και τα αξεσουάρ, φτιάχνοντας αντικείμενα που είναι ιδιαίτερα, αλλά παράλληλα οικεία και εύκολα στο να φορεθούν. Οι τσάντες είναι ψάθινες και κατασκευάζονται με συγκεκριμένες τεχνικές δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παίρνουν τη μορφή μοντέρνων γλυπτών. Ο πειραματισμός με πρώτες ύλες και ο τρόπος που ζωντανεύουν δίνοντάς τους συγκεκριμένες μορφές είναι βασική πηγή έμπνευσης του σχεδιασμού, αλλά και του συνολικού οράματος, της σχεδιάστριας. Το Αmphora Collection είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος συνδυάζοντας δημιουργικά στοιχεία γλυπτικής και σχεδιασμού, έχοντας ως κύριο γνώμονα την ποιότητα των πρώτων υλών.

dsc-0165.jpg


συλλογή έχει κάτι το ξεχωριστό. Πώς το καταφέρνεις αυτό και τι είναι αυτό που τη χαρακτηρίζει;

Είναι σημαντικό όταν δημιουργείς να μένεις αληθινός στον εαυτό σου και να φτιάχνεις πράγματα που σου αρέσουν και όχι πράγματά που πιστεύεις ότι θα αρέσουν στους άλλους. Όταν βγαίνει από το μυαλό σου η ιδέα του «πρέπει», τότε μόνο καταφέρνεις να φτιάξεις κάτι ξεχωριστό, αφήνωντας τη δημιουργικότητα να έρθει από μέσα σου αναδεικνύοντας μεγάλα κομμάτια του εαυτού σου. Είναι πολύ όμορφο για έναν καλλιτέχνη να βλέπει το έργο του ολοκληρωμένο, έχοντας μπροστά του το αποτέλεσμα πολλών ωρών δουλειάς, σκέψεως και σχεδιασμού. Τις περισσότερες φορές αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν αρχική ιδέα, δε βγαίνει ακριβώς ίδιο στην πραγματικότητα. Ξεκινάς με κάτι και σιγά σιγά το χτίζεις, εμπνευσμένος από τη ζωή σου και τις εμπειρίες σου. Δε πιστεύω ότι έχει ανώτατο όριο η δημιουργικότητα! Και αυτό είναι που κάνει αυτό το επάγγελμα τόσο όμορφο. Όσο ζεις μπορείς να δημιουργείς. Μεγαλώνοντας ωριμάζεις και εξελίσσεσαι, μαζί και η δημιουργικότητά σου, παραμένοντας πάντοτε δική σου και μοναδική.

Η Ελλάδα υπάρχει έντονα σαν μέρος του σχεδιασμού σου. Πώς προέκυψε αυτό και με ποιον τρόπο λειτούργησες;

Ως παιδί, η Ελλάδα ήταν για μένα ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μου. Όταν έφυγα στο εξωτερικό, έγινε ακόμα πιο συνειδητό το πόσο την αγαπώ και πόσο μου λείπει. Παρόλο που έλειπα για αρκετά χρόνια, η κουλτούρα και η ιστορία της παρέμειναν ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου. Ήταν λοιπόν αναπόφευκτη η αναζήτηση της έμπνευσής μου μέσα από την Ελλάδα. Η έμπνευσή μου πηγάζει από κομμάτια και εικόνες που έχω κρατήσει στο μυαλό μου από όταν ήμουν μικρή. Με τη φετινή συλλογή σκοπός μου είναι να φέρω αυτές τις εικόνες στην πραγματικότητα του σήμερα δημιουργώντας αντικείμενα εμπνευσμένα από αρχαιοελληνικά αγγεία, δίνοντας τους παράλληλα μια καινούργια μοντέρνα μορφή.

Ποιο θεωρείς το κορυφαίο σου item;

«The Amphora bag»! Το πρώτο σχέδιο που είχα κάνει στην Νεα Υόρκη. Δεν μπορέσαμε να το ξαναβγάλουμε φέτος λόγο κάποιον περιορισμών που είχαμε στη παραγωγή, αλλά είναι κάτι που κοιτάμε να ξαναφτιάξουμε.

2022junezina0831.jpg


Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σ' εμπνέει για να σχεδιάζεις; Υπάρχουν γυναίκες που σκέφτεσαι «θα ήθελα να φοράει αυτό»;

Εμπνέομαι γενικότερα από τον κόσμο γύρω μου και μου αρέσει να παρατηρώ το στυλ κάθε γυναίκας. Πώς φοράει ένα συγκεκριμένο αξεσουάρ, πώς έχει ταιριάξει συγκεκριμένα χρώματα και σχέδια μαζί. Εμπνέομαι από τις γυναίκες με σιγουριά, που χαρακτηρίζονται από ένα πιο αβίαστο look, χωρίς υπερβολές και παράταιρα στοιχεία πάνω τους. Γενικά μου αρέσουν οι άνθρωποι που εκπέμπουν αυτοπεποίθηση, γιατί είναι καλά με τον εαυτό τους και θέτουν στόχους με βάση αυτό που εκείνοι θέλουν και όχι αυτό που «πρέπει» να κάνουν. Πιστεύω πως το να παρατηρείς το κόσμο γύρω σου είναι ο καλύτερος τρόπος έμπνευσης. Όταν σχεδιάζω σκοπός μου είναι να δημιουργώ κάτι που κάθε γυναίκα μπορεί να του δώσει μία μοναδική και αυθεντική μορφή, αναδεικνύοντάς το με το δικό της τρόπο, στιλ και χαρακτήρα.

Πώς προσδιορίζεις το luxury σήμερα και πού απευθύνεσαι;

Πιστεύω ότι έχει αλλάξει ραγδαία το τί σημαίνει luxury τον τελευταίο καιρό. Κάποτε luxury σήμαινε κάτι ακριβό, κάτι που λίγοι μπορούν να αποκτήσουν. Πια όμως πιστεύω ότι luxury σημαίνει να έχεις το χρόνο και την άνεση να απολαύσεις και να ευχαριστηθείς εμπειρίες και καλύτερη ποιότητα ζωής. Luxury είναι κάτι που πλέον αναζητούνε μεγάλοι και μικροί, όχι μόνο σε πράγματα αλλά σε ολόκληρες εμπειρίες.

Πώς νιώθεις όταν βλέπεις γυναίκες σε διάφορα μέρη του κόμσου να φοράνε τσάντες σου και πόσο πολύ σ' εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σου;

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα! Με κάνει να σκέφτομαι όλους αυτούς τους ανθρώπους που μου είπανε ότι ο χώρος της μόδας είναι δύσκολος, και να χαίρομαι που τελικά άκουσα τον εαυτό μου και συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπώ. Με κάνει να θέλω να δημιουργήσω ξανά και ξανά!

Η ζωή στη Νέα Υόρκη πώς έχει επηρεάσει το έργο σου;

Με έκανε σίγουρα πιο δυνατή! Μου έμαθε να κυνηγάω αυτό που θέλω και να μην το αφήνω στην τύχη του; Όταν βρίσκεσαι σε μία πόλη με τόσο κόσμο και τόσες διαφορετικές εμπειρίες μαθαίνεις να επικεντρώνεσαι στη δουλειά σου και να κοιτάς ως ανταγωνισμό μόνο τον εαυτό σου. Με αυτό το τρόπο η ζωή μου στη Νέα Υόρκη μου έδωσε γερά θεμέλια να εξελιχθώ στη δουλειά μου και να χτίσω μόνη μου τον χαρακτήρα που έχω σήμερα.

2022maiosamphora5725.jpg


Είσαι 
ανοιχτή σε συνεργασίες; Μίλησε μας γι αυτό.

Και βέβαια είμαι ανοιχτή. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που τους αρέσουν και τους εμπνέουν παρόμοια πράγματα με εσένα, και παράλληλα σε βοηθάνε να δεις το κόσμο από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Τι να περιμένουμε από τη συλλογή του χειμώνα και τι από την άνοιξη που ακολουθεί;

Περισσότερα σχέδια και χρώματα και πολλούς πειραματισμούς.

Υπάρχει κάτι άλλο που σχεδιάζεις;

Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητά μου είναι η επόμενη collection, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε σκέφτομαι και κάποια πιθανά μελλοντικά βήματα.

Ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;

Θα ήθελα πρώτα να μπορέσω να χτίσω γερά θεμέλια του brand στην Ελλάδα, διατηρώντας μια συνεχή έμπνευση και παραγωγή. Ιδιαίτερα σημαντικό για μένα είναι το brand να μεγαλώσει αργότερα και στο εξωτερικό, εφόσον είναι πια ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου, προωθώντας έτσι το ελληνικό στοιχείο και εκτός συνόρων.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κόσμημα;

Ένα χρυσό βραχιόλι που μου έχει δώσει η μητέρα μου. Σημαίνει πολλά για μένα και δεν το αποχωρίζομαι ποτέ.

2022junezina0989.jpg


Φοράς 
πράγματα για χρόνια κι αν ναι ποιο είναι ένα αγαπημένο σου αξεσουάρ;

Όταν μου αρέσει κάτι η αλήθεια είναι ότι το φοράω μέχρι τέλους. Τα κοσμήματα μου είναι τα αξεσουάρ που θα φορέσω κάθε μέρα και δεν τα αποχωρίζομαι. Έχουν όλα μια δικιά τους ιστορία και μου θυμίζουν δικούς μου ανθρώπους που αγαπώ και εκτιμώ, και που κρατώ με αυτό τον τρόπο πάντα κοντά μου.

Ο ορισμός της ομορφιάς για εσένα...

Η ευγένεια, η καλοσύνη και ένα μεγάλο χαμόγελο.

Περίγραψέ μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σου...

Δημιουργική, εργατική, επίμονη.

Ελλάδα είναι...

Aπλότητα και αυθεντική ομορφιά

Τι κρατάς περισσότερο στην καρδιά σου;

Την καλοσύνη και τους καλούς τρόπους.

Το πιο τρελό σου όνειρο...

Μέσω της δουλειάς μου να μπορέσω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους.

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει...

Να ξεκινήσω κάτι δικό μου μη γνωρίζοντας που μπορεί να με βγάλει.

2022junezina1109.jpg


Η
καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει ποτέ...

Μην αφήνεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα.

Κάτι για το οποίο είσαι περήφανη...

Να μπορέσω να φέρω στην Ελλάδα και να συνεχίσω αυτό που είχα ξεκινήσει στην Αμερική.

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Σε ένα νησί με μια βουτιά στη θάλασσα.

Και θα τελείωνε...

Μ' ένα χαλαρό ποτό και καλή παρέα.