fbpixel

Search icon
Search
The right way: Έτσι θα περιορίσετε το άγχος σας μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα
PSYCHOLOGY

The right way: Έτσι θα περιορίσετε το άγχος σας μέσα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα

Υπάρχει η λύση, αρκεί να το προσπαθήσετε


Το άγχος αποτελεί -δυστυχώς- πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αρκετών ανθρώπων και σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζει σημαντικά πολλούς τομείς της ζωής τους. Όλη αυτή η κατάσταση -ωστόσο- μπορεί μακροπρόθεσμα -ή και πολύ πιο σύντομα- να οδηγήσει σε εξαιρετικά σκοτεινά μονοπάτια, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους, γι' αυτό και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε το must-try tip των 20 δευτερολέπτων που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το έντονο άγχος και μαζί, να κάνετε ένα σημαντικό step, αλλάζοντας σημαντικά τη ζωή σας σε βάθος χρόνου.

Αλλάξτε τη ζωή σας προς το καλύτερο!

Good to know

kariera.jpeg

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά, με συμπτώματα που προκαλούνται από την υπερλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος (π.χ. ταχυκαρδία και εφίδρωση), είτε με συμπτώματα από την αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες (κορτιζόνη, ορμόνες θυρεοειδούς) και ουσιαστικά, αυτό που κάνει είναι ότι θέτει τον οργανισμό σε εγρήγορση για να ανταποκριθεί σε μια εξωτερική απειλή. Όλο αυτό, παίρνει τη μορφή παθολογικής κατάστασης όταν εκδηλώνεται ως υπερβολική και επίμονη ανησυχία που δύσκολα ελέγχεται και προκαλεί διαταραχή στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου, ενώ συχνά συνοδεύεται από έντονη και συνεχή ανησυχία. 

Το παθολογικό άγχος, μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα όπως επίμονος πονοκέφαλος, πόνος στη μέση και στον αυχένα, ταχυκαρδία και αρρυθμία, ενώ αξίζει να σημειωθεί -επίσης- πως το γενικευμένο stress εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν υποστεί κάποιο τραυματικό stress, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων ή και ο χωρισμός. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη κατάσταση, που είτε άμεσα, είτε έμμεσα μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή ενός ανθρώπου, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τον ύπνο, αλλά και πολλούς τομείς της καθημερινότητάς του. Το ευχάριστο -όμως- είναι πως υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να χαρίσουν ανακούφιση, έστω και παροδικά και παρακάτω, θα ανακαλύψετε το κόλπο των 20 δευτερολέπτων που κάνει σημαντική διαφορά.

The big tip

shutterstock-1962372739.jpg

Το άγχος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία και είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που ψάχνουν τον τρόπο να το διαχειριστούν όλο αυτό. Το CNN έρχεται τώρα να ρίξει φως σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, καθώς μέσα από μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Behavior Research and Therapy" διαπιστώθηκε πως ένα άγγιγμα στον εαυτό μας, είναι αρκετό για να μας χαρίσει άμεση ανακούφιση, αυξάνοντας το αίσθημα ευεξίας. Η κίνηση αυτή, χαρακτηρίζεται ως «άγγιγμα αυτοσυμπόνιας» και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μία πρακτική που ηρεμεί τον εαυτό μας. Τι πρέπει να κάνετε ακριβώς; Να ακουμπήσετε το χέρι σας στην καρδιά ή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές, για 20 δευτερόλεπτα. 

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό εμφάνισαν μακροπρόθεσμα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -aka της ορμόνης του άγχους- συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν 121 φοιτητές ηλικίας 18 ετών και άνω, στους οποίους ανατέθηκε να παρακολουθήσουν ένα video σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης ενός αγγίγματος με συμπόνοια. Κατόπιν, τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική για έναν μήνα κι αυτό που παρατήρησαν, ήταν πως όντως από ένα σημείο και μετά το άγχος τους μειώθηκε σημαντικά. 

books.jpg


«
Μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας την ίδια ευγένεια και συμπόνια που δίνουμε ελεύθερα στους άλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Eli Susman, υποψήφιος διδάκτωρ ψυχολογίας στο University of California, Berkeley, μιλώντας στο CNN, για να συνεχίσει: «Είναι στο χέρι μας. Όντως περίπου 20 δευτερόλεπτα είναι πραγματικά αρκετά για να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων;». Αν μία τόσο απλή κίνηση μπορεί να φέρει τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, τότε αξίζει πραγματικά να δοκιμάσουμε αυτή την πρακτική...