fbpixel

Search icon
Search
The Talks: Mε τη Μαρία Λαλαούνη - Mπουτάρη
#GREEKSDOITBETTER

The Talks: Mε τη Μαρία Λαλαούνη - Mπουτάρη

Συζητώντας για την τέχνη του κοσμήματος και την αυθεντικότητα μιας μοναδικής αισθητικής


Τα κοσμήματα LALAoUNIS είναι άμεσα αναγνωρίσιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη για το craftsmanship και workmanship in gold, την αυθεντικότητα τους, την μοναδικότητα των σχεδίων και την αισθητική τους. Η Μαρία Λαλαούνη - Μπουτάρη ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας και συνεχίζει το έργο της σχεδιάζοντας κοσμήματα και αγγίζοντας με τις ευαίσθητες χορδές της, τόσο την ιστορία του brand, όσο και τη σύγχρονη μοναδικότητά του.

Έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μια δική σας oικογενειακή σχολή σε σχέση με το κόσμημα, με συλλογές που γίνονται άμεσα αναγνωρίσιμες σε χρόνο μηδέν και διέπονται από μια διαχρονική θηλυκότητα. Μιλήστε μας για την πορεία σας, πως ξεκίνησε η οικογενειακή επιχείρηση, ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης και πως εξελίχθηκε η διαδρομή σας μέσα σ’ αυτή...

Με πρωτομάστορα τον Ηλία Λαλαούνη δημιουργήθηκε "Σχολή" από τα μέσα του 20ου αιώνα παγκόσμιας εμβέλειας με άξονα τα αρχαία ελληνικά πρότυπα και στόχο την διάδοσή της. Από νωρίς οι αδελφές μου κι εγώ ακούγαμε για την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας και το πώς τρέχει στις φλέβες μας. Από το μαιευτήριο οι γονείς μας μάς πήγαιναν πρώτα στο εργαστήριο, «να πάρουμε την μυρωδιά του», και μετά στο σπίτι. Λέγεται πως ο προπάππους μας είχε φτιάξει το ρολόι στην πλατεία της Άμφισσας. Ο πάππους μου ξεκίνησε με τον γαμπρό του την εταιρεία Ζολώτας και ο πατέρας μου ύστερα από 28 χρόνια ως και σχεδιαστής της εταιρείας Ζολώτα, το 1968, ξεκίνησε την ομώνυμη εταιρεία.

Όσο για μένα ξεκίνησα να δουλεύω στο εργαστήριο μαθαίνοντας την τέχνη του τεχνίτη χρυσοχόου, για ένα χρόνο, μετά το σχολείο και πριν φύγω για πανεπιστήμιο. Παρακολούθησα ταυτόχρονα σπουδές στα Οικονομικά και Καλών τεχνών και στο μεταπτυχιακό μου σπούδασα Διαχείριση επιχειρήσεων Τέχνης. Η δουλειά μας να συνδυάζει το δημιουργικό με το επιχειρηματικό στοιχείο. Έτσι όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου ήμουν έτοιμη.  Ο χώρος της δημιουργίας και της παραγωγής με συνεπήρε τόσο, έτσι ώστε όταν τέλειωσα τις σπουδές μου γύρισα στον χώρο αυτόν.

Kόσμημα Lalaounis σημαίνει Ελλάδα. Πόσο σημαντικό και βαρύ φορτίο να συνεχίσετε κάτι τέτοιο. Πώς το διαχειρίζεστε;

Kόσμημα Lalaounis σημαίνει Ελλάδα. Γιατί εδώ ξεκίνησε εδώ παράγονται και εξάγονται από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Είναι τεράστια ικανοποίηση όταν οι επισκέπτες στη χώρα μας αναζητούν τις νέες μας δημιουργίες. Ήταν πολύ σημαντικό για τον πατέρα μου όταν έχτιζε το brand name του να τιμήσει την χώρα του και την κληρονομιά του. Από την άλλη, οι αδελφές μου κι εγώ το βλέπουμε περισσότερο σαν πρόκληση. Στην εποχή μας για να συνεχίσουμε την παράδοσή, αλλά και να είμαστε σχετικά ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά αισθάνομαι ότι είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίζομαι συνέχεια και ν' ανακαλύπτω νέες πτυχές του εαυτού μου ώστε να τις μετουσιώσω μετά σε δημιουργία.

Είστε η επόμενη γενιά στον σχεδιασμό Lalaounis. Πως το καταφέρνετε αυτό κι όταν φτάνει η στιγμή που ολοκληρώνεται ένα σχέδιο πως νοιώθετε; Έχει ανώτατο όριο η δημιουργικότητα;

Όταν ολοκληρώνεται ένα σχέδιο αισθάνομαι χαρά που μοιάζει με εσωτερική γαλήνη. Η δημιουργικότητα δεν έχει όρια. Είναι όπως η έμπνευση, απεριόριστη...

2-ztMk8.jpg
Μαρία Λαλαούνη

Ποιες είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες για εσάς; Σας έχουν αντιγράψει πολύ, αλλά δεν σας φτάνει κανείς. Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας επιτυχίας που ακόμη είναι επίκαιρο και πολυπόθητο;

Αδιαπραγμάτευτες αξίες είναι η ποιότητα, η αυθεντικότητα και η άρτια εκτέλεση, η επιμονή και η υπομονή. Μέσα στο ανταγωνιστικό πλαίσιο της παγκόσμια αγοράς και την δυναμική της εταιρείας υπάρχει πάντα η επιθυμία να βρίσκεσαι μπροστά, ώστε να δημιουργείς εσύ τις τάσεις, τα νέα trends... Αυτή είναι μια έμφυτη καλλιτεχνική ανησυχία για συνεχή αναζήτηση καινοτόμων τάσεων, ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά.

Ποιο είναι το είδος γυναίκας που αγαπάτε και σας εμπνέει για να σχεδιάζετε;

Δεν υπάρχει έμφυλη διάκριση στον σχεδιασμό των κοσμημάτων μας. Κάθε κόσμημα αντικατοπτρίζει κι εκφράζει την προσωπικότητα αυτού που το φοράει. Άλλωστε, το motto της εταιρείας μας είναι "Every piece of jewelry has a story has a story to tell".

Πώς νοιώθετε όταν βλέπετε ξένες γυναίκες να φοράνε κοσμήματά σας και πόσο πολύ σας εξιτάρει η αναγνώριση της δουλειάς σας στο εξωτερικό;

Οπωσδήποτε υπάρχει η αίσθηση της ικανοποίησης, της περηφάνιας και της χαράς . Η αναγνώριση δίνει την ώθηση και τον ενθουσιασμό!

6-2VUgc.jpg
Κόσμημα Lalaounis

Mιλήστε μας για τη σχέση με τις αδελφές σας και την οικογένειά σας. Πόσο γυναικεία υπόθεση ήταν η οικογένειά Lalaounis;

Είμαστε τέσσερις αδελφές με τελείως διαφορετικές προσωπικότητες. Θα μπορούσα να πω πως η μία συμπληρώνει την άλλη. Όλες έχουμε κοινό την αγάπη για την δουλειά μας και την περηφάνια να συνεχίσουμε το έργο του πατέρα μας και των προγόνων μας. Έτσι, παρά τις διαφορές μας ο κοινός στόχος μας ενώνει.

Τι θέση έχει η τέχνη στη ζωή σας;

Αισθάνομαι την τέχνη στο αίμα μου, στο DNA μου ως Ελληνίδα και γεννημένη στην Αθήνα. Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ζωή μου. Είναι η αφετηρία για πολλά...

Ποια είναι τα επόμενα σας βήματα;

Νέα σχέδια, νέες τεχνικές και πάντα νέες δημιουργίες. Επίσης, ετοιμάζουμε μία έκθεση στο Μουσείο Κοσμήματος με αφορμή την συμπλήρωση των 200 από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζοντας τη συλλογή που πρωτοεμφανίστηκε πέρσι, «Ήπειρος εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές φορεσιές και τα στολίδια που κοσμούσαν τις γυναίκες από τον 17ο εως τον 19ο αιώνα». 

3-g9WnW.jpg
Κόσμημα Lalaounis

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας κόσμημα ever;

Το κόσμημα που δημιούργησε ο πατέρας μου για τη μητέρα μου από δικό μου σχέδιο όταν ήμουν 7 χρονών. Ήταν ένα κολιέ με πολύχρωμες πλέξι καρδιές.

Φοράτε πράγματα για χρόνια και αν ναι, ποιο είναι ένα αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεστε; 

Αλλάζω συχνά τα κοσμήματα που φοράω. Ανάλογα με τα κέφια μου και την εποχή. Μου αρέσει να φοράω καινούριες δημιουργίες, αλλά και παλαιότερες. Καθώς δουλεύω πολύ με τα χέρια μου, δεν είμαι πολύ συνεπείς με τα δαχτυλίδια. Πάντα όμως φοράω σκουλαρίκια.

Ονομάστε μας μια λαμπερή γυναίκα που θα θέλατε να φοράει κοσμήματά σας...

Θα ήθελα πολύ να έβλεπα την Princess Diana με τις δημιουργίες μας.

53-JgiVo.jpg
Κόσμημα Lalaounis

Περιγράψτε μας με τρεις λέξεις τον εαυτό σας...

Καλύτερα να ρωτήσετε τον άντρα μου και τις αδελφές μου ή καλύτερα τα παιδιά μου!

Το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχετε κάνει...

Δεν το έχω κάνει ακόμα...

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει ποτέ...

Μάθε από τα λάθη σου και κοίτα πάντα μπροστά.

Κάτι για το οποίο είστε περήφανη...

Κάποιοι για τους οποίους είμαι αθεράπευτα υπερήφανη... Τα τρία μου παιδιά.

lalaouniss.jpg
Στέλιος Μπουτάρης, Μαρία Λαλαούνη

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε...

Μια τέλεια μέρα θα ξεκινούσε με διαλογισμό και βόλτα με τον καλό μου στα δάση του Νυμφαίου.

Και θα τελείωνε...

Με όλες τις αναποδιές της ημέρας ξεχασμένες, με ένα λαμπερό χαμόγελο! Στο βραδινό τραπέζι με τα παιδιά και τον άντρα μου Στέλιο Μπουτάρη, να συζητάμε για τα ενδιαφέροντα του καθενός, τις ανησυχίες και τις ιδέες μας. Λόγω των συνθηκών Covid-19 και παρά τις καθημερινές προκλήσεις, η μέρα τελειώνει με αγάπη γύρω μου.