fbpixel

Search icon
Search
The Road To Happiness: Πώς κατάφερα σε 7 ημέρες να αποκτήσω τον έλεγχο της ζωής μου
WELLNESS

The Road To Happiness: Πώς κατάφερα σε 7 ημέρες να αποκτήσω τον έλεγχο της ζωής μου

Μέσω του online webinar powered by Moët & Chandon και με τη βοήθεια της Life & Βusiness Coach, Μαρέας Λαουτάρη


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είστε ευτυχισμένοι; Όχι, δεν εννοώ με την τυπική έννοια της λέξης αλλά με τη συναισθηματική! Νιώθετε ευτυχισμένοι αυτήν την στιγμή; Προσωπικά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι μία ερώτηση που κάνω πολύ συχνά στον εαυτό μου. Οι υποχρεώσεις της ημέρας, το stress αλλά και οι συνήθειές μου δε μου αφήνουν πολύ χρόνο για τόσο «υπαρξιακές» ερωτήσεις. Προφανώς κι εγώ όπως και οι περισσότεροι από εσάς -ελπίζω να μην είμαι η μόνη- αποφεύγουν περίτεχνα τέτοιου είδους αναζητήσεις και confrontations με τον εαυτό τους. Δυστυχώς όμως όσο και αν προσπαθήσουμε είναι μία ερώτηση που αργά η γρήγορα θα εμφανιστεί στο μυαλό μας τη στιγμή μάλιστα που δεν το περιμένουμε.

Μετά από αρκετό διαλογισμό και διάβασμα έγινα κι εγώ fan του wellness self bettering club -ναι ναι, είμαι ένας από αυτούς που πλέον συμβουλεύω ανθρώπους να πάρουν μία βαθιά αναπνοή κι εκπνοή όταν νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο. Κλισέ αλλά λειτουργικό.
img-2432.JPG

Βρέθηκα λοιπόν σε ένα online webinar powered by Moët & Chandon με την Life & Βusiness Coach, Μαρέα Λαουτάρη, με τίτλο«Ζήσε τη στιγμή - Ζήσε στο τώρα!» θέμα το Savoir Vivre και Savoir Fete ή αλλιώς την τέχνη της ζωής και της γιορτής. Ειλικρινά ήμουν ακόμη λίγο σκεπτική όσον αφορά το Life Coaching, ίσως επειδή δεν το είχα ξαναδοκιμάσει ή γιατί ο κυνικός εαυτός μου αντιστέκεται σθεναρά στις αλλαγές που προσπαθώ να κάνω. Από τα πρώτα λεπτά του online group session μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα γιατί ήδη ένιωθα λίγο πιο ανάλαφρη, σαν να μοιραζόμουν ένα «βάρος» μου με κάποιον άλλον. Δύο ώρες μετά από συμβουλές για το πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας με αυτοπεποίθηση, θάρρος, χαρά, εκτιμώντας και γιορτάζοντας την κάθε μας νίκη -όσο μικρή και αν είναι-, με κατέκλυσε μία έντονη επιθυμία να αλλάξω όντως την καθημερινότητά μου βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τη δική μου συναισθηματική ισορροπία κι ευτυχία.

Τι είναι όμως τελικά η ευτυχία; Σύμφωνα με την ετυμολογία της, προέρχεται από το εὖ και τεύχω, όπου το τεύχω ερμηνεύεται ως δημιουργώ, χτίζω, οικοδομώ. Γιατί το αναφέρω; Επειδή τελικά η ευτυχία είναι κάτι που κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Βασίζεται κι ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Σαν σκέψη και μόνο είναι κάτι απελευθερωτικό. Ένιωσα με μία μόνο πρόταση ότι ξαφνικά έχω τον έλεγχο της ζωής μου. Ό,τι δε μου αρέσει μπορώ να το αλλάξω εγώ και ακόμη και αν δεν μπορώ να το αλλάξω μπορώ να το αντιμετωπίσω διαφορετικά. Ξέρω ότι ακούγεται πολύ απλό αλλά έχει πραγματικά τεράστια διαφορά να το συνειδητοποιείς.

The Road to Happiness

Στη συνέχεια του webinar η Life & Business Coach Μάρεα Λαουτάρη μας έδωσε τα βήματα για να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε ακόμη και αν δεν το ξέρουμε στη ζωή μας για να αποκαλύψουμε τον πιο φωτεινό και χαρούμενο εαυτό μας.

moet-ariadni-adam.jpg

Step 1: Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης

Mε το παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την εικόνα της ζωής σας αυτήν την στιγμή βαθμολογώντας από το 1 στο 10. Ο στόχος είναι ο τέλειος κύκλος. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να το πετύχει, μπορούμε όμως να προσπαθήσουμε. Το δικό μου σχήμα είναι μάλλον πολύγωνο αλλά επέλεξα να το ονομάσω αστεράκι, για να νιώσω καλύτερα με τον εαυτό μου. Από το παραπάνω διάγραμμα μπορείτε να δείτε σε ποιους άξονες της ζωής σας πρέπει να δώσετε έμφαση.

Step 2: Θέτουμε τους στόχους μας

Ένα ρητό λέει ότι αν δεν κοιτάς εκεί που θέλεις να πας θα πας εκεί που κοιτάς και δυστυχώς μεταφορικά τουλάχιστον είναι ακριβέστατο. Αφού έχουμε αξιολογήσει την κατάσταση της καθημερινότητάς μας και το πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από αυτό, πρέπει να βάλουμε τους στόχους τους όποιους θέλουμε να πετύχουμε. Άλλωστε καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία κατεύθυνση. Οι στόχοι πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένοι και σχετικά πραγματοποιήσιμοι, έτσι ώστε να μπορέσετε να οργανώσετε τον τρόπο δράσης σας.

Step 3: Αναπτύσσουμε νέες συνήθειες

Ίσως και το βασικότερο step, τουλάχιστον αυτό στο οποίο εγώ χρειάζομαι σίγουρα βοήθεια (thank you Μαρέα). Πώς αναπτύσσουμε νέες συνήθειες και πως αντικαθιστούμε παλιές «κακές» συνήθειες; Τα πράγματα είναι πιο απλά από αυτό που πιστεύετε. Εντοπίζετε τη συνήθεια που θέλετε να αλλάξετε κι εντοπίζετε τι σας κοστίζει συναισθηματικά ή οικονομικά. Βρίσκετε με ποια θα προτιμούσατε να την αντικαταστήσετε και αξιολογείτε τι σας προσφέρει. Δεσμεύεστε χρονικά με τον εαυτό σας να κάνετε το πρώτο βήμα.

#themoetmoment

img-2428.JPG

Αντίθετα με αυτό που επαναλαμβάνουμε χρόνια στον εαυτό μας, η συνήθεια χτίζεται μέσω του θετικού συσχετισμού και όχι με την επανάληψη. Μη βασανίζετε τον εαυτό σας, -το κάνω χρόνια-, γιατί δε θα λειτουργήσει απλά θα επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε πάντα. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε μικρό πράγμα που πετυχαίνετε. Αρχικά θα νιώσετε σίγουρα καλύτερα, και θα δώσετε το απαραίτητο κίνητρο για να συνεχίσετε.

Στο τέλος της life changing αυτής εμπειρίας, η Μαρέα μας έδωσε homework. Για 7 ημέρες θα ασχολούμαι και θα εστιάζω μόνο σε όσα μπορώ να ελέγξω. Λογικά γελάσατε λίγο -κι εγώ όταν το άκουσα-, αλλά βγαίνοντας από το zoom αποφάσισα να το δοκιμάσω. Άλλωστε δεν είχα τίποτα να χάσω. Στο τέλος και με τον πέρας τον ημερών έρχεται και η επιβράβευση, μία παγωμένη Moët, το απόλυτο pampering και μεταξύ μας αρκετό κίνητρο για εμένα για να δοκιμάσω να αφήσω κάποια πράγματα στη μοίρα τους.

Η πρώτη μέρα ήταν ίσως η πιο δύσκολη! Χρειάστηκαν πολλά περισσότερα brakes για τις βαθιές αναπνοές που λέγαμε. Το Σαββατοκύριακο τόλμησα -για να μην ξανακυλήσω- να κλείσω όλα τα notifications του κινητού μου και να τα δω μόνο όταν εγώ νιώθω έτοιμη να τα αντιμετωπίσω. Προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα να μην επιτρέψω σε κανέναν εξωτερικό παράγοντα να αλλάξει τη συναισθηματική μου κατάσταση και να αποδεχτώ ότι δυστυχώς -διόρθωση ευτυχώς- δεν είμαι τέλεια και δεν πρόκειται ποτέ να γίνω, γιατί όπως όλοι μας έχω ελαττώματα. Το μόνο που μπορώ να κάνω για αυτά είναι να τα αλλάξω χωρίς να τιμωρώ τον εαυτό μου αλλά βοηθώντας τον να γίνει πιο χαρούμενος! Στο τέλος, ένιωσα απλά ελεύθερη και ίσως πιο γενναία από ό,τι πριν. Την Moët την ήπια όλη -εντάξει ήπια δύο γιατί μου άξιζε! Κάθε δευτερόλεπτο κρύβει μια εμπειρία –και κάθε εμπειρία κρύβει μια ευκαιρία να ζήσουμε ένα #moetmoment. Cheers!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ MOËT & CHANDON

Ο Οίκος Moët & Chandon ιδρύθηκε το 1743 κι έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της σαμπάνιας στο ευρύ κοινό, προσφέροντας μια σειρά από μοναδικούς οίνους για κάθε περίσταση. Από την εμβληματική Moët Impérial μέχρι τη συλλογή των Grand Vintage, και από την εξωστρεφή Moët Rosé Impérial έως την πρωτοποριακή Moët Ice Impérial, κάθε σαμπάνια εντυπωσιάζει και προσφέρει απόλαυση, με ζωηρές φρουτώδεις νότες, ελκυστικό στόμα και γοητευτική ωριμότητα.