fbpixel

Search icon
Search
The Sun Book: Περισσότερη ώρα στον ήλιο και μαύρισμα χωρίς κίνδυνο
MAGAZINE

The Sun Book: Περισσότερη ώρα στον ήλιο και μαύρισμα χωρίς κίνδυνο

Πώς να προστατέψετε το δέρμα σας


Χαιρόμαστε τον ήλιο επειδή ανεβάζει τα επίπεδα της ευεξίας και της καλής διάθεσής μας. Ξέρουμε, όμως, πώς να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τους κινδύνους; Δείτε πώς θα καταφέρετε να έχετε λιγότερη έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά περισσότερο μαύρισμα, με ασφάλεια! 

Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή θερμότητας, φωτός κι ενέργειας στον πλανήτη μας. Ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση σ’ αυτόν μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του;

Πλεονεκτήματα 

• Βελτιώνει τον ύπνο: Επειδή επηρεάζει τις ορμόνες σεροτονίνη και μελατονίνη, που ρυθμίζουν τον κιρκαδικό ρυθμό, συμβάλλει στο να έχουμε καλύτερο ύπνο. Βάσει μελετών, όσοι εκτίθενται τακτικά στο ηλιακό φως κοιμούνται καλύτερα.

• Συμβάλλει στην ψυχική υγεία: Η παρουσία του ήλιου μπορεί κυριολεκτικά να «φωτίσει» τη διάθεση πολλών ανθρώπων, επειδή διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα, η οποία αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, τα οποία οδηγούν σε ευεξία.

• Ενισχύει την υγεία του δέρματος: Η επάρκεια βιταμίνης D, επίσης, βοηθά στην καλύτερη υγεία δέρματος και οστών, καθώς ενδυναμώνει τα κύτταρα.

• Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό: Τα παραπάνω οφέλη προσφέρουν εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μέτρια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων.

Μειονεκτήματα 

• Προκαλεί ηλιακό έγκαυμα: Οι ακτίνες UVB (“Β” όπως “burn”, δηλαδή «έγκαυμα») βοηθούν στο μαύρισμα, αλλά αποτελούν την κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος.

• Πυροδοτεί αλλεργίες: Οι ακτίνες UVA (“Α” όπως “allergies”, αλλεργίες) είναι πιο ύπουλες, διότι εισχωρούν βαθύτερα στην επιδερμίδα. Επιταχύνουν τη γήρανσή της και μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στον ήλιο, ηλιακές αλλεργίες και μελαγχρωματικές διαταραχές (μέλασμα, κηλίδες).

• Ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος: Αυτός ο καρκίνος είναι εξίσου επικίνδυνος με οποιοδήποτε άλλο είδος, ειδικά αν εντοπιστεί αργά ή αφεθεί χωρίς θεραπεία.

• Προξενεί θερμοπληξία: Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια καύσωνα, αλλά να είναι αποτέλεσμα πολύ έντονης σωματικής άσκησης κάτω από τον ήλιο. Το πρώτο στάδιο είναι η θερμική εξάντληση, όπου η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει και ξεκινά η απώλεια υγρών και αλάτων. Εάν δε βρείτε καταφύγιο από τον ήλιο ή δεν ενυδατωθείτε άμεσα, η θερμοπληξία είναι το επόμενο στάδιο.

• Είναι παράγοντας τύφλωσης: Το ηλιακό φως μπορεί να κάψει τα μάτια σας και να βλάψει τα ευαίσθητα κύτταρά τους. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταρράκτη και σε πρώιμες καταστάσεις τύφλωσης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

010-waterbeauty-137-c.jpg

Τι δε γνωρίζετε για τις ακτίνες του ήλιου

Η κλιματική αλλαγή και η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα σημαίνει και μικρότερο φιλτράρισμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάθε 10 χρόνια το όζον ελαττώνεται κατά 5% (0,5% τον χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι δεχόμαστε περισσότερη και πιο επικίνδυνη ακτινοβολία.

  • Η υπεριώδης ακτινοβολία (UltraViolet): Διεισδύει στο δέρμα και στα μάτια και συσχετίζεται με την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του δέρματος και ο καταρράκτης. Οι δύο βασικές ακτίνες της είναι:
  • Οι UVA: Αν και δε βλέπετε αμέσως τα αποτελέσματά τους, είναι πολύ ισχυρές, διαπερνούν τα σύννεφα και το γυαλί. Απορροφούνται από την επιδερμίδα σε μεγαλύτερο βάθος και προκαλούν μακροχρόνιες βλάβες, ενώ παίζουν ρόλο στη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης και της φωτογήρανσης.
  • Οι UVB: Ευθύνονται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα και το κοκκίνισμα της επιδερμίδας. Δε διεισδύουν τόσο βαθιά όσο οι UVA, αλλά είναι εξίσου επιβλαβείς. Είναι επικίνδυνες για την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.
  • Υπέρυθρη Ακτινοβολία (InfraRed): Αυτή δημιουργεί ελεύθερες ρίζες στην επιδερμίδα, μειώνει την αντιοξειδωτική ικανότητά της και αυξάνει την έκφραση ενός ενζύμου που καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου, προκαλεί ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας και χαλάρωση. Εκτός από τον ήλιο, που είναι κύρια πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας, και οι ηλεκτρονικές συσκευές μεταδίδουν θερμότητα και εκπέμπουν IR.
  • Ορατό φως (Visible Light): Παγιδεύεται από τους υποδοχείς των ματιών μας και μας επιτρέπει να βλέπουμε. Περιέχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Αντηλιακά με χημικά 'Η φυσικά φίλτρα; Σε τι διαφέρουν;

Οι περισσότερες εταιρίες καλλυντικών προτείνουν, για μέγιστη αντηλιακή προστασία, συνθέσεις με συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων.

Με χημικά φίλτρα: Πρόκειται για συνθετικές ουσίες που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, αν και έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν ερεθισμούς. Πλέον κυκλοφορούν συνθέσεις νέας τεχνολογίας, με χημικά αλλά και φυσικά φίλτρα, ειδικά για ευαίσθητα ή και δυσανεκτικά στον ήλιο δέρματα.

Με φυσικά φίλτρα: Περιέχουν μεταλλικά στοιχεία που αντανακλούν σαν καθρέφτες τις ακτίνες UV, αλλά δεν έχουν καλλυντική υφή, αφήνουν δηλαδή άσπρα στίγματα. Βέβαια, οι νέες φόρμουλες απλώνονται πιο εύκολα, χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Ποια συστατικά και τεχνολογίες «μαυρίζουν» με ασφάλεια

Κατάλληλα είναι όσα περιέχουν δραστικά εκχυλίσματα με αντιοξειδωτικές, επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες -όπως το ρόδι, το υαλουρονικό οξύ και τα φυτικά βλαστοκύτταρα-, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες, που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος, και ενεργά φυτικά συμπλέγματα που δρουν κατά των δυσχρωμιών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Βήτα-καροτίνη: Ενισχύει την αντηλιακή προστασία, πολεμά τις ελεύθερες ρίζες χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό.
  • Βιο-μελανίνη: Φυσική μελανίνη από βιολογικές πηγές. Αντιδρά στα δυσμενή αποτελέσματα της UV ακτινοβολίας στο δέρμα.
  • Βιταμίνη C: Εκχυλίσματα πορτοκαλιού, μανταρινιού και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, προσδίδουν λάμψη και τέλεια ενυδάτωση, βελτιώνουν την απορρόφηση του φωτός από την επιδερμίδα και την προστατεύουν από την οξειδωτική φθορά.
  • Έλαιο Μπουρίτι: Συστατικό φυσικής προέλευσης, γνωστό για τα καροτενοειδή που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, αλλά και τις αντιοξειδωτικές και ενυδατικές του ιδιότητες.
  • Λευκή και ερυθρά μαργαριταρόριζα: Παρέχει βέλτιστη προστασία από το ορατό φως και την υπέρυθρη ακτινοβολία κι αναδεικνύει τη λαμπερή επιδερμίδα.
  • Εκχύλισμα ginger: Σε συνδυασμό με το συστατικό Lipochroman εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από το ορατό φως.
  • Ec-toine: Σύμπλεγμα από φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνει τις κυτταρικές βλάβες από τη ρύπανση, ενισχύει την προστατευτική ασπίδα του δέρματος και προλαμβάνει τους ερεθισμούς.
  • Εκχύλισμα σόγιας: Βελτιώνει τη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας, ενώ ενισχύει την αντοχή της στις ακτίνες UV. 
  • Εκχύλισμα από μαύρο πιπέρι: Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος.
  • Εκχύλισμα γλυκόριζας: Ρυθμίζει τα επίπεδα μελανίνης.
  • Full Light Technology: Στοχεύει στο 100% του ηλιακού φάσματος. Η φθορά που προκαλείται από τις ακτίνες UVB, UVA, το ορατό φως και τις υπέρυθρες ακτινοβολίες μειώνεται, χάρη στον συνδυασμό ηλιακών φίλτρων, ανακλαστικών φωτός και ισχυρών αντιοξειδωτικών.
  • Tan Ιnhibitor Complex: Συνδυασμός εκχυλισμάτων γλυκόριζας, ερυθρών φυκών και μαργαρίτας. Ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης και περιορίζει τη διανομή της από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος στην επιφάνειά του, για να επιτύχει πιο λαμπερό, ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
shutterstock-2017524527.jpg

Τι αντηλιακό να επιλέξετε

Αναζητήστε την εξειδικευμένη φροντίδα που προσφέρει η σύγχρονη βιομηχανία της ομορφιάς.

  • Για ενυδάτωση: Οι κανονικές και οι πιο ξηρές επιδερμίδες χρειάζονται παχύρρευστες υφές (κρέμες), ενώ οι λιπαρές, πιο λεπτόρρευστες (τζελ, τζελ-κρέμα). Η γλυκερόλη σε συνδυασμό με το υαλουρονικό νάτριο απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα του δέρματος, προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση.
  • Για αντιγήρανση: Θα πρέπει να περιέχει ένα ισχυρό κοκτέιλ αντιοξειδωτικών, κατά προτίμηση με βιταμίνες Α, C και Ε, β-καροτίνη, που θα εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, θα θρέψουν και θα συμβάλουν στην κυτταρική ανανέωση.
  • Για χαλάρωση και σύσφιγξη: Να περιέχει ενυδατικούς παράγοντες που όχι μόνο προστατεύουν από την αφυδάτωση, αλλά τροφοδοτούν τα κύτταρα με υγρασία. Έτσι, οι ρυτίδες «γεμίζουν» από μέσα και η επιδερμίδα δείχνει περισσότερο λεία και σφριγηλή. Πεπτίδια, ρετινόλη και φυτικά εκχυλίσματα -που συνήθως βρίσκουμε σε σειρές αντιγηραντικής περιποίησης-, εμπλουτίζουν και τις αντηλιακές φόρμουλες.
  • Για διεσταλμένους πόρους: Οι διεσταλμένοι πόροι είναι ένα ορατό σημάδι γήρανσης που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Απολέπιση, αντιοξειδωτική προστασία και ενίσχυση της κολλαγονογένεσης με δραστικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, είναι το τρίπτυχο της φροντίδας που απαιτείται.
  • Για ακμή: Εάν έχετε τάση για ακμή επιλέξτε ένα αντηλιακό κατάλληλο για ακνεϊκές επιδερμίδες. Μειώνουν τη λιπαρότητα και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος.
  • Για πρόληψη των σκούρων κηλίδων και πανάδων: Tα εξειδικευμένα προϊόντα που τις προλαμβάνουν, προσφέρουν αποδεδειγμένα ολοκληρωμένη προστασία ευρέος φάσματος και τα συστήνουν οι δερματολόγοι. Είναι φωτοσταθερά, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στη σύνθεσή τους, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Tip: Μη χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σώματος στο πρόσωπό σας, καθώς το δέρμα εκεί είναι πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία. Τα αντηλιακά προσώπου είναι αποκλειστικά για το πρόσωπο και του σώματος για το σώμα!

Τα σημεία στα οποία ξεχνάμε να απλώσουμε αντηλιακό

Σύμφωνα με έρευνες, το 10% του προσώπου μας δεν το καλύπτουμε με αντηλιακό. Τα σημεία στα οποία συνηθίζουμε να μην το εφαρμόζουμε είναι η ράχη της μύτης, τα αυτιά και η περιοχή των ματιών (βλέφαρα). Στο σώμα, αφήνουμε ακάλυπτα τα δάχτυλα ποδιών και χεριών, τις φτέρνες, τις γάμπες και την πλάτη, κυρίως κοντά στους ώμους.

SPF: Γιατί ο δείκτης αντηλιακής προστασίας δεν είναι πάντα ασφαλής;

Πρόκειται για έναν αριθμό που δηλώνει πόσες φορές μπορεί να πολλαπλασιαστεί η φυσική αντοχή του δέρματός μας, ώστε η υπεριώδης ακτινοβολία να μην προκαλέσει έγκαυμα. Έτσι, αν ένα αντηλιακό έχει SPF 30, σημαίνει ότι μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο 30 φορές περισσότερο από τον χρόνο έκθεσης χωρίς αντηλιακή προστασία. Δυστυχώς, όμως, δε βάζουμε τόση ποσότητα όση θα έπρεπε και δεν το ανανεώνουμε συχνά. Αυτό σημαίνει ότι η προστασία SPF μειώνεται σταδιακά μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο για 5΄ χωρίς αντηλιακή προστασία, αν χρησιμοποιήσει ένα αντηλιακό με SPF 30, ο χρόνος έκθεσης θα είναι 30 x 5΄ = 150΄ή 2,5 ώρες. Όμως, ο χρόνος αυτός εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: τα αντηλιακά φίλτρα αλλοιώνονται έπειτα από κάποιες ώρες (το πρωί στην πόλη ένα προϊόν με υψηλό SFP μπορεί να αντέξει το πολύ έως 4 ώρες, ενώ στην παραλία, λόγω εφίδρωσης και κολύμβησης, πολύ λιγότερο).

010-waterbeauty-104-v2-lr-1.jpg

Τα 5 «Φ» του Φωτός έχουν τη λύση

Φωτοευαισθησία: Εξάνθημα, ερυθρότητα, κνησμός, αίσθηση καύσου. Όλα αυτά δείχνουν ότι η επιδερμίδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην ακτινοβολία UV. Αιτίες που την προκαλούν: φαρμακευτική αγωγή ή καλλυντικά προϊόντα, όπως αρώματα ή προϊόντα περιποίησης με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη.

Η λύση: Αυξήστε σταδιακά την έκθεσή σας στον ήλιο, για να δώσετε στο δέρμα σας τον χρόνο να παραγάγει μελανίνη, η οποία δρα σαν φυσικός μηχανισμός άμυνας ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις του. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες, και ακόμη πιο συχνά ύστερα από κολύμπι ή εφίδρωση.

Φωτοδερματίτιδα: Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, το οποίο επηρεάζει το 10% του ενήλικου πληθυσμού.

Η λύση: Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε στο ηλιακό φως. Χρησιμοποιήστε ενυδατικές επουλωτικές κρέμες και, εφόσον χρειαστεί, κάποια σκευάσματα που περιέχουν τοπική κορτιζονούχο κρέμα μετά την ηλιακή έκθεση.

Φωτοαλλεργική δερματίτιδα: Διαφέρει από τις άλλες δερματικές αντιδράσεις και παρουσιάζει συμπτωματολογία, όπως ερυθρότητα, κνησμό, οίδημα, απολέπιση και φυσαλίδες, έπειτα από 24 ή και 48 ώρες.

Η λύση: Εκτεθείτε σταδιακά στον ήλιο, αποφεύγοντας τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, δηλαδή μεταξύ 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ. και προστατέψτε το δέρμα σας με ρούχα. Επιλέξτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Φωτογήρανση: Είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο, με την επιδερμίδα να εμφανίζει ξηρότητα, να είναι τραχιά, με βαθιές ρυτίδες, ευρυαγγείες και μελαγχρωματικές κηλίδες.

Η λύση: Βάλτε καθημερινά αντηλιακό και όχι μόνο όταν κάνετε ηλιοθεραπεία ή είστε για μεγάλο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους - είναι μια από τις καλύτερες αντιρυτιδικές κρέμες. Για καλύτερη φωτοπροστασία, απλώστε ένα προϊόν ευρέος φάσματος (ελάχιστο SPF 30) που προστατεύει από τις UVB και UVA. Εφαρμόστε ξανά μετά το κολύμπι ή την έντονη άσκηση. Η εντατική ενυδάτωση και η θρέψη θα επανορθώσει τις φθορές και θα αποκαταστήσει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Φωτο-καρκινογένεση: Οφείλεται στη βλαπτική επίδραση του ήλιου στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας. Κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο διαγιγνώσκονται περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια μη μελανωματικού και 132.000 περιστατικά μελανωματικού καρκίνου. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος: το μελάνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα.

Η λύση: Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτοί οι τύποι καρκίνου μπορεί να προληφθούν με σωστή αντιηλιακή προστασία. Επιλέξτε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη (30-50), που να προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB.

Πείτε «αντίο» στις ρυτίδες

1. Φορέστε καθημερινά αντηλιακό Έστω κι αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας σε εσωτερικούς χώρους, το χρειάζεστε. Ακόμη κι όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, οι ακτίνες αρκούν για να διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης και να δημιουργήσουν καφέ κηλίδες.

2. Ο μαγικός αριθμός SPF είναι ο «30» Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά πάντα SPF 30, επειδή είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι επαρκεί για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του ηλιακού φωτός.

3. Μην υπερβάλλετε στην ποσότητα Η ιδανική ισούται με ένα σφηνοπότηρο για το σώμα και μια κουταλιά της σούπας για το πρόσωπο. Επίσης, να θυμάστε ότι η αντηλιακή προστασία δεν περιλαμβάνει μόνο την εφαρμογή του αντηλιακού. Φορέστε προστατευτικά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

4. Το αντιγηραντικό αντηλιακό είναι φίλος σας Οι σύγχρονες συνθέσεις των αντηλιακών διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Προσφέρουν υψηλή αντηλιακή προστασία, μειώνουν τις ρυτίδες και τις γραμμές, ελαττώνουν τη χαλάρωση, επανορθώνουν τη δομή της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση κηλίδων, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν.

5. Καθαρίστε σωστά το δέρμα σας Αφαιρέστε το αντηλιακό το βράδυ χρησιμοποιώντας το κατάλληλο προϊόν καθαρισμού, κι απλώστε ενυδατικές κρέμες με επανορθωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες A, E, C και τα αιθέρια έλαια.

shutterstock-720656158.jpg

Η πρόληψη ξεκινά και από τη διατροφή

Είναι σημαντικό να ενισχύσετε το διατροφικό σας πλάνο και να μην ξεχνάτε την ενυδάτωση.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C: Αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σύνθεση κολλαγόνου, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, ενώ ενισχύει τη διαδικασία ανάπλασής του.

Β-καροτίνη: Tα καρότα, έχουν προστατευτική δράση από τον ήλιο. Η β-καροτίνη διεγείρει την παραγωγή μελανίνης, που προστατεύει την επιδερμίδα, όταν εκτίθεται στο φως.

Τροφές με βιταμίνη Ε: Προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου κι έχει αντιοξειδωτική δράση. Τα αμύγδαλα κι ο ηλιόσπορος παρουσιάζουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε Ε, καθώς και το ελαιόλαδο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Καλή πηγή αποτελούν τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, τόνος και σαρδέλες.

Ενυδάτωση: Η ήπια αφυδάτωση μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος, αυξάνει την ξηρότητα και συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση. Καταναλώστε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, και ανάλογα τη δραστηριότητά σας, διπλασιάστε την ποσότητα.

After sun: Επανόρθωση και θρέψη

Η ηλιοθεραπεία χαρίζει ονειρεμένο μαύρισμα, αλλά ταυτόχρονα ξηραίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί η λειτουργία του επιδερμικού φραγμού διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια της υγρασίας και αφυδάτωση της επιδερμίδας. Συνεπώς, δεν αρκεί μόνο η πρόληψη για να έχουμε δερματική υγεία, το μυστικό βρίσκεται στην αποκατάσταση κάθε βλάβης που έχει προκληθεί. Να πώς μπορεί να βοηθήσει η after sun περιποίηση:

  • Καταπραΰνει κι ανακουφίζει την ερεθισμένη επιδερμίδα.
  • Βοηθά στην αποκατάσταση της ελαστικότητάς της.
  • Αναπληρώνει άμεσα την υγρασία και προσφέρει την ενυδάτωση που χρειάζεστε.
  • Έχει αντιγηραντική δράση.
  • Χαρίζει αντιοξειδωτική προστασία, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζοντας τις επιβλαβείς τους συνέπειες.
Να θυμάστε: Όσο συχνότερα χρησιμοποιείτε προϊόντα after sun, κυρίως μετά το μπάνιο, τόσο πιο ανθεκτική θα γίνεται για τις επόμενες εκθέσεις η επιδερμίδα σας.

Χρυσαφένιο χρώμα: Πώς αλλάζει το μαύρισμα με το πέρασμα των χρόνων

Οι ακτίνες UV επιτρέπουν στα κερατινοκύτταρα, που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, να απελευθερώσουν ορμόνες, ενεργοποιώντας τα μελανινοκύτταρα, που υπάρχουν στις βαθύτερες στιβάδες της. Αυτά παράγουν μελανίνη, που φτάνει στα κερατινοκύτταρα και τα προστατεύει. Στην παιδική ηλικία, η επικοινωνία μεταξύ τους λειτουργεί τέλεια, γι’ αυτό και το μήνυμα για την προστασία τους φτάνει γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται, το μήνυμα αργεί να παραδοθεί κι ο μειωμένος αριθμός των μελανινοκυττάρων δεν παράγει την ποσότητα μελανίνης που χρειάζεται. Έτσι, το επιθυμητό χρυσαφένιο χρώμα αργεί να εμφανιστεί, ενώ το μαύρισμα είναι λιγότερο έντονο και συχνά ανομοιόμορφο. Αυτό, όμως σημαίνει πως και η φυσική προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πλέον ανεπαρκής.

Mix and Match: Ο συνδυασμός αντηλιακών φίλτρων και συστατικών προσφέρει καλύτερη προστασία!
shutterstock-741663445.jpg

Η ιστορία ενός αντηλιακού

1946: Ο Georges Wurz και ο Eugène Frezzatt, στο Μονακό, σχεδιάζουν μια σειρά προϊόντων φροντίδας, τα οποία ονομάζουν Lancaster. Η Grace Kelly γίνεται φαν της σειράς.

1965: Ανοίγει η πρώτη σχολή ομορφιάς στο Παρίσι.

1970: Η Lancaster αναπτύσσει μια σειρά προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για την πριγκίπισσα Grace του Μονακό, τη Ligne Princière, που είναι διακοσμημένη σε πριγκιπικά χρώματα λευκού και χρυσού.

1971: Η πρώτη κρέμα ηλιακής προστασίας στην αγορά έχει βάση τη βήτα-καροτίνη.

1986: Το Héliotan Tan Deepener προκαλεί ταχύτερο μαύρισμα. Η Lancaster είναι η πρώτη εταιρία που προσφέρει ενισχυτικά μαυρίσματος.

1997: Τα εργαστήρια Lancaster είναι τα πρώτα που εισάγουν προστασία σε αναλογία 1/3 UVA/UVB σε όλα τα αντηλιακά τους.

Επίσης, ο ενεργοποιητής μαυρίσματος, μια ισχυρή φόρμουλα αποκατάστασης after-sun, παρατείνει το μαύρισμα από το 50% στο 80% μετά την έκθεση στον ήλιο.

2008: Εισάγεται η υπέρυθρη προστασία στην αγορά, ακολουθούμενη από την τεχνολογία Full Light το 2016.

Protect me!

lnc-sun-summer-22-digital-cps-sun-beauty-glamshot-satin-dry-oil-square.jpg

Γνωρίστε τη νέα αντηλιακή σειρά Sun Beauty που θα σας προστατεύει αποτελεσματικά και απολαυστικά κάτω από τον ήλιο με τη σφραγίδα ποιότητας της Lancaster. O ήλιος είναι πηγή χαράς και βιταμίνης D, αλλά και ο χειρότερος εχθρός της επιδερμίδας μας. Η UV ακτινοβολία προκαλεί ανεπανόρθωτη φθορά στο δέρμα και η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού είναι σημαντική. Όμως, πολλές φορές, αναγκαζόμαστε να θυσιάσουμε την άνεση της επιδερμίδας μας με βαριές υφές ή εφέ μάσκας, να υποχωρήσουμε στο οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν οι συσκευασίες και στις ουσίες που μολύνουν τη θάλασσα. Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι φέτος, γιατί από αυτό το καλοκαίρι όλα αλλάζουν! Η νέα αντηλιακή φροντίδα της Lancaster είναι ο σύμμαχός μας στην ενυδάτωση, στην αντιγήρανση και στη λάμψη, σώζοντας το δέρμα μας από τον ήλιο!Με πάνω από 75 χρόνια τεχνογνωσίας και έρευνας στην αναγέννηση των κυττάρων, οι κορυφαίοι στην ομορφιά της επιδερμίδας επιστήμονες της Lancaster, αναπτύσσουν συνεχώς νέες, πρωτοποριακές φόρμουλες, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των τύπων δέρματος. Η αποστολή τους: να αποτραπεί η γήρανση, να επιδιορθωθούν οι φθορές και να προστατευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιδερμίδα, με απολαυστικές υφές και φόρμουλες «καθαρές και φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον».

Η σειρά Sun Beauty της Lancanster περιέχει:

Sun Protective Water SPF 30 & 50: Προστασία με δροσερή ελαφριά υφή για το σώμα

lnc-sun-summer-22-digital-cps-sun-beauty-protection-water-with-texture-square.jpg

Τι θα λέγατε αν μπορούσατε να προστατευτείτε από τον ήλιο χωρίς να αισθάνεστε ότι φοράτε κάποιο αντηλιακό; H νέα ελαφριά και αναζωογονητική διφασική φόρμουλα Sun Protective Water της Lancaster εξασφαλίζει βέλτιστη προστασία με διάφανο φινίρισμα για ευχάριστη αίσθηση γυμνού δέρματος, ακόμη κι όταν εφαρμόζεται σε βρεγμένη επιδερμίδα. Χάρη στη φυσικής προέλευσης τεχνολογία του προσφέρει όμορφο χρυσαφένιο μαύρισμα, υδάτινη υφή και απίστευτη προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA, UVB, το ορατό φως και τις υπέρυθρες ακτίνες. Plus: το φρέσκο και σαγηνευτικό του άρωμα από έλαιο Neroli, συνοδευόμενο από αναζωογονητικές νότες μανταρινιού και άνθη πορτοκαλιάς, που θυμίζουν Γαλλική Ριβιέρα.

Αποδεδειγμένα αποτελέσματα: 

  • 98% Εξαιρετικά ελαφριά υφή 1
  • 100% Αόρατο φινίρισμα μόλις εφαρμοστεί 2 
  • 97% Αίσθηση γυμνού δέρματος 2

(1). % θετικών σχολίων από 64 γυναίκες, έπειτα από 2 εβδομάδες χρήσης του Sun Beauty Sun Protective Water SPF 30 & 50. 

(2).% θετικών σχολίων από 64 γυναίκες, αμέσως μετά την εφαρμογή του Sun Beauty Sun Protective Water SPF 30 & 50.

Sun Protective Fluid SPF 30: Η έξυπνη φόρμουλα προστασίας για το πρόσωπο

lnc-sun-summer-22-digital-cps-sun-beauty-protection-fluid-with-texture-square.jpg

Ένας πραγματικός σύμμαχος από την πρώτη κιόλας στιγμή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι το καινοτόμο Sun Protective Fluid SPF 30. Αν και η Νο 1 δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για να μη φορούν αντηλιακό στο πρόσωπό τους κάθε μέρα είναι η λιπαρότητα και η «βαριά» αίσθηση που αφήνουν τα περισσότερα προϊόντα στην επιδερμίδα, αυτή η λοσιόν έχει ξεχωριστή και εξαιρετικά ελαφριά υφή, παρόμοια με έναν ορό, που λιώνει στο δέρμα και το ενυδατώνει, προσφέροντας μια ευχάριστη γυμνή αίσθηση. Η νέα προστατευτική φόρμουλα συμβάλλει στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από τον ήλιο, επιτυγχάνοντας ομοιόμορφο μαύρισμα.

Plus: Το μέγεθος ταξιδίου για χρήση οn the go.

Αποδεδειγμένα αποτελέσματα: 

  • 96% Εξαιρετικά ελαφριά υφή 1
  • 94% Αόρατο φινίρισμα μόλις εφαρμοστεί 2
  • 98% Άμεση αίσθηση άνεσης 2
  • 96% Χρυσαφένιο ομοιόμορφο μαύρισμα 1

(1). % θετικών σχολίων από 48 γυναίκες έπειτα από 3 εβδομάδες χρήσης Sun Protective Fluid SPF 30. 

(2). % θετικών σχολίων από 48 γυναίκες αμέσως μετά την εφαρμογή Sun Protective Fluid SPF 30. 

THE DUO HERO: SUN BEAUTY

Το beach kit του καλοκαιριού περιλαμβάνει τη σειρά αντηλιακής φροντίδας της Lancaster για πρόσωπο και σώμα με υπέροχες συνθέσεις που θα λατρέψετεκαι θα σας προστατεύουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

Στόχος: Clean & Ocean-Friendly 

Οι σειρές Sun Sensitive, Sun Beauty και Sun Sport της Lancanster περιέχουν:

• Καθαρές συνθέσεις: Φροντίζουν όλους τους τύπους δέρματος με απλές, vegan και βιοδιασπώμενες φόρμουλες.

• Φόρμουλες φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον: Οι αδιάβροχες ιδιότητες και τα μη υδατοδιαλυτά αντηλιακά φίλτρα μειώνουν τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022